Ztráta, odcizení nebo zničení dokladů: podrobný návod, jak postupovat

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 27. 5. 2013 | 19 komentářů
Ztratit, nebo najít peněženku? Ukrást ji, nebo o ni být okraden? Víte, že do maléru vás můžou přivést všechny čtyři varianty. Pro ty, kteří o peněženku i s doklady přijdou nebo kteří najdou cizí, jsme tu my. Přinášíme podrobný návod, jak postupovat a na co dávat pozor.
Ztráta, odcizení nebo zničení dokladů: podrobný návod, jak postupovat

Představme si modelovou českou portmonku. Najde se v ní pár stovek korun, možná dokonce patnáct set. Dále debetní karta nebo kreditka, občanka, řidičák, kartička od zdravotní pojišťovny… Permanentku na jógu a fotku dětí necháme stranou. Ne že bychom těmto pokladům chtěli ubírat na významu. Jen si s jejich náhradou budete muset poradit sami.

Předně byste měli vědět, že o své doklady se podle zákona musíte starat. Máte povinnost chránit je před poškozením, zničením, ztrátou, odcizením nebo zneužitím. Kdo nechrání dostatečně, může dostat pokutu až ve výši deseti tisíc korun.

Radši vyhořet než se stěhovat

Kolečko po úřadech vás nečeká, pouze když o doklady přijdete. Na ještě větší rodeo na úředním šimlovi se připravte v případě, že „jenom“ změníte trvalé bydliště:

Propojeno

Ze ztráty občanky může být šlamastika

O jednom mimořádně smolném případu toho, jak může ztráta nebo odcizení občanky dopadnout, jste na Peníze.cz četli:

A o tom, že o doklady přijdete snadno a rychle třeba v nočním vlaku do Prahy, od nás víte taky:

Občanský průkaz

Pokud navzdory sebelepší péči občanku neochráníte – čili ji ztratíte, někdo vám ji ukradne nebo ji zničíte, máte povinnost to neprodleně ohlásit městskému úřadu s rozšířenou působností nebo matričnímu úřadu.  V případě krádeže by však vaše první cesta měla mířit na policii. Ta vaši starou občanku zanese do evidence jako odcizenou a vydá vám potvrzení, se kterým pak zamíříte na městský úřad. Pokud jste občanku ztratili, na policii nutně nemusíte. Vždycky ale hrozí, že váš doklad najde nějaký vykuk, který se ho pokusí zneužít, takže se doporučuje policii kontaktovat i v těchto případech. Ostatně, leckdy člověk sám neví, jestli mu peněženka z kapsy vypadla nebo jí ven někdo pomohl. Na sepsání policejního protokolu byste měli trvat, i když není téměř žádná šance, že by byl kapesní zloděj dopaden.

Na úřadě si pak zažádáte o vydání nového dokladu. S nahlášením ztráty či krádeže byste neměli otálet, zažádat o novou občanku podle zákona musíte do patnácti dní od chvíle, kdy jste přišli o tu původní. Jinak vám hrozí až desetitisícová pokuta. Nový občanský průkaz vám potom bude vystaven do třiceti dní. Od loňského roku si můžete vybrat mezi občankou se strojově čitelnými údaji s elektronickým čipem a bez něho. Za první dáte pětistovku, druhá přijde jen na stokorunu.

Jakmile ohlásíte ztrátu nebo odcizení občanského průkazu, jeho platnost tím okamžikem končí. I kdyby se občanka našla hned druhý den, už bude neplatná. Pokud se dostanete do opačné role a cizí občanku najdete, máte ze zákona povinnost odevzdat ji neprodleně kterémukoli obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností, obecnímu úřadu pověřenému vedením matrik nebo policii. Totéž platí pro člověka, který hlásil ztrátu nebo odcizení a následně svou občanku našel nebo ji jinak získal nazpět. Pokud se budete prokazovat občankou, kterou jste předtím ohlásili jako ztracenou nebo ukradenou, můžete dostat až patnáctitisícovou pokutu.

Řidičský průkaz

Pokud jde o řidičák, čeká vás v případě jeho ztráty, zničení nebo odcizení v podstatě stejné kolečko jako s občankou. Čili: jestli máte podezření, že šlo o krádež, zamiřte přímou čarou na nejbližší policejní stanici a následně na městský úřad. Ale pozor, lhůty jsou ještě přísnější než u občanky – ztrátu, odcizení či zničení řidičáku musíte nahlásit nejpozději do pěti dní. Jestliže „ohlašovací povinnost“ neplníte, můžete podle zákona dostat až třicetitisícovou pokutu.

Obecní úřad vám vydá potvrzení, které vám bude po dobu třiceti dní řidičský průkaz nahrazovat – ovšem pouze na území České republiky. Do dvaceti dní byste pak měli dostat nový řidičák, zaplatíte jen správní poplatek ve výši padesáti korun. Pokud pospícháte, zažádejte o expresní vydání – přijde na pětistovku. Řidičák pak dostanete do pěti dní. K žádosti o nový řidičák nezapomeňte přinést jednu pasovou fotku, na rozdíl od občanky ji totiž zatím na místě neobstaráte (že by si ji úřady mohly předávat po síti, když už ji jednou mají, na to zapomeňte radši navěky).

