Stěžovat si na policajta? Nejdřív zaplať!

Ministrovi vnitra Milanu Chovancovi se zdá, že si lidé příliš stěžují na policisty. Strach z inspekce prý mužům a ženám zákona sráží sebevědomí a svazuje ruce. Ministr našel jednoduché řešení. Za podání stížnosti zaplatíte tisícovku. Však ono vás to skuhrání a žalování přejde.
Stěžovat si na policajta? Nejdřív zaplať!

„Když se bavím s policisty na služebnách, říkají, že se bojí zasahovat, protože za sebou mají inspekci, která místo aby řešila korupci policistů či úniky informací, řeší každý jejich zásah,“ řekl Chovanec Hospodářským novinám.

„Máte člověka, který nerespektuje pokyny policie, ta ho zpacifikuje, zadrží, on klade odpor. A ten člověk pak hned běží na inspekci, protože policista s ním praštil o něco silněji,“ pokračoval ministr.

Chovanec chce stížnostem policistů dopřát sluchu. A ufňukaným občanům zacpat pusu. Správní poplatek za podání stížnosti na policistu by podle ministra měl dělat tisíc korun, možná dokonce patnáct set. Když se stížnost ukáže jako oprávněná, peníze dostanete zpět. Jinak máte smůlu. Pokud tedy Milan Chovanec svůj návrh prosadí. Zatím k tomu jasné slovo neřekl ani jeho stranický a vládní šéf Bohuslav Sobotka.

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zaujmout třeba...

Petr Syrový, Tomáš Tyl. Osobní finance, řízení financí pro každého. Druhé, aktualizované vydání

Zorientujte se ve vlastních financích! Co je důležité při finančním plánování a na co je potřeba dát si pozor? Přečtěte si, jak nedělat hloupé začátečnické chyby a nepřipravovat se o peníze. Kniha poslouží každému, kdo chce lépe rozumět vlastním financím. Hodí se také jako učebnice financí pro studenty i finanční poradce.  

Ty, ty a ty na stěžování nemáš (peníze, čili nárok)

Policisté budou svého ministra milovat. Ale nemalou část lidí zavedení poplatku z možnosti podat stížnost diskvalifikuje. A nemusí to být nutně jen chudý člověk bez domova. Mít nebo nemít tisícovku – to zatraceně zváží i kdejaká máma od dětí. Jako člen strany, která odjakživa staví svůj program na sociálně citlivém přístupu, by to Chovanec měl vědět.

Historky z policejních služeben jsou jistě působivé, stejně přesvědčivě by ale asi dovedli vyprávět lidé z druhé strany.

Loni bylo na nevhodné chování policistů podáno dva a půl tisíce stížností. Uspěla každá desátá. Podle některých názorů to ovšem rozhodně neznamená, že by byly zamítnuté stížnosti vždy neoprávněné.

„Hlavní problém je to, že policie stížnosti nedostatečně prošetřuje. My jsme se setkávali a setkáváme se s případy, kdy na řádně odůvodněnou stížnost občana, který popíše dopodrobna, co se mu stalo, přijde jenom odpověď, že se to neprokázalo a že stížnost je nedůvodná,“ vysvětlovala letos v lednu v Českém rozhlase Zuzana Candigliota, právnička z Ligy lidských práv. 

Za dobré slovo knížku

Minulý týden jsme v rubrice Co si o tom myslíte? psali o zachraňování pracovních míst kurzarbeitem. Posledně to nevyšlo, tak že by tentokrát...

Diskuze pod článkem se ale nakonec točila jen kolem zlých podnikatelů, kteří si vozí zadky v drahých auťácích a chudý lid na ně dře. A to nestojí za rozdávání knížek. Věříme, že dneska to bude zábavnější.

Těžká práce. Pro schopné lidi

Práce policisty je mnohdy náročná. Musí čelit konfliktním situacím, kdy je třeba rozhodovat se rychle a správně. Dokáže to jen dobře proškolený profesionál, který přesně zná své kompetence, a ví, co si může a nemůže dovolit.

Málokdo má takové možnosti zasahovat do našich práv a svobod jako příslušníci bezpečnostních sborů. Právo ohradit se proti jejich postupu by mělo být nedotknutelné. Nikdo z něj nesmí být vyloučen. Fakt, že tu možná (?) máme chronické stěžovatele, kteří se proti postupu policistů ohrazují často a neoprávněně, jako argument neobstojí.

