Falešní bezdomovci bydlí „na úřadě“. Zakázat, potrestat, nebo nechat být?

Trvalé bydliště „na úřadě“ má v Česku už víc než tři sta šedesát tisíc lidí. Zdaleka ne všichni jsou bezdomovci. Často jde o lidi prchající před exekutorem, poškozenými zákazníky nebo soudní obsílkou. Pro obce je to zátěž. A starostové zuří – někteří dokonce chtějí „úředním bezdomovcům“ sebrat řidičák, pas i živnosťák. Aby si pro příště rozmysleli, jestli opravdu nemají střechu nad hlavou. Co si o tom myslíte?
Falešní bezdomovci bydlí „na úřadě“. Zakázat, potrestat, nebo nechat být?

Počty lidí, kteří si přihlašují trvalý pobyt na ohlašovně obce, skokově rostou. Zatímco začátkem roku 2009 jich bylo „jen“ něco kolem sto šedesáti tisíc, letos v lednu už bylo číslo víc než dvojnásobné – „na úřadě“ bylo hlášeno téměř tři sta šedesát tisíc lidí. Každoročně úředních bezdomovců přibude zhruba čtyřicet tisíc. A podle všeho to nebude tím, že by se životní úroveň v zemi tak dramaticky zhoršovala.

Starostové říkají, že se v řadě případů jedná o vychytralce, kteří se topí v dluzích, a snaží se zamést stopy před exekutorem, policií a nepříjemnými obsílkami.

V konečném důsledku si většina z nich nepomůže – exekutor se totiž při zabavování majetku nemusí omezovat na dlužníkovo trvalé bydliště. Navíc platí fikce doručení – desátým dnem úložní lhůty se písemnost považuje za doručenou, i když si ji adresát nevyzvedl.

Dlužník, který si přihlásí trvalý pobyt na ohlašovně, ale exekutorovi přinejmenším zkomplikuje práci. A přeci jen zvýší šanci, že postihu unikne.

PROPOJENO! Schovává se? Nasadíme detektivy, říká exekutor Vrána

„Zákon říká, že můžeme zasahovat nejen na adrese trvalého bydliště, ale také na místech, kde lze předpokládat, že má dlužník uložený majetek. Pokud v tom bytě lidově řečeno „vegetí“, dá se předpokládat, že tam má majetek,“ vysvětloval v nedávném rozhovoru na Peníze.cz soudní exekutor Tomáš Vrána.

„Máme detektivní úsek, který se zabývá hledáním dlužníka z kanceláře. Když zjistí nějakou adresu, jede dvojice vykonavatelů do terénu. Už v tom okamžiku pořizují videozáznam, zjišťují, jestli tam dlužník bydlí – od poštovní doručovatelky, sousedů… Vždy je to kombinace dvou nebo tří zdrojů,“ doplňuje David Tala z Exekutorského úřadu Přerov.

Falešní bezdomovci přidělávají obcím práci

„Je to jeden z velkých problémů, se kterým se potýká i město Aš. V současnosti máme hlášeno na adrese Kamenná 52 (adresa městského úřadu – pozn. red.) téměř sedm set lidí a nemůžeme proti tomu nic dělat. Protože tito občané nemají jinou doručovací adresu (alespoň my ji neznáme), jedná se v drtivé většině například o dlužníky za odpad, psy a tak dále,“ postěžoval si na sociální síti minulý týden starosta třináctitisícové Aše Dalibor Blažek.

Za dobré slovo knížku

Posledně jsme v rubrice Co si o tom myslíte? psali o šokovaných hospodských, kteří se bouří, protože by měli začít stát informovat o tom, kolik na svých hostech vydělávají, a náležitě platit daně. Diskuse byla tentokrát opravdu rekordní a pořádně vyostřená, vždyť šlo přece o pivo. Celkem 137 komentářů během jednoho týdne jsme tu už dlouho neměli. Ale co bychom se tu rozepisovali, přesvědčte se sami:

V debatě, která se pod článkem rozjela, padlo mnoho vět, těch rozumných bylo ale opravdu málo, knížku jsme si proto schovali. Třeba pro váš dnešní komentář.

Početnou skupinu úředních bezdomovců tvoří mladí lidé, které „vystěhovali“ rodiče – nechtějí totiž nést odpovědnost za jejich průšvihy a dluhy. Vedle nich se na úřady hlásí také nepoctiví podnikatelé.

Pro obce to znamená práci navíc. Musejí přebírat a ukládat poštu, která na úřad registrovaným lidem přichází. Navíc zbytečně platí poštovné, když je samy obesílají – třeba kvůli pokutám. V případě větších měst nebo pražských městských částí jde o pořádné stohy dopisů – jen na Praze 4 má „na úřadě“ registrovaný trvalý pobyt přes tři tisíce lidí.

