Pomoc v domácnosti. Zaplatit si můžete všechno. A nezruinuje vás to

Petra Dlouhá | rubrika: Když se řekne | 3. 6. 2013 | 4 komentáře
Ocenili byste doma ještě jeden pár rukou? Placená pomoc v domácnosti už není výsadou bohatých paniček. Přesto v Česku zájem o služby placených pomocníků a pomocnic narůstá pomalu. Nabídka služeb je široká a ceny nejsou tak závratné, jak by se mohlo zdát. Přečtěte si, co všechno je k mání. A hlavně: za kolik.
 Pomoc v domácnosti. Zaplatit si můžete všechno. A nezruinuje vás to

Podle loňského průzkumu ING má s využitím profesionálního servisu v domácnosti zkušenost jen každý desátý Čech. Téměř čtyřicet procent lidí by ji však ocenilo, kdyby na to měli peníze. „O konzervativnosti českých domácností svědčí následující čísla: Téměř třetina má za to, že si takové věci udělá raději a lépe sama. A dvacet procent dotazovaných uvedlo, že nechce cizí lidi v domácnosti,“ říká Libor Vaníček, ředitel retailové části ING Bank ČR.

Zvětšíte klikem. Zdroj: ING Bank.

Myslete dopředu

Kterou službu potřebujete a využijete, je přirozeně pouze na vás. Při jednání o ceně, je dobré mít rozmyšleno, co budete požadovat. Čím přesnější zadání firmě dáte, tím přesnější kalkulaci ceny dostanete. Co si tedy spočítat a promyslet:

  • Velikost bytu či obytné plochy domu
  • Typ oken (plastová, špaletová, dvojitá šroubovací)
  • Typ podlahové krytiny (koberce, laminát, PVC, mramor, dlažba…)
  • Materiál čalounění (kůže, textilie)

Úklid, praní, žehlení

Vytírání. Banalita, říkáte si? Kdeže. Vyškolení profesionálové dnes rozliší desítky druhů povrchů podlah a přesně vědí, jaký prostředek a jakou péči věnovat právě tomu ve vašem obýváku. Pokud jde o placené služby v domácnosti, patří úklidové práce k těm nejrozšířenějším. Ve velkých městech tyto služby zprostředkovávají profesionální agentury, v menších obcích je nabízejí zatím hlavně jednotlivci – třeba aktivní penzistky nebo studentky, které si chtějí přivydělat.

Ceny bývají účtovány za hodinu a rozlišovány podle balíčku, který si objednáte. Ten základní většinou obsahuje vytírání, vysávání, utírání prachu, mytí nádobí, úklid koupelny, WC a kuchyňské linky. Ceny v Praze začínají od sto padesáti korun na hodinu, běžně se však pohybují i mezi dvěma sty a dvěma sty padesáti korunami. V menších městech hodinové sazby začínají na stokoruně. Stejné ceny platí například pro hodinu žehlení. Řada agentur však odmítá návštěvy kratší než tři hodiny.

Když si chcete balíček rozšířit o mytí oken nebo třeba náročnější úklid po malování, musíte si připlatit. Některé agentury si každou službu cenu účtují jednotlivě – například vytírání a vysávání podle metrů čtverečních. Jednotlivé sazby vypadají nízké – například tři koruny za vyluxovaný metr čtvereční nebo třicet korun za vyžehlenou košili. V celkovém součtu se ale tímto způsobem dostanete výš, než když zaplatíte hodinovou taxu. Další variantou je, že si zkrátka zaplatíte kompletní úklid bytu a neřešíte, kolik hodin tam pracovnice stráví. Když se dohodnete, že vám celý byt o 70 metrech čtverečních uklidí jednou týdně, přijde vás to měsíčně zhruba na dva až dva a půl tisíce.

