Chcete se: [ ] léčit, [ ] uzdravit, nebo [x] pohoršovat

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 31. 10. 2014 | 11 komentářů
Jestli je doba skutečně nemocná, pak celostní medicína povýšená na světonázor není lék, ale jeden z příznaků.
Chcete se: [  ] léčit, [  ] uzdravit, nebo [x] pohoršovat

Tohle není hejt na celostní nebo psychosomatickou medicínu. Jednak bych vás něčím takovým neotravoval na ekonomickém webu, jednak nezpochybňuji, že čerstvý vzduch může někdy vydat za plato prášků.

Tohle je hejt na povrchní pohoršování se nad údajně nemocnou dobou. A shodou okolností to byl celostní lékař Jan Hnízdil, kdo v DVTV radil „lidé, zastavte se, sedněte si a zamyslete se nad sebou, takto už to dál nepůjde.“ Není to jediná kudrlinka, kterou dokázal za svých šestnáct minut napálit na rozoumku, jeho evangelium zastavování se si proto zaslouží prošťourat.

Anketa

Chcete se:

Rakoviny je moc. Což je skvělá zpráva

Když Hnízdil říká, že „rakovina je zrcadlo nastavené společnosti“ a „doporučený dopis s černým pruhem“, má naprostou pravdu. Jenže odraz v zrcadle i vzkaz v dopisu jsou příliš radostné na to, aby se jimi dalo strašit. Počet diagnostikovaných nádorových onemocnění roste z několika důvodů, a i když to zní podivně, většina z nich jsou dobré zprávy. Především se lidé rakoviny prostě častěji dožívají, protože jich mnohem méně umírá v dětství na tetanus, v dospělosti na válečná zranění a v pokročilejším věku na onemocnění srdce a cév. Za druhé se zlepšila diagnostika, takže i kdyby mělo rakovinu pořád stejně lidí, víc vašich blízkých nebo celebrit se s ní bude léčit, bude nad ní vítězit, a to slovo prostě uslyšíte častěji.

Další dobré zprávy: kouření cigaret, které je „jednoznačně nejvýznamnější jednotlivou příčinou vzniku rakoviny“, ztrácí na oblibě. Životní prostředí v Česku je čistější než před čtvrt stoletím. Jen obézních bohužel přibývá, ale vyzvat lidi k pohybu jde snad i bez hořekování nad nemocnou dobou.

Nerůst nebude sluníčkový

Dál tam máme „iluzi nekonečného růstu“: „my už dál nemůžeme,“ i když naši „političtí a ekonomičtí vůdcové k tomu velí,“ říká Hnízdil. Moudře se pohoršovat nad pinožením bláznů nic nestojí, trochu náročnější je zato přemýšlet nad tím, co by konec ekonomického růstu znamenal. Buď po něm může následovat radikální ekonomicko-politická změna, po které volá progresivní levice (Latouche), nebo necháme vše při starém, ale pak čekejme škrty veřejných rozpočtů, před kterými varuje levice konzervativní (Keller). Neexistuje žádná třetí cesta, při které bychom se zbavili současných ekonomických problémů a nevytvořili si nové.

Vulgárně položeno: když přestaneme růst a neznárodníme přitom továrny, stane se mimo jiné to, že střední třída, tvořící významnou část Hnízdilových klientů a příznivců, bude kvůli chybějícím veřejným penězům za svoje zdraví platit víc a víc, až nakonec bude svoje nádory skutečně jen zaříkávat.

Naštěstí nás to zas tolik trápit nemusí, protože nějaký prostor pro ekonomický a populační růst na Zemi zatím vždycky byl. Docela dobrý přehled předčasně ohlášených „narážení na strop“ nabízí třeba kniha Abundance. Na rozdíl od jejích autorů nejsem stoprocentně přesvědčený o tom, že bude budoucnost růžová, ale série úspěšně vyřešených neřešitelných problémů dává naději.