Seberte jim pas i řidičák, navrhují starostové

Některým starostům dochází trpělivost. Přišli s poměrně radikálním řešením. „Svaz měst a obcí navrhuje, aby takoví lidé neměli živnosťák, neměli řidičák, neměli pas a podobně. Protože jestli jsou to opravdu bezdomovci, tak samozřejmě tyto věci nepotřebují,“ řekl deníku Právo primátor Kladna a šéf Svazu měst a obcí Dan Jiránek (ODS).

Řešení neblahé situace hledá v rámci chystaného zákona o evidenci obyvatel a rodných číslech také ministerstvo vnitra. Návrh by měl být hotov do března 2015, zatím však přesnější kontury známé nejsou.

Jaká jsou pravidla. A jak se fixluje

Pokud na úřadě doložíte, že vám zaniklo užívací právo k nemovitosti, na původní adrese nebydlíte a dále objekt nevyužíváte (a nenahlásíte adresu novou), obecní úřad změní údaj o vašem trvalém pobytu na adresu ohlašovny - tedy obecního úřadu.

V praxi to často funguje tak, že vlastník nemovitosti podá po dohodě s člověkem, který chce mít trvalé bydliště na úřadě, návrh na zrušení místa jeho trvalého pobytu (i když dotyčný na adrese dál bydlí). Další využívanou kličkou je fiktivní ukončení trvalého pobytu na území České republiky - jeden den ukončíte trvalý pobyt s tím, že se stěhujete do ciziny. Druhý den se vrátíte a oznámíte, že se nemáte kam přihlásit - a necháte se zaevidovat „na úřadě“.

Mělo by se registrování trvalého pobytu na úřadě úplně zakázat? Těžko. Je třeba myslet na lidi, kteří jsou ve skutečné tísni a jinou šanci zkrátka nemají. Kdyby úředníci dokázali účinněji rozlišovat, o jaký případ se jedná, mohli by „spisy“ lidí, kteří jsou opravdu bez domova, předávat sociálním pracovníkům, kteří by jim pomáhali bytovou situaci řešit. Celý systém by pak jistě fungoval efektivněji. A třeba by se podařilo i zabít víc much jednou ranou. Mají ale úředníci na takové důkladné posuzování a prověřování kapacitu? A je vůbec v reálu možné u každého zjišťovat, jestli má kde bydlet?

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zaujmout třeba...

Petr Syrový, Tomáš Tyl. Osobní finance, řízení financí pro každého. Druhé, aktualizované vydání

Zorientujte se ve vlastních financích! Co je důležité při finančním plánování a na co je potřeba dát si pozor? Přečtěte si, jak nedělat hloupé začátečnické chyby a nepřipravovat se o peníze. Kniha poslouží každému, kdo chce lépe rozumět vlastním financím. Hodí se také jako učebnice financí pro studenty i finanční poradce.  

Pokud se vydáme cestou plošných represí – jako je odebírání pasu a řidičáku každému, kdo je registrován na úřadě, nebudou zbytečně (a bez provinění) ještě víc biti ti, kteří střechu nad hlavou vážně nemají?

  • Napadá vás, jak problém falešných bezdomovců elegantně vyřešit, aniž by byla pošlapána práva těch, kteří jsou opravdu v tísni?
  • Skončili jste někdy jako úřední bezdomovci? A vážně jste neměli střechu nad hlavou, nebo to byla jen šikovná klička?
  • A co zkušenosti z druhé strany – narazili jste na věřitele nebo podnikatele, kterému jste zaplatili za služby a který se schovával za adresu obecního úřadu? Jak jste si s ním poradili?

Co si o tom myslíte vy? Na vaše názory, postřehy i zkušenosti se těšíme v diskusi. Jednoho z vás odměníme knížkou, tak nám na sebe určitě nechte mail. 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 52 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

20. 1. 2020 16:15 | Domca

To máte pravdu s těmi exekutory pasou se na lidech
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 1. 2016 1:02 | Martina

Milý úředníci, stěžujte si a berte živnostenské listy a řidičské průkazy našim vládním úředníkům, díky kterým máme ty zákony, co máme. Nikomu nedlužím ani korunu, pracuji a to hodně a nájem si platím řádně a včas. Bohužel, do pronájmu Vám nikdo trvalé bydliště NEDÁ! Takže začněte u zákonů, než budete urážet slušné lidi!
+40
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 12. 2015 12:45 | Miroslava

