Nekonečné výnosy – a konečná. Bohatému tátovi bankrotuje firma

Aleš Tůma | rubrika: Komentář | 12. 11. 2012 | 27 komentářů
Svět už není, co býval. Firma patřící finančnímu guru Robertu Kiyosakimu zbankrotovala. Co přijde příště? Plačící Chuck Norris?
Nekonečné výnosy – a konečná. Bohatému tátovi bankrotuje firma

Už je to tak, autor bestselleru Bohatý táta, chudý táta prohrál soud o 24 milionů dolarů. Tedy ne on osobně, ale jedna z jeho firem, Rich Global LLC. Tu žalovala společnost Learning Annex za to, že jí nezaplatila za služby při propagaci Kiyosakiho značky. Soud Kiyosakiho společnosti přikázal zaplatit zmíněnou sumu, ta ji neměla – jak řekl jeden z vysokých zástupců Kiyosakiho impéria: neměla zdaleka ani takovou hodnotu – a vyhlásila bankrot.

Žalující firma: My jsme ho proslavili

Kiyosakiho Rich Global si firmu Learning Annex najal na zorganizování několika vystoupení v prestižních lokalitách, včetně jednoho v Madison Square Garden. Dohodnutou odměnou byla procenta ze zisku. Ta ovšem, jak tvrdí zakladatel a šéf Learning Annex Bill Zanker, nikdy nebyla vyplacena. „Patříme k největším promotérům, my jsme uvedli jeho značku Bohatý táta na scénu. My jsme pro něj připravili slávu i bohatství – a když přišel čas splatit dluh, on řekl ne,“ cituje Zankerova slova na Kiyosakiho adresu britský Daily Mail. Kiyosaki ovšem může být klidný, firma Rich Global je LLC, Limited Liability Company – majitelé za ni ručí jen do předem stanovené částky.

Do hospody jedině bez (vlastních) peněz!

Je to symptomatické – jedna z Kiyosakiho hlavních rad pro budoucí milionáře přece zní: podnikejte s cizími penězi.

Opakoval ji i v rozhovoru vedeném s ekonomem a publicistou Lukášem Kovandou. Sám prý nemá investované žádné vlastní peníze, pracuje pouze s dluhem, a jeho míra výnosnosti je tudíž nekonečná. Když tazatel žádal vysvětlení tohoto ekonomického zázraku, byl prohlášen málem za idiota.

A ekonomický zázrak by to skutečně byl, protože by to popíralo základní princip financí. Každá firma má aktiva (majetek) a pasiva (dluh a vlastní kapitál). Pokud hodnota aktiv klesne pod hodnotu pasiv, vlastní kapitál firmy je záporný a její hodnota pro akcionáře je tudíž nulová. Jako třeba v případě Rich Global LLC.

Podnikat s (téměř) nulovým vlastním kapitálem, to znamená vysokou finanční pákou, sice lze, ale vystavuje to investora velkému riziku, že o svoji investici přijde. Proto ostatně během finanční krize tolik trpí banky, které typicky fungují s velice malým podílem vlastních zdrojů.

Na otázku, proč není na žebříčku nejbohatších lidí sestavovaném časopisem Forbes, guru poměrně arogantně odpověděl, že jako soukromá osoba na něm nemusí být. Což je poněkud úsměvné, protože s veřejně neobchodovanými firmami metodiky podobných žebříčků počítají. Ostatně třeba čeští miliardáři Kellner a Babiš mají většinu jmění v soukromých firmách. Pokud lze věřit číslům uváděným na internetu, čisté jmění Kiyosakiho je zhruba 80 milionů dolarů, což je sice skvělé, ale neřadí ho to mezi superboháče.

O peníze nejde v první řadě, ani u miliardářů

Když už jsme u superboháčů – kolik z nich asi tak začalo tím, že si přečetli „bohatého tátu“, praštili do stolu a rozhodli se být bohatí? Málo.

Příběh globální dvojky Billa Gatese a garážových začátků Microsoftu je známý. Podobně zakladatelé Google Larry Page (superboháč č. 19) a Sergei Brin. Nezačali s plánem plavat ve zlaťácích jako strýček Skrblík. Chtěli prostě naprogramovat vyhledávač, který bude jiný a lepší, než co bylo v té době k dispozici. A ono to fungovalo.

Mimochodem, když se podíváte na rozvahu Google, zjistíte, že se s dluhem pracuje velice konzervativně, v rozvaze ho má zhruba dvacet procent, z osmdesáti procent je tedy financován akciovým kapitálem a reinvesticí zisků.

Podobně Warren Buffett – možná odjakživa snil o tom, že jednou bude nechutně bohatý (aktuálně globální č. 4). Ale především chtěl přijít na kloub investování – k čemuž mu notně pomohlo, že se učil analyzovat firmy od legendárního Benjamina Grahama, autora hned dvou biblí hodnotového investování.

Anketa

Četli jste Kiyosakiho?

Když vynecháme dědice ropných bohatství, zjistíme, že podobně začínala většina superboháčů – s chytrým nápadem, šikovně vymyšlenou službou zákazníkům.

Což vlastně platí i pro Kiyosakiho, jen v jeho případě mu velkou část bohatství vydělal prodej rad, jak zbohatnout. Kanadská televize CBC natočila průběh seminářů organizovaných jeho firmou – první seminář byl zdarma, ale dozvěděli jste se na něm to, že pokročilejší rady jak uspět, budou na semináři za 500 dolarů. A co se účastníci dozvěděli na něm? Že skutečně pokročilé školení stojí deset tisíc dolarů – a aby si ho mohli dovolit, měli by si navýšit limit na kreditní kartě. Ostatně, nejsou to přece jejich peníze...

