Nová povinnost pro majitele bytů: Měřte spotřebu tepla

Majitele panelákového bytu vyjde instalace zařízení na zhruba tři tisíce korun. Za chybějící měřič hrozí od příštího roku pokuta až do výše 200 tisíc.
Nová povinnost pro majitele bytů: Měřte spotřebu tepla

Máte doma u topení už nainstalovaný měřič tepla? Pokud ne, máte čas to napravit a investici v řádech jednotek tisíců korun provést jen do konce roku 2014, jinak vaší domácnosti hrozí sankce až ve výši sta tisíc korun.

Už jen deset měsíců tak mají bytové domy a kancelářské budovy na to, aby své ústřední topení vybavily měřiči tepla. Na konci letošního prosince totiž končí dvouletá lhůta, kterou majitelům bytových domů, administrativních budov a bytů stanovil zákon o hospodaření energií.

Smyslem instalace takzvaných poměrových indikátorů má být podle Ministerstva průmyslu a obchodu nejen úspora tepelné energie, ale také spravedlivé rozpočítání nákladů za spotřebované teplo.

Anketa

Jak topíte?

Česko dostalo výjimku

Nová povinnost vychází z evropské legislativy. Ta všem členským zemím nařizuje instalaci měřidel podobných elektroměrům a plynoměrům, které přesně zobrazují spotřebu tepla.

Vzhledem k tomu, že by instalace takovýchto chytrých měřáků znamenala pro Česko výrazný zásah do stávajících rozvodů, získalo výjimku a může v bytech nebo třeba kancelářích instalovat levnější alternativu.

„Pokud totiž členský stát prokáže, že tato povinnost je technicky nemožná a finančně neúnosná, může zvolit cestu s výrazně menšími náklady pro domácnosti, tedy vybavit radiátory indikátory pro rozdělování nákladů na vytápění,“ vysvětluje mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu Miroslav Kynčl.

Nová povinnost se týká nejen bytových domů s ústředním topením, ale také ostatních vytápěných objektů, jako jsou školy, úřady, kancelářské budovy, nemocnice nebo obchodní centra.

Normou se naopak nemusí řídit rodinné domy a stavby pro rodinnou rekreaci, tedy chaty a chalupy.

Indikátory má už většina domácností

Náklady na pořízení a instalaci poměrového indikátoru se podle ministerstva průmyslu a obchodu pro typový byt 3+1 s pěti radiátory pohybují okolo tří tisíc korun.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-42
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 37 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 3. 2014 5:49, dre

To je blbost jenom vytáhnout z lidí prachy.Stejně mi k teplu připočtou ztráty a jsem tam kde teď vpr....

+63
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 3. 2014 12:15, Roman Holba

Byli jste někdy v paneláku, který má x pater a topení jde rozvodem přes jednotlivé byty až do horního patra? Asi ne, protože pak byste zjistili, že ve spodních patrech je teplo největší a v horním už to teplo takové není. Tzn, že když mají lidi na spodních patrech otevřené topení naplno, je zřejmé, že budou umírat horkem a tak chtějí omezit teplo, takže přiškrtí hlavní rozvod. A co se stane? Spodní byty budou mít teplo, ale ti nahoře už ne, protože jim sotva nahoru dojde vlažná voda.

Takže tyhle měřáky jsou velice užitečné a konečně se ukáže, kde je pravda, když si lidé z horních pater ztěžují, že není dostatek tepla.

-13
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (37 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zkušenosti s fixací cen energií: Komu se vyplatila sázka na jistotu?

10. 3. 2014 | Michaela Divišová | 13 komentářů

Zkušenosti s fixací cen energií: Komu se vyplatila sázka na jistotu?

Cenu elektřiny nebo plynu si na podzim 2013 zafixovala řada domácností. Jak si stojí fixované ceny v porovnání s těmi standardními? Vyplácejí se a vyplatí se i do budoucna? Přinášíme... celý článek

Ceny plynu 2014: Srovnání nákladů pro domácnosti

19. 12. 2013 | Michaela Divišová | 8 komentářů

Ceny plynu 2014: Srovnání nákladů pro domácnosti

Plyn od ledna nezdraží, jak se kvůli oslabení kurzu koruny očekávalo. Regulované ceny jdou ve většině případů dolů a ani dodavatelé se do zdražování nehrnou. Většina z nich nechává... celý článek

Vyúčtování, přeplatky, zálohy. Jak to funguje u dodavatelů energií

22. 4. 2013 | Michaela Divišová | 26 komentářů

Vyúčtování, přeplatky, zálohy. Jak to funguje u dodavatelů energií

Taky na vás vykouklo ze schránky vyúčtování elektřiny a plynu? Jarní měsíce s sebou zpravidla přinášejí bilanci, kolik jste za zimu protopili a prosvítili. A taky otázky: Za co všechno... celý článek

Tipy a triky: jak ušetřit za teplo a vodu

25. 3. 2013 | Michaela Divišová | 21 komentářů

Tipy a triky: jak ušetřit za teplo a vodu

Jsou vaše účty za vytápění a spotřebu vody vyšší, než jste ochotni dále snášet? Přinášíme několik tipů a triků, jak snížit platby za teplo a vodu.

Partners Financial Services