Magneti. Jak udělat přítrž krádežím kovů

„Sběrači“ kovů ročně napáchají škody za stovky milionů. Sběrny kradené kovy vykupovat nesmí. Jenže vykupují. Účinná kontrola neexistuje. Několik senátorů má plán, jak problém ukradených vík od kanálů, okapů, uren nebo kusů kolejí řešit. Přes prsty by dostali hlavně majitelé sběren. Jak to vidíte vy? Omezit sběrny? Úplně zakázat? Chcete je ve svém městě?
Magneti. Jak udělat přítrž krádežím kovů

Finanční ztráty i bezpečnostní rizika působí zloději kovů především na železnici, ročně tam napáchají škody za víc než třicet milionů korun. Jinak se běžně se kradou měděné okapy, parapety, zahradní vany, dálniční svodidla, dekly od kanálů nebo třeba dopravní značky. Čas od času si však lapkové troufnou i na nesrovnatelně hodnotnější kousky. Loni například zloději zničili v Krnsku nedaleko Mladé Boleslavi renesanční kostelní zvon. Před pár dny zas ukradli dvoupatrové točité kovové schodiště v rozestavěné budově v Třemošné u Plzně. Jindy rozeberou součásti mostů nebo zaviní pád stožárů. Nezastaví se ani před hřbitovní zní – lákají je pohřební urny.

Celkem loni podle policejních statistik došlo téměř ke 12 tisícům krádeží kovových materiálů, škoda dosáhla 509 milionů korun. Započteny jsou přitom jen trestné činy, vedle toho došlo ještě k tisícům přestupků.

Moc nepřekvapí, že největší jsou problémy s kradením a následným pokoutním prodáváním a vykupováním kovů v chudých regionech s vysokou nezaměstnaností. Uhlídat, aby chudí lidé bez příjmů nebo třeba drogově závislí nekradli, nedokážeme. Takže si posvítíme na provozovatele sběren. Zhruba tak nějak nejspíš vypadají myšlenkové pochody skupiny senátorů, která předložila návrh zákona, jenž má dát obcím do rukou páky, jak sběrny kovů na svém území regulovat – a třeba i úplně zakázat. Dnes obce mají v podstatě svázané ruce. Sběrny totiž povoluje kraj.

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zajímat třeba...

Josef Jílek: Finance v globální ekonomice I

Publikace představuje jedinečné dílo v oblasti peněz a platebního styku v České republice i ve světě.

Josef Jílek: Finance v globální ekonomice II

Publikace komplexně zpracovává oblast měnové a kurzové politiky v České republice i ve světě.

Nejen okradení. Strádá i životní prostředí

Sběren kovů v Česku aktuálně fungují zhruba tři až čtyři tisíce. Přesná data k dispozici nejsou, část provozů navíc funguje nelegálně. Výkupny druhotných surovin mají podle zákona evidovat všechny zákazníky, nesmějí vykupovat například elektrozařízení ani věci, které jsou evidentně kradené – třeba dopravní značky. Jenže zákon porušují a nikdo je nedokáže uhlídat. Vykupují i části elektrických spotřebičů – které lidé mohou zdarma vyhodit do speciálních, k tomu určených kontejnerů, případně odvést do sběrného dvora zřízeného obcí nebo na jiné sběrné místo. V reálu to ovšem nezřídka chodí tak, že se z lednice vymontuje motor, prodá se ve sběrně a zbytek spotřebiče se kdesi pohodí. „Vypreparované“ a rozebrané spotřebiče se už totiž nepřijímají do zpětného odběru (výrobci spotřebičů musí podle zákona vybrat část spotřebičů zpět a zajistit ekologickou recyklaci). Po české republice je rozeseto zhruba dvanáct tisíc sběrných míst, kde lze spotřebiče odevzdat. Kromě toho je možné zařízení odevzdat ve vybraných prodejnách spotřebičů. Proti tomu však stojí lákadlo sběren, které za kovové součásti starých spotřebičů zaplatí.

