„Odpustky“ největších syčáků. Dávají bohaté firmy dost?

Peníze kazí charakter. Když jich máte moc, může to s vámi skončit zle. Lidi – a zejména ti, na kterých vyděláváte – to navíc tuze neradi vidí. A tak patří k dobrému vkusu, že kdo má peněz příliš, kousek ze svého ukrojí a dá na dobrou věc. V dnešním vydání naší pravidelné rubriky Co si o tom myslíte si proklepneme „odpustky“ velkých hráčů ve světě byznysu.
„Odpustky“ největších syčáků. Dávají bohaté firmy dost?

Nemáte je možná rádi. A oni o vaši přízeň tolik stojí. Je třeba dbát na image, ukázat, že v sobě mají kus společenské odpovědnosti, jak se moderně říká. Je to nesmírně chvályhodná věc.

Jenže některým dá úsilí být společensky odpovědný pekelně zabrat. Jejich peníze totiž leckomu nevoní. Opravdu. Jak pozornější čtenář zaznamenal, na Peníze.cz už nějaký čas běží seriál Peníze nejsou všechno, jenž dává v čase předvánočním prostor tématům veskrze dobročinným. Při jeho přípravě jsme mohli nahlédnout dobročinnosti trochu pod pokličku. A čekalo nás jedno zajímavé zjištění: vnutit někomu svoje peníze občas může být pořádná fuška.

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zajímat třeba...

Josef Jílek: Finance v globální ekonomice I

Publikace představuje jedinečné dílo v oblasti peněz a platebního styku v České republice i ve světě.

Josef Jílek: Finance v globální ekonomice II

Publikace komplexně zpracovává oblast měnové a kurzové politiky v České republice i ve světě.

Jsou firmy, které vydělávají majlant, rády by něco pustily na charitu – a netřeba pátrat po tom, zda jim jde o dobro druhých nebo spíš o dobro vlastní, svůj efekt to beztak splní –, jenže slyší z druhé strany: ne, ne a ne. Oslovená nadace či dobročinná organizace si s nimi buď nechce špinit jméno, nebo má nůž na krku od ostatních dárců, kteří zkrátka nechtějí být ve špatné společnosti.

Inspirovalo nás to k tématu dnešního Co si o tom myslíte: odpustky největších syčáků. S řádnou nadsázkou přirozeně. Ti, které jsme vybrali, snad ani žádní speciální syčáci nejsou, my je tu dnes soudit nechceme, ale jejich image by rozhodně nějaká vylepšení snesla. A vylepšuje se tím hůř, čím jsou větší…

Tak tedy: co reálně dělají pro obecné dobro ti, kteří si to můžou dovolit? A kdo z nich je podle vás nejlepší filantrop? Můžete o tom s námi hlasovat.

+1
+
-

ČEZ

Žebříčky nejštědřejších dárců a filantropů v Česku dlouhodobě vede právě tento energetický polostátní gigant. Jen v roce 2012 poskytly údajně společnosti Skupiny ČEZ na dobročinné účely 438 milionů korun. Namátkou vybíráme jen pár podpořených projektů. V rámci podpory regionů ČEZ poskytuje granty na projekty neziskových organizací, obecně prospěšných společností, obcí nebo sdružení – které podporují vzdělání, vědu, zdravotnictví, děti a mládež, ochranu životního prostředí nebo třeba lidských práv. Kromě toho ČEZ například pomáhá financovat zřizování a opravu dětských hřišť nebo výbavu učeben fyziky na školách. A přispívá školám i na budování bezbariérových přístupů pro handicapované žáky. Kromě toho ale Nadace ČEZ podporuje třeba taky aktivní seniory.

