Mít sprosté příjmení se vyplatí. Hlasujte o nejabsurdnější správní poplatek

Chcete začít nový život? Změnit si můžete i jméno. Na úřadě za to zaplatíte tisícovku. Pokud se ale jmenujete třeba Boris Prdelka, dostanete slevu. Změna hanlivého, výstředního, směšného nebo zkomoleného přímení přijde jen na stokorunu. Mít sprosté jméno se v Česku zkrátka vyplatí. Hlasujte na Peníze.cz o nejabsurdnější správní poplatek.
Mít sprosté příjmení se vyplatí. Hlasujte o nejabsurdnější správní poplatek

O absurdních bankovních poplatcích slýcháme často. Kolem toho, které jsou oprávněné, které neoprávněné a které drzé až hanba se dělají ankety, průzkumy, vedou se o tom vášnivé debaty i soudní spory. Peníze.cz je pro vás průběžně sledují. Čerstvý článek je hned vedle:

A ze starších vybíráme třeba:  

Peníze z kapes nám ovšem nevytahují jen bankovní domy, za kdejakou prkotinu musíme sypat také jiným institucím; třeba státním úřadům. Nedávno se nad tím pozastavil čtenář Peníze.cz a do redakce nám napsal: „Víte, kolik stojí převod koupeného ojetého auta na nového majitele? A jak dlouho trvá vyřízení převodu na přepážce registru vozidel? Je to 800 korun – a práce úředníka? Deset až patnáct minut. K úspěšnému vyřízení je potřeba předchozí absolvování evidenční kontroly na STK, cena kolem tří set korun. Dohromady převod vyjde na více než tisíc korun. Za celkem dvacet minut práce. Je to zajímavé téma o dalších – řekněme skrytých – daních v poplatcích?“ Ano. Je to zajímavé téma. A protože nás zajímá, co vás pálí, rozhodli jsme džungli takzvaných správních poplatků prozkoumat.

Mluviti zlato!

Za dobré slovo knížku

Naposledy jsme se ptali Co si o tom myslíte? když se rozhodlo, že nadstandardy ve zdravotnictví zatím nebudou:

Knížku pro nejpřínosnějšího diskutéra si zase jednou budeme muset strčit za klobouk: líbil se nám příspěvek, ale už když jsme viděli, že je podepsán pouhým velkým D, tušili jsme, že e-mail tento debatér rovněž nezanechá. A tedy se nemůžeme zeptat, kam knížku posílat.

Sazebník správních poplatků obsahuje na sto šedesát tři položek, pod mnoha z nich se skrývá celý pluk poplatků. A najdou se mezi nimi i hotové skvosty. Velice nás zaujala například již zmiňovaná sleva za sprosté či výstřední příjmení. Podle jaké metodiky úředníci kvalitu jména posuzují? Je výstřední Lojza Hipík? (Mimochodem Hipíků a Hipíkových bylo podle údajů Ministerstva vnitra loni v Česku devatenáct.) Je dost směšné jmenovat se Světlana Směšná?

Každopádně nezapomínejte, že uvedené sumy se vztahují pouze na vydání povolení ke změně příjmení. Další peníze si musíte připravit na správní poplatky za výměnu dokladů, které se v případě přejmenování nevyhnete. Na Peníze.cz jste o kompletní výměně dokladů četli nedávno:

Jen nová občanka vás vyjde na stokorunu. Pokud se rozhodnete pro tu s elektronickým čipem, zaplatíte dokonce pětkrát tolik.

Platit musíte třeba i za vydání zbrojního průkazu: pět set korun. Nad to je však třeba uhradit zkoušku a lékařskou prohlídku. Podrobnější informace o tomto odvětví najdete v našem starším článku:

Anketa

Nejabsurdnější správní poplatek je...

K nejvyšším správním poplatkům patří ty pro podnikatele. Jen za ohlášení živnosti dáte tisícovku. Pekelně draho pak, jak už to tak bývá, vyjde získání licence. Za udělení licence na obchodování s elektřinou a plynem zaplatíte rovných sto tisíc. Pokud chcete registraci k provozování autoškoly, nachystejte si dva tisíce, povolení k provozování střelnice dostanete za tisícovku.

Poměrně draho vyjde také stavební povolení. Za menší domek dáte tisícovku. Pokud chcete stavět nemovitost s více než třemi byty, počítejte s pěti tisíci.

Platit musíte podle zákona dokonce i za vstup na území Antarktidy. Příslušnému správnímu úřadu za něj uhradíte pět tisíc korun. A platit budete i za vlastní děravou hlavu. Když zapomenete přístupové údaje k vlastní datové schránce, úřad vám je připomene, ovšem naúčtuje si za to dvě stovky.

Který správní poplatek vám přijde vůbec nejabsurdnější? Narazili jste v praxi na nějaký skutečně překvapivý nebo donebevolající? Své postřehy, názory i zkušenosti pište do diskuze. Nejzajímavější příspěvek odměníme knížkou z nakladatelství Grada. 