Stejná regulace jako u hazardu?

Nově by obecní zastupitelé měli mít možnost rozhodnout, kde může na jejich území sběrna kovů být a kdy může mít otevřeno. Pravomoc chce obcím dát skupina senátorů vedená Jaroslavem Zemanem (ODS). Návrh zákona už v Senátu prošel prvním čtením. Původně je součástí balíčku zákonů, který k řešení problému „sociálně vyloučených“ chystala někdejší primátorka Chomutova a poslankyně Ivana Řápková.

„Sociální inženýrka“ Řápková měla plánů víc:

Tonoucí ODS: za dávky se neschováte! Na život dva tisíce, zbytek bere exekutor

„Výkup drahých kovů patří do podobné kategorie jako hazard – zastupitelé obcí dovedou nejlépe posoudit, jaký je u nich doma rozdíl mezi sběrnou otevřenou 24 hodin denně mezi domky a sběrnou, která funguje v běžných pracovních hodinách na okraji obce,“ vysvětluje Zbyněk Stanjura z ODS.

Mluviti zlato!

Za dobré slovo knížku

Před týdnem jsme v rubrice Co si o tom myslíte? proprali sběratele funkcí. A nejsme tak přísní jako jiní, kteří říkají, že kdo třeba poslancuje a starostuje naráz, nemůže obojí dělat pořádně, a měl by tedy jedno z toho pustit. Nezkusili jsme si ani starostování, ani poslancování. Ale trváme na jednom. Totiž na jednom platu.

Knížku za nejpěknější příspěvek do debaty bychom tentokrát výjimečně raději poslali člověku, který do ni nepřispěl přímo pod článkem, ale pod odkazem na něj na sociální síti. Pan Ladislav Struzzo nás totiž upozornil, že na ilustračním snímku došlo k neblahé záměně, že hlodavec, kterého jsme zakoupili ve fotobance, není sysel, ale psoun. Čtenářům i hlodavcům se omlouváme.

Provozovatelé výkupen jsou proti

Majitelům sběren se pochopitelně plány senátorů nelíbí. Tvrdí, že zdaleka všechny kradené kovy nekončí u nich a že bohatě postačí, když se bude líp kontrolovat dodržování současných zákonů. Vadí jim, že má nový zákon postihnout všechny sběrny – i ty poctivé. Tvrdí také, že se stát, respektive obce, jen snaží přebrat jejich byznys – chtějí prý přinutit lidi, aby kovy odevzdávali bezplatně, a pak je prodávat zpracovatelům.

Vedle obecní regulace výkupen kovů v debatách o řešení problému zaznívají i další návrhy. Podle Svazu měst a obcí by se měl výkup kovů od fyzických osob úplně zakázat. Lidé by sice mohli nadále kovy odevzdávat, ale výhradně bezplatně. Hovoří se také o možnosti zavést pro výkup kovů povinné bezhotovostní platby – návrh vychází z předpokladu, že typičtí zloději kovů nemají bankovní účty a že by se tak usnadnila i dodatečná identifikace pachatelů. Další skloňovanou variantou je zavést pro provozovatele sběren povinnou koncesovanou živnost (dnes stačí volná) nebo povinnou certifikaci, která by umožnila výkup kovů jen prověřeným sběrnám.

Jak se nabízená řešení líbí vám? Napadá vás účinnější? Měl by se byznys výkupců kovů vůbec regulovat? Nebo je to nepřiměřený zásah do svobody podnikání? Máte sběrnu ve své obci? Nebo hned několik? A chcete je tam? Své názory, postřehy a zkušenosti pište do diskuze. A nezapomeňte nám nechat mail. Nejzajímavější příspěvek odměníme knížkou. 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+38
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 27 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

