Sedm důvodů, proč je „Jugoška“ deset let před námi

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 21. 9. 2012 | 21 komentářů
Češi by se neměli povyšovat nad chudší balkánské země, do kterých jezdí na dovolenou. Tamní znalost angličtiny nebo rozšíření bezplatného bezdrátového internetu budeme dohánět ještě dlouho.
Sedm důvodů, proč je „Jugoška“ deset let před námi

„V Maďarsku je to jak u nás, v Chorvatsku pět let za náma, v Bosně jak v půlce devadesátých let.“ Dovolenkářská moudra, která občas zaslechnu, nečekaně přesně odpovídají tomu, v jakém odstupu se od sebe drží hrubé domácí produkty na hlavu v jednotlivých zemích.

Nechejme ale tenhle druh turistiky těm, kteří cestují jen proto, aby si mohli dva týdny připadat nadřazeně. Zkusil jsem to letos naopak: projet Chorvatsko, Bosnu a Srpsku (bohaté Slovinsko nepočítám) s očima a ušima na šťopkách a jako při prvním porevolučním rodinném výletu do rakouské Billy si představovat, co všechno se možná dostane i k nám – a kdy. Deset let z nadpisu berte jen jako nanejvýš orientační údaj.

1. Cizí jazyky

Přeložil jsem z angličtiny tři knihy – a stejně jsem se za svou nepohotovou czenglish styděl před kdejakou chorvatskou prodavačkou v samoobsluze. Stačilo neuměle říct dobar dan – a vždy od pokladny následovalo hello. Všude, včetně obchodů a stánků mimo turistické cíle. Číšník v jedné sarajevské restauraci si dokonce mezi chody vygoogloval českou frázi „Jak se jmenujete?“ Nemám pocit, že by tím přiblížil zánik své mateřštiny, jak občas před cizími jazyky varují čeští lenoši převlečení za vlastence. Zato si deseti sekundami práce zvýšil dýško a vyrobil dvě chodící reklamy na svůj podnik.

2. Veřejný prostor

Jako druhý obývák. Od parku v centru Záhřebu osvětleného lustry a rozpohybovaného muzikanty po plácek mezi paneláky na splitské periferii, na kterém hrává padesátka starých chlapů dlouho do noci bocciu. V Česku žijí na ulici jen teenageři a Romové; jedním z iniciačních rituálů bílých dospělých je totiž pořídit si zahradu a vysokým plotem všechno své grilování a popíjení piva schovat před světem. Velká škoda: vždyť města kvetou právě proto, že se v nich náhodně setkávají různí lidé. To ale nejdřív musí chodit ven.

3. Wi-Fi

Anketa

Co se vám vybaví, když se řekne Jugoslávie?

Ať už veřejná na hlavním náměstí na útraty radnic, anebo v sebeomšelejší čevabdžinici pro každého, kdo si dá kafe za patnáct korun. Skvělý způsob, jak se z telefonu připojit na Foursquare a Tripadvisor a bezpečně se tak vyznat v tom, které podniky v okolí jsou pasti na turisty a které stojí za každé euro útraty. (A taky jednoduché řešení, jak se do obličeje vysmát Vodafonu, který si za bosenský megabajt dat účtuje 250 korun.)

4. Dálnice

Rychlé a bez billboardů, drolících pozornost. I když má systém mýtných bran nevýhody, dvakrát se natáhnout s lístkem z okna je nesrovnatelně pohodlnější než kvůli jedné cestě shánět, lepit a odlepovat známku. A hlavně: například na Istrii lze po dlouhém rozestavěném úseku jet alespoň v jednom hotovém pruhu. Možná se takhle dalo ušetřit za megalomanskou autostrádu mezi Vyškovem a Kroměříží, jejíž čtyři pruhy budou mít smysl teprve za mnoho let, až bude pokračovat dál na Slovensko.

Vzhůru dolů

Náskok nemusí být věc jenom příjemná – hlavně když státy závodí ke dnu. Za deset let může v Česku ledasco vypadat nebo fungovat hůř dnes dnes. Ochutnávku najdete opět na Balkánu:

5. Městská hromadná doprava

Svůj národní poklad pořád neumíme docenit. A ani uhlídat před vyváděním peněz, následnými škrty a rušením spojů. Proto můžou česká krajská města dřív či později dopadnout jako srovnatelně velká balkánská: jen pár autobusových linek s dlouhými prodlevami, zastávky bez jízdních řádů a automatů, nepřestupní lístky v ceně půlhodinové místní výplaty. Zavilí motoristi, kteří mají pocit, že je MHD jen další socialistickou loupeží, pak možná budou překvapeni, až se do „jejich“ ulic vžene násobně víc aut a cyklistů.

