Koho máme rádi, kdo nám pije krev? Vybíráte sympaťáky a padouchy byznysu a politiky

Ondřej Tůma | rubrika: Co se děje | 12. 9. 2013 | 7 komentářů
Už rok a čtvrt na serveru Peníze.cz proti sobě o vaši přízeň bojují politici, ekonomové, podnikatelé a další osobnosti, které mají co do činění s penězi. Někteří jsou ukázkovými příklady toho, jak lze vlastní pílí dosáhnout velkého úspěchu. Jiní se na vrchol dostali s pomocí nejrůznějších pokoutních pletich. Jak dopadá Souboj osobností?
Koho máme rádi, kdo nám pije krev? Vybíráte sympaťáky a padouchy byznysu a politiky

Od května loňského roku můžou čtenáři serveru Peníze.cz podpořit své favority a neoblíbeným „padouchům“ naopak zatnout tipec. U většiny našich článků se v pravém sloupci objevuje box s nadpisem Souboj osobností. Do boxu počítač náhodně vybírá dvě z naší databanky osobností a „osobností“ ze světa české ekonomiky, politiky a byznysu a staví je proti sobě v pomyslném duelu: o tom, kdo vyhraje, rozhodujete vy.

Po víc než roce a čtvrt fungování této svérázné ankety jsme se rozhodli výrazně rozšířit počet účastníků. Ještě předtím se však sluší zrekapitulovat dosavadní výsledky a podívat se na to, kdo byl nakonec nejúspěšnější a komu čtenáři nemůžou přijít na jméno.

Sláva vítězům, hanba poraženým…

Absolutní vítězkou Souboje osobností se stala sběratelka a mecenáška umění Meda Mládková. Sympatická dáma zvítězila v 71,75 procenta všech duelů, kterých byla účastna. Jen s minimálním odstupem za ní skončil majitel Student Agency Radim Jančura s celkovou úspěšností 71,22 procenta. Záda mu kryje jeho parťák z Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček. Ten zvítězil v 70,39 procenta soubojů. Další příčky pak obsadili ekonomka Markéta Šichtařová a podnikatel Stanislav Bernard.

Nejhorší úspěšnost ze všech účastníků soubojů měl naopak bývalý pražský primátor Pavel Bém. Parťák lobbisty Janouška (ten mimochodem skončil jen pět příček za ním) byl úspěšný v pouhých 14,69 procentech případů. Oblibu u našich čtenářů očividně nemá ani exministr financí Miroslav Kalousek, který zvítězil jen v 17,66 procentech duelů. Třetí od konce je pak bývalý premiér Mirek Topolánek s úspěšností 17,82 procenta. Na chvostu tabulky se krčí i další „záporáci“ české politické scény a jejího zákulisí Ivan Langer, Milan Jančík, Roman Janoušek a Marek Dalík.

Klaďas

Úspěšnost v duelech (%)

Záporák

Úspěšnost v duelech (%)

Meda Mládková

71,75

Pavel Bém

14,69

Radim Jančura

71,22

Miroslav Kalousek

17,66

Karel Janeček

70,39

Mirek Topolánek

17,82

Markéta Šichtařová

69,43

Ivan Langer

17,87

Stanislav Bernard

69,35

Milan Jančík

19,23

Anketa

Je mezi vítězi váš favorit?

Anketa

Dostal zásah ten, komu podle vás patřil?

Vzhledem k tomu, že se na konci každého měsíce výsledky nulují a začíná se od začátku, můžeme porovnat také to, jak často se účastníci soubojů objevili na stupních vítězů a na posledních třech příčkách výsledkové listiny. V tomto ohledu byl nejúspěšnější ze všech majitel pivovaru Stanislav Bernard, který dvakrát zvítězil, jednou skončil druhý a jednou třetí. V závěsu za ním jsou pak opět Meda Mládková a Karel Janeček. Dobře si však vedli i herec a neúspěšný podnikatel Bolek Polívka, ekonom Pavel Kohout, ekonomka Markéta Šichtařová a majitelka firmy na zážitky Linda Vavříková.

Nejhůř pak dopadl bývalý ministr vnitra Ivan Langer, který se hned desetkrát (z patnácti měření) umístil na některé ze tří posledních pozic, z toho hned v osmi případech dokonce na té poslední. Na „Íčko“ v tomto ohledu neměl ani „kolibřík“ Pavel Bém, který se mezi nejhorší trojicí sice objevil rovněž desetkrát, v devíti případech šlo ale „jen“ o předposlední místo. Miroslavu Kalouskovi nepomohlo ani ocenění „nejdůvěryhodnější ministr financí v Evropě“, které mu na konci minulého roku udělil list Financial Times. U našich čtenářů propadl a šestkrát skončil mezi nejhoršími třemi účastníky Souboje osobností. Vedle známých firem Jančíka, Topolánka a Janouška se na samém dně tabulky často objevovali také bývalý premiér a zázračný investor Stanislav Gross a bývalý majitel Sazky Aleš Hušák.

