Poť se a plať! Hubnete do plavek? Jak dáte zhubnout peněžence?

Jitka Šorfová | rubrika: Když se řekne | 11. 6. 2013
Čím víc času, chuti a vůle chybí při dodržování zdravé životosprávy, tím víc peněz stojí vytoužená „dokonalá“ postavička. Dnes se podíváme na první polovičku úspěchu: kolik stojí pohyb. A příští týden se spolu podíváme... do ledničky.
Poť se a plať! Hubnete do plavek? Jak dáte zhubnout peněžence?

Dobrý pocit, z toho, jak vypadáme, je jistě důležitý. Rozumné stravování a dostatek pohybu bychom měli řešit nejen kvůli duševní pohodě, ale také prostě kvůli pohodě fyzické. Obezita v dnešní době ohrožuje čtvrtinu obyvatel Česka, nadváhu mají skoro tři čtvrtiny českých mužů a víc než polovina českých žen. Ekonomické náklady spojené s léčbou obezity a na ní navazujících nemocí, jako je cukrovka, vysoký krevní tlak i častější nádorová onemocnění, jsou velmi vysoké, nehledě na to, že nadváha a obezita výrazně zhoršují kvalitu života a zkracují délku dožití. Řešení takového problému patří zajisté do rukou lékařů.

Špíček, nebo nemoc?

Obezita se dá diagnostikovat podle indexu tělesné hmotnosti. Ten počítáme podle tohoto vzorce (hmotnost je v kilogramech, výška v metrech):

  • těžká podvýživa ≤ 16,5
  • podváha 16,5–18,5
  • ideální váha 18,5–25
  • nadváha 25–30
  • mírná obezita 30–35
  • střední obezita 35–40
  • morbidní obezita > 40

Index není vhodný pro sportovce a osoby s výraznou svalovou hmotou, neboť nerozlišuje poměr tuků, svalů a kostí na celkové tělesné hmotnosti.

Jak na to?

Pokud se váš index tělesné hmotnosti (častěji body mass index nebo BMI, viz box vpravo) pohybuje v normálu, ale trápí vás tu a tam nějaký špíček, který byste do dovolené u moře chtěli odstranit, máte několik možností. Dnes už snad nikdo nevěří na vajíčkové diety a tukožroutské polévky. Doktorka Kateřina a inženýr Petr už nám všem dostatečně vtloukli do hlavy, že chceme-li zhubnout, musíme se stravovat pravidelně a vyváženě a náš energetický výdej by měl být vyšší než příjem. Mělo by to tudíž být vcelku jednoduché. Nastavit takový životní styl, pokud na něj nejsme zvyklí, se ale může podobat snaze naučit starého psa novým kouskům.

Proběhněte se! Je to (skoro) zadarmo

Možná patříte mezi ty, kteří se rozhodli zbavit se povoleného břicha, širších boků nebo nenáviděných bochánků na stehnech samostatně. Takové rozhodnutí vás nemusí finančně nijak výrazně zatížit. Zásady zdravé výživy si nastudujete na internetu, začnete si do práce dělat zdravé svačinky, omezíte alkohol, sladká a tučná jídla, dodržujete pitný režim. To všechno vás nemusí stát ani korunu navíc. Když se k tomu začnete pravidelně hýbat, výsledek by měl být znát v momentě, kdy vaše tělo pochopí, že to myslíte vážně.

Výpočet BMI (Body Mass Index)

cm
kg

Nejlevnější a zaručený druh pohybové aktivity je rychlá chůze nebo kondiční běh. Pokud nechcete, aby vás bolely klouby a záda, je dobré pro začátek investovat do běžeckých bot. Ty pořídíte zhruba od tisícovky, můžete za ně ale dát klidně i sedm tisíc. Rozumná cena, za kterou byste měli dostat určitou kvalitu, začíná okolo patnácti set korun. Jestli s během teprve začínáte, můžete si pořídit sporttester. Je to zařízení, které vám měří tepovou frekvenci. Natáhnete si gumový pásek přes hrudník a na hodinkách pak sledujete, jak se na váš běh tváří vaše srdce. Nejlevnější modely se dají koupit za pár stovek (300-600 korun). Cena vymazleného přístroje, který vám ve spojení s počítačem či chytrým telefonem doporučí tréninkový plán a navíc na mapě ukáže, kudy běžíte, se může vyšplhat třeba až na dvanáct tisíc – nemusí ale, při hledání v obilních aplikacích telefonů už dnes najdete podstatně levnější řešení. Pokud takový přístroj nepotřebujete, ale rádi byste se pro začátek poradili s trenérem o tom, jak nejefektivněji a nejzdravěji běhat, zaplatíte přibližně pětistovku za hodinu. To je cena, za kterou si můžete najmout osobního trenéra pro většinu běžných sportovních aktivit.

Kdy se spalují tuky

Vzorců pro výpočet ideální spalovací tepové frekvence je celá řada a dokonale ji zjistí pouze lékaři při zátěžovém testu. Závisí totiž na pohlaví, věku, výšce, váze, složení těla,… prostě na celé řadě faktorů. Pro zjednodušení můžeme postupovat takto. Nejprve si spočteme orientační maximální tepovou frekvenci: Maximální tepová frekvence pro muže je 220 – věk, pro ženy 226 – věk. Ke spalování tuků dochází při dosažení 60 až 80 procent vaší maximální tepové frekvence, ideálně při 70 procentech. Vynásobte tedy svou maximální tepovou frekvenci 0,7 – a máte svou „spalovací“ frekvenci tepu. Při ní byste neměli být schvácení, budete dýchat zhluboka, ale nebudete jen tak tak popadat dech. Tělo v této fázi spaluje tuky, a ne jen cukry. Ideálně byste měli tuto frekvenci udržet alespoň 40 minut. Tělo pak spaluje i po skončení fyzické aktivity. 