+3
+
-

Česká spořitelna

Na společenské odpovědnosti si zakládá také největší z českých bank. Na charitu a obecně prospěšné účely věnovala v roce 2012 přes 80 milionů korun. Nadace České spořitelny se zaměřuje zejména na podporu seniorů, prevenci a boj s drogovou závislostí. Za to je třeba Českou spořitelnu bez diskuze vyzdvihnout – narkomany si jeden image zrovna nevyleští. Podpora této oblasti není prvoplánově atraktivní, avšak potřebná. Kromě toho přispívá banka také například na projekty zaměřené na zkvalitňování životního prostředí. Spolupracuje s organizacemi jako je Charita ČR, Život 90, Nadační fond manželů Livie a Václava Klausových, SANANIM, Drop In, Podané ruce nebo Dialog Jessenius.

-9
+
-

Telefónica O2

Ani největší z tuzemských telefonních operátorů se, co společenské odpovědnosti týče, nenechává zahanbit. Letos mu jeho obecně prospěšné úsilí vyneslo třetí příčku v žebříčku TOP Odpovědná velká firma 2013. V rámci projektu Think Big podporuje mladé lidi s vizí – lépe řečeno s nápadem na projekt, který může zkvalitnit život v komunitě, ve které žijí, a zároveň jim umožní získat zkušenosti a dovednosti, které využijí v budoucím uplatnění. Může jít třeba o projekty z oblasti ekologie, kulturní, společenské akce, projekty, které podpoří toleranci menšin, soužití lidí v místě a podobně. Telefónica také propaguje a podporuje ochranu životního prostředí – kromě toho, že se snaží sama chovat ekologicky, se například stará o ekologický koncept Open Air Festivalu, jehož je partnerem.

-35
+
-

Home Credit

Potřebným se snaží pomáhat dokonce i největší tuzemský poskytovatel nebankovních půjček: Home Credit. A to prostřednictvím svého charitativního programu Malina, který tvoří a naplňují přímo zaměstnanci Home Creditu, kteří také sami rozhodují, jaké charitativní projekty podpoří. Například v roce 2011 údajně vybrali na dobročinné aktivity 200 tisíc korun. V oblasti kultury pak Home Credit finančně podporuje Letní shakespearovské slavnosti na pražském hradě. Jejich generálním partnerem je firma PPF téhož majitele, Petra Kellnera.

-11
+
-

Philip Morris

Svůj dobročinný fond má dokonce i Phllip Morris – největší výrobce a prodejce tabáku v Česku. A tady už se dostáváme trochu na tenký let. Oblast podpory je třeba hledat citlivě. Totiž: ne každý se chce takovým partnerem chlubit.

Firma poskytuje granty prostřednictvím Nadačního fondu Slunce pro všechny. A spolupracovala také s Nadací Via, o které jste na Peníze.cz četli nedávno.

PROPOJENO: DÁRCE, KTERÝ UŽ JE ZA HRANOU

„Zajímavým příkladem štědrého dárce je také společnost Philip Morris. V tomto případě jsme totiž museli celkem dlouho čelit kritice různých neziskových organizací za to, že přijímáme peníze od tabákového výrobce. Musím říct, že najít hranici toho, kdy je pro nás dárce ještě společensky přijatelný a kdy už je to za hranou, není vůbec jednoduché,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro Peníze.cz ředitel Nadace Via Jiří Bárta.

Mluviti zlato!

Za dobré slovo knížku

Minulý týden jsme v rubrice Co si o tom myslíte? psali o americké sbírce na dluhy, jak je možné za málo peněz zlikvidovat obrovské závazky

Knížkou bychom tentokrát chtěli odměnit z diskuzních příspěvků nejtvrdší a nejbizarnější; dovolte částečnou citaci: „Pokud někdo dluží, a nic nemá, a není schopen s tím cokoliv udělat, nechť je přidělen věřiteli k otrocké službě. Pokud ho věřitel nechce, nechť ho prodá na burze otroků, a z výnosu se dluhy uhradí.“

V roce 2012 podpořila tabáková společnost obecně prospěšné projekty pěknou částkou 5 600 000 korun. Finančně podporovala například projekty určené k zlepšení šancí na trhu práce pro lidi, kteří prošli dětským domovem, azylovým domem nebo sociálním ústavem. Přispěla ale také například na dokončení denního stacionáře pro seniory nebo na projekty, jejichž cílem bylo vylepšení veřejného prostoru a zanedbaných míst za účasti obyvatel místní komunity.

