I dodavatelé energií si účtují uhozené poplatky. Který je nejhorší?

Někteří dodavatelé elektřiny a plynu dokážou připravit nemilé překvapení. Třeba v podobě poplatku za využití služeb zákaznického centra či zákaznické linky. Prostudovali jsme dokumenty dodavatelů energií a přinášíme přehled různých skrytých poplatků pro domácnosti.
I dodavatelé energií si účtují uhozené poplatky. Který je nejhorší?

Platby dodavatelům energií se někdy mohou navýšit o poplatky, které nemají se samotnou cenou elektřiny nebo plynu nic moc společného. Můžete na ně narazit v různých dokumentech – v obchodních podmínkách, smlouvách či v ceníkách speciálních poplatků. Na první pohled je třeba nevidíte, ale ve výsledku vám mohou nepříjemně navýšit celkové účty za energie.

Výpověď smlouvy se může pěkně prodražit

Při procházení materiálů dodavatelů jsme se nejčastěji setkali s poplatkem za předčasné ukončení smlouvy. Někteří obchodníci vám jej mohou naúčtovat v případě, že jste s nimi uzavřeli smlouvu na dobu určitou (rok, dva či více) a nedodrželi termín trvání smlouvy – například jste dodavateli podali výpověď k dřívějšímu datu, než do kterého je smlouva sjednaná. U jednotlivých dodavatelů, kteří tento poplatek účtují, se pak jeho výše liší.

Například RWE vám může naúčtovat smluvní pokutu ve výši tisíc korun, Lumen Energy 2420 korun, Centropol 2500 korun. To jsou však ty nižší částky. U dalších dodavatelů se setkáte i s vyššími – třeba u Central Energy je to 3630 korun, u Energetického Centra 5000 korun, u X Energie 6050 korun a u Bohemia Energy či Energy Bees může být k základu 6050 korun přiúčtováno ještě 302,50 korun za každou vámi spotřebovanou megawatthodinu elektřiny a plynu.

Takže například pokud máte roční odběr 26 megawatthodin plynu a tři megawatthodiny elektřiny, zaplatili byste těmto dodavatelům kromě jednorázových 6050 korun ještě 7865 korun za předčasnou výpověď smlouvy na plyn a 908 korun za výpověď smlouvy na elektřinu. Výsledná faktura za energie se vám tak může prodražit, až o několik tisícikorun.

Poplatky za splátky i za upozornění

Dalším poplatkem, který jsme našli hned u tří dodavatelů, je sazba za uzavření splátkového kalendáře. Je sice hezké, že se v případě velkého nedoplatku (způsobeného například nevhodně nastavenými zálohami) lze s dodavatelem domluvit na postupném splácení dluhu, nicméně může se stát, že vám za tuto službu naúčtuje 120 korun (Centropol) nebo 121 korun (ČEZ a Lumen Energy).

V případě jiných položek, které se dají v dokumentech dodavatelů najít, jde sice o nižší částky, bizarní ale je, za co se účtují. Opravdu je třeba platit za zaslání upomínky prostřednictvím SMS zprávy, nebo dokonce e-mailem? Nebo za adresné upozornění na změny v obchodních podmínkách či v cenách dodavatele? U některých dodavatelů zřejmě ano.

Smluvní sankci za zaslání upomínky nebo jiné výzvy SMS zprávou či e-mailem ve výši desíti korun po vás může požadovat Centropol. Za adresné upozornění na změny obchodních podmínek a/nebo zvýšení cen doporučeným dopisem si pak 30 korun může naúčtovat Energetické Centrum.

Nutno podotknout, že někde platíte i za to, že vám obchodník s energií vyhotoví potvrzení o výhodnosti svých cen oproti dominantnímu dodavateli. S takovýmto poplatkem jsme se setkali u Bohemia Energy, a to ve formě takzvaného Průkazu garance nižší ceny. Zákazníci, kteří mají s Bohemia Energy sjednaný produkt Garance, se tak za 305 korun ročně dozvědí, že odebírají levnější energie než od ČEZ nebo RWE.

Anketa

Vyberte nejpodivnější poplatek...

Hlasovat o nejbizarnější poplatek na ostro můžete na webu EnergetickaPoradna.cz.

Zaplatit můžete i za změnu jističe či sazby

Opravdovým rekordmanem ve speciálních poplatcích je však společnost X Energie. Na počátku zmiňované poplatky za využití služeb zákaznické linky či zákaznického centra najdete právě u tohoto dodavatele. Za tyto úkony jsou v ceníku X Energie uvedeny poplatky ve výši téměř 115 korun. Shodnou částku si pak může naúčtovat třeba za změnu jističe či sazby i za změnu smlouvy.

Také veškeré poradenství týkající se oblasti obchodu s plynem a s elektřinou včetně poradenství při výběru příslušné distribuční sazby může být u X Energie zpoplatněno částkou 114,95 korun. A pokud byste dodavateli uhradili zálohu s chybným variabilním symbolem a bylo nutné vše dohledat, pak vězte, že za procesy spojené s ručním zaúčtováním, dohledáním nebo přesuny došlých plateb, se též může platit 114,95 korun. Stejně tak za dotazy a požadavky spojené s položkami faktury (vyjma reklamace a stížnosti) či za konzultace spojené se smluvním vztahem.

