Výběr toho nejčtenějšího na Peníze.cz v roce 2013

Nic není starší než včerejší noviny. Přesto nám dovolte ohlédnout se zpět za uplynulým rokem, nastavit zrcadlo sobě i vám a podívat se, co bylo v roce 2013 na Peníze.cz nej… Nejlepší? Nevíme, na to žádný přesný metr neexistuje. Ale bezpečně víme, které texty vás v roce 2013 nejvíc zaujaly, které jste nejvíc četli. Připomeňte si je s námi.
Výběr toho nejčtenějšího na Peníze.cz v roce 2013

Třináctka toho nej na Peníze.cz v roce 2013

Málo platné, čtenář je tvor praktický

Žebříčkům čtenosti v roce 2013 vévodily články, ve kterých jsme vám radili, jak se vypořádat s daněmi a jak se správně přiznat. Radši (?) už máte jen články se sadami aktualizovaných kalkulaček. Spočítat si na nich můžete všechno od mateřské až po důchod. Nejvíc táhnou ty, které počítají sociální dávky. Užitečné kalkulačky vám budeme servírovat i letos, žádné obavy. Sada těch nejčerstvějších už je ve výrobě.

 Bez fanfár, ale s radostí tedy vyhlašujeme nejčtenější text na Peníze.cz v roce 2013:

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zajímat třeba...

Josef Jílek: Finance v globální ekonomice I

Publikace představuje jedinečné dílo v oblasti peněz a platebního styku v České republice i ve světě.

Josef Jílek: Finance v globální ekonomice II

Publikace komplexně zpracovává oblast měnové a kurzové politiky v České republice i ve světě.

Skutečná hitovka: jak knockoutovat investici

Investování je jako tanec mezi vejci. Jak nešlápnout vedle? Bludištěm investičních nástrah, chyb a pastí vás v roce v roce 2013 na Peníze.cz s lehkostí sobě vlastní provázel Martin Tománek. Skutečným hitem jeho seriálu o investování se stal text, který jste vystřelili mezi ty vůbec nejčtenější v uplynulém roce. Dostali jste v něm odpověď na otázku, co všechno vám můžou naúčtovat správci podílových fondů. A jak můžou vaši investici zabít (nebo přizabít) snadno a rychle:

Když jsme vám zvyšovali tlak: povinná datová schránka

A jsme u toho, jak staré včerejší noviny dokážou být. Dokonce i ty internetové. Mimořádný rozruch a zájem vzbudil červnový článek, jenž zvěstoval, že od ledna 2014 budou pro všechny podnikatele a živnostníky kvůli povinné elektronické komunikaci se sociálkou víceméně nutností datové schránky. Radili jsme vám, jak se zařídit:

Nevole se ovšem šířila tak silně a razantně, že se nakonec sociálka (pod taktovkou ministerstva) rozhodla pro roční odklad. Můžete se spolehnout, že vás ještě včas upozorníme a vše připomeneme. A kruhem zpátky na začátek – ono se ty staré noviny občas přeci jen vyplatí znovu prolistovat…

Další evergreen: důchod, který nebude

Důchody. Téma, které na Peníze.cz trhá rekordy již řadu let. Minimálně od té doby, co se začalo hlasitěji mluvit o tom, že nebudou. A že se s tím musí něco udělat. A když se to pak začalo dělat. A když se pak začalo říkat, že se to úplně nepovedlo…

Do nebeských výšin čtenosti se loni probojovaly hned dva texty na toto téma. Na základě prvního usuzujeme, že naši čtenáři se penze nemůžou dočkat. Na základě druhého, z pera Ondřeje Tůmy, že se rádi přiučíte a poučíte za humny.

Jak vydělat? A jak neprodělat kalhoty?

Výjimečně, ale opravdu výjimečně vám prozradíme jeden z novinářských úskoků. Nazvěte článek: jak vydělat milion, a máte milion čtenářů jistých. I když se v něm prakticky nedozví zhola nic. Články, které slíbí radu – jak vydělat, jak neprodělat nebo jak ušetřit - zkrátka táhnou. My se však na Peníze.cz poctivě snažíme nenabízet jen lákavé balení, ale předně: užitečný obsah. Mimořádně jste v této oblasti loni ocenili dva texty:

Na první zmiňovaný radši hned zapomeňte (však taky čtete loňské noviny) – v roce 2014 je totiž už všechno jinak. Už jsme vás ostatně informovali. U druhého slibujeme pokračování v podobném duchu – od naší spolupracovnice, energetické specialistky Michaely Vinšové.

Tak kdo je tady parazit?

O tom, kdo je a kdo není parazit, se loni diskutovalo bouřlivě. Svůj pohled na to, jak stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek šlápl do lejna a ještě ho rozmazal, předestřel na Peníze.cz Michal Kašpárek – v jednom ze svých pravidelných a (pravidelně neotřelých) komentářů, které už ostatně patří k našim vlajkovým lodím. A právě tento Michalův komentář byl v roce 2013 na Peníze.cz čtenářsky nejúspěšnější:

A další veleúspěšný z Michalovy dílny za rok 2013, tentokrát ze života - návod, jak přestat být na jednu přes držku.