Dobrý den,
ráda bych se zeptala, když chci změnit své trvalé bydliště na obecní. Co k tomu potřebuji za doklady? A je to vůbec možné?
Předem děkuji za odpověď.
S pozdravem
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 7. 2015 14:16 | R

Neutekl jsem od nemocné matky mého dítěte.15 let o jedné mzdě,domu o dvou nových majitelích,co přišlo se svobodou,kdo by neupadl do dluhů.Na úřad jsem se sám nepřihlásil.Všichni nejsou predátoři.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 7. 2015 14:10 | R

Dlouhodobě,10-15 let vyživovat lidi,žít u majitelů,snášet ignoranci nových boháčů,další a další,kdo by se z toho .....
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 7. 2015 13:53 | Barbora poustková

zdravím všechny, já osobně mám teď problém, jsem stále hlášená u ex a chce abych se co nejdřív odhlásila, tak jsem šla na úřad a co myslíte? vyprdli se na mě... takže nevím co mám jako dělat, rodina mi v tom moc taky nepomůže, takže jestli se odhlásím od ex tak nemám trvalko. A úřady to nezajímá.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 4. 2015 15:39 | Tomáš Michera

Milý státe..když už jsi vytvořil takový zákon o přihlašování bydliště na obecních úřadech, tak se starej..
Ano je tam spousta lidí, kteří se schovávají před exekutory..ale valná většina je tam přihlášená, protože jinou možnost prostě nemají..
Milí uředníci, vymysleli jste paskvil...tak ted nenadávejte na lidi, že mají trvalé bydliště na magistrátu..
Ano, je pravda, že člověku stačí k nahlášení trvalého pobytu platná nájemní smlouva a majitel bytu vám to nemůže zakázat..jedná se stejně jen o evidenční údaj.
Drtivá většina majitelů bytů se ale zuby nehty brání nechat zapsat trvalý pobyt nájemci..
Hlavními důvody jsou exekutoři, dále povinnost platit daně z najmu a take neznalost zakonů..
Ano, ze zákona mám právo si přihlásit trvalý pobyt, ale drtivá většina nájemních smluv je na dobu určitou..
A poku si tam přihlásíte trvalý pobyt bez souhlasu vlastníka...majitel bytu vám prostě smlouvu neprodlouží..
Opravdu nemám čas, penize ani nervy si každý rok shánět nové bydlení.
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 4. 2015 14:42 | petr

Trochu problém, pokud se stěhujete od přítelkyně, který si nepřeje u v bytě, aby jste i nadále byly prihlaseni k trvalému pobytu a přestěhujete se do podnájmu, kde si to majitel bytu nepřeje také. Pak milý úřade dobře porad.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 3. 2015 3:07 | SK

Hovada - Nevím jaky bych pošlapala prava lidem v tísni, když bych chtěla jen adresu a trvalák na úřadě. Rodiče, ( kde mám trvalé bydliště ) mě před lety vyhodily a v podnájmu mi ho nikdo nedá...( a na vlastni némam finance) a vzhledem k tomu, že s nimi nechci nic mit a nechci aby mi tam chodila korespondence, tak bych trvalak na urade uvitala - sebrat zivnostak - proc , neschovavam se, daně a vse poctive platim. Podle tohodle zákonu je jasne, ze uz dochází napady jak lidi buzerovat - ale to v jakých jsou lidé situacích za to můžou dost i ti, kteří tyhle kraviny vymslej
+17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 3. 2015 22:02 | Effka

clanek vubec nebere do uvahy lidi, co ziji v zahranici.
z duvodu neuzivani nemovitosti v Praze (jsem prihlasena u babicky jako spolunajemce) musim trvalou adresu zrusit a nezbyde mi, nez se prihlasit na urad. mne to nevadi, oficialne bydlim i pracuji v Anglii, ale jak je vidno, i presto toto "bydliste" bude nejen urednikum stale podezrele.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 2. 2015 2:36 | Petr

mimochodem když jsem chtěl přihlásit přítelkyni tak mi město bránilo a blokovalo to přes 1/2 roku tj. bránilo my normálnímu životu. Tímto chci poděkovat části Brno - Komárov, kde zdaleka nejsem jediný kdo byl takto ODEJIT!
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 2. 2015 2:34 | Petr

Dobrý den,

tak tohle je hloupost, z jednoho bytu psaného na otce mě stát soudně vyhodil byť jsem neměl kam jít, nakonec jsme si puseli půjčit od rodičů přítelkyně, ale ti mě tam odmítli dát neboť jsem neměl peníze, to mě jako chcete postihovat za to že mě nějaký magor řekl, že mám kam jít když je to lež? To je už směšné. Mám dluhy a platím je, jenže se nemám kam přihlásit a nevím, proč by jsem to ani dělal. Tím spíš, že mé bezdomovectví zavinilo právě a jedině město, které by mě s rodinou klidně zničilo život za papírové pozdní nahlášení mojí osoby a kupy lží advokáta města.