Nejčastěji na stupních vítězů

Nejčastěji v poslední trojce

1. Stanislav Bernard
2.–5. Meda Mládková
2.–6. Karel Janeček
2.–6. Bolek Polívka
2.–6. Pavel Kohout
2.–6. Markéta Šichtařová 

  1. Ivan Langer
  2. Pavel Bém
  3. Miroslav Kalousek
  4. Roman Janoušek
  5. Milan Jančík

Vyplatí se ale sledovat i souboje v dílčích kategoriích:

Miliardáři a politici nejsou v oblibě

Ze sedmi nejbohatších mužů České republiky byl v Souboji osobností s přehledem nejúspěšnější nejbohatší z nich. Majitel PPF Petr Kellner zvítězil v 67,43 procenta duelů, což stačilo i na jedenácté místo v celkovém pořadí. Druhé místo mezi českými miliardáři pak patří Karlu Komárkovi, kterému se u našich čtenářů (s úspěšností 55,42 procenta) podařilo předstihnout i většinu svých bohatších kolegů. Ostatní členové „velké sedmy“ už měli na svém kontě vyšší počet porážek než vítězství a potvrdili tak, že se miliardáři v České republice netěší příliš velké přízni. Se zápornou bilancí tak skončil vedle Marka Dospivy z Penty (úspěšnost 48,43 %) i druhý nejbohatší Čech Andrej Babiš (48,33 %). Ještě hůř na tom ale bylo trio Vítek, Bakala a Tykač. Zajímavé je, že oblíbenost majitele Agrofertu Andreje Babiše v posledních měsících poměrně stagnuje. Zatímco před rokem byla jeho úspěšnost takřka vždy přes 50 procent, za posledních pět měsíců se mu to nepodařilo ani jednou. Ne každému se asi zamlouvá jeho snaha dostat se s politickým hnutím ANO do Sněmovny. To samé se ostatně týká i senátora Tomia Okamury, jehož úspěšnost v Souboji osobností po založení hnutí Úsvit také klesá. Přesto se ale stále drží v první dvacítce.

Souboj nejbohatších Čechů

Petr Kellner 67,43 %

Karel Komárek 55,42 %

Marek Dospiva 48,43 %

Andrej Babiš 48,33 %

Radovan Vítek 37,91 %

Zdeněk Bakala 36,84 %

Pavel Tykač 36,83 %

Zatímco většina miliardářů se umístila ve spodní polovině výsledkové listiny, ekonomové a finanční analytici u našich čtenářů výrazně bodovali. Nejúspěšnější jsou pak ti, kteří se často objevují v médiích. S již zmiňovanou Markétou Šichtařovou tak v Souboji osobností slavili úspěch i Tomáš Sedláček, David Marek, Aleš Michl, Pavel Kohout a Petr Zahradník. Jejich úspěšnost se v duelech pochybuje mezi 69 a 66 procenty.

Nejméně úspěšnou kategorií byli podle očekávání (nebudeme si nic namlouvat) politici. Ti společně se svými lobbisty a dalšími zákulisními hráči české politické scény úspěšně plnili spodní polovinu výsledkové listiny. Nutno však dodat, že řadu z nich jsme do duelů vybrali i kvůli tomu, že měli máslo na hlavě a byli zapleteni do nějaké korupční kauzy. Snad překvapivě nejúspěšnějším politikem v naší anketě je prezident Miloš Zeman, který zvítězil v 65,32 procenta všech duelů. Dobře se vedlo také bývalému guvernérovi ČNB a členu TOP 09 Zdeňku Tůmovi, senátorovi Tomiovi Okamurovi a ekonomovi a současnému premiérovi v demisi Jiřímu Rusnokovi. Paradoxní je, že zatímco Okamura má v našem žebříčku od svého nástupu do politiky horší výsledky, Rusnokovi pozice „úřednického“ premiéra na popularitě naopak ještě přidala. Pátým nejúspěšnějším politikem byl pak Petr Mach ze Strany svobodných občanů.