12. 2. 2015 22:35

Víš ty co ty poseroutko? Rozeběhni se do Berlína a zažádej jestli by nám zase neudělali koloniální správu, když si v téhle připoprděné republice neumíme udělat pořádek sami.... Nebo snad mají u nich nějaké problémy že by jim mizely kovy? i hromada jiných problémů tam tak nějak není... Ale teda jako názor že obávat se že nebudou mít co tahat do sběrny, tedy se bude přepadávat i pro dvě koruny...Kolikrát se sbíráním kovů přiživují i takoví, kteří na sociálních dávkách pobírají víc než si normální daňový poplatník dokáže vydělat, vy vole...
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 8. 2014 14:10 | zdeněk

Chápu rozhořčení obyvatel měst , příslušníku fin. soc. a obecního úřadu či PČR a MP , atd. . V první řadě si musíme uvědomit že většina sběračů (což je cca60%) nejsou žádná podřadná cháska ale lidé kteří mají své rodiny a tím to způsobem ji živí a nebo lidé kteří pracují na stavbách či obdobné prací a takto z nevyužitelného zbytku šrotu si přivydělávají . A zbytek jsou bezdomovci kteří vybírají popelnice jen proto aby přežily nebo chodí od domu k domu aptají se lidí jestli nemají nějaký ten šrot a poté jsou feťáci kteří to dělají jenom proto aby měli na svou dávku .V druhé řadě slýchávám že : Zrušte sběrný a bude klid ! a toto slýchávám od úředníků všech pozic na magistrátech a obcích . A tito lidé by měli mít více rozumu než prázdných slov před volbami . Neboť tímto zákonem jestli projde nastanou z logického hlediska tyto základní věci : Nebude co krást ( šrot ) , v tom nejlepším případě začnou vykrádat i za bílého dne před Vašima očima . A stejně PČR a ani MP s tím nic nezmůžou neboť tolik lidí na stanicích nemáte a už tak Vám věznice praskají ve švech ( a nikdo mi netvrďte opak !) a nakonec v tom horším případě Vás začnou přepadávat pro 5kč co bude mít Vaše dítě , žena čí muž v kapse . A to teprve bude rodeo . Poté to nahraje těm kteří umí přemýšlet a realizovat . Jestli si to někdo neuvědomuje tím klesnou peníze z výběru daní , které platí každá sběrna a i slévárny což činí 21% z celkového obratu . A tímto se tento stát stane výstrahou pro okolní státy jak se to nemá dělat , což už pro ně tak i tak představujeme . Úřednicí a politici jsou nej a ty národe na nás makej a drž hubu ?! Nebo jak už si to vše máme vysvětlit ?!
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 2. 2014 14:44 | Ivan

Krádeže kovů není v Evropě nic neobvyklého. Ani v Rusku na olympiádě ne. Během necelých 14 dní se v Soči ztratilo 800 litinových poklopů od různých šachet infra sítí. Je třeba počítat s tím, že zloději budou pracovat stále na vyšší úrovni. Proto zákaz výkupu kovů nic nevyřeší, ledaže by platil v celé Evropské unii. Jinak zloději odvezou svůj lup do jiné sousední země. Výkup bez hotovosti by mohl pomoci, pokud bude důsledně uplatňován. Zloději nebudou chtít zveřejnit své účty s pohybem peněz za kradené předměty a budou hledat hlubší ilegalitu své zhoubné činnosti, která bude tímto omezena. Jako další ochrana, kterou začínají používat v Německu, je neviditelné značkování, které při použití speciálního UV záření, ukáže, že je kradené.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 2. 2014 14:05 | Apophis