Obecně platí, že přes agenturu vyjdou úklidové služby dráž. Studentku, penzistku nebo cizinku, která do Čech přijela za prací, si v malých městech můžete na úklid najmout už od sedmdesáti korun na hodinu. Výhodou agentur zase je, že vše mívají lépe ošetřené – v ceně je například pojištění pro případ, se při úklidu něco poškodí.

Anketa

Řekněme, že máte čas uklidit si sami, ale taky máte dost peněz na to, abyste si zaplatili úklid. Jak by to bylo?

Péče o zahradu

Vedle práce v domě si dnes poměrně běžně můžete objednat také výpomoc na zahradě. Péči o zeleň a zahradu nabízí již řada úklidových agentur – můžete tedy všechno sehnat od jediného dodavatele. Pokud na zahradě potřebujete i specializovanější služby než jen posekat trávník, zastřihnout živý plot a shrabat listí, využijte spíš firmy specializované přímo na úpravy zahrad. Ceny se odvíjejí od náročnosti zahradnických prací. Pokud potřebujete jen posekat trávu, začínají už na sto padesáti korunách na hodinu. Jindy se vyšplhají i na dvoj- či trojnásobek.

Opravy a údržba

Skutečný boom v posledních letech zažívá profese známá jako hodinový manžel. Uchýlila se k ní řada dělníků a řemeslníků, kteří v průběhu ekonomické krize přišli o práci. Přivydělávat si tak ostatně může každý šikovnější muž. Do karet hodinovým manželům hraje rostoucí rozvodovost i fakt, že dnes už zdaleka neplatí, že každý táta od rodiny je nadšený kutil.

Ceny za první hodinu práce se pohybují mezi dvěma sty a třemi sty korunami, od druhé hodiny většinou nabízejí hodinoví manželové značnou slevu. Případný materiál v ceně samozřejmě není. Občas si také účtují paušální taxu za dojezd – obvykle pět až deset korun za kilometr. Repertoár hodinového manžela bývá celkem široký: utěsní, natře, seřízne, vymaluje, vyštukuje, sestaví, namontuje, zatluče, zaizoluje, utáhne nebo povolí, zkrátka – co je třeba. Nabídka jednotlivých hodinových manželů se ovšem liší – pokud potřebujete náročnější práci (například obložit koupelnu), měli byste se předem ujistit, že má tuto činnost daný pracant v nabídce. Hodinového manžela se vzhledem k taxám účtovaným za každou započatou hodinu vyplatí pozvat vždy, když se v domácnosti nahromadí více drobných závad a nedostatků.

Šéfkuchař do domu

Šéfkuchař do domu

Zajímavou novinkou posledních let je možnost pozvat si domů profesionálního šéfkuchaře, který přímo u vás nachystá menu pro vás i vaše hosty. Ceny za labužnický zážitek, který vás nebude stát žádnou námahu, jsou ovšem celkem vysoké. Za tříchodové menu pro jednoho počítejte minimálně tisícikorunu, klidně ale i dvakrát tolik. Cena obvykle zahrnuje celý balíček služeb od plánování menu, přes nákup surovin, příjezd k vám do domu, vaření, servírování hostům, až po závěrečný úklid. 

Hlídání a venčení psů

Profesionální hlídání a venčení psů je služba, která se zatím rozmáhá hlavně ve velkých městech. Ceny začínají zhruba na osmdesáti korunách za hodinu, končí zhruba u sto padesáti korun. Někteří nadšenci je však nabízejí i zdarma. K dispozici jsou dokonce i psí hotely a psí školky, kam můžete svého domácího mazlíčka umístit na dobu, kterou trávíte v práci nebo na dovolené. Psí hotel i s krmením seženete zhruba za dvě stě korun na den. Podobnou sumu zaplatíte i za jeden den v psí školce. Většinou je však taxa ve školkách o něco vyšší, na rozdíl od hotelů totiž kromě pobytu nabízejí i výcvik či „výuku“ pro psy.

