Tipy, jak chránit domácí spotřebiče a prodloužit jim životnost

Michaela Divišová | rubrika: Jak na to | 3. 10. 2013 | 9 komentářů
Životnost elektrických a plynových spotřebičů v domácnosti lze prodloužit dodržováním několika jednoduchých zásad. Máme pro vás pár tipů, jak domácí spotřebiče ochránit před opotřebením i před poškozením.
Tipy, jak chránit domácí spotřebiče a prodloužit jim životnost

Elektrické a plynové spotřebiče jsou nepochybně velkými pomocníky a v domácnosti ušetří spoustu práce – pokud ovšem fungují, jak mají. Jestliže začnou zlobit, místo očekávané pomoci nastávají spíš komplikace a trápení. Jak předejít tomu, aby nás domácí spotřebiče „nevypekly“, když to nejméně čekáme? Stejně jako v řadě jiných oblastí zde platí, že prevence je základ. Kvalitní a pravidelná údržba spotřebiče nejen ochrání před poškozením, ale také jim může prodloužit životnost.

Ochrana domácích spotřebičů – i vás samotných

Pro ochranu elektrických a plynových spotřebičů v domácnosti – a i vás samotných, neboť rozbitý spotřebič může být zdrojem mnoha zranění – existuje několik základních pravidel. Jak je i sebe ochránit, předejít škodám a prodloužit životnost třeba ledničce, pračce či myčce?

Zejména elektrické spotřebiče jsou velmi citlivé na vodu a vlhkost obecně. Voda navíc vede elektrický proud, vlhkost je tedy potenciálním nebezpečím i pro naše zdraví. Není to samozřejmě žádná novinka, naopak je to informace tak banální – že je snadné na ni zapomenout nebo ji nebrat vážně.

Kromě vody a pokojové vlhkosti může elektroniku do určité míry poškodit také přímé sluneční světlo nebo mráz. Je proto namístě důsledně dodržovat bezpečnostní zásady, chránit spotřebiče před těmito faktory – a přemoci se a pročíst si návody jednotlivých spotřebičů, přece jen obsahují někdy cenná doporučení pro údržbu a servis. „V návodu každého spotřebiče je popsáno, jak s výrobkem správně zacházet i jak jej udržovat. Správná údržba je základem dlouhé životnosti. Většina spotřebičů končí hlavně proto, že uživatelé zanedbávají údržbu,“ říká Miloš Chadt, šéfredaktor časopisu Abeceda domácích spotřebičů, který se domácími spotřebiči po dlouhá léta zabývá.

Návod by vám také měl pomoci předejít nevhodnému použití přístroje. Na spotřebič poškozený neodborným zásahem se totiž nevztahuje záruka.

Podle odborníka Patricka Zandla z firmy Energomonitor je pak obecně nejlepší ochranou používání zařízení v souladu se záručními podmínkami a určením zařízení. „Vrtačka z hobbymarketu v ceně 600 korun nepatří na stavbu rodinného domku, ale na chalupu k připevnění poličky jednou za rok,“ uvádí Zandl.

Netřeba hýčkat, ale trocha péče...

Pravidelná údržba elektrospotřebičů by měla mimo jiné zahrnovat:

  • vysavač – čištění prachových filtrů a sacích hlavic, pravidelná výměna prachových sáčků
  • digestoř – čištění tukových filtrů
  • uvnitř elektrických přístrojů – čas od času vysát usazený prach (a předejít tak možnému zkratu, který vrstva prachu může snadno způsobit)
  • kontrola a případná výměna součástek (pokud to konstrukce přístroje vůbec umožňuje) – nejlépe, obrátíte-li se na příslušný autorizovaný a prověřený zákaznický servis (kontakty najdete v návodu ke spotřebiči)

Jak ještě chránit elektrické a plynové spotřebiče

U elektrospotřebičů bychom měli zabránit jejich přehřívání, tedy nepřetěžovat motory nebo zdroje a zajistit chlazení. Například chladničky a mrazničky umístit do chladnějšího a suššího místa, pokud to jde. Na přehřívání jsou citlivé také LED žárovky, proto bychom je neměli dávat do stínidel, která nezajistí dobré chlazení.

Dalším velkým nepřítelem především elektrospotřebičů vybavených ventilátorem, jako jsou například počítače, teplovzdušná topení apod., je prach. Ten se usazuje na plochách chladičů (což platí i pro chladič chladničky a mrazáku), a pokud se neodstraňuje, usazená vrstva může způsobit zkrat spotřebiče.


A jak odstranit prach uvnitř spotřebičů? „Čas od času sundat kryt a vyfoukat stlačeným vzduchem nebo použít vysavač a ‚podrbat‘ štětečkem,“ radí energetický poradce Karel Murtinger a doplňuje, že pro plynové spotřebiče platí zhruba totéž, pokud jde o prach a přehřívání. Například plynové kotle a karmy je třeba čistit od nánosů nečistot, které se usazují na výměníku.

Když už jsme u plynových kotlů, je třeba říci, že trpí příliš častým zapínáním a vypínáním (tzv. cyklování). Vyplatí se tedy nastavit pokojový termostat tak, abychom snížili četnost cyklů. Plynové spotřebiče by pak obecně měly jednou za rok projít prohlídkou servisního technika, totéž platí i pro komín. „Dá se tím předejít poruchám, ba i otravě či požáru a rozhodně také prodloužit životnost,“ dodává Karel Murtinger.

Co se týče prodloužení životnosti u elektrospotřebičů, Murtinger podotýká, že téměř každé zařízení vydrží déle, když se méně používá, doporučuje tedy nenechávat spotřebiče zbytečně v chodu.

