Kéž by z ODS po šíbrech odešla i strašidla

Michal Kašpárek | rubrika: Sloupek | 30. 8. 2013 | 5 komentářů
ODS si zaslouží druhou šanci. V opozici nebo i mimo sněmovnu. Třeba v roce 2017 konečně přijde s jinými tématy, než je „hrozba totality“.
Kéž by z ODS po šíbrech odešla i strašidla

Prosím, moc tě milá ODS prosím, už ne:

Naletěl jsem na tohle bububu v roce 2002, v roce 2006 i v roce 2010. Teď ale prosím: běž s tou levicovou totalitou k šípku. Nežeru ti to.

Za prvé: na totalitu už nemá v okolí exkluzivní licenci levice. Viktor Orbán v Maďarsku vykastroval ústavní soud a nezaměstnané by rád svezl do pracovních táborů. V Litvě je trestné říct, že je normální být teplej. Poláci koketovali se zákazem nočního vycházení nezletilých. Můžeš hulákat, že „pravice by přece nikdy nikoho neomezovala“ – tak jim tedy neříkejme pravice, ale konzervativní pošuci. A přesně to se pod Petrem Nečasem stalo z tebe, a přesně takoví jsou všichni tví potenciální koaliční partneři.

Za druhé: nikde v současné opozici nevidím tak autoritativní a mocichtivou postavu, jakou je vylitý hulvát na Hradě. Jenže ten už tam je, pět roků bude a ty očividně nejsi a nebudeš tím, kdo by ho dovedl držet na vodítku. Vždyť ho tam doporučil Václav Klaus, kterého jsi před pěti lety jednohlasně zvolila prezidentem, i Boris Šťastný, který ti poslední rok dělal nechtěného maskota. Dál Zemanovi na Hrad pomohla česká fobie ze sudetských Němců, kterou pěstuješ už od půlky devadesátých let. A hlavně ho tam vyneslo rozčarování z tvojí vlády. Jasně, reformy bolí. Ale ne všechno, co lidi bolí, jsou reformy.

Za třetí: žiju s tebou dvacet let, ale někdy mám pocit, že vlastně nevím, kdo jsi. Vážně: neznám člověka s tak rozbitou osobností, jakou máš poslední dobou ty. Trápí tě problémy s identitou: varuješ před levicovou totalitou a řeckou cestou, ale sama zvyšuješ daně i státní dluh. Tak dlouho si se vymezovala vůči komunistům, až jsi přehlédla, že se jim začínáš podobat: pohrdáš občanskou společností a dalajlamismem, pleteš si pořádek s uniformitou. Ke všemu máš pořádný otcovský komplex: táta na tebe sice už dávno kašle a tahá se po Praze s Bobošíkovou, ale ty se pořád ponižuješ veřejným vyznáváním lásky.

Rozbitá strana potřebuje to, co rozbití lidé. Pauzu. Dlouhou pauzu. Srovnat si to v hlavě. A pak se vrátit a říct: Už dobrý. Jsem zas v richtiku.

Vždyť mi to vlastně potvrzuje i jedna z mála tvých tváří, kterých si teď vážím:

Moc rád ti proto dám šanci k obnově v opozici nebo mimo Sněmovnu. Dej si čtyři roky oraz. Pošli všechny svoje šíbry a mimoně ke Klausovi, když se k němu tak nadšeně hrnou. Najdi si konečně důležitější témata, než jsou dekrety, jednostránkové daňové přiznání nebo levicová totalita. Zlobím se na tebe za těch sedm ztracených let, ale v jedné věci ti pořád věřím. Jestli jsou někde v Česku tisíce solidních, aspoň trochu liberálně smýšlejících lidí napravo od středu, tak to není v ANO, LESe ani žádné další straně spíchnuté dva měsíce před volbami. Jsou ve tvých základních organizacích. Pořád máš šanci. Tak už přestaň s tím věčným hysterčením, že když to nehodím tobě, další volby nebudou. Budou. Je jen na tobě, jestli v nich budeš i ty – a jaká.

Kašpárek politický

Redakce radí: Každý týden Kašpárka!

Michal Kašpárek
  • Nečasovy děti: sprostí podezřelí
    Petr Nečas přispěl k tomu, že se zuřivě, a přitom bez jakýchkoliv čísel v ruce, začali hledat paraziti a vyžírky na každém k rohu. Nenašli se. Tak stát začal preventivně šikanovat každého.
  • Desatero pravicového menševika
    (...) Program mám a rád bych vám jej představil. Třeba se v něm najdou i další tápající, ztrápení tím, jak velká (nebo jen hlasitá?) část pravice přistoupila na bolševické vidění světa...
  • Dnes vadí buzeranti, příště eurohujeři
    Samolibému, nespravedlivému a zákony ohýbajícímu chování prezidenta tleskají – už poněkolikáté v překvapivé shodě – komunisté a s nimi bloggeři vystupující jako hlas pravice.

A komentáře a postřehy Michala Kašpárka pro Peníze.cz. A jeho knižní recenze pro Finmag.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nečekejte na Baťu. Úspěšní byznysmeni politiku nespasí

23. 8. 2013 | Michal Kašpárek | 9 komentářů

Nečekejte na Baťu. Úspěšní byznysmeni politiku nespasí

Historie zná jen málo úspěšných podnikatelů, kteří za sebou nechali světlou stopu v politice. Oba světy vyžadují odlišné schopnosti.

Zvýšit minimální mzdu na 12 tisíc! Úplně ji zrušit! Sepište svá přání, budou se plnit

22. 8. 2013 | Petra Dlouhá | 78 komentářů

Zvýšit minimální mzdu na 12 tisíc! Úplně ji zrušit! Sepište svá přání, budou se plnit

Sněmovna rozpuštěna a vypuštěna, kapříci odplavali, a my ostatní můžeme s nadějí (nebo děsem) v očích vyhlížet nové rozložení sil na parlamentním hřišti, novou vládní skvadru. Zkrátka... celý článek

Aby se za nás děti nestyděly, áááno

16. 8. 2013 | Michal Kašpárek | 25 komentářů

Aby se za nás děti nestyděly, áááno

Uznání u dětí ani ve světě není kostelecký párek, aby vám ho mohl naservírovat Andrej Babiš.

Nečasovy děti: sprostí podezřelí

21. 6. 2013 | Michal Kašpárek | 17 komentářů

Nečasovy děti: sprostí podezřelí

Petr Nečas přispěl k tomu, že se zuřivě, a přitom bez jakýchkoliv čísel v ruce, začali hledat paraziti a vyžírky na každém k rohu. Nenašli se. Tak stát začal preventivně šikanovat každého. celý článek

Desatero pravicového menševika

31. 5. 2013 | Michal Kašpárek | 3 komentáře

Desatero pravicového menševika

Malý manifest kašpárkismu.

Partners Financial Services