OK, jako drobný producent nějakého železného odpadu netrvám na tom, že za něj musím dostat zaplaceno a do sběrny ho stejně odvezu (je kousek), stejně jako odvážím další separovaný odpad. Někdo má ale sběrnu dál: pak v rozhodování, zda 1) šrot odvézt do sběrny, nést náklady a nic neinkasovat či 2) jej zahodit do popelnice/příkopu, ekonomicky jasně vítězí ta druhá varianta. Pokud místní radnice usoudí, že v naší čtvrti existence sběrny představuje incentivu pro nenechavce, pak i já sotva budu ochoten svůj kovový odpad vláčet na kraj města. Do jisté míry by toto šlo eliminovat pravidelnými "želenými nedělemi", tedy dopředu ohlášeného svozu vyhozeného železného šrotu (jako kdysi). Vyšší atraktivitu pravidelného svozu by přineslo pravidlo, že výtěžek místní akce (po odečtení nutných nákladů na svoz) by šel na nějaký obecně prospěšný a dopředu známý účel (tj. "přispěju na dobrou věc" místo "napakuje se nějaká firma").
Pohled z druhé strany: cílení sběrači šrotu (bezdomovci, feťáci, nezaměstnaní, atd.) vám pak sice možná neukradnou okap, ale protože nějaké peníze potřebují, ukradnou vám cokoliv jiného, co lze zpeněžit. Tedy vykradou třeba byt, sklep nebo auto. Současně přestanou mít motivaci "čistit" příkopy.
Výsledkem takového zákona/vyhlášky tedy sice bude delší životnost kanálových poklopů, ale nárůst vloupaček, pokles recyklace železného šrotu, který se bude více objevovat tam, kam ho jeho původní majitel odhodil.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 2. 2014 9:14 | Pepino

Počítám, že po takových zákazech nebo omezeních se "sběrači" obrátí k vykrádání domácností, co se bude řešit potom?
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 2. 2014 16:52 | miro

Výkup surovin fungoval vždy a snad bude fungovat i nadále.Problém je v tom,jak zabránit rozkrádání funkčních zařízení a způsobování škod.To je věcí policie,nebylo by od věci monitorovat kdo a co do sběrny veze,stejně nás špehují na každém kroku.Pomoci by mohly i záznamy majitelů sběren.To by ovšem policie zejména městská musela fungovat jak má.Jak je možné,že všichni znají pachatele,jen policie ne,a když ho zná,nic s tím neudělá.Snaha vykupovat suroviny zadarmo je pokračováním absurdna,když majitel auta musí odevzdat vozidlo zdarma soukromé firmě k dalšímu zpracování.Proč bych si svůj majetek nemohl rozebrat na svém pozemku a potřebné věci použít,případně prodat?Neměl by tenhle Absurdistan už jednou skončit?
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 2. 2014 7:35 | naštvaný

Po dvou napsaných článcích v novinách policie jen několikrát zareagovala tím, že uřezané stojky konstrukce haly zlodějům několikrát zabavila—bohužel žádný jiný postih zloděje nečekal i když jsem je upozornil , že každá taková ukradená stojka znamená na hale škodu min. 50 000 Kč a je to tudíž trestný čin ,policie prostě v Jaroměřicích nekonala proti těmto zlodějům žádné právní kroky a tak hala, která byla určena v dražbě k prodeji za cca 8.000000 Kč a v ní stroje umístěné cca za 10 milionů zmizelo za dohledu policie v kovošrotu. Několikrát jsem osobně byl u toho, když zloději přivezli části haly do kovošrotu . a policisté byli u toho a vůbec nereagovali . Jak má zaměstnanec kovošrotu reagovat na výkup očividně kradených věcí, když policie tvrdí, že nemůže konat protože zkrachovaný majitel firmy Pronta s.r.o. se neozývá a nepodal trestní oznámení . (v té době už za firmu rozhodoval správce konkurzní podstaty) a oni přece nebudou nahrazovat hlídací službu. Nicméně se na půl roku krádež haly zastavila, po napsání článků v novinách, až nyní je dílo dokonáno, hala je komplet pryč. Policie opět ví, kdo zbytek haly ukradl a kam a za kolik to prodal, ale zase krčí rameny a nic se neděje.
Koho chrání a komu pomáhají?
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 2. 2014 6:42 | naštvaný

