Žít Brno je dokonalá bouře, ne recept na záchranu

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 15. 10. 2014 | 5 komentářů
Brněnské hnutí šlo proti nejlepším možným nepřátelům a navíc v nejlepší možné sestavě. Něco takového se bude těžko opakovat.
Žít Brno je dokonalá bouře, ne recept na záchranu

Tento komentář si vynucuje prohlášení o střetu zájmů hned na začátku, ne na konci: členem Žít Brno jsem byl od prvního dne až do letošního května, kdy se neformální satirická skupina proměnila v politické hnutí. S ostatními mě ale pořád spojuje přátelství a podobný pohled na řadu věcí, takže jsem sobotní večer a noc strávil v jejich volebním štábu oslavou překvapivého úspěchu. Tím bylo třetí místo v brněnských magistrátních volbách (do kterých šlo Žít Brno společně s Piráty) a vítězství na městské části Brno-střed (zde kandidovalo samostatně). Konec disclaimeru.

Nejsem jediný publicista nadšený z výsledků. Podle Martina Hekrdly se v Česku zablesklo a skutečným vítězem voleb jsou nezávislé iniciativy jako Žít Brno. Erik Tabery píše, že „Babiš vítězí, ale Hollan uklidňuje“: zvolená cesta by mohla být „alternativou k ANO“. František Strnad míní, že „příběh hnutí Žít Brno Matěje Hollana nemusí do budoucna být ojedinělým případem.“

Výsledky Žít Brna jsou skvělé, jenže mimo Brno znamenají málo. Pravdu má jen Tabery, a to pouze z půlky. Babiš skutečně vyhrál komunální volby, dokonce bez programů a bez osobností: stačilo slíbit, že prostě zařídí pořádek a konec korupce. I tam, kde ANO nevyhrálo, rozhoduje o podobě rad, protože strana nezatížená ideologií může jít jak do pravicových, tak do levicových koalic, včetně spoluvlády s KSČM jako v Chomutově.

Úspěch Žít Brno nedává Česku velkou naději v boji proti prázdné politice, kontrolované oligarchou a kmotry tradičních stran. Brno totiž zažilo dokonalou bouři, kombinaci dvou vzácných předpokladů:

1. Žít Brno mělo nejlepší možné protivníky

Brněnský primátor Roman Onderka je arogantní dacan obklopený věrchuškou papalášů, kteří roky bavili celou zemi: náměstek Ladislav Macek si například nechal svými podřízenými zlegalizovat černou stavbu rodinné chaty. Kde na brněnském magistrátu chyběla zlá vůle, úřadovala neschopnost: šéfka turistického centra Petra Kačírková nedokázala za čtyři roky ani spustit funkční web pro turisty a jejím nejpamětihodnějším počinem tak zůstává městská prodejna obložených rohlíků (karty a eura nepřijímá). Těsně před volbami zrušil magistrátní odbor dopravy přechod přes frekventovanou ulici v centru, což vyvolalo dokonce akt občanské neposlušnosti – blokádu silnice. Politici a úředníci nosili opozici na stříbrném talíři srozumitelná a emocemi nabitá témata.

Byla to právě aktivita Onderky a městských právníků, co přitáhlo k Žít Brnu nejvíc pozornosti a sympatií. Začalo to vypnutím webu zitbrno.cz po magistrátním žalování webhostingové společnosti v roce 2011 a vyvrcholilo nahlášením a zablokováním facebookové stránky Žít Brno letos v únoru. Den poté se zrodilo politické hnutí.

Takovou energii občanská iniciativa těžko získá tam, kde radní sice zlobí, ale zároveň aspoň předstírají, že se snaží, a aspoň se tváří, že naslouchají.

2. Žít Brno má nejlepší možnou sestavu

Žít Brno jako satirická skupina dokázala za několik tisíc korun pravidelně dělat hlavní zprávy (připomenu přejmenování Brna na Krno nebo procesí se sochou pro primátora). Žít Brno jako politické hnutí pak bylo poslední týdny před volbami vidět úplně všude, přestože mělo rozpočet stokrát menší než neúspěšná iniciativa „A co Brno?“. Za neuvěřitelnou efektivitu může koncentrace talentů, jakou mělo Brno v jedné místnosti naposledy, když se tu na poradách Lidovek scházeli Mahen, Neumann, Čapek a Těsnohlídek.

Lídr Matěj Hollan je známý jako bojovník proti hazardu, z čehož plynou jeho zkušenosti s fungováním politiky i médií. V tandemu s grafikem Adamem Hrubým, který ho nechal ostříhat a obléct, udělali jedinečnou kampaň. Upřímnou („Chcu tady normálně žít, ne jenom bydlet“), drzou („Chcu kvalitní drogy“), guerillovou (plakáty rozmístěné po městě na kolech, které promptně odstraňovala městská firma). Mnoho členů je českou špičkou v oborech, které jsou v ekonomice založené na pozornosti doslova k nezaplacení: grafici, webaři, filmaři. Spontánně se připojil výtvarník Timo a mrtě dalších tvůrčích lidí. Právě díky nim šlo oslovit čtyřsettisícové město za cenu ojetého auta.