Ministr Chovanec by neměl dělat policejního odboráře a kývnout na všechno, co mu kdo v policejní služebně našeptá. Co si nechá na policejní stanici v Dolní Lhotě poradit příště? Dvě stě korun za to, že strážník ukáže odznak? Pětistovku za to, že s námi vůbec sepíše protokol? Nechá zpoplatnit linku 158? Nezdá se vám, že lidé vůbec policii otravují zbytečně moc?

Možná by bylo užitečnější, kdyby se ministr zasoustředil na to, aby policie svou práci dělala dobře, aby k tomu měla dobré materiální i nemateriální zázemí a podporu, aby se stížnosti prošetřovaly důkladně a aby se třeba i zlepšilo povědomí lidí o tom, co policista smí a nesmí, abychom věděli, kdy má smysl si stěžovat a kdy jsme jednoduše mimo mísu.

Co si o návrhu ministra vnitra myslíte vy? Podali jste někdy na policistu stížnost? Proč? A jak jste pochodili? Odradil by vás od stěžování tisícikorunový poplatek? Na vaše postřehy, názory a zkušenosti se těšíme v diskuzi. Uvítáme samozřejmě i ty z policejních řad. Nejzajímavější příspěvek odměníme knížkou, tak nám na sebe určitě nechte mail.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+50
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 26 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

10. 7. 2017 7:18 | obcan

bylo by lepsi ty pitomce zrusit uplne! policie uz davno neplni svuj ucel! delaji si z toho byznys! stiznosti jsou opravnene komu by se jinak chtelo psat dopis?! nezapominejte ze ti kobliho zrouti jsou tady pro nas! my si ty kurvy platime.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 4. 2017 11:02 | Mirek

Existuje trestní čin, kterého se policie nadopustila ?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 9. 2014 21:32 | Lovepedal

Generální inspekce bezpečnostních sborů.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 9. 2014 21:29 | Lovepedal

Já už si to nepamatuju, byl ten policajt brutální, nebo ne? Já nemám rád, když se mlátí ženský. I kdyby to byly blbý ženský.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 9. 2014 23:28 | Podlesni

Myslím, že typickým člověkem, co neuposlechl policajta a pak si stěžoval na brutalitu je všem dobře známá Kateřina biomasa první.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 9. 2014 13:15 | pwpw

Jedná se o nepochybně protiústavní návrh ministra vnitra, který natolik zasahuje do ústavních práv a svobod občanů, že by na to premiér měl reagovat okamžitým odvoláním takového ministra. V opačném případě musí voliči ve volbách vyoutovat takovou stranu, která nám zase vytváří totalitní policejní stát. Pan ministr vůbec nepochopil, že je náš zaměstnanec, náš služebník.
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 9. 2014 10:50 | Milan

Asi máte na mysli zákonný postup. Legislativní proces je proces přijímání zákonů, což je věc, kterou policisté na ulici nedělají.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 9. 2014 9:50 | Iveta

Jsem slušný člověk, neměla jsem doposud žádné problémy. Proč by mě měla policie kontaktovat a oslovovat? Ani bych o to nestála.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 9. 2014 15:05 | J.Bubla

S těmi policajty by to chtělo nějaký odporný výzkum. Podle, nejen mé, dlouholeté zkušenosti pokud se jedná o prostého člena sboru vyšetřujícího nehodu či na služebně, máte dojem, že se jedná o normálního člověka. Běda však, jakmile má nějakou šarži! Ačkoli je v civilu, okamžitě jaksi mimoverbálně poznáte o koho jde. Při komunikaci s ním propadáte zoufalství a modlíte se, aby ona komunikace nemusela být služební. V občanském životě v bydlišti bývají nejčastějším zdrojem konfliktů pro svoji aroganci. Snad nejlépe tyto jejich specifika dokumentuje když jejich chování probírají jejich spoluobčané. Posledním argumentem bývá: "no prostě policajt". Všichni tomu rozumějí a chápou, že dál se není o čem bavit. Stěžovat si na ně může jen opravdový naivka. Jen trochu poučený občan ví, že "kluci", jak se mezi sebou označují, se nikdy vzájemně neshodí, naopak si pomohou. Ona GIPS se k nim samozřejmě také počítá. Prostí prvně jmenovaní do této kasty očividně nepatří. Proto jsou asi takovým zájmem vnitřních vyšetřovatelů. Často mě napadá, zda takové povahy práce u policie přitahuje, nebo se pod vlivem tamějšího systému takovým teprve stávají. Spíše to první, podle toho kolik slušných lidí právě z tohoto důvodu od policie odešlo. Potom ať se pan ministr nediví!
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 9. 2014 11:58 | jezevec