Z haly zbyly pouze prvočinitelé II.
Jaroměřice nad Rokytnou – Na rozebranou halu u Jaroměřic nad Rokytnou jsme upozornili už v úterních Horáckých novinách č. 28. A jak jsme předpokládali, reakce čtenářů na sebe nenechaly dlouho čekat. Ozval se nám totiž pan Jan Pevný z Jaroměřic, který se rozhodl nás seznámit s historií této haly a sdělit nám bližší podrobnosti o případu rozkradené haly v Jaroměřicích.
„Toto byla nejlepší hala v Jaroměřicích, to si troufám říci a za tím si stojím,“ říká pan Jan hned při mém příchodu. „Jenom v případě vydláždění a betonové zálivky můžeme počítat zhruba dva miliony korun. Když si spočítáme velikost haly, tak jenom střešní plocha krát tisíc korun za metr, tak by to byla suma kolem 2 400 000,- Kč. Bylo zde ještě opláštění, takže opláštění i se střechou vychází zhruba na 5 000 000,- Kč. Metr čtvereční plechu váží přibližně dvě kila, takže ti zloději z toho dostali zhruba 250 až 300 tisíc, což pro ně jistě bylo lepší, než chodit do práce. Celkem zde však napáchali škodu zhruba za dvacet až třicet milionů,“ vypočítává pan Jan. „Je úplně jedno, jak ten podnik skončil. I když se ten majitel neozývá třeba rok, ale město se o rozkrádání areálu mělo zajímat. Protože zde mohlo být zaměstnáno padesát lidí! To je důležité. Kdo to dnes postaví znovu? Nejhorší je, že město o ta pracovní místa prý skutečně přišlo, protože měl o halu zájem i nějaký výrobce plastových oken,“ kroutí nevěřícně hlavou pan Pevný.
Nám se podařilo vypátrat onoho výrobce plastových oken, který měl o halu v blízkosti Jaroměřic nad Rokytnou zájem. Je jím společnost Fen‘Line, která již v Jaroměřicích jednu výrobní halu má. „Chtěli jsme expandovat a hledali jsme halu v okolí Jaroměřic, abychom se nemuseli stěhovat dál. Slyšeli jsme o tom, že tam nějaké haly jsou, ale přijeli jsme na místo a zjistili jsme, že tam není vůbec nic, pouze nějaké staré fundamenty. U vjezdu byly poházené sedačky z aut, čalounění, volanty, plasty a podobně,“ říká paní Jitka Škodová ze společnosti Fen’Line.
„Jednoznačně zde selhala i policie. Údajně zde bylo i dvacet lidí naráz a nikoho to nezajímalo. Co jsem se dozvěděl, tak policisty zajímala jenom jedna věc, jestli mají čorkaři dobrý technický stav vozidla, jestli mají řidičák a občanku. Ale kradené věci prý nevozili, protože to nemá majitele. To je přeci holý nesmysl! Samozřejmě, že to majitele má, kdyžtak je zde i správce konkurzní podstaty, který by se o ten majetek měl starat a řídit likvidaci firmy,“ říká pan Pevný a pokračuje. „Problém je, že za posledních pět let narostla výkupní cena kovů do takové zajímavé výše, že se těm nefakčenkům vyplatí uříznout i malinký sloupek a mají na čůčo. A když uřízne jeden obrovský nosník, tak má na jedno odpoledne v herně u automatu. Ti policisté, kteří by to měli hlídat, vyskakují jak runcajzové z pozarohu na lidi, kteří jedou z práce a dávají jim pokuty za to, že v práci zapomněli občanku , nebo řidičák a toto nechávají být. Dokonce se po hospodách vypráví i tři kuriozní případy. V prvním případě se zlodějům uvolnil vozík naložený kradeným hliníkem ze střechy haly, který měli za autem, a sjel do příkopy ještě na příjezdové cestě do tohoto areálu. Policisté to vyšetřovali, ale o to, odkud mají náklad a co s ním provedou, už se nezajímali. Ve druhém případě policista volal na zloděje , který demontoval střechu haly, hlavně nespadněte, to bychom pak museli šetřit za třetí dokonce přišel do kovošrotu muž s tím, že potřebuje vážní lístek rozdělit na dva kusy, protože půlku z toho, co utrží, musí dat policistům na pokutu. A to se údajně stávalo víckrát. Jenže on jim z toho díky rozdělení vážního lístku nakonec dal stejně jenom čtvrtinu. Bohužel to dospělo do té fáze, že se sem začal sjíždět celý okres. A nejhorší je, že ta demontáž musela zlodějům zabrat více, jak sto dní a za tu dobu s nimi nikdo nebyl schopen nic udělat,“ diví se pan Jan.
Hospodský drb potvrzuje i pan Marek z kovošrotu: „Ano, skutečně se stalo, že za mnou přišli s tím, že na ně policista volal - nespadněte , to bychom pak museli šetřit, Třetí případ polovinu utržených peněz musí dát policii jako pokutu potvrdila kancelář v kovošrotu , kde se také ohradili proti rozkradaní arealu.“ Policie se nám ani po vydání článku nevyjádřila a proto jsme ji o její vyjádření požádali nyní znovu.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 2. 2014 0:17

