Nestíháte? Co stojí vánoční úklid od profíků

Jitka Šorfová | rubrika: Když se řekne | 18. 12. 2012 | 7 komentářů
Děti se nemůžou Ježíška dočkat. A většině dospělých by bodnul den dva tři navíc. V práci se musí dodělat spousta věcí, po Vánocích už se moc nestihne. Některé dárky ještě nejsou koupené, jiné, objednané přes internet jsou už týden „přepravovány k dodací poště“. Ještě že cukroví se dá koupit. A kdy se uklidí? Nestíháte? Pátrali jsme, co stojí profesionální úklid.
Nestíháte? Co stojí vánoční úklid od profíků

Třebas moc nejste na tradice, kapr vám nevoní a stromečku by vám bylo líto, případně naopak. I tak ale nejspíš chcete mít na svátky doma pěkně uklizeno. Pravda – pro každého je uklizeno něco jiného. Někomu stačí šup šup vyluxovat a nepořádek schovat do skříně a pod postel, jiný chce mít vypulírovaná okna, naleštěný nábytek a vydrátkované parkety. Tenhle článek je spíš pro tu druhou skupinu. Ale nakonec by to třeba i někdo z té první rád zkusil jinak – kdyby přitom nemusel vzít hadr do ruky.

Reference nad zlato

Nejlepší je vyzkoušená služba, reference přátel jsou nedocenitelné. Je sice pravda, že času je opravdu málo, ale nemusíte přece obvolat celý telefonní seznam, na inzerci tohoto druhu je takový Facebook jako dělaný. Ale telefonní seznam v mobilu nezatracujte, hromadná esemeska pár vybraným lidem, kteří by mohli mít zkušenost tohoto druhu, taky může přinést plody. Nezapomínejte ale na to, že zdrojem kladné reference si můžete být vy sami. Je totiž pravděpodobné, že se s prací úklidové firmy potkáváte. Zajišťuje třeba úklid u vás na pracovišti. Nebo ve vašem činžáku. Pokud máte pocit, že svou práci dělá dobře... sehnat kontakt bude hračka. Tyto firmy většinou po dohodě zařídí i úklid domácnosti.

Když reference dojdou, je tu vždycky vševědoucí internet – nabídka firem je na něm široká a pokrývá celé Česko. V Praze a dalších velkých městech je veliká konkurence, která tlačí ceny dolů. Na menších městech takový výběr nebude, výhodou je zase to, že žádná firma na malém městě není jen anonymní jedna z mnoha – poměrně snadno seženete někoho, kdo s ní má zkušenosti. Kromě internetu může být dobrým zdrojem i inzerce v místním tisku a podobně. Uklízecí firmy nemusí nutně kráčet s dobou a obejdou se bez hýbacího a barevného webu. Hlavně aby se jejich lidé uměli ohánět rejžákem.

Na co si dát pozor

Dobrá úklidová firma by měla mít pojištění odpovědnosti za způsobené škody, dostatečné. A je právo klienta o něm vědět. O solidnosti firmy může svědčit i to, zda je členem nějaké profesní organizace (třeba České asociace úklidu a čištění), případně zda se pyšní nejrůznějšími certifikáty kvality. Ale popravdě: víc dejte na – reference. Větší firmy odkazy na své klienty a starší zakázky uvádějí, u menších se můžete zeptat.

Myslete dopředu

Kterou službu potřebujete a využijete, je přirozeně pouze na vás. Při jednání o ceně, je dobré mít rozmyšleno, co budete požadovat. Čím přesnější zadání firmě dáte, tím přesnější kalkulaci ceny dostanete. Co si tedy spočítat a promyslet:

  • Velikost bytu či obytné plochy domu
  • Typ oken (plastová, špaletová, dvojitá šroubovací)
  • Typ podlahové krytiny (koberce, laminát, PVC, mramor, dlažba…)
  • Materiál čalounění (kůže, textilie)

Čistíme, voskujeme, drhneme…

Nabídka předvánočního profesionálního úklidu většinou obsahuje:

  • Mytí oken, včetně rámů a parapetů
  • Čištění koberců hloubkové. Čištění čalouněného nábytku
  • Omytí a naleštění veškerého nábytku, lamp a interiérových předmětů (např. topných těles)
  • Omytí a naleštění kuchyňské linky i uvnitř, omytí elektrospotřebičů (ledničky, myčky, mikrovlnné trouby, konvice a tak dál)
  • Čištění, omytí a naleštění koupelny, umyvadla, WC mísy, sprchového koutu, včetně dezinfekce
  • Odstranění vodního kamene, celoplošné omytí a naleštění obkladů a zrcadel
  • Očištění a vytírání podlah s renovačním ošetřením

Firma potom zvolí vhodné úklidové prostředky, aby váš majetek vyčistila co nejefektivněji. Nutno dodat, že profesionální čisticí prostředky a stroje se s těmi běžně dostupnými dají jen těžko srovnat. Například u mytí oken toho pravděpodobně sami moc nepokazíte, profesionál vám spíš ušetří čas a námahu, pokud však jde o čištění koberců a čalouněného nábytku, můžete neodborným zásahem nadělat víc škody než užitku.

Stojí to za ty peníze?