takže milí starostové, když už kradete byty a za kdejakou záminku ohrožujete mladé rodiny a vyhazujete je na ulic , tak alespoň pak nedělejte obličeje, kde se vzali bezdomovci a jestli s vámi nějací pak dělají psí kusy, potom si to za své jednání a podvody zasloužíte, ono se dobrovolně na ulici zase tak moc lidí nedá neboť vás pak už nic nechrání, takže jsou tu hlouposti, které nesouvisí s životem. Oni i ti tzv "vychytrálci" by vůbec tuto situaci neřešili, kdyby na tom nebyli zle.

Takže rada starostům : nevyhazujte byty, aby jste se pak mohli nechat uplácet za jejich prodej a získávat tak přilepšení ke své mzdě či byty pro známé a bezdomovců bude míň i těch jak vy tvrdíte falešných...díky
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 2. 2015 16:56 | robin hood.

Kdyby ke mě přišel exekutor kvůli mému potomku a začal tam rabovat asi by jsme skončili svou životní pouť oba.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 1. 2015 9:25 | Martina Antalová

Nelíbí se mi že vám exekutor vlítne do bytu kvůli dítěti které natříská dluhy jen proto že má u rodičů bydliště.Tak se potom nikdo nemůže divit že rodiče své děti raději odhlásí.Vždyť je to nespravedlivé řešení a poškozování nevinných.
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 11. 2014 9:58 | Karel

Mám také adresu na úřadě...
I z důvodu exekucí, abych ochránil mé rodiče (již s nimi nežiji) před jejich nájezdy... ALE v okamžiku přihlášení na úřad jsem si zřídil DATOVOU SCHRÄNKU na fyzickou osobu ZDARMA kam mi veškeré dopisy od soudů,exekutorů, atd. chodí... nevyhýbám se ničemu...

a navíc, získat adresu na úřadě není problém... je to daleko jednodušší než píšete... stačí čestné prohlášení majitele bytu nebo domu, že se tam nezdržujete, nemáte osobní věci + 1 svědek a je to za hodinku vyřízená věc...
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit všech 52 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hospodští v šoku: Babiš chce, aby začali platit daně! Zbláznil se?

23. 10. 2014 | Petra Dlouhá | 188 komentářů

Hospodští v šoku: Babiš chce, aby začali platit daně! Zbláznil se?

Ministerstvo financí chce od roku 2016 zavést povinnou elektronickou evidenci tržeb – údaje o každé platbě půjdou přímou linkou finančnímu úřadu. Čeští hospodští jsou šokováni: Začít... celý článek

Na vlastní kůži. Odpustky, spása pro piráty silnic

16. 10. 2014 | Petra Dlouhá | 33 komentářů

Na vlastní kůži. Odpustky, spása pro piráty silnic

Výmluvy na osobu blízkou jsou od loňska passé. Před trestnými body ale piráty silnic uchrání jiná klička. K jejím přednostem patří, že sami kličkovat, natož pak lhát (!), nemusí – všecko... celý článek

Hroby vstávají z popela: Adoptujte mrtvého velikána

2. 10. 2014 | Petra Dlouhá | 3 komentáře

Hroby vstávají z popela: Adoptujte mrtvého velikána

Život už jim nezachráníte. Ale můžete zachránit jejich hrob. Zesnulého velikána můžete adoptovat i s příslušenstvím. Neotřelý způsob konání dobra, co myslíte? Vzít si dobrovolně na... celý článek

Stěžovat si na policajta? Nejdřív zaplať!

25. 9. 2014 | Petra Dlouhá | 26 komentářů

Stěžovat si na policajta? Nejdřív zaplať!

Ministrovi vnitra Milanu Chovancovi se zdá, že si lidé příliš stěžují na policisty. Strach z inspekce prý mužům a ženám zákona sráží sebevědomí a svazuje ruce. Ministr našel jednoduché... celý článek

Před vyhazovem vás zachrání… Zase kurzarbeit! Tentokrát prý jinak a líp

18. 9. 2014 | Petra Dlouhá | 8 komentářů

Před vyhazovem vás zachrání… Zase kurzarbeit! Tentokrát prý jinak a líp

Kurzarbeit po česku. Jako lék proti růstu nezaměstnanosti v čase hospodářské krize se u nás začal chystat už v roce 2010. S velkou pompou. Výsledek? Naprosto pohořel. Teď, tváří v tvář... celý článek

Partners Financial Services