Ale bohužel v dnešní době ani toto tak nefunguje. Když budete chtít tak za poplatek Vám ekologický likvidátor bezproblému vystaví potvrzení o likvidaci a auto si klidně rozeberete sám a co můžeze rozprodáte na díly a zbytek odevzdáte do sběrných surovin.
Všechny dnešní zákony jsou tak děravé že se nechají obejít a někdo na tom vydělává a tak by to bylo i se zrušením výkupen surovin a přenesením na bedra sběrných dvorů kde ovšem by občan přišel zkrátka a ještě by zaplatil dopravu do sběrného dvora plus i poplatky za tzv. nebezpečné suroviny a zase by si mastili kapsy provozovatelé těchto sběrných dvorů.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 2. 2014 0:06

Tady jde o nepochopení z Vaší strany. Když vezmeme dosloužilý dvoukolák, plechovou garáž, stále je to něčí majetek se zůstatkovou hodnotou. Proč by se ho měl někdo zbavovat zadarmo a navíc platit za likvidaci čímž myslím zjednání dopravy do sběrného dvora když tyto náklady mohu snížit odevzdáním do sběrných surovin za úplatu. nyní si představte, že nebudou existovat bezďáci a nebudou sbírat povalující se šrot po příkopech lesích a podobně. Obce na to peníze nemají aby uklízely. Všechno povede jen k tomu, že se přestanou zcela třídit odpady a vše půjde na skládky kam již v současné době se vyváží spousta kovového odpadu a občané nemající práci zde tento kov vybírají a odvážejí do sběrných surovin kde se z tohoto odpadu dělá nevé železo, což je méně nákladné než výroba z rudy.
Mimo jiné i ve sběrnýc dvorech za uložení některých druhů odpadu musíte zaplatit jako příkladně za ojeté pneu. A jek to dneska vypadá? Po příkopech se povalují vyhozené pneumatiky.
Já jsem pro ponechat výkupny surovin a zpřísnit podmínky výkupu a zvýšit dohled nad provozovateli.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 2. 2014 21:10

To ho hodím do pangejtu, než bych se vám s tím tahal někam zadarmo. Zrušit zálohy za flašky!
-15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 2. 2014 18:56 | J.Bubla

Až doslouží auto, co bylo v té garáži, také ho budete muset zadarmo odevzdat. Jinak se ho papírově nezbavíte. Ekolikvidátor ho pak rozebere a ještě dobře rozprodá. Takový je zákon.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 2. 2014 18:35

