Taxikář nevytiskl účtenku. Obří pokuta platí, řekl soud

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 19. 1. 2014 | 11 komentářů
Pokuta ve výši 70 tisíc korun pro pražského taxikáře, který nevytiskl účtenku, definitivně platí. Rozhodl o tom Nejvyšší správní soud.
Taxikář nevytiskl účtenku. Obří pokuta platí, řekl soud

Pokuta ve výši 70 tisíc korun pro pražského taxikáře, který nevytiskl účtenku, definitivně platí. Rozhodl o tom Nejvyšší správní soud.

Podle soudu není příliš podstatné, z jakých důvodů taxikář účtenku nevytiskl. Nepomohl mu ani fakt, že požadovaná cena nebyla předražená a že zákazníkům vydal ručně napsaný doklad.

„Uvedený delikt představuje jedno z nejzávažnějších porušení zákona o silniční dopravě, jakého se může provozovatel taxislužby dopustit,“ konstatoval Nejvyšší správní soud. Pokuta přitom dosahuje jen zhruba desetiny maximální sazby, kterou zákon připouští.

„Porucha tiskárny taxametru nemá vliv na objektivní odpovědnost stěžovatele za správní delikt, i kdyby k ní došlo v průběhu jízdy. Řidič má v takovém případě například možnost jízdu neúčtovat, a vyhnout se tak zcela riziku, že dostane pokutu za nevydání vytištěné stvrzenky,“ říká soudce Tomáš Langášek.

Chcete si půjčit? Nebo už máte půjčeno a chcete zjistit, jestli vám jinde nenabídnou lepší podmínky? Chcete sloučit více svých úvěrů do jednoho a vyjednat si příznivější podmínky splácení. Máme řešení.

Vyzkoušejte nás. Nezávazně!

Anketa

Jezdíte taxíkem?

Smůla, byli to kontroloři

Řidič taxislužby, který byl současně jejím provozovatelem, svezl v lednu roku 2009 dva zákazníky. Po ukončení jízdy jim místo dokladu o zaplacení jízdného z tiskárny taxametru vydal pouze ručně psaný doklad. Měl smůlu: Zákazníci byli kontroloři z pražského magistrátu.

„Zákazníci účtenku striktně odmítli. Po vystoupení jsem si chtěl vyjet účtenku pro dokladování (což je mou povinností), ovšem taky mě oslovila Policie ČR a já ve ‚zmatku‘, že jsem v zákazu zastavení, omylem jízdu vymáčkl, a proto jsem tedy původní účtenku již vyjet nemohl,“ uvedl taxikář do kontrolního protokolu.

Při zahájení správního řízení však poté uvedl jiný důvod. Tvrdil, že se v době po ukončení přepravy na tiskárně taxametru vyskytla závada, zapříčiněná zřejmě souběžnou instalací navigačního zařízení, která znemožnila tisk dokladu.

Magistrát taxikáři uložil pokutu ve výši 70 tisíc korun, kterou pak potvrdil i pražský městský soud a nyní definitivně Nejvyšší správní soud.               

Provozovatel taxislužby porušil ustanovení zákona o silniční dopravě, podle něhož musí vždy vytisknout účtenku. „Přísný zákonný požadavek má bránit podvodům a předražování taxislužby,“ připomněli soudci.

Muži nepomohl ani fakt, že v tomto případě byla cena vypočítaná správně, jízda tedy nebyla předražená. Cílem přísné povinnosti je totiž zabránit nejen cenovým, ale následně také daňovým podvodům.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 1. 2014 11:58, MoB

Mně víc trápí podvody taxikářů, se kterými ale nikdo nic nedělá. Takže když se okrádá zákazník, a stát dostane víc na dani, je to OK, ale když zákazník zaplatí správnou cenu a stát nedostane nic, budou se rozdávat pokuty... hmm... tak aspoň víme, o co ouřadům jde. O zákazníky asi ne.

+19
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 1. 2014 9:00, klient

Zdá se to být poněkud jinak: nejdříve dával ručně psanou účtěnku, teprve pak se "pokoušel" o tu tištěnou. Zřejmý je tedy spíše daňový únik, než ošizení spotřebitele.
Pokutu považuji za správnou a přiměřenou. Chceme-li ale měřit všem stejně, měli bychom požadovat účtenky i jinde

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Aleš Michl: Každého ministra pozvat na kobereček obhajovat výdaje

11. 1. 2014 | Ondřej Tůma | 15 komentářů

Aleš Michl: Každého ministra pozvat na kobereček obhajovat výdaje

Aleši Michlovi nedošel dech ani při běhání, takže jsme spolu mohli probrat problémy naší ekonomiky, výhody oslabení kurzu koruny a jeho spolupráci s Andrejem Babišem. „Musí se tu začít... celý článek

1. Zabavíme majetek zlodějům 2. Zloděj je ten, o kom to řekne Okamura

6. 9. 2013 | Michal Kašpárek | 33 komentářů

1. Zabavíme majetek zlodějům 2. Zloděj je ten, o kom to řekne Okamura

Zemanovci a Okamurův Úsvit před volbami útočí na nízké pudy frustrátů. V Česku přitom nekrade jen horních deset tisíc, ale i spodních deset milionů.

Daňové ráje: zločin (?) a trest

22. 4. 2013 | Ondřej Martínek | 6 komentářů

Daňové ráje: zločin (?) a trest

Proč je tak těžké zamezit únikům peněz do daňových rájů a kolik daňové ráje stojí řádné poplatníky? Globalizace nahrává bohatým v ukrývání majetku před finančními úřady a prohlubuje... celý článek

Jak škodí korupce a daňové úniky ekonomice? Méně, než si myslíte

18. 2. 2013 | Petr Hampl | 21 komentářů

Jak škodí korupce a daňové úniky ekonomice? Méně, než si myslíte

Podrobnější rozbor ukazuje, že nepoctivost při zadávání státních zakázek neškodí bohatství národů až tolik, někdy dokonce naopak. Totéž platí o některých daňových únicích.

Partners Financial Services