Zmlať technaře, plivej na cikány, vládni s estébáky – a pak žaluj Klause

Socialisté od senátu po obce ukazují, že ústava a zákony pro ně mají váhu, jen když se jim to hodí. Obžaloba Klause z velezrady je pokrytecké divadlo.
Zmlať technaře, plivej na cikány, vládni s estébáky – a pak žaluj Klause

Ještě v pondělí ráno bych si snáz představil, že pomáhám Livii Klausové s výběrem spodního prádla, než že se zastávám jejího muže. Dokonce jsem měl rozepsaný dlouhý seznam prezidentových hříchů, ale po senátní žalobě pro velezradu jsem si při jeho dokončování začal připadat jako ta babka, co se belhala přihodit na Husovu hranici náruč roští.

Senátoři obvinili Václava Klause z ledasčeho. Ano, v posledních měsících zlobí: nepodepsal změnu Smlouvy o fungování Unie a nejmenoval nové ústavní soudce. Obojí ale může bez velké škody na „demokratickém řádu republiky“, o kterém se píše v definici velezrady, dohnat nový prezident. Zrušil taky stíhání spousty darebáků, pardon, bezúhonných lidí. Jenže za to nese dle zákona zodpovědnost premiér, který lednovou amnestii kontrasignoval. Prezidentovým největším prohřeškem proti demokratickému řádu ze senátní žaloby zůstává to, že odmítnul jmenovat Petra Langera soudcem, přestože mu to uložil soud. Rozsudek ale nabyl právní moci už před pěti a půl lety. Žalobníčci měli dost času na to hnát vejš Klause prezidenta, ne důchodce, jehož největší starostí je, jestli v kantýně Cato institutu berou sKarty.

Anketa

Obžaloba z velezrády je...

Proti prohnilému – prohnilí

Pozoruhodný je seznam těch, kteří si o „celistvost republiky a její demokratický řád“ dělají takovou starost. Nechybí mezi nimi Tomio „v čem je extrémní názor, že Cikáni by si měli založit vlastní stát?“ Okamura. Kdyby jemu měřili tak přísně jako on Klausovi, za lynčerskou výzvu „masivní biče na masivní zlodějny jsou po ruce. Milí a drazí spoluobčané, vemte je konečně do ruky“ by pár let přemýšlel o aktuelních problémech v podzemní cele na Špilberku. Preventivní hlídání bezúhonných sexuálních deviantů, po kterém senátor volal v knize Umění vládnout, by bylo za hranou i íránské ústavy.

Nejde jen o výkřiky z blogů a knížek. Další ze žalobců František Bublan jako ministr vnitra v roce 2005 připustil a pak obhajoval brutální policejní zákrok proti účastníkům technoparty CzechTek. Pamatujete? Slunce, seno a týden ohýbání práva, kdy politici otevřeně úkolovali policisty a úředníky, lhali, kriminalizovali závadovou mládež „šířící AIDS a žloutenku“ a vůbec se chovali jako turečtí pašové. Kdo tehdy „demokratický řád“ hájil? Slyšte slova prezidenta velezrádce: „Zvláště v naší zemi, kde zásah těžkooděnců proti mladým lidem automaticky vyvolává velmi nedobré reminiscence z minulosti, je takováto událost zlá a svědčí o tom, že něco u nás není v pořádku.“

V pořádku samozřejmě není ani to, že prezident neposlouchá soudy. Senátní žaloba ale pět let starou křivdu na panu Langerovi neodčiní.

Porovnejte tenhle jeden úlet s tím, jak ten tenký ústavně-liberální stan, který Česko chrání od plískanice skrápějící méně šťastné postkomunistické státy, párají sami socialisté. Od senátu až po radnice. Roky blokovali start zákona o státní službě, který by omezil vliv politiků na úřady. Kampaň před posledními krajskými volbami postavili na primitivních anticírkevních předsudcích a populistickém přitakávání stalinistickým křivdám. Místopředseda strany Michal Hašek se snaží ztupit zákon o svobodném přístupu k informacím, jedinou zbraň občanů hlídajících hospodaření veřejných institucí. Někteří oranžoví senátoři vyvolávají svými výroky o kolektivní vině Romů duch roku 1938. V Brně i jinde převádějí koalice s účastí socialistů obecní majetek do neprůhledných akciovek a v krajích se ČSSD neštítí vládnout s estébáky.

