Milí úředníci, díky. Dělíte Česko od chaosu

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 28. 12. 2012 | 10 komentářů
Varování: tento článek obsahuje mnohem méně sarkasmu, než by se dalo podle nadpisu a jména autora čekat.
Milí úředníci, díky. Dělíte Česko od chaosu

Roky zuřivě ryju do zfušované úředničiny. Do uzurpačních vyhlášek, zbytečných reklam na veřejné instituce, neefektivní podpory podnikání. Jednoduchý by byl život „názorového žurnalisty“, kdyby na něj před svátky nedoléhalo špatné svědomí, že hodně kousal a málo děkoval.

Jak jsem mohl hlavně v posledních měsících zjistit na vlastní oči, ve státní správě je opravdu komu děkovat. Čekáte teď nějaký šprým a podraz na čtenáře? Ne, tentokrát se obejdu bez sarkasmu.

Drazí úředníci a úřednice, kterým jsem letos mohl nahlédnout do kanceláří a do životů! Často slyšíte, jak by si to s vámi lidi vyměnili. Já tedy ne. Ani za nic.

Viděl jsem neuvěřitelný kus práce odvedený za mizerné peníze. Přespávání v kanclu za patnáct tisíc hrubého, dřinu bez víkendů, úspěchy bez odměn – za škrty.

Nebyli jste přitom vedení snahou „buzerovat slušný lidi“, ale naopak jim v rámci možností ubrat co nejvíc starostí. Žasl jsem nad tou porcí emocí, které do vaší práce šly, jen aby se pod ní nakonec podepsal váš nadřízený. A vy abyste naopak čelili za přepážkou výjevům jak z pětačtyřicátého kvůli výmyslům, pod které byste se sami nikdy nepodepsali. Nový registr vozidel máme v paměti všichni.

Když zaměstnanec soukromé firmy lehce překročí pravidla, aby uklidnil a uspokojil zákazníka, dostane pochvalu. Vy vyhazov. Na doslovné znění předpisů, vlastně i jejich ducha, totiž můžete ve státní správě začít kašlat až od určité pozice. K té se ale nejspíš nevyšplháte.

Ani deset let od svého schválení totiž pořád neplatí zákon o státní službě. O postupu tedy nerozhodují schopnosti a píle, ale loajalita. Nové kolegy nezískáváte na základě výběrového řízení, ale podle přízně s vedoucím odboru. Zbytek země žije ve 21. století – vy ve vrcholném feudalismu.

Právě proto nemůžu nikoho z vás za vaši práci a vaši ochotu pomáhat ocenit veřejně, i když bych rád. Pracujete v podivném světě, kde se nasazení, schopnost improvizace a vstřícnost často trestají. Snad že vrhají špatné světlo na ostatní.

Neměnil bych s vámi. Podnikám, ale práce pro různé klienty a rok od roku slavnější značka jsou slušné sociální jistoty. Kolegové živnostníci tyhle dary přehlížejí a radši mrčí nejistotou, jestli bude příští rok sazba DPH 20 nebo 21 procent. Vám jsou procenta ukradená: nevíte, jestli bude za rok ještě existovat vaše místo a celý váš úřad. Nemyslete si teď, že vás bráním proti škrtům a úsporám. Ne, obojí je nutné. Jen je mi vás líto kvůli tomu, jak se o obojím už deset let planě mluví, jak se až se sadistickým potěšením vyhrožuje přebujelé byrokracii – a nic. Pracovat na úřadě a plánovat s těmito vyhlídkami rodinu, zatáhnou se mi varlata zpátky do těla.

Anketa

Měli jste letos alespoň jednu zkušenost se státním úředníkem, který pro vás udělal něco, co by nemusel?

Do toho všeho musíte snášet výlevy dvacetiletých prodavačů cinknutých ojetin, na jaké že parazity to musí pracovat a že oni tedy žádný katastr nemovitostí nebo státní úřad pro jadernou bezpečnost nepotřebují. Že by jim stačil kvér a pořádek si sjednají sami a levněji.

Nemáte to snadné. Ale až dostanete nabídku přejít do soukromé sféry, prosím, neberte ji. A to vám říkám jako velký fanda podnikání. Kdybyste totiž odešli, zůstali by ve státní správě už jenom ti, které nikde jinde nikdo nechce.

Jste to vy, kdo tuhle zemi dělí od chaosu.

Díky.

Úvodní foto isifa/Lidové noviny/TOMAS HAJEK

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+72
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 12. 2012 12:06, HonzaV

No dobře, ale je to asi jako kdybych chválil tu strašně mladou, hodnou, ochotnou a usměvavou servírku za to, že mi přinesla teplýho podmíráka. Ona za to nemůže, nosí, co jí výčepní natočí...

Pojďme se zamyslet spíše jestli nejsme ve špatné hospodě. Dvacet mi už dávno není, auta neprodávám, ale řadu služeb státem mi poskytovaných bych si dovedl představit hodně jinak (nebo vůbec). Nešťastnice s platem 15k (pročpak už dávno nedělá jinde, je-li jí to málo? :) )to nezachrání, ani kdyby si na úřad nastěhovala přespávat celou rodinu. Sorry.

+9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Šetřit, jak Evropa píská. Portugalsku to není nic platné!

4. 9. 2012 | Tomáš Prouza | 13 komentářů

Šetřit, jak Evropa píská. Portugalsku to není nic platné!

Když nebudeme hodní, dopadneme jako to zlobivé Řecko, které zas neplní podmínky, uložené mezinárodními institucemi. Tak se u nás strašívá. Tomáš Prouza ve svém komentáři připomíná,... celý článek

Očima expertů: Platit vyšší daně, když stát plýtvá miliardy?

15. 6. 2012 | Ondřej Tůma | 21 komentářů

Očima expertů: Platit vyšší daně, když stát plýtvá miliardy?

Korupce a neefektivita ve státní správě způsobují ztrátu desítek miliard korun ročně. Má smysl v takové situaci zvyšovat daně? Zeptali jsme se ekonomů Aleše Michla a Petra Macha, šéfa... celý článek

eGovernment za miliardy: šikana, ponižování, svévole. Rozhovor s Petrem Říhou

12. 5. 2012 | Martin Vlnas | 2 komentáře

eGovernment za miliardy: šikana, ponižování, svévole. Rozhovor s Petrem Říhou

„Co chtějí, vědí o člověku, mají na to kartotéku,“ zpívá Jarek Nohavica. Dnes už tedy ne kartotéku, ale databázi. A ne jednu. Pokračování rozhovoru s Petrem Říhou, který poukazuje na... celý článek

Snižte mi paušály a zvyšte daně. Ale ušetřete mě těch muk s razítky!

13. 1. 2012 | Michal Kašpárek | 7 komentářů

Snižte mi paušály a zvyšte daně. Ale ušetřete mě těch muk s razítky!

Srdceryvný dopis malého podnikatele velkým pánům. Koho nedojmou statistiky české byrokracie, na toho uvnitř čeká roztomilé video malých lenochodů.

Státní svátek

28. 9. 2011 | redakce Peníze.CZ

Státní svátek

Svatý Václave, vévodo české země, nedej zahynouti nám ni budoucím. A ochraň naše stroje před viry a trojskými koňmi.

Partners Financial Services