Daleko lepší investice by zřejmě bylo koupit si životopis některého ze zmiňovaných úspěšných lidí.  Ovšem pozor na „survivorship bias“ – tedy na to, že životopisy těch tisíců a tisíců, kteří se snažili o to samé, ale neměli štěstí, většinou nikdo nepíše. Z miliardy investorů bude jeden Warren Buffett, zbylých 999 999 999 mu bude koukat na záda. Což neznamená, že někde udělali chybu a jsou odsouzeni vrátit se do „krysího závodu“ jako prostí zaměstnanci. Jen tak zkrátka svět funguje.

Jedno se ale Kiyosakimu rozhodně musí nechat – neprodává instantní úspěch a netvrdí, že cesta k bohatství není trnitá. Ostatně zkušenosti s bankrotem má hned ze začátku svojí podnikatelské kariéry. Takže on se z toho otřepe – třeba zase přijede brzy přednášet do Česka před plným Kongresovým centrem. Kupte si lístek, cena bude lidová a potenciální výnos z investice nekonečný.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 27 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 11. 2012 7:13, Fredy

Pane Tůmo, myslím si, že je to trochu (hodně) jinak. Je třeba znám právní a podnikatelské prostředí USA. Což asi není Vaše silná stránka. Především jste si mohl, z dostupných zdrojů, zjistit, jak to je vlastně se společností Rich Global LLC ve skutečnosti.

Především je třeba vědět, že tato společnost, v níž nemá podíl jen Kiyosaki s manželkou, požádala o ochranu před věřiteli. v USA je to běžný postup v případě, kdy nechcete jít do nějakých nejistých soudních tahanic proto, že nesouhlasíte s požadavky věřitelů. Pokud mám správné informace, tak Kiyosaki, při uzavírání smlouvy s firmou Learning Annex, dohodl pro ně podíl ze zisku. Tak to i fungovalo. Pak ale firma Learning Annex požadovala více, ale Kiyosaki s tím nesouhlasil. Což se projevilo v utlumení spolupráce. Lze to doložit i pohledem na ekonomické výsledky firmy Rich Global LLC za léta 2010 až 2012. V roce 2010 měla ještě zisk 592 tisíc $, ale v roce 2011 a 2012 již žádný. V době soudního rozhodnutí měla společnost v aktivech 1,79 mil $ a závazcích 25,92 mil $.

Nebo-li starý lišák Kiyosaki nadále zůstane multimilionářem a to vše kolem společnosti Rich Global LLC je patrně (můj osobní názor) reklamou na novou knihu - "Bohatý táta radí, jak zbankrotovat". Samozřejmě s hlavní myšlenkou, jak na takovém bankrotu co nejvíce vydělat.
Tak že žádný osobní bankrot, ale opět promyšlený tah. Což neovlivní žádný škodolibý komentář, jako je ten Váš.

+157
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 12. 2013 5:35, skeptik

Jediný klad těchdle motivačních žvástů spočívá v tom, že určitý druh lidí si přečte přesně to, co chce slyšet. Jedná se v podstatě o prodej snů. Neúspěšní a hloupí rádi čtou o tom, že každý může být úspěšný a bohatý. Tato snůška blábolů jim toto snění umožní. Každému ale doporučuju si jednu knihu od toho hochštaplera přečíst, páč je to velmi poučné.

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (27 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Finanční vzdělávání: Videohry, kde to děti musí s penězi umět líp než s laserovou puškou

9. 12. 2011 | Michal Kašpárek

Finanční vzdělávání: Videohry, kde to děti musí s penězi umět líp než s laserovou puškou

Škola hrou? Ve finančním vzdělávání to platí teprve krátce. Podveďte svoje děti! Dávejte jim lekce v zacházení s penězi, zatímco si budou myslet, že paří.

Lukáš Kovanda: Jak jsem dostal Kiyosakiho

30. 4. 2011 | Martin Vlnas | 24 komentářů

Lukáš Kovanda: Jak jsem dostal Kiyosakiho

„Když už nevěděl, ukázal na své dva poradce. Tom a John, tak nějak se jmenovali, ale vypadali jako lidé, kterým bych nesvěřil ani korunu. Působili spíš jako vyhazovači z diskotéky v... celý článek

Kiyosaki: Finanční krize byla cílený plán, aby lidé zchudli

8. 6. 2010 | Věra Tůmová | 30 komentářů

Kiyosaki: Finanční krize byla cílený plán, aby lidé zchudli

Kvalitní finanční vzdělání je třeba neustále rozšiřovat. Je nutné se stále vzdělávat, pokud chcete něčeho dosáhnout a chcete být finančně zcela nezávislí, domnívá se Robert Kiyosaki,... celý článek

Bohatý táta Kiyosaki říká: nešetřete, investujte

4. 11. 2005 | Zdeněk Mitáček | 1 komentář

Bohatý táta Kiyosaki říká: nešetřete, investujte

Vládní ekonomové USA sledují přes rychle rostoucí ceny nemovitostí, ropy či zlata téměř výhradně ceny spotřebního zboží, a zůstávají klidní. Nebezpečí znehodnocení úspor se přitom v... celý článek

Partners Financial Services