Děláte si upřímnou starost o ústavní pořádek? Bojte se těchto feudálních neomalenců v polobotkách už naleštěných pro Strakovku, ne Klause v důchodkách.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 3. 2013 5:51, Timy

Názory pana Kašpárka mám rád, většinou s nimi souhlasím. Tentokráte ovšem ne. Jakkoli jsou argumenty v článku opodstatněné, musí se vzít v úvahu dvě věci:
1) Klaus si ve své aroganci liboval a dělal si v úřadu, co si zamanul. Ano, mělo se to řešit, dokud ještě funkci zastával. Ano, velezrada je velmi kruté slovo. Ale nějaké následky by měl za své jednání pan Klaus pocítit.
2) Za amnestii by měli být zodpovědní lidé přísně potrestáni. To mi nevymluví nikdo. Pokud tedy není zodpovědným prezident, tak by měl být potrestán premiér. Protože tato amnestie poškodila právní systém ČR jak v očích zahraničních pozorovatelů, tak i v očích české veřejnosti.
Nejhorší by bylo, nad tímto mávnout rukou a nechat to promlčené. I když chápu rozhořčení pana Kašpárka nad formou, jakou to senátoři provedli, tvrdím: "lepší než nic".

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 3. 2013 10:10, Kamil Kdosi

Hlasité hysterické výkřiky autora článku nejsou nikterak zajímavé a už vůbec je nelze považovat za racionální. Předkládá nám kvazipremisu - vlastně jakoby křičel zloděj: " Chyťte zloděje! Konání a jednání pana Klause je totiž jedna věc a nesmyslná žaloba na něho pak věc druhá. Mezi jablka a hrušky pak autor míchá ještě švestky, třešně a další ovoce. No obsahově strašné.

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jakub Michálek: Žaloba na Klause kvůli aroganci moci

23. 2. 2013 | Ondřej Tůma | 7 komentářů

Jakub Michálek: Žaloba na Klause kvůli aroganci moci

Místopředseda Pirátské strany se rozhodl bojovat proti Václavu Klausovi. „Tahle arogance moci mě dovedla až k tomu, že jsem na něj podal žalobu,“ vysvětluje Jakub Michálek. Nejde však... celý článek

Cirkus Klaus jde do finále. Co si o tom myslíte?

31. 1. 2013 | Petra Dlouhá | 17 komentářů

Cirkus Klaus jde do finále. Co si o tom myslíte?

Amnestie, která v první vteřině vypadala jako lidské gesto dosluhujícího mocnáře, se zvrtla v cirkus. Principál Klaus zabalancoval na tenkém laně a národu ukázal, že ho má za smečku... celý článek

Největší politický komediant posledních několika dní. Hlasujte!

18. 9. 2012 | Tomáš Prouza | 9 komentářů

Největší politický komediant posledních několika dní. Hlasujte!

„Nedávné dny poskytly tolik materiálu, že vybrat nejlepší politickou frašku minulého týdne je naprosto nemožné. Bohužel,“ říká Tomáš Prouza a navrhuje tři horké kandidáty. Hlasujte... celý článek

Václav Klaus: Eurokrize? Dno teprve přijde

18. 7. 2012 | Lukáš Kovanda | 15 komentářů

Václav Klaus: Eurokrize? Dno teprve přijde

Prezident České republiky Václav Klaus říká v exkluzivním rozhovoru: „To je pouze přání či sen všech těch falešných radikálů, když si myslí, že už zítra vypadne Řecko, pozítří Itálie,... celý článek

Očima expertů: Má mít prezident možnost udělovat milosti a amnestie?

23. 3. 2012 | Ondřej Tůma | 8 komentářů

Očima expertů: Má mít prezident možnost udělovat milosti a amnestie?

Prezidentské milosti Václava Klause i plošná amnestie, kterou po revoluci vyhlásil Václav Havel, vyvolaly silné emoce. Přečtěte si, jak se k výjimečné pravomoci prezidenta staví advokát... celý článek

Partners Financial Services