Rok volební: Svobodní vpřed

Přívlastků pro loňský rok bychom asi dokázali vymyslet požehnaně. Ten nejpřiléhavější ať si k roku 2013 každý přiřadí sám. Těžko však pominout, že byl rokem volebním. Hned dvakrát jsme svým hlasem mohli ovlivnit budoucí směřování země. K tomu, aby bylo vaše rozhodování co nejfundovanější a váš názor co nejinformovanější, přispěly i Peníze.cz. Před prezidentskými i parlamentními volbami jsme pro vás nachystali volební speciál, ve kterém jsme si všechny kandidáty na prezidenta a lídry politických stran proklepli.

 Výsledek? Volební nechme stranou. Čtenářský nás překvapil. Suverénně nejčtenějším dílem z našich volebních speciálů byl ten, kde jsme zpovídali Petra Macha, předsedu Strany svobodných občanů. (Ano, strany, která ve volbách získala necelá dvě a půl procenta.) Jak se to stalo, ví jen bůh – a dost možná také Svobodní.

Když jsme zažehli požár

Čtenáře Peníze.cz drtí úřední šiml – zejména ten, se kterým se budou muset popasovat při změně bydliště. To je jediné možné vysvětlení pro to, jak vysoko se v žebříčcích popularity probojoval článek o tom, že je lepší vyhořet než se stěhovat:

Spořte, přátelé

Spořicí účty - srovnání toho, co je na trhu k mání a co se nejvíc vyplatí. Další hit loňského roku. A zároveň nejčtenější z úspěšných srovnávaček Ondřeje Tůmy. Na pokračování se můžete těšit i v roce 2014.

Mluviti zlato!

Za dobré slovo knížku

Před Vánocemi jsme i článek z rubriky Co si o tom myslíte? zařadili do série článků o charitě a dobročinnosti Peníze nejsou všechno. Dívali jsme se pod pokličku takvazné společenské odpovědnosti a dívali se na firmy, které nemívají nejlepší pověst. Kupujou si svou charitou dobré jméno, nebo to myslí upřímně. A záleží na tom vůbec? 

Téma vás kupodivu asi nezaujalo, možná už byly Vánoce příliš blízko, každopádně za jediný příspěvek (mimochodem o jediném slově – zloději) se nám tentokrát knížku dávat z ruky nechce. Necháme si ji k příštímu článku v rubrice Co si o tom myslíte.

Tuny jídla na dně popelnic

V rubrice Co si o tom myslíte, v rámci které vám týden co týden předestíráme aktuální či nadčasové téma a burcujeme k diskusi s příslibem odměny (za nejzajímavější příspěvek posíláme knížku), se spolu potkáváme – a občas úplně míjíme – každý čtvrtek. Ve trochu speciální podobě ostatně i dnes. Čtenářsky nejatraktivnějším dílem pro rok 2013 byl ten o jídle v popelnici a tom, že každý dobrý skutek bývá po zásluze potrestán:

Život prostitutky

Novinkou byl v roce 2013 na Peníze.cz žánr reportáže. V rámci série reportáží věnované prodejné rozkoši jsme vás vzali na exkurzi do nevěstince, čtenářky nejúspěšnější však byl text o životě ženy, která se dvanáct let živila vlastním tělem:

Česká národní banka zasahuje

Ekonomickým tématem závěru roku byla bezpochyby intervence České národní banky. Na Peníze.cz ji pro vás zhodnotil ekonom Pavel Kohout. A ač jeho text vyšel až v předposledním měsíci roku 2013, vytáhl ho váš zájem mezi ty loni vůbec nejčtenější.

Kdo dostal padáka

A na závěr, poslední do třináctky, téma vcelku neradostné, ale pro leckoho palčivé. Stavební spořitelny loni čistily portfolio a dávaly sbohem klientům, kteří už pro ně nebyli výhodní – tyli totiž z úrokových sazeb ze starých štědrých časů, které s dnešní realitou už nemají mnoho společného. A tak leckdo dostal od stavební spořitelny padáka. A byl z toho spravedlivě rozhořčen:  

Tolik výběr toho nej na Peníze.cz v roce 2013. Porotu jste tvořili vy všichni. O čem byste na Peníze.cz rádi četli letos? S čím bychom měli šetřit, čemu se věnovat víc? Své postřehy a připomínky pište do diskuze. Nejpodnětnější nebo nejzajímavější příspěvek jako obvykle odměníme – knížkou z nakladatelství Grada.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

4. 1. 2014 13:25 | Ivana

Tento web navštěvuji každý den. Oblíbila jsem si ho nejen pro jeho přehlednost, ale hlavně kvůli reportážím a informacím, které jsou zde prezentovány. Jen tak dál.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 1. 2014 8:12 | Matěj

Reportáže skutečně tenhle web odlišují od jiných ekonomických "plátků". Kalkualčky, servisní články jsou užitečné, moc fajn, že tady jsou a navíc jsou přehledné, ale nepotřebuji je každý den. Reportáže, experti, netradiční pohledy jsou to, proč se na penize.cz rád mrknu prakticky každý den.A souhlasím s tím, že by bylo pěkné seznamovat nás pro inspiraci s úspěšnými lidmi v nejrůznějších oborech.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 1. 2014 20:24 | Roger

Původně jsem tu začal chodit hlavně kvůli sledování kurzu měn (ta doména je pro vás jasnou výhodou:-) a vyhovuje mi, jak to tu máte udělané), ale postupně jsem našel zalíbení v různých článcích, a snad se stal i skoro pravidelným návštěvníkem, i když si dost vybírám. Jsem také pro více článků o úspěšných lidech, kteří jsou inspirací těm, kteří nechtějí jen fňukat, ale jsou odhodláni se o sebe postarat, ať už je tu ekonomická situace či režim jakýkoliv.