Anketa

Líbíte se sami sobě?

Cvičme v rytme

Možná ale běhání z hloubi duše nesnášíte a dáte přednost jiné aerobní aktivitě (tedy činnosti, při které spalujeme tuky za přítomnosti kyslíku). Trh nabízí nepřeberné množství aktivit.

Klasický aerobic je už pár let na ústupu, nahradily ho nové taneční formy cvičení. Nejznámější z nich je zumba. Cena jedné hodiny se dost výrazně liší podle lokality, kde bydlíte. V menších obcích narazíte na cenu 50 či 60 korun za lekci, ve fitcentrech v centru města dáte za jednu lekci klidně dvojnásobek. Většinou si můžete zakoupit permanentku, se kterou na jednorázovém vstupném ušetříte, a navíc vás motivuje k tomu, abyste ve své snaze nepolevili.

Pokud zrovna netoužíte po tom, svíjet se v latinskoamerických rytmech, zkuste program H.E.A.T. nebo spinning. Obě aktivity patří mezi skupinová cvičení pod střechou a zaplatíte za ně v průměru 100 až 120 za hodinu. První cvičení tkví v chůzi na trenažéru, druhé v jízdě na rotopedu, to vše za zvuku hudby a mohutného povzbuzování instruktora.

Domácí fitness

Jestliže kolektivnímu cvičení neholdujete a rozhodnete se pořídit si vlastní cvičební stroj domů, připravte se na to, že z peněženky vytáhnete pár tisícovek. Cenový rozptyl je u těchto strojů velmi široký. Klidně seženete rotoped od 1500 korun, ale můžete ho koupit také za dvacet tisíc. Ekliptický trenažér, na kterém tak trochu běžíte, tak trochu jedete a zároveň cvičíte i paže, začíná na ceně kolem dvou tisíc korun, ale dostanete se i na šedesát tisíc. Oba přístroje by v rozumné kvalitě měly být zhruba za osm až deset tisíc. Dalším hitem je běžecký pás, který sice můžete koupit již za tři tisíce, pokud ale chcete, aby něco vydržel, pořiďte si raději kvalitnější (zaplatíte za něj kolem dvaceti tisíc). Takovou investici si dobře promyslete – většina takových domácích cvičebních strojů končí jako drahý věšák na prádlo.

Příští týden se podíváme na druhou polovičku hubnutí, totiž na rozumné stravování. Zjistíte, jaké jsou ceny za sestavení individuálního jídelníčku, kolik dáte za výživového poradce, probereme některé triky... a navrch přidáme taky nějaké zázraky (které ovšem dost stojí a nemívají dlouhého trvání...):

Výživoví poradci, krabičkové diety, liposukce: Co stojí útlý pas

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Jak ušetřit při nákupu potravin, a přitom nejíst blafy?

26. 10. 2012 | Ondřej Tůma | 14 komentářů

Očima expertů: Jak ušetřit při nákupu potravin, a přitom nejíst blafy?

Je vůbec možné nakupovat zdravé potraviny a zároveň ulevit svojí peněžence? Nebo si kvalitní stravování můžou dovolit pouze bohatí lidé? Zeptali jsme se předních českých odborníků na... celý článek

Nejkrásnější pohled na svět je z koňského hřbetu. Řekneme vám, kolik stojí!

9. 5. 2012 | Ondřej Tůma | 1 komentář

Nejkrásnější pohled na svět je z koňského hřbetu. Řekneme vám, kolik stojí!

Romantické představy o výletech v sedle bujného oře? Nebo vaše dítko žadoní, abyste mu pořídili koníka? Proč ne, jezdectví je krásný koníček. Ovšem skutečnost není film, kde se na koni... celý článek

Sportování za pár kaček? Začněte v půjčovně

7. 6. 2010 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Sportování za pár kaček? Začněte v půjčovně

Jízda na in-linech vás nemusí hned napoprvé zruinovat. Stejně tak golf nebo kolo. Není třeba vyřídit se fyzicky ani finančně. Pro začátečníky je určitě dobrou volbou nejdřív si lákavý... celý článek

Kolik stojí zhubnout do plavek: dřina a pot za 600 i za 3000 za měsíc

14. 4. 2010 | Věra Tůmová | 6 komentářů

Kolik stojí zhubnout do plavek: dřina a pot za 600 i za 3000 za měsíc

Do léta se dá zhubnout až deset kilo. Stačí začít hned, tvrdí osobní trenéři ve fitness centrech. Za pravidelné cvičení ve fitku dáte několik set, ale i několik tisíc korun za měsíc.... celý článek

Hubnutí je dražší než jídlo

9. 7. 2008 | Věra Tůmová | 5 komentářů

Hubnutí je dražší než jídlo

Téměř 40 procent Čechů přiznává, že má nadváhu a chce zhubnout. Programy na hubnutí a speciální prostředky přitom nejsou zadarmo. Adepti hubnutí utratí měsíčně tisíce korun.

Partners Financial Services