viděl bych to tak, že občané si platí stát ze svých daní, stát je tedy povinen hlídat dodržování zákonů, případně vydávat nové tak, aby byly ku prospěchu občanů.
A s tím bezplatným zbavovaním se odpadů to u nás vypadá tak, že sousední město xy má sběrný dvůr a tam berou odpady zdarma pouze od občanů města xy. Od nikoho jiného ani kdyby si chtěl zaplatit, neexistuje. Sousední obec z druhé strany to má zařízeno obdobně. Náš starosta tvdrdí, že 2 x do roka je u nás přistaven velkokapacitní kontejner a to nám musí stačit.
Tedy opravdu poctivě třídíme odpady na to, co jde dát na kompost, pak na to, co vezmou ve sběrných surovinách a teprve zbytek do popelnice. Byť se to někomu může zdát neuvěřitelné, ale v 6-ti lidech nám stačí jedna popelnice na 14 dnů, 1 x za 2 měsíce odvezu vozík (za autem) do sběrných surovin. Tím se mi alespoň zaplatí náklady na ten vozík a na cestu do sběrny a nazpátek. Nevidím tedy žádný důvod, proč bych měl i toto někomu darovat?
+17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 2. 2014 18:09 | Kuzma

Po dobrém v téhle zemi nejde nic, takže je NUTNÁ zpřísnit pravidla a hlavně zavést liklidační tresty pro sběrny a hlavně pro zloděje, jinak to nepůjde. Je jasné,že sběrny budou nadávat protože jsou živi z výkupu kradených věcí jako bazary apod.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 2. 2014 17:31

To je asi trochu nepochopení situace, přece nejde jen o poškozování státu, ale především o poškozování soukromých firem a občanů. Copak jsou měděné okapy z rodinného domku státu? Copak jsou na stavbách ukradené kovy státu? Atd. Proč by stát vynakládal finance na dozory u sběren? To snad ne. A občané si to mají u sběren hlídat sami?

Já jsem také pro bezplatné sběrné dvory, vždyť i ta zmíněná stará plechová garáž či starý dvoukolák svou službu odvedly a tím se zaplatily, tak se prostě inteligentně vyhodí a je to. Nebo snad tak vehementně odvádíte každý papírek (obaly ze zboží, noviny, atd.) do sběrny? Vždyť jste je také zaplatili a většinou je rádi zdarma vyhodíte a nedivíte se tomu. Zamyslete se nad tím.
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Zobrazit všech 27 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Sociálně vyloučení neleží na kavalci. Pracují. Jenže načerno

25. 1. 2014 | Petra Dlouhá | 24 komentářů

Sociálně vyloučení neleží na kavalci. Pracují. Jenže načerno

Řadu let pracovala jako vedoucí na Úřadu práce v Mostě. Chanov i problémy lidí „na okraji“ zná z blízka. Teď se věnuje řešení nezaměstnanosti v Agentuře pro sociální začleňování. V... celý článek

Hell’s Bells

31. 3. 2013 | redakce Peníze.CZ

Hell’s Bells

Aspoň o tyhle slavné svátky nemyslete jen na peníze. Pusťte z hlavy i daně, poslední den je v úterý, to v pohodě stihnete. V klidu se přiznejte, v klidu odevzdejte císařovo císaři.... celý článek

Reportáž z okraje: Předlice, bída žitá až na dřeň

4. 3. 2013 | Petra Dlouhá | 22 komentářů

Reportáž z okraje: Předlice, bída žitá až na dřeň

Osm hodin, Pařížská ulice. Syrové ráno v syrovém městě. Jsem v Ústí nad Labem. Rozhodnutá vypravit se do míst, odkud už prý vlak do normálního života nejede. Chci napsat o lidech, o... celý článek

Blanické rytíře? Česko potřebuje hackery, podnikatele a nepřizpůsobivé!

19. 10. 2012 | Michal Kašpárek | 2 komentáře

Blanické rytíře? Česko potřebuje hackery, podnikatele a nepřizpůsobivé!

Možná bychom je mohli začít doceňovat dřív, než budou bezpečně pod zemí.

Systém D: když selhávají vlády, pouštějí se do práce dobrodruzi

23. 12. 2011 | Michal Kašpárek | 8 komentářů

Systém D: když selhávají vlády, pouštějí se do práce dobrodruzi

Co má společného nigerijský obchodník s naftovými generátory a český bezďák tlačící do sběru kolečko šrotu? Nepřátelé státu, kteří ho ale zároveň nahrazují tam, kde přestává fungovat. celý článek

Partners Financial Services