Cenové nabídky se pochopitelně liší. Záleží, zda jsou ceny uváděny za hodinu práce (kolem 130kč/hod), nebo za metr čtvereční čištěné plochy. Také pozor na to, jestli jsou ceny včetně DPH, dopravy a spotřebovaných čisticích prostředků. Většinou je také určena minimální cena zakázky (plus minus 600 Kč). Vždy ale platí, že cenová nabídka je orientační a konečnou cenu bude firma účtovat podle skutečně odvedené práce.

Orientační ceny úklidových prací

Mytí oken

Byt 1 + 1

350–600 Kč

Nebo od 10 do 60 Kč/m² čištěné plochy

Byt 2 + 1

450–750 Kč

Byt 3 + 1

550–1000 Kč

Byt 4 + 1

650–1200 Kč

Čištění koberců a ošetření podlahových krytin

20–25 Kč/m²

Čištění čalouněného nábytku

sedačka

500 Kč

kuchyňská židle

30 Kč

Čištění koupelny

30 Kč/m²

Čištění nábytku

100 Kč/hod

Anketa

Pustili byste si domů úklidovou firmu?

Hlavně si to užijte!

Úklidové firmy se samozřejmě zaručují za bezúhonnost svých zaměstnanců. Můžete se tedy domluvit na předání klíčů a vrátit se domů k hotovému. Pokud ale hynete strachy při představě, že se vám po bytě bez dozoru prochází cizí lidé, dohodněte si raději, že budete při úklidu přítomni. A můžete přitom vyřizovat další věci – pálit cukroví, telefonovat marně na poštu, zdobit stromek. Nezapomeňte na jedno: když už do úklidu od profíků ty peníze dáte, užijte si ten pocit, že někdo pracuje za vás a že mu za poctivou práci zaplatíte. A protože nejspíš na kůži vlastních rukou víte, co takový velký úklid obnáší, dokážete jistě posoudit, jak poctivá ta práce je.

Uklízet se nemusí jen o Vánoce

Píšeme o předvánočním úklidu. Možná patříte k těm, pro které je otázka předvánočního úklidu nepodstatná, možná naopak potřebujete mít doma dokonalý pořádek, abyste si pohodu vánočních svátků užili podle svého. Ať je to, jak chce, nabídka úklidových firem je tu nejen o Vánocích, mohla by se někdy hodit. Třeba až vás bude čekat obří úklid po malování, rekonstrukci, před kolaudací nebo příchodem nového člena rodiny. Zda se vám vyplatí po ní sáhnout, profesionály, záleží jen na vás. Nic ale neproděláte na tom, když se porozhlédnete, jaká je nabídka...

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 12. 2012 9:03, olly

Dcera si pozvala paní na úklid a byla velmi, velmi spokojená. A to jí za zadkem nestála.

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 12. 2012 7:24, Johny

Tedy já nevím, ale u nás se uklízí celkem často. A hloubkový úklid se nedělá jen o Vánocích. Nikdy jsme s tím neměli problém. Nebo je tu druhý úhel pohledu, taky nejsme tak zběsilí, abychom čistili o Vánocích každou škvíru za nábytkem. A dávat za to prachy? to raději než firmě přispěju manželce.

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

úklid, vánoce

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Předvánoční úklid od profesionálů. Kolik stojí a dokdy objednat?

1. 12. 2016 | Monika Veselíková | 5 komentářů

Předvánoční úklid od profesionálů. Kolik stojí a dokdy objednat?

Nemáte čas případně chuť prát se s předvánočním gruntováním? Najít paní na úklid, která se bude ohánět prachovkou přesně podle vašich představ, není nic snadného. Kdo nemá známé, kteří... celý článek

Půjčka horší než vzpříčená kost. Na Vánoce hloupí hloupnou ještě víc

6. 12. 2012 | Ondřej Tůma | 11 komentářů

Půjčka horší než vzpříčená kost. Na Vánoce hloupí hloupnou ještě víc

Reklamy na spotřebitelské úvěry visí takřka na každém sloupu. A účinné jsou zejména před vánočními svátky. Na co si při sjednávání půjčky dávat pozor? A proč u nás dostatečně nefunguje... celý článek

Treesmas: zboží vhod vánoční

18. 12. 2011 | redakce Peníze.CZ

Treesmas: zboží vhod vánoční

Povolte si! Běžte do lesa mezi stromy.

Víc než sto hodin týdně pracuje čínský dělník. I kvůli vašim Vánocům

17. 12. 2011 | Martin Vlnas | 8 komentářů

Víc než sto hodin týdně pracuje čínský dělník. I kvůli vašim Vánocům

Prodíráte se davem, tašky plné vánočních darů narážejí do cizích tašek plných darů. „Už aby to bylo za námi,“ myslíte si. A co si myslí výrobci těch darů, dělníci světové fabriky jménem... celý článek

Škola finanční gramotnosti: jak odolat předvánočním lákadlům

6. 12. 2011 | Roman Baroš

Škola finanční gramotnosti: jak odolat předvánočním lákadlům

„Vánoce jsou svátky klidu, nezkoušejte naši třídu,“ psávalo se ve škole na tabuli. Ve Škole finanční gramotnosti vás zkoušet nebudeme, zkoušky totiž v předvánoční čas čekají na každém... celý článek

Partners Financial Services