nevím jestli je tento poplatek správný, ale rozhodně není ojedinělý. někdo vám způsobí újmu, jdete se soudit - a zaplatíte poplatek. někdo vás okrade a chcete ho žalovat - zaplatíte dokonce provizi z částky o kterou vás okradl.
oč jiný je poplatek za podání stížnosti na cajta? objednáváte si od státní správy službu navíc, někdo to musí vyřídit a zpracovat, ta služba má objektivně nenulové náklady. tak kdo to má zaplatit - ten kdo si nestěžuje?
přirovnal bych to spíš k poplatku za výpis z katastru. katastr je taky veden "zdarma" v rámci daňových výnosů státu, ale kdo chce něco navíc, výpis, připlatí si. tady je to podobné. neplatíte za výjezd policie, ale pokud chcete aby se na vaši žádost vyšetřilo něco navíc, přidáte na to. proč ne.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 9. 2014 11:38

Vyžadovat poplatek za stížnost, to je tak nepředstavitelná prasárna, že na to může přijít jedině výplod tohoto zlodějského systému. Což takhle před zavoláním o pomoc odeslat dárcovskou SMS. Toho kdo to navrhl poslat na přezkoušení IQ, jistě bude mít vysoké a pokud taková kreatura sedí v úřadě, tak nezbývá než se pokřižovat
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 9. 2014 9:18 | Iveta

Myslím, že v této době je vážně trend si stěžovat úplně na všechno. Nezasvěcený člověk vidí hlavně to, že policajti "jen" vybírají peníze za pokuty a "pouze" těm chudákům ve starých autech, kde je jistota nějaké závady. Ano, bohužel stát nastolil taková pravidla, že když máte v sobě dostatek drzosti skutečně se z problémů vyvlíknete a ten co uzná svou chybu za přestupek, tak je prostě postihnut sankcí. Udělám přestupek = nesu si za něj odpovědnost. Ale kde potom jsme, když policista zastaví nepřipoutaného řidiče, který mu to do očí zapře a s drzostí řekne ať mu to dokáže. Policista to předá k dalšímu šetření a spouští tím spoustu věcí do chodu. A ten arogantní řidič se akorát ohání silnými slovy, že mu to nemají jak dokázat. Pokud zastaví mne a já budu nepřipoutaná, pokorně přiznám chybu a nesu si následky. Ale jak policista může mít autoritu, když kdejaký namyšlený panák má k dispozici páky jak se vyhnout stokoruně za svou chybu? A to je jen zlomek. Když slyším, s jakými existencemi přicházejí do kontaktu, s jakými nesmysly se musejí zabývat. A následné papírování, kdy každý policista musí mít v sobě kus sekretářky. Není to povolání vůbec jednoduché a nechtěla bych toto povolání v žádném případě vykonávat. Obdivuji kluky kteří se na tuto cestu dají. Nemají to vůbec jednoduché, protože ve většině očí jsou fízlové, kteří jen vybírají peníze, aby měli na oběd. Přála bych každému, kdo razí toto tvrzení, aby si byť jen týden vyzkoušel jaké to je pomáhat a chránit. Být slušný ke každému ožralému ignorantovi, který si servítky rozhodně nebere. Neustále řešit naprosto nepochopitelné kauzy problémových občanů. Vozit pomalu obden ožralé, "pochcané" (promiňte mi ten výraz) a jinak atraktivní bezdomovce na záchytky. Já bych na to opravdu nervy ani žaludek neměla. A vážně si cením a mám respekt z jejich práce. Každý na ně nadává a nasazuje, ale když je mu ouvej koho volá? Můj názor je takový, že by policisté měli mít mnohem více pravomocí a nemuseli se bát zakročit ve vyhrocených situacích, aniž by je po té někdo vyšetřoval a museli se zodpovídat, že při zpacifikování spolu s vyražením nože z ruky udělali agresorovi bouli na čele. Proč má neřád víc pravomocí než zasahující policista? Každý zná pravidla, které se mají či musí dodržovat a když překročí hranici, tak proč dělat ústupky? Ano přiznávám může se objevit policista, který až tak férový být nemusí, ale to je snad v každé sféře života. V každé oblasti se najde člověk, který jedná v rozporu s pravidly. Ať už to je na úřadě, v podnikání, ve škole, ve vládě... Vždy jsou to jedinci. A pokud takoví jsou, rozhodně jejich chování není výjimka a bude se opakovat. Pak je vyšetřování na místě. Ale zatím veškeré náklady na vyšetřování jdou z kapsy daňových poplatníků. A kde jaký hejsek si stěžuje na cokoliv co si zrovna usmyslí. Na druhou stranu toto řešení uzavře možnost stížnosti sociálně slabším. Ale co takový soud? Kdyby byl bez poplatků dokážete si představit, kolik nesmyslných kauz by končilo u soudu? Nemyslitelné. Oceňuji snahu řešit současnou situaci. Kéž by tyto změny byly hlubšího rázu a ve větší míře!
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 9. 2014 9:08 | Slávek Drobný