Dobrý servis nad zlato

Kromě pravidelné péče bychom měli také sledovat, zda už některé komponenty spotřebičů nepotřebují vyměnit – a pokud už to vypadá, že to potřebují, včas vše vyměnit. V případě, že máme pochybnosti, zda přístroj funguje správně, je dobré se včas obrátit na servis. Jedná se o na první pohled „zanedbatelné“ maličkosti jako je třeba změna zvuku, netypické chování, nějaká nehoda – například protržený sáček u vysavače, zbylá voda v myčce či pračce atd.

„Jen servisní technik dokáže rozhodnout, o co jde a zda je nutný záchranný zásah. Často se stává, že uživatelé drobné změny v chování spotřebičů ignorují a ze závady za pár korun se rozvine fatální chyba, která končí odvozem spotřebiče do šrotu,“ říká Miloš Chadt. Doporučuje servisní techniky dobře vybrat, nejlépe mít vlastního, kterému můžeme důvěřovat.

Patrick Zandl pak k otázce servisu spotřebičů ještě doplňuje, že je rozumné už při nákupu se orientovat na firmy, které mají dlouholeté zázemí v Česku, jejich servis je dosažitelný a nestane se nám, že je problém sehnat po záruce opravu či náhradní díl.

Anketa

Umíte se v případě potřeby tak nějak základně pošťourat v elektrice?

Proti bouřce

Zejména v létě ohrožují některé elektrické spotřebiče bouřky. Když blesk zasáhne televizní anténu nebo přímo elektrické vedení, zpravidla zcela zničí připojené přístroje.

Před „hromy a blesky“ je však můžete chránit, a to v první řadě vytažením ze zásuvky, pokud máte tu možnost. Další ochranou je zabezpečení proti oběma zásahům (např. zavedením svodičů bleskových proudů, případně zvláštních svodičů přepětí a bleskových proudů) a používání přepěťových zásuvek – zásuvkové adaptéry lze v obchodech zakoupit za přijatelnou cenu. Přepěťové zásuvky spotřebiče chrání proti náhlému poklesu anebo zvýšení napětí v elektrické síti.

Zásuvkové adaptéry samy o sobě jsou však podle odborníků jen doplňkovou ochranou. Platí, že částečná rovná se špatně fungující nebo vůbec nefungující ochrana. Pustíte-li se do zajištění ochrany před bleskem a přepětím, vyplatí se k ní tedy přistupovat jako k celku. Pokud chcete řešit komplexní ochranu, je pak nejlepší obrátit se na pro vypracování a realizaci projektu na odborníky. Nicméně jednoduché počty na závěr – cena přepěťového zařízení je většinou malá v porovnání s tím, kolik by vás stály nové přístroje namísto těch zničených.

Michaela Divišová

Analýzám cen elektřiny a zemního plynu se intenzivně věnuje víc než dva roky, mj. pracovala jako hlavní analytička a odborná redaktorka specializovaného magazínu CenyEnergie.cz. V současné době je hlavní analytičkou nezávislého projektu www.energetickaporadna.cz

Kontaktovat ji můžete na info@energetickaporadna.cz.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-36
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 10. 2013 11:24, iso

Když demontujete přístroj a vzápětí ho zmontujete, pak vám možná zbyde jedna součástka. Tomu se prý říká "kurvítko". Toto má zaúkol účelově pokud možno po záruční době znemožnit dlouhodobější používání za účelem nového nákupu, nového utrácení peněz, z druhé strany potom tvorbu zisku. Neslyšeli jste to také jako já?

+11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Radši vyhořet než se stěhovat. Co obnáší změna trvalého bydliště?

15. 5. 2013 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Radši vyhořet než se stěhovat. Co obnáší změna trvalého bydliště?

Ne nadarmo se říká – lepší vyhořet než se stěhovat. S vybalením poslední krabice útrapy nekončí. Ještě vás čeká rodeo na úředním šimlovi. Kde všude musíte změnu trvalého bydliště hlásit,... celý článek

Spotřeba se nesmí zastavit! Každé zboží má naprogramovanou smrt

2. 5. 2013 | Petra Dlouhá | 59 komentářů

Spotřeba se nesmí zastavit! Každé zboží má naprogramovanou smrt

Prvně zapnete nový notebook – drahý kousek, možná jediná extravagance, již jste svému vcelku skromnému životu dopřáli. Připojíte tiskárnu, právě vybalenou z originální krabice. A postavíte... celý článek

Očima expertů: Jak ušetřit na energiích

3. 8. 2012 | Ondřej Tůma | 22 komentářů

Očima expertů: Jak ušetřit na energiích

Elektřina, plyn, teplo. Platby za energie a také vodu jsou jednou z nejvýznamnějších položek rozpočtu každé domácnosti. A to, že za ně platíme rok od roku víc a víc, berou mnozí z nás... celý článek

Chcete být bohatší? Jak ušetřit za elektřinu

28. 5. 2012 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Chcete být bohatší? Jak ušetřit za elektřinu

Účty za elektřinu tvoří stále obávanější položku rodinného rozpočtu. Za posledních pět let podražila o dvacet pět (!) procent. Českým domácnostem chybějí peníze. Jen ČEZu dluží lidé... celý článek

Chcete ušetřit? Kupte si novou lednici!

2. 5. 2011 | František Mašek | 45 komentářů

Chcete ušetřit? Kupte si novou lednici!

Průměrné stáří spotřebičů v českých domácnostech je osm až deset let. Starší přístroje ovšem „baští“ víc proudu. Zjistěte, kolik doma „spálíte“ elektřiny a jestli se vám nevyplatí investovat... celý článek

Partners Financial Services