Nejúspěšnější politici

Miloš Zeman 65,33 %

Zdeněk Tůma 65,31 %

Tomio Okamura 64,84 %

Jiří Rusnok 64,70 %

Petr Mach 59,23 %

Jak si stojí ti, co sedí…

Řada účastníků Souboje osobností má oplétačky s policií, takže jsme se rozhodli vytvořit také žebříček „kriminálníků“. Někteří z nich si již odpykávají trest za mřížemi, jiní jsou odsouzeni pouze nepravomocně, další čekají na soud ve vazební věznici nebo jsou vyšetřováni na svobodě. Nejhorší pověst má u našich čtenářů Roman Janoušek, který vyhrál jen 19,67 procenta duelů. Jen o chlup lépe v soubojích dopadl Marek Dalík. Asi největší mafián ze všech účastníků, Radovan Krejčíř, je překvapivě až třetím nejméně populárním kriminálníkem. Pistolník Bohumír Ďuričko byl úspěšný ve 28,57 procenta klání. Úspěšností lehce nad třiceti procenty se pak můžou „pochlubit“ David Rath, Viktor Kožený a Tomáš Pitr.    

Souboj mužů, kteří mají trable se zákonem

Tomáš Pitr 31,64 %

Viktor Kožený 31,26 %

David Rath 30,18 %

Bohumír Ďuričko 28,57 %

Marek Dalík 20,02 %

Roman Janoušek 19,67 %

Zúčastněte se nových soubojů

Včera jsme rozšířili počet účastníků Souboje osobností z původních 121 na 248 osob. Snažili jsme se přidávat hlavně osobnosti s vysokým kreditem – protože nás jen potěší, když zlo bude prohrávat častěji. Do seznamu jsme proto přidali zejména úspěšné podnikatele, někteří vám sice nemusí být příliš povědomí, rozhodně si ale zaslouží větší pozornost než většina těch, jejichž jména se den co den objevují v médiích. Sami se je budeme snažit podpořit a tak budeme nadále pokračovat v rozhovorech s těmi, kteří něco dokázali vlastníma rukama, hlavami, pílí. Takových příběhů není nikdy dost.

Navštivte speciální stránku Souboje osobností.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+29
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 9. 2013 22:40

Nahoře si stěžujete, že je tu chválí málo. Tak si to ujasněte, bambulo.

Zobrazit celé vlákno

+1
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 9. 2013 12:28, brdeček franta

klidně si troufnu být troufalý a řeknu že se divím , že všechno nevyhrál na webu Partners "ekonom" Kohout z Partners. Asi už morálka prodejců pojistek z Partners upadá a tyrkysové moře nejede...?

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

1. Zabavíme majetek zlodějům 2. Zloděj je ten, o kom to řekne Okamura

6. 9. 2013 | Michal Kašpárek | 33 komentářů

1. Zabavíme majetek zlodějům 2. Zloděj je ten, o kom to řekne Okamura

Zemanovci a Okamurův Úsvit před volbami útočí na nízké pudy frustrátů. V Česku přitom nekrade jen horních deset tisíc, ale i spodních deset milionů.

My Češi a naše vzory. Co si o nich myslíte?

19. 7. 2012 | Martin Vlnas | 10 komentářů

My Češi a naše vzory. Co si o nich myslíte?

Souboj českých velikánů a velikánek o vaše „palce“ jsme na webu Peníze.cz spustili přesně před čtvrt rokem. Zajímá vás, koho Češi milují a koho by nechali usmažit v pekle? Pak jste... celý článek

Dvořák, Janeček, Šachta, Rittig, nebo Randák? Zvolte si svého padoucha!

1. 3. 2012 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Dvořák, Janeček, Šachta, Rittig, nebo Randák? Zvolte si svého padoucha!

Kradeš, lžeš a podvádíš, tuneluješ, odkláníš a nedaníš. Taková obvinění slýcháme v Česku často. V souvislosti s kauzami pražského dopravního podniku alias erární dojné krávy se s nimi... celý článek

Radim Jančura: Dokud nám budou vládnout hlupáci, s podnikáním neseknu

4. 6. 2011 | Martin Vlnas | 9 komentářů

Radim Jančura: Dokud nám budou vládnout hlupáci, s podnikáním neseknu

„Zatím investujeme do charity druhého řádu – veřejné dopravy. Většina toho, co vyděláme, jde teď na vlaky. Věřím ale, že za pět, deset let bychom mohli celý roční zisk odevzdávat na... celý článek

Karel Janeček: Politici z nás dělají kretény. Nedejme se!

28. 5. 2011 | Martin Vlnas | 24 komentářů

Karel Janeček: Politici z nás dělají kretény. Nedejme se!

„Vezměte si, že někdo ukradne čtyřicet milionů, je shledán vinným, ale od soudu odejde s podmínkou a pokutou pět milionů! Co je to za blbost? To jsou uplacení soudci až běda,“ říká... celý článek

Partners Financial Services