Ministr s takovými názory do vlády zcela určitě nepataří!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 9. 2014 18:28 | Kuba

vybíraní poplatků za stížnosti na policii či její příslušníky by bylo stejně nemorální jako chování dopravní policie, která jezdí po silnicích v drahých Volkswagenech dosahující rychlost téměř 260km/hod a v převážné většině zastavují chudáky ve starých škodovkách-felicijích dosahující rychlosti 130km/hod za příznivého větru, tedy lidi jenž jsou rádi, že se mají jak dostat do mizerně placené práce a po cestě je zastaví arogantní hlídka, která ví že na autě něco najde (myslím závadu ) a řidič zcela jistě nemá na předraženého právnika, jasný a jistý výdělek, jak snadné. Lidi kteří na to májí si zaplatí právnika a ti co na to nemají si prostě nebudou stěžovat, stejně se nic nezmění.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 9. 2014 17:13

GIPS je sádra soudruhu.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Zobrazit všech 26 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Na lovu pojistných podvodů s šéfvyšetřovatelem České pojišťovny

19. 7. 2014 | Ondřej Tůma | 13 komentářů

Na lovu pojistných podvodů s šéfvyšetřovatelem České pojišťovny

U policie vyšetřoval hospodářskou kriminalitu, praní špinavých peněz nebo podezření z financování terorismu. Když byla finanční policie zrušena, odešel do největší české pojišťovny... celý článek

Ztráta, odcizení nebo zničení dokladů: podrobný návod, jak postupovat

27. 5. 2013 | Petra Dlouhá | 19 komentářů

Ztráta, odcizení nebo zničení dokladů: podrobný návod, jak postupovat

Ztratit, nebo najít peněženku? Ukrást ji, nebo o ni být okraden? Víte, že do maléru vás můžou přivést všechny čtyři varianty. Pro ty, kteří o peněženku i s doklady přijdou nebo kteří... celý článek

Konec osoby blízké? Ne, jen běžná zodpovědnost za vlastní majetek

25. 1. 2013 | Michal Kašpárek | 17 komentářů

Konec osoby blízké? Ne, jen běžná zodpovědnost za vlastní majetek

Co roky fungovalo u flinty nebo kreditní karty, to teď začalo platit i pro auto – a silniční kovbojové se rázem můžou uvztekat. Zbytečně.

Ukradený mobil vám policie nelokalizuje. Nejde o závažný trestný čin

26. 10. 2012 | Petra Dlouhá | 17 komentářů

Ukradený mobil vám policie nelokalizuje. Nejde o závažný trestný čin

Na konci loňského roku vlastnilo mobilní telefon přes šest miliard lidí. V Česku máme aktivních SIM karet víc než obyvatel – čtrnáct milionů. Operátoři od začátku října všechna data... celý článek

Sledování mobilů: Operátoři naše data zase sbírají pro policii

24. 10. 2012 | Petra Dlouhá | 14 komentářů

Sledování mobilů: Operátoři naše data zase sbírají pro policii

V Česku je přes čtrnáct milionů aktivních SIM karet. Na jednoho člověka (včetně novorozeňat, která ale zas tak často nevolají) u nás tedy připadá téměř jeden a půl telefonního čísla.... celý článek

Partners Financial Services