6. Smog

Do bosenských měst jej fouká nedostatek obchvatů, drahá a nefunkční MHD i všeobecná tolerance k třicet let starým dieselům. U země vzmáhající se po zničující válce se to snad dá pochopit; nechuť třikrát bohatších Čechů k zavádění pěších a emisních zón a k městské cyklistice mi je ale záhadou.

7. Nacionalismus přecházející do etnické nenávisti

Zatímco Chorvatsko se hojí i ve vnitrozemí, v Bosně najdete pozůstatky války všude, i po dvou dekádách. Dřív nejbohatší zemi Balkánu přivedla v devadesátých letech do ruin myšlenka, že za problémy můžou „ti druzí“. Právě na ní staví svůj současný marketing všechny velké české strany. Přemýšlejte o tom, až se budete příští rok ráchat na Makarské – a smát se Chorvatům, že neumí uvařit pořádné pivo. (Což mimochodem umí.)

S Kašpárkem na cestách

Michal Kašpárek

Další postřehy a komentáře Michala Kašpárka

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 9. 2012 12:06, xXx

Pane Kasparku, text zajimavy, ale ta touha po jednoduchych resenich vas zaslepuje. Nizkoemisni zony v Nemecku snizeni prachovych castic v ovzdusi mest neprinesly, zato prinesly mnoha lidem spoustu problemu a nakladu. V jednom clanku rikate, jak je nepohodlne lepit nekam nejakou znamku (ano, je), ale lepeni ekologicke nalepky na sklo vam nevadi. Chcete, aby vam danovy poplatnik platil pripojeni k Internetu namisto toho, abyste si ho zaplatil sam. Kritika touhy po zivote v privatnim prostoru namisto verejneho, to je take socialismus az na pudu. Mozna vy vidite pokrok v tom, ze vam stat bude stale vice regulovat vase potreby, moznosti a prani, ale spousta jinych v tom pokrok rozhodne nespatruje...

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 9. 2012 10:33, Mlhoš

Chápete podstatu mého příspěvku? Je jedno, jak se to píše cyrilicí. Podstata mého příspěvku spočívá v tom, že se podivuji faktu, že ČESKÝ plný název státu Republika srbská se V ČEŠTINĚ zkracuje jako Srpsko a ne jako Srbsko, což by bylo logičtější, byť chápu, že by to svádělo k záměně s "normálním" Srbskem. Ale to je nutné řešit jinak a ne takhle komicky. A v životě je to skutečně vyvážené - jestliže jsou arogantní k lidem bouchači pojistek z Partners, není důvod, proč by neměli být stejně přidrzlí i redaktoři jejich webu!

Zobrazit celé vlákno

-12
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

balkán, bosna, chorvatsko, jugoslávie

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Horká půda

22. 7. 2012 | redakce Peníze.CZ

Horká půda

Sluníčko, rozpálený písek, horké maliny do poháru. Dovolená značka ideál. No ne?

Jak se správně pojistit na cestu do zahraničí

26. 6. 2012 | Lukáš Kaplan | 1 komentář

Jak se správně pojistit na cestu do zahraničí

Nastává čas dovolených a zájem o cestovní pojištění přirozeně kulminuje. Pojďme se v rychlosti podívat, jak při jeho výběru neklopýtnout.

Letos bez konzerv. Mazané triky, jak si na dovolené levně žít jako králové

11. 5. 2012 | Michal Kašpárek | 6 komentářů

Letos bez konzerv. Mazané triky, jak si na dovolené levně žít jako králové

Cestujte jako geekové: levně, dobrodružně, ale přitom bezpečně. Varujeme: čtení článku může způsobit chuť na všechno se vykašlat a okamžitě vyrazit do světa.

Spolujízda je dvakrát rychlejší a levnější než vlaky. Málokdo o ní ale ví

14. 10. 2011 | Michal Kašpárek | 9 komentářů

Spolujízda je dvakrát rychlejší a levnější než vlaky. Málokdo o ní ale ví

Jak z auta udělat jeden z nejlevnějších a k přírodě nejšetrnějších dopravních prostředků? Nacpat ho spolujezdci. Na českém internetu s tím pomáhá hned několik služeb.

Vyfotíš, zaplatíš! Pozor na dovolené, i architektura může být chráněná autorským právem

3. 6. 2011 | Michal Kašpárek | 15 komentářů

Vyfotíš, zaplatíš! Pozor na dovolené, i architektura může být chráněná autorským právem

Vyfotit si na dovolené město, most anebo sochu v parku a pak se albem pochlubit ostatním vypadá jako samozřejmost. Přesto za to nad vámi v některých oblíbených destinacích visí pokuta,... celý článek

Partners Financial Services