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zajímat třeba...

Petr Syrový. Jak si spořit na důchod

Kniha řeší žhavou problematiku důchodové reformy z pohledu účastníka.

Milan Taraba a Lenka Veselá. Rádce nájemníka bytu

Komplexní přehled informací pro nájemce, pronajímatele, vlastníky nemovitostí, obce, bytová družstva a jejich členy. 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

18. 7. 2013 21:28 | Dana

Poplatek za vydání občanského průkazu,pokud podáte žádost včas. Mám na mysli první OP. S dcerou jsme šly na úřad 14 dnů před 15.narozeninami,ale správně jsme měly žádat až v den,nebo i později, jejich narozenin. Protože jsme žádaly brzy, stálo nás to 50 Kč.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 7. 2013 17:15 | jp

Nejabsurdnějším "poplatkem" je často ztracený čas, který si vyžádá kontakt s úřady. Například zrovna včera jsem objevil v poště milé upozornění od sociálky, že jsem dosud nepodal přehled o příjmech a výdajích za rok 2012. Samozřejmě s výzvou k podání a připomenutím, že mohou dostat až 20 tis. Kč pokutu. Přitom přehled jsem zaslal již na začátku března elektronicky, všechna potvrzení o úspěšném přijetí podání jsem si pečlivě uložil a vytiskl. No nic, zkusil jsem nejprve hovor, jestli mohu poslat emailem, čas jsou peníze. Paní, ač byla milá, pravila, že už jsem další, že se to někde ztratilo, a že se soubory xml nic nesvede. Zkusil jsem navrhnout, zda-li by jí s tím někdo z IT nepomohl, ale byl to prý problém centrály, ne jejich pobočky. Celé elektronické podání, které mohlo být úsporou času obou stran, tak nakonec skončilo osobní návštěvou na sociálce. Pozitivní na tom bylo aspoň to, že paní přehled ihned zpracovala a předala mi vyúčtování. Ztrátu času (a prvotní rozčarování nad dopisem) ale nikdo neuhradí...
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 7. 2013 14:07

Heleďte třeba tohle: máte funkční brokovnici a chcete ji zničit? Co je komu do toho? Každopádně dvě kila za povolení. Máte sbírku loveckých pušek a chcete je ukázat lidem. Bums poplatek za povolení výstavy...
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 7. 2013 14:04

Pravé hity jsou mezi neuvedenými, doporučuji podívat se na ten seznam :-)
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 7. 2013 10:45 | Marek

Z uvedených asi poplatek za zřízení živnosti. Začínající živnostník to nemá jednoduché a ještě ho osolit na tom, že vůbec chce začít pracovat. Není divu, že spousta lidí raději zůstane na pracaku.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 5 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Oblíbená témata

správní poplatky

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zvrat v boji o poplatek za vedení úvěru? Banky získávají převahu!

18. 7. 2013 | Ondřej Tůma | 33 komentářů

Zvrat v boji o poplatek za vedení úvěru? Banky získávají převahu!

Během jednoho týdne si banky v boji o poplatek za vedení úvěru připsaly dva plusové body. Nejprve Obvodní soud pro Prahu 1 smetl ze stolu žalobu klienta Komerční banky. O pár dní později... celý článek

Návrat k úplatkům: Za výběr doktora už si nesmíte připlatit. Nadstandardy se ruší!

4. 7. 2013 | Petra Dlouhá | 6 komentářů

Návrat k úplatkům: Za výběr doktora už si nesmíte připlatit. Nadstandardy se ruší!

Jako by dostal dosluhující ministr zdravotnictví Heger na rozloučenou studenou sprchu. Ústavní soud zaříznul na popud ČSSD klíčové části jeho reformy. Mezi nimi i zdravotnické nadstandardy.... celý článek

Ztráta, odcizení nebo zničení dokladů: podrobný návod, jak postupovat

27. 5. 2013 | Petra Dlouhá | 19 komentářů

Ztráta, odcizení nebo zničení dokladů: podrobný návod, jak postupovat

Ztratit, nebo najít peněženku? Ukrást ji, nebo o ni být okraden? Víte, že do maléru vás můžou přivést všechny čtyři varianty. Pro ty, kteří o peněženku i s doklady přijdou nebo kteří... celý článek

Češi jsou střelci! Legálně držených zbraní je u nás přes sedm set tisíc

13. 2. 2012 | Petra Dlouhá | 21 komentářů

Češi jsou střelci! Legálně držených zbraní je u nás přes sedm set tisíc

Starý vtip říká, že optimista se učí anglicky, pesimista rusky a realista se učí střílet. A někteří realisté trvají na tom, že vůbec nejde o vtip. Zajímá vás, kolik vašich spoluobčanů... celý článek

Partners Financial Services