Jeden obrázek řekne za tisíc Švorcových. Cesta do hlubin komunistovy duše

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 26. 10. 2012 | 27 komentářů
Připomínat si doby reálného socialismu je v pořádku. Omezit se přitom jen na fronty na banány ale nadělá víc škody než užitku. Paměť navíc potřebují osvěžit nejen příznivci extrémní levice.
Jeden obrázek řekne za tisíc Švorcových. Cesta do hlubin komunistovy duše

Komunistům od posledních krajských voleb přibylo sto tisíc hlasů, členů strany přitom ubylo. Ztráta paměti, píšou v Rakousku a tady jsme se téhle pohodlné výmluvy chytli přímo virálně. Šup šup, rychle si připomenout, jak jsme se za komunistů měli – 538 953 lidí zapomnělo, tak lajkujte a sdílejte:

První problém: za popularitu komunistů nemůže ztráta paměti, ale to, že si různí lidé pamatují různé věci. Udělejme si malou exkurzi do hlav těch, kteří hlasovali pro komunisty:

„Měli jsme tohle…

…slibovali nám tohle…

… ale dostali jsme tohle.“

Nebo: „Makal jsem a všichni si mě považovali…

… pak přišla znalostní ekonomika…

… a já můžu tak leda tak někde načerno uklízet po chytřejších.“

Tam, kde máte ve své paměti fronty na banány, hnusné šedé ulice a policejní teror, tam dnešní frustrovaní kráčí s plnou taškou přes čerstvě vybudované sídliště z fabriky, ve které něco znamenali. Jak v knize Chyby se staly, ale ne mou vinou vysvětlují psychologové Elliot Aronson a Carol Tavrissová: když budete někoho přesvědčovat, že si svůj život pamatuje blbě, natož že si za svoje problémy může sám, jen ho rozdráždíte a zatvrdíte. Schválně si vzpomeňte, jak zoufale vám bylo, když nějaký rudý nostalgik naposledy tlačil své vzpomínky do vás.

Anketa

Bylo líp dřív, nebo dneska?

Proto na první pohled vypadá jako dobrý nápad nový web Za komunistů.cz. Bez průpovídek ukazuje, jak se od roku 1989 proměnily reálné příjmy a reálné výdaje. Pointa? Zdražily energie a některé služby. Jídlo, oblečení a technika jsou levnější.

Tady ale místo oslav přichází druhý problém: když porovnáváte regály před listopadem a po listopadu nebo přepočítáváte průměrný plat na kila eidamu, hrajete s komunisty jejich hru. Prima, že v ní svobodné Česko zatím vede, byť i díky tomu, že se do srovnání nedostaly náklady na bydlení a lékařskou péči. A za pár let může být ještě hůř: stačí pokračování krize, záplavy, ukrutná zima nebo všechno najednou. Pád ekonomiky o deset procent a za jednu výplatu rázem méně sýra než před listopadem. Bude to pak snad argument pro zavření hranic a nepřátel a návrat k plnotučné plánovací ekonomice? Doufám, že ne.

Ty opravdu podstatné rozdíly mezi dobou před rokem 1989 se zatím nikomu nepodařilo vtěsnat do dvou obrázků ani do jedné tabulky. Schválně, jak byste i těm nejprostším joudům poutavě znázornili oddělení zákonodárné, výkonné a soudní moci – a možnost bránit se úřední svévoli?

Co nějaký obrázek svobodného přístupu k informacím, nevykleštěného Ústavního soudu nebo možnosti kandidovat, volit, sepisovat petice, vyhlašovat referenda – a nebát se následků? Ten by nebyl?

Řidší koncentrace karcinogenů v životním prostředí – může být sexy?

Pokud přijdete na to, jak ve dvou obrázcích „lajkovatelně“ vypodobnit rozdíl mezi tyranií asijského střihu a jakž takž fungujícím právním státem, stojícím na nejlepších evropských tradicích, dejte vědět. Vážně. Ono totiž stačí chvíli poslouchat ministry podivující se nad zatýkáním svých kolegů podezřelých z korupce nebo „obyčejný slušný lidi“ bažící po rázném dělání pořádků a trestání škůdců. Dojde vám, že to nejsou jen voliči komunistů, kdo tady potřebuje osvěžit paměť.


V článku byly použity obrázky ze seriálů Žena za pultem a Simpsonovi, z filmů Parta hic, Slunce, seno, erotika, z DVD Včera, dnes a zítra a fotografie Ann Rafalko.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 27 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 10. 2012 5:45, j. fišer, třebíč

nejsem zastáncem výhradně levicových nebo pravicových názorů
oba názory mají mít svůj podíl současně
dnešní výrazný nárůst levice je dán nekompetentností pravice, která dosti neurvale rozkrádá státní prostředky
to ovšem není pravice, ale mafie, která tím defrauduje doopravdické pravicové názory

+105
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 10. 2012 9:25

Koukám, že naprostá většina debatujících absolutně nepochopila, o čem je tu řeč, a jenom porovnává, co šlo sežrat dřív a co jde sežrat dneska. V čem už jsme bolševika předběhli, to je negramotnost, měl slušně našlápnuto, ale Západ v čele s televizí je v tom lepší.

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (27 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Jaký dopad budou mít krajské a senátní volby?

19. 10. 2012 | Ondřej Tůma

Očima expertů: Jaký dopad budou mít krajské a senátní volby?

Co pro Českou republiku znamenají výsledky krajských a prvního kola senátních voleb? Přečtěte si názor politologa Jiřího Pehe, ekonoma Lukáše Kovandy, sociologa Jana Kellera či miliardáře... celý článek

Povolební komentář: Naduřelého píchati do břicha…

15. 10. 2012 | Michal Chleboun | 17 komentářů

Povolební komentář: Naduřelého píchati do břicha…

Když byly v sobotu zveřejněny první výsledky sčítání hlasů v krajských a senátních volbách, jedna věc byla jasná každému: voliči se rozhodli vyprášit kožich vládnoucí ODS i dominantní... celý článek

Malé peníze: Mzdy za komunismu a dnes – zbohatli jsme skoro všichni!

20. 6. 2012 | Jan Müller | 69 komentářů

Malé peníze: Mzdy za komunismu a dnes – zbohatli jsme skoro všichni!

„Pořád nadávám na mzdy, nechce se mi věřit, že by dneska skutečně byly mzdy vyšší, když to všechno sebrala inflace,“ píše nám čtenář. Poprosili jsme Jana Müllera, aby se tomu v každostředečním... celý článek

Komunisté jsou živou hrozbou

15. 4. 2005 | Erik Tabery | 1 komentář

Komunisté jsou živou hrozbou

Žádná jiná politická strana nebudí takové obavy jako ta komunistická. Přitom se ale stále častěji ozývá, že je to zbytečný strach, neboť komunisti jsou již strana demokratická a se... celý článek

Partners Financial Services