Obecně záleží, jak luxusní podmínky svému mazlíčkovi chcete dopřát, suma může jít i o dost výš. V psím hotelu například budete muset volit mezi pokojem a venkovním kotcem.

Cena se obvykle rozlišuje do dvou až tří kategorií podle hmotnosti psů. Pokud máte problematického hafana nebo třeba hárající fenu, počítejte s příplatkem.

Alternativou hlídání také je umístit psa na pár dní přímo u chůvy doma – pak se ale cena může vyšplhat i k pětistovce za den.

Hlídání dětí

Řada agentur zaměřených na pomoc v domácnosti nabízí také hlídání dětí. Kromě toho ale existuje spousta firem, které tuto službu nabízí samostatně. Chůvu si obvykle může najmout zhruba za sto až dvě stě korun na hodinu. Když navážete dlouhodobější spolupráci, dostanete většinou množstevní slevu, jednorázové hlídání vyjde dráž.

Pokud požadujete, aby chůva mluvila cizím jazykem nebo dítě například zároveň doučovala či se s ním připravovala do školy, počítejte s příplatkem. Jestli máte dvě děti, které má chůva hlídat současně, bývá taxa za druhé dítě výrazně nižší.

Pokud potřebujete hlídat dítě v noci nebo ve svátek, hodinová sazba se zvyšuje – příplatek se může pohybovat mezi 15 až 50 procenty.

Levnější hlídání nabízejí dětské kluby nebo takzvané dětské koutky – sem můžete dítě umístit už za šedesát korun na hodinu. Vedle profesionálních agentur opět můžete využít služby studentky či penzistky, které si tímto způsobem přivydělávají – cena pak závisí na vaší dohodě. V menších městech může začínat už na osmdesáti korunách na hodinu.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nestíháte? Co stojí vánoční úklid od profíků

18. 12. 2012 | Jitka Šorfová | 7 komentářů

Nestíháte? Co stojí vánoční úklid od profíků

Děti se nemůžou Ježíška dočkat. A většině dospělých by bodnul den dva tři navíc. V práci se musí dodělat spousta věcí, po Vánocích už se moc nestihne. Některé dárky ještě nejsou koupené,... celý článek

Škola finanční gramotnosti: jak zvládat rodinný rozpočet

6. 9. 2011 | Roman Baroš | 26 komentářů

Škola finanční gramotnosti: jak zvládat rodinný rozpočet

Jak udržet rodinný rozpočet na uzdě? Jak se vyhnout nepříjemným překvapením pět dní před výplatou? Jak si bezbolestně vytvořit dostatečnou rezervu? Většina lidí tyhle otázky řeší, bohužel... celý článek

Chcete být ženou v domácnosti? Opatřete si pracháče!

5. 9. 2011 | Ludmila Řezníčková | 40 komentářů

Chcete být ženou v domácnosti? Opatřete si pracháče!

Být ženou v domácnosti, věnovat svůj čas a svou energii dětem a péči o dům – starosvětský ideál není zdaleka mrtev. Ovšem chce to movitého a řádně zabezpečeného partnera, nečekejte,... celý článek

Škola finanční gramotnosti: pojištění majetku

9. 8. 2011 | Roman Baroš | 3 komentáře

Škola finanční gramotnosti: pojištění majetku

Víte, jaký je rozdíl mezi domácností a nemovitostí? Nebo povodní a záplavou? Možná si myslíte, že v tom rozdíl není, ale v případě škody vám to pojišťovna vysvětlí tak, že to nadosmrti... celý článek

Rodinný rozpočet: Nepřítel rodiny jsou drobné výdaje

8. 7. 2009 | Luboš Smrčka | 11 komentářů

Rodinný rozpočet: Nepřítel rodiny jsou drobné výdaje

Jedním z velkých nepřátel rodinného rozpočtu jsou drobné, ale opakované výdaje. V součtu dokážou dát dost velkou částku, která s rodinnými financemi může slušně zahýbat.

Partners Financial Services