Stejně jako u občanky platí, že jakmile se jednou řidičák nahlásí jako ztracený nebo ukradený, je neplatný. Pokud se jím později prokážete, máte zaděláno na pokutu.

Když najdete cizí řidičák, měli byste ho stejně jako občanku odevzdat na městském úřadě nebo na policii.

Anketa

Ztratili jste už někdy doklady?

Kartička zdravotní pojišťovny

Pokud přijdete o zdravotní kartičku neboli průkaz pojištěnce, musíte to své zdravotní pojišťovně podle zákona oznámit do osmi dnů. Pojišťovna vám vystaví papírový doklad, který budete využívat místo průkazky, než dostanete novou kartičku. Poslouží i při cestě do zahraničí. Na novou průkazku si počkáte zhruba dva týdny až měsíc, pojišťovna vám ji vystaví bezplatně a zašle na adresu trvalého bydliště nebo nachystá k vyzvednutí na pobočce.

Kreditní a platební karta

Pokud zjistíte, že jste přišli o platební nebo kreditní kartu, měli byste ve vlastním zájmu jednat bleskurychle. Předně okamžitě informovat banku – buď na příslušné telefonické lince, která je k dispozici dvacet čtyři hodin denně, nebo osobně na kterékoli pobočce. Telefonní číslo „první pomoci“ byste měli mít vždy při ruce – ideálně ovšem ne v peněžence vedle karty. Což podle donekonečna omílané, a přesto mnohými nedbané poučky, platí i o PINu. Zodpovědnost za všechny škody způsobené po nahlášení ztráty nebo odcizení karty nese banka. Když k nim dojde už předtím, padají na vaše bedra – pokud tedy kartu nemáte pro takový případ pojištěnou. Blokaci banka provede zdarma, zaplatit ovšem nejspíš budete muset za vydání nové karty – obvykle několik set korun.

Některé banky po telefonickém ohlášení ještě požadují písemné potvrzení blokace v průběhu následujícího dne. Pokud máte podezření, že vám kartu někdo ukradl, obraťte se také na policii.

Trochu složitější je postup v případě embosovaných karet, které umožňují i elektronicky neautorizované transakce. Ty musí banka po zablokování ještě zařadit na stoplist. Poplatek za stoplistaci a následné vydání nové karty je také o dost výší – až v řádu tisíců.

Nalezenou peněženku vraťte

O tom, jak postupovat, když najdete cizí peněženku, už od nás víte. Máte právo na nálezné ve výši deseti procent i úhradu nutných nákladů, které vám kvůli jejímu odevzdání vznikly. Rozhodně byste si ji ale neměli nechávat, jde totiž o kriminál – dopustíte se tak trestného činu zatajení věci. A za to můžete dostat, v krajním případě, až osm let natvrdo.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+228
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 7. 2014 8:22, Lenka

To je řečí a slibů. A nakonec, když doklady najde nějaký vykuk a nabere se na ně půjčky a podobně, klidně Vás navštíví exekutor a vybere vám byt za dluh, který jste nespáchal. A to vše přesto, že jste vše nahlásil a stát prohlašuje, že občanka je neplatná... Těch případů bylo dost a soudy podle prohlášení o neplatnosti dokladů rozhodně nekonají. Takže kecy v kleci.

+34
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 6. 2018 22:12

Ses picus

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dávejte si pozor na platební kartu! Podvodníci jsou stále vynalézavější

17. 1. 2013 | Ondřej Tůma | 13 komentářů

Dávejte si pozor na platební kartu! Podvodníci jsou stále vynalézavější

Stačí jeden výběr z bankomatu a zločinci mají dost informací k výrobě duplikátu vaší karty, a znají dokonce i PIN. Přesto ale za největším počtem zneužití platební karty nestojí skvělé... celý článek

Nové občanky dělají na Czech Pointech paseku. Chybí rodné příjmení

12. 9. 2012 | Petra Dlouhá | 10 komentářů

Nové občanky dělají na Czech Pointech paseku. Chybí rodné příjmení

Základní registry běží naostro dva měsíce. Slibovaly, že občanům odejmou z hrbu nejedno břímě: obíhat po úřadech už nemají lidé, ale data. V případě výpisu z rejstříku trestů se to... celý článek

Co dělat, když máte podezření, že vám zneužili platební kartu

16. 8. 2010 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Co dělat, když máte podezření, že vám zneužili platební kartu

Zvláště po návratu z dovolené, kde jste platili kartou na neznámých místech, byste měli důsledně kontrolovat výpis z účtu ke kartě. Pokud se na něm objeví transakce, o kterých nevíte,... celý článek

Okradli vás? Za nové doklady zaplatíte pár set korun.

1. 2. 2010 | František Mašek

Okradli vás? Za nové doklady zaplatíte pár set korun.

Částky za obstarání ztracených či odcizených dokladů nejsou v Česku zrovna nejnižší. Za duplikáty vydáte minimálně stokoruny, někdy i tisícikoruny. Záleží na tom, kolik dokladů a platebních... celý článek

Partners Financial Services