Energetické štítky budov: Od dubna povinně, jinak vám hrozí stotisícová pokuta!

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 3. 4. 2013 | 28 komentářů
Energetické štítky budov jsou povinné od ledna. První tři měsíce však nové pravidlo fungovalo ve zkušebním režimu – pokud jste ho porušili, inspektoři přimhouřili oči a poradili, jak se zařídit. Teď zahřívací kolo skončilo: Kdo si štítek energetické náročnosti včas neobstará a přijde se na to, dostane tučnou pokutu. Ta se může vyšplhat až na sto tisíc korun.
Energetické štítky budov: Od dubna povinně, jinak vám hrozí stotisícová pokuta!

Během prvních dvou měsíců letošní roku nebyl zájem o energetické štítky, přesněji o průkazy energetické náročnosti budov, valný. Podle realitní kanceláře M&M reality je během ledna a února požadovalo jen zhruba dvacet procent kupujících. „Někteří klienti je považují za zbytečnost a vystačí si s vyúčtováním plynu a elektřiny z předchozích let, jiní na štítcích při koupi netrvají pouze proto, že mají strach, aby se poplatek za štítek nepromítnul do konečné ceny za nemovitost,“ uvádí zástupkyně realitky Monika Buřičová.

Jenže doba, kdy platil generální pardon ministerstva průmyslu a obchodu, je za námi. Od prvního dubna hrozí prodejcům a pronajímatelům nemovitostí, kteří si energetický štítek nezajistí, vysoké pokuty. Je tedy nejvyšší čas připomenout si pravidla. Zajímá vás, zda pro vás nová povinnost platí, jak energetický štítek seženete a kolik vás to bude stát? Peníze.cz přinášejí přehled všeho důležitého.

Propojeno

Povinné energetické štítky! Byl to dobrý nápad? A jak se našim zákonodárcům podařilo přetavit nápad v zákon? Přečtěte si, jak to vidí Michal Kašpárek.

Pro koho je energetický štítek povinný?

Povinnost opatřit si energetický štítek zatím neplatí pro každého. Aktuálně se nařízení týká především stavitelů a vlastníků (společenství vlastníků nevyjímaje) nových budov. Energetický štítek si ovšem už nyní musí pořídit také každý, kdo prodává, pronajímá nebo výrazněji přestavuje nemovitost stávající. Pravidlo platí jak pro rodinné a bytové domy, tak i pro komerční a administrativní nemovitosti. Podpis smlouvy o pronájmu či prodeji nemovitosti by tak dnes podle zákona měl být možný pouze v případě, že si předem obstaráte štítek energetické náročnosti. A pozor! Pokud se chystáte přestavovat, musíte si štítek sehnat ještě dřív, než zažádáte o stavební povolení.

Anketa

Jakou školní známkou byste štítky ohodnotili?

V případě, že prodáváte či pronajímáte bytovou jednotku, platí pro vás mírnější režim: až do roku 2016 můžete nahrazovat energetický štítek předložením tří faktur za roční vyúčtování.

Pro domy, které už stojí a neprodávají se, nepronajímají, ani nepřestavují, budou energetické štítky povinné až později: jejich majitelé si je budou muset obstarat postupně v letech 2015 až 2019.

Pokud dům zdědíte, dostanete či darujete, jste z obliga. Zákon totiž hovoří pouze o vztahu mezi kupujícím a prodávajícím, jestliže získáte, respektive postoupíte nemovitost do vlastnictví jiným způsobem, energetický štítek nepotřebujete.

Část budov je z nového pravidla zcela vyňata: energetický štítek nemusejí mít stavby s plochou menší než padesát metrů čtverečních, stavby určené pro rodinnou rekreaci, budovy určené pro náboženské účely a v některých případech ani budovy v památkových zónách, památkových rezervacích a dalších ochranných pásmech.

Energetické štítky ke stažení na Peníze.cz

Kolik ten barák žere?

Štítek energetické náročnosti si můžete představit jako certifikát, který informuje o tom, jakou má daná nemovitost spotřebu energií. Funguje podobně jako třídy, které rozlišujeme u domácích spotřebičů – třeba pračky nebo ledničky. Hodnotí se na sedmimístné škále kategorií: od nejúspornějšího A až po velmi neúsporné G. Kategorizace se provádí zvlášť pro obal budovy, vytápění, osvětlení nebo větrání. Každý by tak měl poznat, slabiny a přednosti budovy, pokud jde o spotřebu energie. Materiál od auditora by měl obsahovat i doporučení, jak na energiích dané budovy uspořit. Jednoznačnou informaci o tom, jaké budou náklady na provoz budovy, však z energetického štítku nezjistíte.

Energetický štítek si můžete stáhnout zde.

Jak energetický štítek získat?

Pokud jste po přečtení předchozích řádků zjistili, že je pro vás energetický štítek povinný, nezbývá než se obrátit na některého z autorizovaných energetických specialistů, který má příslušné oprávnění od ministerstva průmyslu a obchodu. Nikdo jiný vám totiž platný průkaz energetické náročnosti vydat nemůže. Seznam energetických specialistů najdete na informačním portálu ministerstva průmyslu a obchodu. Snadno v něm vyhledáte autorizované odborníky, kteří působí ve vašem městě či kraji – ačkoli se lokací přirozeně nemusíte při výběru omezovat.