V neposlední řadě může být částkou 114,95 korun zpoplatněno zaslání faktury poštou. Podobný poplatek jsme však našli také u společnosti Energy Bees, která vám za vystavení či opis faktury, případně daňového dokladu tištěného a zaslaného Českou poštou může účtovat 121 (!) korun.

Který poplatek je nejhorší?

Na různé skryté poplatky dodavatelů energií se rozhodla upozornit iniciativa EnergetickaPoradna.cz, která koncem dubna vyhlásila anketu o Nejbizarnější poplatek dodavatelů elektřiny a plynu. Cílem ankety je upozornit odběratele, že ve vyúčtování nemusí platit pouze za dodávky a distribuci elektřiny a plynu, ale také nejrůznější více či méně nepochopitelné poplatky. „Ze všech těchto poplatků jsme vybrali ty nejhorší možné, o nichž často spotřebitelé nemají ani tušení, ale které mohou významně ovlivnit jejich celkové platby za energie,“ vysvětlila energetická poradkyně Jana Poncarová z projektu EnergetickaPoradna.cz.

Michaela Divišová

Analýzám cen elektřiny a zemního plynu se intenzivně věnuje víc než dva roky, mj. pracovala jako hlavní analytička a odborná redaktorka specializovaného magazínu CenyEnergie.cz. V současné době je hlavní analytičkou nezávislého projektu www.energetickaporadna.cz

Kontaktovat ji můžete na info@energetickaporadna.cz.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+54
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 6. 2013 12:53, mirek

Díky za osvětu !

To o čem se v článku píše jsou totiž právě ty položky o kterých se při sjednávání moc nemluví a / s rukou na srdci :o) / ani my se o ně příliš moc nezajímáme . Ke své budoucí škodě .

+1
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 5. 2014 14:24, Matthew

Čtu tady všechny zaporné články a nikde ani jeden pozitivní ?

Před nedávnem mne navštívil Energetický poradce který zastupuje povícero dodavatelů, jaký šok pro mě byl když vzal do rukou mé vyúčtování a ukázal mi kolik platím. Ukázal mi několik ceníků různých dodavetů a pak mě jednu firmu predstavil podrobneji. Nechtel jsem mu veřit a odcházet od Čez, ale ty papíry zněli vážně přesvědčivě. Smlouvu jsem mu podepsal, právníkem nechal prověřit a poprvé u mě byl někdo kdo mi opravdu ušetril a nenapálil. Pokud chce nekdo řešit energie , napiš te mi na MatthewKral@seznam.cz , zašlu Vám kontakt na Ener.poradce , nechci nikomu i presto že mi pomohl delat reklamu, ale myslím že dost z Vás toho využije. S pozdravem Matthew K.

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Šetříme! Spotřeba elektřiny pod kontrolou

13. 5. 2013 | Michaela Divišová | 7 komentářů

Šetříme! Spotřeba elektřiny pod kontrolou

Vedete si doma různé evidence plateb, ale celkové vyúčtování za elektřinu vám stále zůstává záhadou? Zajímá vás, kolik kilowatthodin za den „sežere“ lednička, televize nebo počítač?... celý článek

Tipy a triky: jak ušetřit za teplo a vodu

25. 3. 2013 | Michaela Divišová | 21 komentářů

Tipy a triky: jak ušetřit za teplo a vodu

Jsou vaše účty za vytápění a spotřebu vody vyšší, než jste ochotni dále snášet? Přinášíme několik tipů a triků, jak snížit platby za teplo a vodu.

Tipy a triky: jak ušetřit za elektřinu a plyn

12. 3. 2013 | Michaela Divišová | 27 komentářů

Tipy a triky: jak ušetřit za elektřinu a plyn

Kroutíte nevěřícně hlavou nad každým vyúčtováním za elektřinu a plyn? Šetříte, kde se dá, ale pořád vás energie stojí majlant? Přinášíme několik tipů a triků, jak na energiích ušetřit. celý článek

Očima expertů: Jak ušetřit na energiích

3. 8. 2012 | Ondřej Tůma | 22 komentářů

Očima expertů: Jak ušetřit na energiích

Elektřina, plyn, teplo. Platby za energie a také vodu jsou jednou z nejvýznamnějších položek rozpočtu každé domácnosti. A to, že za ně platíme rok od roku víc a víc, berou mnozí z nás... celý článek

Chcete být bohatší? Jak ušetřit za elektřinu

28. 5. 2012 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Chcete být bohatší? Jak ušetřit za elektřinu

Účty za elektřinu tvoří stále obávanější položku rodinného rozpočtu. Za posledních pět let podražila o dvacet pět (!) procent. Českým domácnostem chybějí peníze. Jen ČEZu dluží lidé... celý článek

Partners Financial Services