Dotazník budoucího europoslance: Jan Keller, ČSSD

Ondřej Tůma | rubrika: Dotazník | 6. 5. 2014 | 24 komentářů
Jednadvacet. Tolik poslanců vybíráme už za pár dní do Evropského parlamentu. Představujeme v krátkém dotazníku leadery dvanácti z celkem osmatřiceti podaných kandidátních listin. A začínáme zostra – sociologem Janem Kellerem, jedničkou na kandidátce sociální demokracie.
Dotazník budoucího europoslance: Jan Keller, ČSSD

Profesor Keller není nikterak neznámá osoba, jeho hlas je na levici dávno velmi výrazně slyšet.

Do europarlamentu kandidoval už v roce 2009 za Demokratickou stranu zelených. A v osmdesátých letech býval v dost nedemokratické straně rudých; jak dnes říká – jen kvůli kariéře. Letos se, snad poněkud překvapivě, stal jedničkou na eurokandidátce České strany sociálně demokratické.

Janu Kellerovi a lídrům dalších jedenácti kandidátek pokládáme vždy tutéž sadu otázek. Zajímá nás – jakožto server o ekonomických záležitostech – zejména to, jak budou vládnout našimi penězi, ale propátráme i obecnější postoje, jakož i jazykové kompetence…

Odpovědi uveřejňujeme v pořadí, v jaké jsme je od kandidátů dostali. Kdo dřív přijde…


Proč kandidujete do Evropského parlamentu? A kterým třem věcem byste se chtěl v Bruselu věnovat v první řadě?

Server s vaším zaměřením možná zklamu, ale na prvém místě pro mě nejsou peníze. Někteří lidé kolem šedesátky zvolí rutinu, na kterou si zvykli. Jiní volí ještě jednu, patrně poslední novou životní zkušenost. Moje rozhodování mezi rutinou a novou životní zkušeností nebylo jednoduché. Nakonec zvítězilo to druhé. Pokud se do Bruselu dostanu, rozhodně se nudit nebudu. Otázky sociální koheze, daňové spravedlnosti, či budoucnosti modelu vzdělávání, které mne dlouhodobě zajímají, jsou nabité konflikty.

-8347
+
-

Měla by podle vás Česká republika přijmout euro? Pokud ano, tak kdy?

Česká republika se k přijetí eura zavázala. Mnohé naše firmy v eurech už dlouho provádějí své operace. Vládní politici se shodují, že euro přijmeme někdy v horizontu roku 2020. S volbami do Evropského parlamentu sice přijetí eura vůbec nijak nesouvisí, ale pokud bude v té době eurozóna existovat, klidně bych do ní vstoupil. Doufám, že do té doby se euro zbaví svých současných problémů natolik, že diskuse o jeho (ne)přijetí pak už nebudou aktuální.

-35739
+
-
Jaký je váš pohled na direktivní rušení roamingových poplatků, regulaci mezibankovních poplatků a na podobná opatření ze strany Evropské unie? Měla by Unie podobným způsobem zasahovat do volného trhu?
 
Především si myslím, že volný trh je fikce. Buď bude trh regulován zásahy demokraticky zvolených politiků a institucí, anebo bude regulován finančně a vlivově nejsilnějšími firmami. To prvé může demokracii jedině posílit, to druhé poslouží pouze oligarchii.
-14061
+
-

Měla by Evropská unie důrazněji bojovat proti daňovým rájům? A pokud ano, tak jakým způsobem?

Nejde o to, zda důrazněji, ale zda vůbec. Nemám dojem, že by zatím Evropská unie proti daňovým rájům nějak bojovala. Vždyť řada z nich existuje přímo na jejím území. Myslím, že jediná účinná forma boje proti daňovým rájům, ať už jsou kdekoliv, je přijmout opatření, aby byly zisky firem v co nejvyšší míře zdaňovány tam, kde jsou vytvářeny. Existují nástroje, jak různé formy daňových úniků minimalizovat. Jejich základem je společný systém zdanění firemních zisků. Nutil by firmy platit daně v jednotlivých zemích podle toho, kolik v nich investovaly kapitálu, jaký v nich mají obrat a kolik pracovníků v nich zaměstnávají. Byl by to krok k vysušení daňových oáz.

-4872
+
-

Souhlasíte s tím, aby měla Evropská unie společnou armádu? Neznamenalo by to příliš velké finanční zatížení?

Budu s tím souhlasit, až budu přesně vědět, k čemu by byla taková armáda využívána. Pokud nikoliv k expanzi, ale k obraně demokracie, pak budu pro bez ohledu na výši nákladů. Předně však doufám, že současné tlaky na navýšení zbrojních výdajů nepovedou k rozšiřování národních armád a k mrhání prostředky, nebo dokonce ke vzniku skutečného horkého konfliktu.