Anketa

Pokud budeme nemocní, vyléčí nás:

Být pacientem jako životní postoj

Kromě polemik s konkrétními názory na stav společnosti a světa můžeme ještě Hnízdilovo vystoupení kritizovat jako projev svébytné ideologie. Podobně, jako je základním životním postojem libertariánů být podnikatelem a socialistů být soudruhem, „hnízdilismus“ jako výchozí pozici nabízí být pacientem. To neznamená nutně být nemocným, ale prostě někým, nad kým nemoc neustále visí a on nebo ona tomuto riziku podřizuje svůj život. Čte si o něm, přemýšlí o něm, s ohledem na něj se stravuje a tráví svůj čas. Nemoc se pak navíc netýká jen lidí, nemocná může být i společnost nebo zeměkoule.

I když se tenhle pohled na svět jeví jako moderní a liberální, je ve skutečnosti silně konzervativní. V projevu celostního lékaře „Planeta“ nahradila Boha a „narážení na strop“ je nové rozhněvávání Hospodina. Stejně jako někteří náboženští zaslepenci vykládají nemoci jako Boží odplatu za hříchy, Hnízdil je interpretuje jako projev dravého a rychlého životního stylu nešetrného k Planetě. Když pak tvrdí, že to s nemocemi „je tak jednoduché, až se tomu pacienti zdráhají uvěřit“, lidem s rakovinou vlastně vzkazuje: můžete si za to sami, odpadlíci.

Nejlépe tento populární, zdánlivě pokrokový světonázor demaskuje pamflet Vzpoura přichází, v němž najdeme několik pasáží, které lze na kázání Kalvína psychosomatiky vztáhnout. Autoři pamfletu soudí, že „novodobá bioaskeze je onou sebekontrolou, která je od všech vyžadována, aby mohla být sjednána záchranná akce, k níž se systém sám odsoudil.“ Všimněte si v téhle souvislosti, že Hnízdil neříká „povstaňte proti systému, který z vás sdírá kůži,“ ale „sedněte si a zamyslete se nad sebou.“ Nabízí pokračování politiky rozpočtové zodpovědnosti jinými prostředky.

Z francouzského manifestu ještě vypíchněme myšlenku „ není tím, co je u nás v krizovém stavu, ale je onou formou, kterou se nám snaží vštípit.“ Drtinová v rozhovoru cituje za Hnízdilova přitakávání homeopatku Zinu Kauckou, podle které je „celá rakovina o tom, že neznám své hranice, jdu dál a dál, neumím říct ne, jsem pro všechny, a ne pro sebe.“ Stačí si prý najít „svůj kód“ a nádor se začne zmenšovat, uvažuje moderátorka společně s hostem. Ten hned vzpomene pacienty, kteří „děkují rakovině“ poté, co se „uzdravili zejména vlastní transformací.“ Nejen tedy, že jsme prý příliš egoističtí, současně jsme málo egoističtí: společnost je plná jáství, ale řešením je víc jáství. (A kdo na to nepřijde včas, ten se může těšit na dopis s černým pruhem.)

Jestli je doba skutečně nemocná, pak celostní medicína povýšená na světonázor není lék, ale jeden z příznaků.

Foto: isifa/Lidové noviny/TOMAS KRIST

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-37
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 10. 2014 10:43, Standa