Něco takového se bohužel nedá zopakovat ve městech, ze kterých každý, kdo jen trochu může, odejde. Sebelepší občanská kandidátka tam bude potřebovat několikasettisícovou injekci (de facto sázku) nebo alespoň mnohem větší tým, než má Žít Brno.

Anketa

Jak jste spokojeni s výsledkem voleb u vás?

Babiš čeká na školáky se sáčkem sladkostí

Dílčí úspěchy nezávislých, občanských, liberálních kandidátek v Brně, na Praze 3 a 7 nebo třeba v Mariánských lázních nejsou ani tak dílem mytického vzepětí lidu proti kmotrům, jak to sympatizující novináři automaticky rámují. Spíš jsou výsledkem souběhu šťastných okolností a především výjimkami z pravidla. Tím pravidlem je v posledním roce růst moci Andreje Babiše. ANO boduje i tam, kde vítězí nezávislí, a nabízí se jako potenciální koaliční partner.

Babiš je zvláštní oligarcha a ANO zvláštní projekt. Skvělý marketing dává jen málo příležitostí prohlédnout, že jde o vůdcovskou stranu, v níž předseda-majitel kontroluje i plakáty v komunálních kampaních. Je to velký hráč, který si nezadělá na problémy něčím tak buranským, jako je zlegalizování černé stavby hloupé chalupy.

Už v sobotu, kdy bylo jasné, že ANO může v Brně poskládat radu s menšími stranami, včetně zastupitelů za Žít Brno s podporou Pirátů, Babiš pro Břeclavský deník vzpomněl, že se mu Matějem Hollanem dobře spolupracuje v boji proti hazardu a že mu přidá deset milionů na protidrogovou politiku.

Takové gesto by Roman Onderka nikdy neudělal. Pro občanské iniciativy vycepované podobnými okresními přeborníky v házení klacků pod nohy proto bude těžké odolat, nepadnout Babišovi do náruče a nezapomenout na to, že jeho politicko-obchodnický projekt popírá jejich demokratický duch stejně silně jako komunisté. Pokud mají opravdu být jakousi nadějí na lepší politiku, musí se v příštích čtyřech letech stát viditelnou alternativou ANO, ne jeho dceřinou společností.

Vygeneruj si hnutí, potři Babiše!

Andrej Babiš jede! Můžeme plakat, že je český volič naivní ňouma, který fandí prorůstání velkého byznysu s velkým státem, hlavně když ho do pekla povede neokoukaná tvář. Nebo si hysterčení odpustíme a z Babišovy cesty od politické nuly k politické superstar okoukáme spolehlivý návod na úspěch v kterýchkoliv dalších volbách:

Vlastně je to jednoduché. Pokud o tom nechcete přemýšlet, stačí zmáčknout knoflík. Je to lepší (a určitě levnější) než si najmout agenturu, jak to v Praze udělal Zbyněk Passer...


Úvodní foto Matěje Hollana u bran Brna: isifa/MAFRA/jiří salik sláma

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 8. 2015 0:37, libor

Problémem je to, že si mladý Hollan našel zaměstnání, nikoliv práci. Té se stále s vytrvalostí sobě vlastní vyhýbá, i když markýrovat se ji naučil už docela dobře.

Zobrazit celé vlákno

+7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stát jako firmu, město jako klub

3. 10. 2014 | Michal Kašpárek | 9 komentářů

Stát jako firmu, město jako klub

Přichází čas vytáhnout nejhorší hadry, dva dny se nemýt a pak obsadit lavičky a zídky. Na důkaz toho, že i když jste ostuda, ulice jsou pořád ještě i vaše.

Normalizace. V ČSSR jako tragédie, v Krně jako fraška

14. 2. 2014 | Michal Kašpárek | 8 komentářů

Normalizace. V ČSSR jako tragédie, v Krně jako fraška

Co má společného vyhánění bezdomovců z tramvají a „válka o logo“.

Pořád není líp? Vygeneruj si nové hnutí!

1. 11. 2013 | Michal Kašpárek | 54 komentářů

Pořád není líp? Vygeneruj si nové hnutí!

Pokud se vašim dětem zavčas nerozzáří oči, vytvořte jim nový spasitelský projekt jediným klepnutím myší.

Matěj Hollan: Znechutila mě stranická připos.anost. Zvolil jsem akčnější cestu

28. 7. 2012 | Martin Vlnas | 5 komentářů

Matěj Hollan: Znechutila mě stranická připos.anost. Zvolil jsem akčnější cestu

Jednou za čtyři roky odvolit a pak držet hubu, nebo jít měnit věci do politiky. Existuje ještě jiná možnost? Nu – ještě můžete budovat (někým vysmívanou) občanskou společnost. Jako... celý článek

Partners Financial Services