Co si o tom myslíte vy? Která společnost – již jsme dnes třeba ani nezmínili – je nejlepším filantropem? A myslíte, že ti kteří sami mají hodně, ostatním přispívají dost? My dnes budeme smířliví. Každému, kdo na dobročinné účely ze svého dává aspoň něco, dáváme palec nahoru. Své názory a postřehy pište do diskuze. A nezapomeňte nám nechat kontakt. Nejzajímavější příspěvek odměníme knížkou z nakladatelství Grada.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

16. 4. 2014 9:41 | Jiri

Penize NEKAZI charakter, ale ukazuji CHARAKTER.
A to je rozdil.
A cim vice penez, tim vice muzete pomahat.
Pro me je prijatelnejsi, kdyz charitu podporuje tabakovy prumysl nez napr. uverove spolecnosti jako je napr. HOME CREDIT.
Tato spolecnost nuti lidi do pujcek, tedy dluhu, a to je nebezpecnejsi nez koureni.
Jinak na charitu prispivaji nejen jine firmy, ale i OSVC, zamestnanci, ...
Mejte se famfarove.
JIRI
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 12. 2013 11:26 | JAN HÄMERLE

zloději.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeny všechny 2 komentáře

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Adopce na dálku: pětistovka měsíčně změní jednomu dítěti život

18. 12. 2013 | Petra Dlouhá | 28 komentářů

Adopce na dálku: pětistovka měsíčně změní jednomu dítěti život

Dejte dítěti vzdělání a dáte mu to nejcennější – šanci na nezávislost a lepší životní perspektivu. To je první z řady argumentů, kterým Arcidiecézní charita Praha přesvědčuje dárce,... celý článek

Čisté svědomí za charitu? Nadace nejsou morální pračky peněz

7. 12. 2013 | Ondřej Tůma

Čisté svědomí za charitu? Nadace nejsou morální pračky peněz

Jiří Bárta je ředitelem Nadace Via, organizace, která bohatým bere a potřebným dává. Na rozdíl od zbojníků jsou ale v tomto případě spokojeni všichni, jak chudí, tak bohatí. V druhé... celý článek

Když dáte bezdomovci klíče od bytu, nic to neřeší

14. 11. 2013 | Petra Dlouhá | 6 komentářů

Když dáte bezdomovci klíče od bytu, nic to neřeší

Dagmar Kocmánková je spoluzakladatelkou Nového prostoru – časopisu prodávaného lidmi bez domova nebo na okraji společnosti. O fungování projektu, o českém bezdomovectví i o tom, že... celý článek

Dobro se daní! A tak tuny jídla končí na dně popelnic...

26. 9. 2013 | Petra Dlouhá | 44 komentářů

Dobro se daní! A tak tuny jídla končí na dně popelnic...

Páchat dobro se vám zachtělo? Tak to prrr… Dostanete přes prsty. Lepší napěchovat do kontejneru než darovat potřebným – takovou výchovnou lekci dává prodejcům potravin stát. Za darování... celý článek

„Byl jste někdy na úřadu práce?“ O službě, která pomáhá vyhazovaným i vyhazujícím

16. 2. 2013 | Ondřej Tůma | 23 komentářů

„Byl jste někdy na úřadu práce?“ O službě, která pomáhá vyhazovaným i vyhazujícím

Pro outplacement zatím nemáme a možná nikdy ani mít nebudeme vlastní slovo. Služba, která pomáhá firmám překonat s citem a se ctí vyhazovy zaměstnanců a propuštěným zase hledat novou... celý článek

Partners Financial Services