Na tohle se toho moc říct nedá. Panu Kašpárkovi nejde upřít výbornou vlastnost a sice že je schopen jít proti proudu a klást zajimavé otázky, případně prezentovat stanoviska jiných, která vrhají na problém jiné světlo, ALE... ale panu Kašpárkovi tady chybí jedno - vlastní zkušenost. Každý druhý (doslova) v mém okolí má atopický exém, někdy na takové ploše těla, že mi to hlava nebere, znám spoustu lidí u kterých se stres somatizuje bolestmi zad, kloubů atd (patřím mezi ně), o vysokém krevním tlaku a vzrůstající spotřebě antidepresiv, případně plných ordinací psychologů nemluvím. S tím banalizováním rakoviny ze strany autora nesouhlasím, sice jeho argumenty relativizují sdělení, že rakoviny přibývá, ale není na světě snad jenom rakovina, ne?
Hnízdil není rozhodně sám. Podobné stanovisko lze najít třeba u Normana Vincenta Peala. Poselství obou autorů pak nelze vnímat jako výzvu k pasivní rezistenci, ale jako přehodnocení svého života, stanovení míry, kdy mám dost a určení priorit. Není třeba vzít do ruky vidle a jít před sídlo vlády, stačí si udělat čas a v klidu a dobře posnídat, svět se nepo... Není to revoluce, ale korekce. Před krizí by tyhle názory zajímaly málokoho, dnes už je to trochu jinak a stále více lidí chápe, že se nemusí zedřít, aby měli na nový smartphone, aby měli selfies z Karibiku nebo si vozili zadek v Bavoráku - většina z nich na to jednak stejně nedosáhne (i když nám reklama říká, že jo a že to mít musíme, kdyžtak nám na to půjčí, abychom jako nebyli lůzři, že?), druhak si třeba za dva týdny exotické dovolené nanapraví zdraví za 2 roky.
Člověk nejen že nemusí mít všechno, ale ani všechno mít nemůže a hlavně, většinou dosažení vytčeného cíle nezávisí na tom, jak moc se kvůli tomu stresujete. Prostě to buď přijde a když ne, svět se nezboří. Kdo navíc došel do cíle, na který dřel roky, tak ví, že mnohdy to není takový terno, jak si původně myslel a že šlo brát život více s klidem.
Závěrem: Největší peklo je to, které si děláme sami, problémy nejsou tak hrozné, hrozné je děláme teprve my, když přemýšlíme nad tím, co by se mohlo ještě stát.

+34
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 11. 2014 21:25, Eleni

Pane STando souhlasím,pan Kašpárek je mimo všeho-ten článek je hrůza - neduchovní člověk!!!!!!!!! Ikdyž je tady fyzicky-duchovně ani v zárodku... Ubohá duše pana Kašpárka.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

14 asistentů pro europoslance! Ne Mach, to Lidovky jsou pokrytecké

24. 10. 2014 | Michal Kašpárek | 12 komentářů

14 asistentů pro europoslance! Ne Mach, to Lidovky jsou pokrytecké

Euroskeptický europoslanec je v bezvýchodné situaci. Když asistenty platí z unijních peněz, je pokrytec. Kdyby měl soukromé sponzory, byl by zkorumpovaný. A bez asistentů zase nemůže... celý článek

Žít Brno je dokonalá bouře, ne recept na záchranu

15. 10. 2014 | Michal Kašpárek | 5 komentářů

Žít Brno je dokonalá bouře, ne recept na záchranu

Brněnské hnutí šlo proti nejlepším možným nepřátelům a navíc v nejlepší možné sestavě. Něco takového se bude těžko opakovat.

Korupce nemůže za vaše posraný životy

10. 10. 2014 | Michal Kašpárek | 12 komentářů

Korupce nemůže za vaše posraný životy

Kdo vidí úplatky i za špatně označeným pítkem, těžko může s chladnou hlavou rozhodovat o fungování hlavního města. Korupce je problém — ale zdaleka ne jediný.

Stát jako firmu, město jako klub

3. 10. 2014 | Michal Kašpárek | 9 komentářů

Stát jako firmu, město jako klub

Přichází čas vytáhnout nejhorší hadry, dva dny se nemýt a pak obsadit lavičky a zídky. Na důkaz toho, že i když jste ostuda, ulice jsou pořád ještě i vaše.

Erasmus: Vybájený babyboom i kariérní vyhlídky

26. 9. 2014 | Michal Kašpárek | 8 komentářů

Erasmus: Vybájený babyboom i kariérní vyhlídky

„Studie dopadu programu Erasmus“ je snůška zbožných přání, na kterou se nachytali eurokomisaři i novináři.

Partners Financial Services