Ministerstvo se korupce nebojí

V článku Novinka v občanském zákoníku: Usnadní korupci a machinace s majetkem? píšeme o tom, že jedna z novinek v občanském zákoníku potenciálně umožní zastírat majetkové transakce, a že tedy může být nástrojem korupce. Požádali jsme o stanovisko samozřejmě i ministerstvo vnitra. Neuklidnilo nás. Dáváme ho i proto všanc svým čtenářům, třeba jim dá víc naděje. Pokud ovšem přežijou údery zřevěnělého úředního jazyka...

Zpět na článek Novinka v občanském zákoníku: Usnadní korupci a machinace s majetkem?

Ministerstvo spravedlnosti promluvilo, řka:

Postoupení smlouvy rubopisem je nový institut, který reaguje na potřeby praxe. Dle dosavadní právní úpravy mohli účastníci smluv převádět svá práva a povinnosti ze smlouvy jen obtížně. Zvláště chtěl-li je převádět účastník synallagmatické smlouvy (tj. smlouvy, v níž oba účastníci měli nějaká práva, ale současně i povinnosti vůči sobě navzájem), musel tak činit dvěma smlouvami (smlouvou o postoupení pohledávky a smlouvou o převzetí dluhu) či smlouvou smíšenou, která obě smlouvy pojmula do jedné.

Smluvním stranám tak NOZ dává prostor převést práva i povinnosti na jinou osobu (postupníka) jednou smlouvou. K postoupení nemůže nikdy dojít bez souhlasu postoupeného, je však možné, aby udělil souhlas dopředu. Nejde to u každé smlouvy, ale jen u smlouvy, jejíž povaha to umožňuje (tj. není vázána např. na osobní vlastnosti jedné ze stran).

Umožnění postoupit smlouvu rubopisem jen dovádí možnost postoupení smlouvy do té nejjednodušší formy – nemusí se uzavírat další smlouva mezi postupitelem a postupníkem, postačí toliko rubopis na smlouvě původní (mezi postoupenou stranou a postupitelem); rubopis sám je dokladem o uzavření smlouvy mezi postupníkem a postupitelem. Záruku právní jistoty představuje fakt, že je to možné pouze u smlouvy v písemné formě a postupník má jednoznačnou možnost se seznámit se zněním původní smlouvy.

K možnosti postoupení smlouvy blankoindosamentem: Ust. § 1897 odst. 2 NOZ výslovně odkazuje na aplikaci ustanovení, která upravují náležitosti rubopisu a stanoví, kdo je osobou oprávněnou z rubopisu a jak své právo prokazuje. Jestliže zákon směnečný a šekový umožňuje převod blankoindosamentem (§ 13 odst. 2), je z výslovného odkazu v NOZ dovodit, že bude využitelný i pro postoupení smlouvy, neboť se jedná o úpravu náležitostí rubopisu.

Na rozdíl od směnky není možné, aby hned zkraje smluvního vztahu vznikla situace jako u směnky s blankoindosamentem, neboť účastník smlouvy nemůže zůstat „nevyplněn“ (nelze uzavřít smlouvu s „nikým“). Ke dni uzavření smlouvy postoupený ví, kdo je jeho smluvním partnerem a ví, komu má plnit a po kom má plnění požadovat (dokud mu není postoupení smlouvy prokázáno či oznámeno, je takovou osobou postoupené straně poslední známý subjekt – druhá smluvní strana; jakmile je jí postoupení oznámeno či prokázáno, je tímto subjektem nová osoba) tzn. druhá strana je vždy určitelná.

Je-li zkoumána možnost „zneužití“, pak je nutné upřesnit vůči komu. Z povahy věci to může být zejména vůči postoupené straně (tj. té smluvní straně, která zůstává v původní smluvní pozici) … ta má však obranu v rámci ustanovení § 1899 NOZ, které jí umožnuje prohlášením, že osvobození postupitele odmítá. Učiní-li tak, bude moci po postupiteli požadovat, aby namísto postupníka splnil povinnosti, které postupník postoupením smlouvy převzal, ale nesplnil. Dle § 1900 navíc postoupené straně zůstávají zachovány všechny námitky ze smlouvy i proti postupníkovi. Pokud jde o jiné námitky (které neplynou přímo z postupované smlouvy) vůči postupiteli postoupené straně zůstávají zachovány pouze, pokud si to ve smlouvě (resp. v souhlasu s postoupením) vyhradila; na tuto eventualitu musí tudíž pamatovat dopředu.

Obecně je třeba říci, že se jedná o smluvní institut, jehož obsah je převážně závislý na vůli stran. Jestliže některá z nich nechce, aby k postoupení smlouvy v budoucnu došlo, tak má právo svůj souhlas odepřít/neudělit jej, což platí i pro postoupení práv a povinností ze smlouvy rubopisem dle § 1897. Vzhledem k faktu, že právní řád již dnes umožňuje převod cenných papírů tímto způsobem, nevidíme zde žádné důvody proč tuto cestu nezpřístupnit i pro postoupení smlouvy.

Děkujeme pěkně za vysvětlení.

Zpět na článek Novinka v občanském zákoníku: Usnadní korupci a machinace s majetkem?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Partners Financial Services