-6644
+
-

Jaký je váš pohled na volný pohyb zaměstnanců v rámci Evropské unie? Jste pro volný pracovní trh, nebo by členské státy měly mít možnost omezit zaměstnávání občanů z jiných zemí Unie?

To je jistě důležitá, ale velmi komplikovaná otázka. Když to zjednoduším, volný pracovní trh v rámci Evropské unie ve mně vyvolává několik pochybností. Za prvé: K čemu je vlastně dobré, pokud se přesunují pracovníci z jedné země s vysokou nezaměstnaností do druhé? Určitá míra unifikace systému vzdělání v měřítku Evropy navíc vede k tomu, že i vzdělanostní struktura je v různých zemích víceméně podobná. To zmenšuje šanci, že odborníci z jedné země zaskočí tam, kde ve druhé pochybí. A druhá věc: Logicky se budou spíše lidé ze zemí s nižší cenou práce tlačit do zemí s vyšší cenou práce. Těžko budou proudit opačným směrem. Výsledkem bude tlak na snížení ceny práce tam, kde je zatím vyšší. To může pomoci firmám, ale stěží zaměstnancům. Až se podobné problémy vyřeší, budu pro naprosto volný pracovní trh v rámci Evropské unie.

-2730
+
-

Měla by být v celé Evropské unii jednotně určená hranice minimální mzdy vzhledem k průměrné mzdě v daném státu?

Mělo by dojít nikoliv k unifikaci, ale ke sblížení tohoto poměru. Třeba tak, že bude stanoven dolní limit minimální mzdy jako procentní sazba z průměrné mzdy nebo mediánu. Vydělali by na tom naši lidé pobírající minimální mzdu. Patříme k zemím, kde právě oni jsou od průměrné mzdy vzdáleni nejvíce. Týká se to sice jen nízkého procenta zaměstnanců, jejich situace je však velmi tíživá.

-2738
+
-

Měla by Evropská unie zavést/zvýšit/zrušit dovozní cla pro výrobce mimo Evropskou unii?

Pokud se Evropa nebude bránit dovozními cly na výrobky, budou její zaměstnanci nuceni konkurovat nepojištěné, a proto laciné práci, a to včetně práce dětské. Takový regres by Evropu vrátil o dvě století dozadu, do dob nádeníků nepojištěných vůči sociálním rizikům. Nemyslím si, že by právě takový regres měl být obsahem tak často skloňované modernizace společnosti.

-2735
+
-

Měla by podle vás Evropská unie pokračovat v dotování zadlužených států, jako jsou například Řecko nebo Kypr?

Myslím si, že země, o nichž mluvíte, nedostávají dotace, ale nové úvěry podmíněné provedením drastických škrtů. Obecně si myslím, že pomoc těmto státům má především umožnit bankám, které jim půjčily, aby se dostaly ke svým pohledávkám. Druhá věc je, zabránit kolapsu státu a veřejných systémů v těchto zemích. Pokud by k tomu došlo, škody by byly nevyčíslitelné. Jak chcete dopředu vyčíslit třeba náklady na odstranění důsledků sociálního chaosu a občanské války?

-1740
+
-

Jakými cizími jazyky hovoříte? Respektive v jakých jazycích jste schopný vést odbornou politickou debatu?

Už patnáct let jezdím každý semestr přednášet do Francie, takže debatu ve francouzštině určitě zvládnu. Jako sociolog jsem pochopitelně přečetl stovky anglických knih, mám angličtinu v uších, ale vlastní argumenty bych musel formulovat úsporněji než ve francouzštině. Přednášel jsem i v němčině a italštině, ale namísto rozšiřování jazykového portfolia bych se spíše soustředil na ty dva hlavní světové jazyky.

Anketa

Jak se vám líbí odpovědi Jana Kellera?

Dotazníky budoucích europoslanců

Odpovědi zveřejňujeme v pořadí, v jakém přicházejí do redakce.

Náš drahý europarlament

Pokud bychom na jednu misku vah postavili všech 766 europoslanců, na misku druhou navršili cihly ze žlutého kovu a jazýčky vah nechali ustálit v rovnovážné poloze, pak cena za zlato bude zhruba odpovídat ročnímu rozpočtu Evropského parlamentu. Ale pozor! Poslanci nakonec spolehlivě převáží, nejsou voleni na rok, ale na pět let a funkční období si nezkracují. Jak jinak.