Každopádně vám přeji vše NEJ v novém roce, šťastnou ruku při výběru článků a celkově vyšší návštěvnost než v letech minulých.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 1. 2014 17:05 | tonno

jeste me napadlo - s temi reportazemi, co o nich psal kolega. tohle je prave to, co vas odlisuje. prijde mi, ze na ostatnich webech neustale koluje to same! tady teda taky, ale aspon to redite i necim jinym nez tiskovkama.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 1. 2014 17:01 | tonno

rozhodne nejlepsi (a nejprehlednejsi) web o osobnich financich v cesku. diky!
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 1. 2014 15:15 | frantisekmarek-1

Jen tak dál....

Patřím k těm, kteří čtou peníze pravidelně. Osobně bych uvítal více článků, rozhovorů, či osobních zkušeností, lidí, kteří jsou úspěšní, ať už v byznysu, filantropii, či pomoci druhým. Lepší jsou pozitivní vzory, plné optimismu, než neustálí ubrečenci, kteří na vše nadávají a přitom se sami nedokáží podívat do zrcadla.

Možná byste se mohli drobet více odlišovat od sesterského webu finmag. I když je zajímavé sledovat oba diskuzní fóra, přičemž to finmagácké je o řád lepší. A nemyslím si, že je to jen z důvodu povinné registrace.

Přeji všem vše nejlepší a hlavně pro to něco dělejte ..... :)
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 1. 2014 14:03 | Matěj

Čtu pravidelně značnou část článků, dost se mi líbí Očima expertů, různé reportáže a lehké šťourání do zlotřilých společností. Mohli byste klidně přidat více zajímavých reportáží. Já osobně bych si přál zprávy o tom, jak fungují různé sociální firmy apod. V přehledu byste mohli uvést i nejvtipnější komentáře. Čtete je?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 1. 2014 13:13 | Myšpulín

Dobře jste nás informovali, pěkně jste nám psali. Jen houšť
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 8 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Datová schránka: od roku 2014 pro OSVČ povinně! Poradíme, jak na to

25. 6. 2013 | Petra Dlouhá | 64 komentářů

Datová schránka: od roku 2014 pro OSVČ povinně! Poradíme, jak na to

Živnostníci a podnikatelé si musí povinně zřídit datovou schránku. Doba tištěných formulářů definitivně končí – přinejmenším pokud jde o přehledy a další tiskopisy České správy sociálního... celý článek

Předčasný důchod v příkladech

7. 5. 2013 | Jan Bednář, Martin Kohoutek | 40 komentářů

Předčasný důchod v příkladech

Každý, kdo zvažuje odchod do předčasného důchodu, si klade otázku, nakolik je to pro něj (ne)výhodné. O kolik odchod do předčasného důchodu sníží penzi? Jen těžko lze najít univerzální... celý článek

Ani paraziti, ani sůl země. Ať živnostníci platí podobně jako zaměstnanci

29. 3. 2013 | Michal Kašpárek | 248 komentářů

Ani paraziti, ani sůl země. Ať živnostníci platí podobně jako zaměstnanci

Populistické recepty ODS ani ČSSD nefungují. Možnou cestou k narovnání pokřivených pravidel je zrušit živnostníkům výdajové paušály a naopak dovolit úlevy i zaměstnancům.

Podílové fondy. Poplatek zleva, poplatek zprava – investice K. O.

5. 3. 2013 | Martin Tománek | 8 komentářů

Podílové fondy. Poplatek zleva, poplatek zprava – investice K. O.

Mnozí investoři zřejmě myslí, že nejdůležitější pro výběr fondu je to, jak byl poslední dobou úspěšný. Jenže minulé výnosy neříkají vůbec nic o výnosech – nebo ztrátách! – budoucích.... celý článek

Kalkulačky 2013: podpora v nezaměstnanosti, příspěvek na bydlení, životní a nezabavitelné minimum, osobní bankrot

7. 1. 2013 | Petra Dlouhá | 15 komentářů

Kalkulačky 2013: podpora v nezaměstnanosti, příspěvek na bydlení, životní a nezabavitelné minimum, osobní bankrot

Peníze.cz přinášejí další sérii kalkulaček aktualizovaných pro rok 2013. Spočítejte si přehledně a jednoduše, jak vysokou letos dostanete podporu v nezaměstnanosti a příspěvek na bydlení.... celý článek

Partners Financial Services