Pozor na termíny

O průkazech energetické náročnosti budov se běžně hovoří jako o energetických štítcích - i v tomto článku. Snadno by z toho ovšem mohla vzniknout mýlka. Dejte si pozor, ať nezaměníte dva různé dokumenty. Průkaz energetické náročnosti budov, který je povinný od letošního ledna, respektive dubna, a kterému se věnujeme v tomto článku a hovoříme o něm jako o energetickém štítku budovy, hodnotí energetickou náročnost budovy jako celku. Vedle toho ovšem existuje také energetický štítek obálky budovy, který hodnotí pouze tepelně technické vlastnosti obalu budovy

Kolik za energetický štítek zaplatíte?

Přesnou cenu energetických štítků zákon neurčuje – každý auditor si ji stanoví sám. Nachystat byste si ovšem měli minimálně několik tisíc korun. Záleží hlavně na typu a velikosti nemovitosti a také na tom, jak kompletní dokumentaci budete schopni energetickému specialistovi poskytnout. Za štítek k rodinnému domku zaplatíte zhruba pět až deset tisíc, u větších bytových domů či komerčních budov může jít až o desetitisíce.

Jakmile si štítek jednou pořídíte, vydrží vám deset let. Jestliže si energetický štítek opatříte z důvodu stavby nové nemovitosti nebo její větší změny a po deseti letech nebudete budovu znovu rekonstruovat, ani pronajímat a prodávat, další štítek potřebovat nebudete.

Kontroly a pokuty

Pokud prodáte nebo pronajmete nemovitost a kupujícímu či nájemníkovi energetický štítek nepředložíte, riskujete od prvního dubna až stotisícovou pokutu. Kontroly má na starosti Česká energetická inspekce. Jestliže se chystáte stavět, bude kontrolní mechanismus jednoduchý – bez průkazu energetické náročnosti už totiž nedostanete stavební povolení. V případě prodejů a pronájmů nemovitostí se pak spoléhá na to, že po vás bude energetický štítek žádat ve vlastním zájmu kupující či nájemník.  Nový vlastník nemovitosti může podle zákona žádat od původního majitele zpracování průkazu až tři roky zpětně ode dne, kdy byla uzavřena kupní smlouva. Výmluva, že po vás štítek kupující nepožadoval, vás při kontrole od pokuty neuchrání.

Státní energetická inspekce už ale ohlásila, že plošné kontroly ani hon na vlastníky nemovitostí zatím nechystá – bude prý prozatím prověřovat především individuální podněty od kupců nebo nájemníků.  

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 28 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 4. 2013 10:55, rudabhb

Vážený,
nezlobte se na mne, ale musím se kurev zastat.
Žádná žena provozující tuto pradávnou živnost, by s námi nezacházela tak jako současné vlády za posledních cca 10 let.
Na energetické štítky reaguji tak, že si do vhodného místa (tak aby byli po ruce) připravím klasické vidle, které již v současné době neváhám použít.
Přeji hezký den.

Zobrazit celé vlákno

+179
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (28 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tipy a triky: jak ušetřit za elektřinu a plyn

12. 3. 2013 | Michaela Divišová | 27 komentářů

Tipy a triky: jak ušetřit za elektřinu a plyn

Kroutíte nevěřícně hlavou nad každým vyúčtováním za elektřinu a plyn? Šetříte, kde se dá, ale pořád vás energie stojí majlant? Přinášíme několik tipů a triků, jak na energiích ušetřit. celý článek

Energetické štítky budov: povinné (skoro) od prvního ledna 2013

19. 12. 2012 | Petra Dlouhá | 40 komentářů

Energetické štítky budov: povinné (skoro) od prvního ledna 2013

Peníze.cz pokračují v seriálu o novinkách, které nás čekají od začátku příštího roku. A další z řady povinností je tu: od prvního ledna 2013 jsou povinné energetické štítky budov. Pro... celý článek

Chceme úsporné budovy! Ať to stojí, co to stojí

17. 8. 2012 | Michal Kašpárek | 16 komentářů

Chceme úsporné budovy! Ať to stojí, co to stojí

Když už Unie jednou zkusí navádět lidi k úsporám energie vcelku chytrým způsobem, české ministerstvo průmyslu a obchodu z toho udělá frašku.

Chcete ušetřit? Kupte si novou lednici!

2. 5. 2011 | František Mašek | 45 komentářů

Chcete ušetřit? Kupte si novou lednici!

Průměrné stáří spotřebičů v českých domácnostech je osm až deset let. Starší přístroje ovšem „baští“ víc proudu. Zjistěte, kolik doma „spálíte“ elektřiny a jestli se vám nevyplatí investovat... celý článek

Novostavby i starší domy čeká „ekologická revoluce“

15. 2. 2011 | Gabriel Pleska | 38 komentářů

Novostavby i starší domy čeká „ekologická revoluce“

České stavebnictví čeká opravdová ekologická revoluce. Nejpozději do roku 2020, s vysokou pravděpodobností však už za čtyři roky. Pokud chcete stavět, máte nejvyšší čas začít přemýšlet,... celý článek

Partners Financial Services