Pavel Jégl: Volíme europoslance. Dají se vyvažovat zlatem!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+388
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 24 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 5. 2014 14:50, Martin

Pan Keller, střízlivě a přesně definuje prolémy, které současnou Evropu trápí. Již v dávných dobách volali evropští vzdělanci po vstupu filozofů do politického života. A z mého pohledu pan prof.Keller je právě tím, koho volali.

+537
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 5. 2014 12:46, Pavel

Profesora Kellera a jeho přednášky jsem dříve sledoval přes net.
Bylo pro mne překvapení, že se stal loutkou odumírajících Socdemáků. V Šumperku jsem zašel na jeho kampaň která měla nadpis "přijď mi říci co si myslíš o EU". Myslím, že jsem tak propracovanou demagogii ještě nezažil. Pan profesor při přednášce označil jasně viníka chudoby a lidé postupující přednáškou, tím jak jim bylo servírováno co chtějí slyšet, byli stále více přesvědčeni,
že tento člověk který jak se sám označuje není člen Socdem, ale nezávislým kandidátem je právě ten pravý který jim zajistí přes EU zářné zítřky. A po přednášce kdy se měly klást fundované dotazy se to přetočilo do oblasti stížností na současný stav politiky. A tak na mne nevyšla s dotazem řada. Jednu otázku mi však pan Keller zodpověděl v přednášce a to za jakou frakci bude v EU parlamentu kopat. A je to právě tá socialisticko-komunistická S+D která má hlavní slovo a dovedla Evropu k hranici propasti. Další dotaz jsem měl nachystán následný. Ve své přednášce o klobalizaci se pan profesor ohání sociologickými průzkumy ve kterých uvádí, že na dvě pracovní místa v globálních super/hyper marketech zaniknou tři pracovní místa jinde. Jak se toto slučuje s tím, že je kandidátce za zločineckou stranu která lobuje za výstavbu AMAZONU a má plnou hubu zřizování pracovních míst. O daňových rájích jsem chtěl také s tímto člověkem besedovat. Ty daňové ráje existují proto, že si do nich politici ukládají také své legální příjmy a lobisté jim tam přihazují ty nelegální za zákony které schvalují globalizačnímu organizovanému zločinu. A tento kapitál se nám poté vrací ve formě investičních skupin které pokřivují konkurenční trh.
Už stručný závěr nebo to bude román. Profesor Keller rozšiřuje řady populistických žvanilů kteří nejsou žádným přínosem a těch je v EU parlamentu většina. Dám hlas těm co jasně vědí, že EU se dá reformovat asi tak jako Sovětský svaz a v tomto zločineckému spolku budou vystupovat za omezování vlivu EU na maší existenci. Politiků neustrále přibývá, jsou přemnoženi. Nejsme schopni je už uživit.

-170
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (24 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Volíme europoslance. Dají se vyvažovat zlatem!

6. 5. 2014 | Pavel Jégl

Volíme europoslance. Dají se vyvažovat zlatem!

Poslanci Evropského parlamentu se dají vyvážit zlatem. Jenže i (nebo zvlášť?) v jejich případě platí, že není všechno zlato, co se třpytí. Pamatujte na to při volbách.

Víte, kdo vám chce vládnout?

24. 10. 2013 | redakce Peníze.CZ | 4 komentáře

Víte, kdo vám chce vládnout?

Tucetkrát vyšel náš volební speciál. Vyžádali jsme si leadery nebo aspoň podleadery partají, kterým průzkumy přisuzovaly aspoň malou šanci na úspěch. Našich dvacet otázek se týkalo... celý článek

Volební speciál: Vaše peníze. Jak s nimi chtějí hospodařit Jan Mládek a ČSSD

7. 10. 2013 | Ondřej Tůma | 21 komentářů

Volební speciál: Vaše peníze. Jak s nimi chtějí hospodařit Jan Mládek a ČSSD

Poslední víkend tohoto měsíce – 25. a 26. října – nás čekají předčasné volby do Poslanecké sněmovny. Peníze.cz přichystaly rychlý ekonomicko-finanční dotazník pro strany, které se ucházejí... celý článek

Tady je profesorovo!

5. 6. 2013 | Tomáš Fürst | 2 komentáře

Tady je profesorovo!

Budoucí prosperita země je závislá na kvalitě vzdělání. A to pak na funkčním školství. Jenže o funkční vysoké školství dnes zřejmě není zájem. Především na vysokých školách ne.

Prezidentský dotazník č. 11: Jiří Dienstbier

3. 12. 2012 | redakce Peníze.CZ

Prezidentský dotazník č. 11: Jiří Dienstbier

Kolem prezidentských voleb asi ještě bude mela. Koho by ale neměla strhnout, to je určitě kandidát, který má v zádech momentálně nejsilnější českou partaj. I když – ne vždycky byl Jiří... celý článek

Partners Financial Services