Nalezenou peněženku si nenechávejte, je to o kriminál

Naditá šrajtofle a čeká si tu na chodníku jen na vás. Nebo rovnou kufr peněz. A pak palmy, pláž, horké slunce... Přestaňte snít! Najít na ulici hotovost může být spíš pro vztek. Neodevzdáte pět milionků a můžete si jít sednout až na osm let. Na druhou stranu – půlmilionové nálezné vlastně taky není k zahození.
Nalezenou peněženku si nenechávejte, je to o kriminál

Trestný čin, za který by vás mohli soudit a odsoudit, se jmenuje zatajení věci. Takže pokud nechcete riskovat, raději odevzdejte nalezenou věc majiteli – pokud zjistíte, kdo jím je – nebo na obecním úřadě. Máte pak nárok na nálezné. V případě nálezu pěti milionů, by dělalo příjemného půl milionu korun.

Vraťte sami, odevzdejte obecnímu úřadu

Když nalezená peněženka obsahuje doklady svého majitele, můžete ho sami vyhledat a ztracenou peněženku mu předat. Pokud není možné majitele identifikovat, musíte ji odevzdat obci, na jejímž území jste ji našli. Takovou povinnost vám ukládá občanský zákoník, který se pravidly nakládání s nalezenými věcmi zabývá ve svém paragrafu číslo 135. V prvním odstavci se výslovně uvádí: „Kdo najde ztracenou věc, je povinen ji vydat vlastníkovi. Není-li vlastník znám, je nálezce povinen odevzdat ji obci, na jejímž území k nálezu došlo...“

A co se bude s nalezenou peněženkou dít dál? Naprostá většina obcí má vlastní předpisy, ve kterých dopodrobna popisuje nakládání s nalezenou věcí. Na obecním úřadě, kde ji odevzdáte, s vámi sepíšou protokol o nálezu a nález zaevidují do příslušného spisu či knihy ztrát a nálezů. Peníze pochopitelně nezůstávají někde ve skladu, ale jsou uloženy na účet, kde je vedou jako cizí prostředky. Povinností obce je pokusit se vypátrat majitele a informovat veřejnost o nalezené věci, a to nejlépe zveřejněním na úřední desce obecního úřadu.

Vlastník nalezené věci má pak přesně šest měsíců na to, aby se o ni přihlásil. Pokud tak neučiní, propadá věc obci.

Ztráty a nálezy podle zákona

(1) Kdo najde ztracenou věc, je povinen ji vydat vlastníkovi. Není-li vlastník znám, je nálezce povinen odevzdat ji obci, na jejímž území k nálezu došlo. Nepřihlásí-li se o ni vlastník do 6 měsíců od jejího odevzdání, připadá věc do vlastnictví této obce.

(2) Nálezce má právo na náhradu nutných výdajů a na nálezné, které tvoří deset procent ceny nálezu. Zvláštní právní předpis může jinak upravit oprávnění toho, kdo věc našel nebo ohlásil. 

(3) Přihlásí-li se vlastník věci, která byla odevzdána obci podle odstavce 1, před uplynutím lhůty 6 měsíců od jejího odevzdání obci, je vlastník věci povinen nahradit obci náklady, které jí v souvislosti s opatrováním věci vznikly.

Zdroj: Zákon č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, § 135

Máte právo na nálezné: deset procent pro vás

Poctivému nálezci přísluší nálezné deset procent z ceny nálezu. První na řadě s placením je majitel. A to jak v případě, že mu odevzdáte ztracenou věc (peněženku) přímo do rukou, tak i tehdy, když se o ni přihlásí prostřednictvím obce. Zároveň máte nárok na zaplacení nutných nákladů, které vám mohly vzniknout – například cestovné, náklady za telefon apod. To když se s nalezenými pěti miliony vydáte přes půl republiky. Pokud by se majitel bránil vám nálezné zaplatit, jednal by v rozporu se zákonem. Vy je pak můžete po něm soudně vymáhat.

Anketa

Upřímně, co byste dělali s nalezenou peněženkou s desíti tisíci a doklady?

Pokud se ale majitel do šesti měsíců od nálezu nenajde, o nálezné požádejte obec. Máte na to tři roky, pak vyprší promlčecí lhůta.

Může se vám také stát, že v nalezené peněžence bude kromě hotovosti třeba výherní tiket nebo stírací los. Pokud později majitel tiketu či losu vyhraje, máte nárok i na nálezné deseti procent z výše výhry – takže opisujte čísla losů...

Možná vás napadne, že nejjednodušší je ztracenou peněženku odevzdat na policii. Pokud tak učiníte, měli by vás odkázat na příslušný obecní úřad. Jinak s vámi o nálezu musí sepsat protokol o převzetí věci. Jestliže policie majitele nalezené věci či peněženky nenajde, měla by ji předat na obecním úřadě. Vzhledem k tomu, že můžete nálezné uplatnit pouze vůči majiteli, nebo obci, které věc po šesti měsících připadne, od policie se žádného nálezného nedočkáte.

Věc jste si ponechali? Můžete skončit ve vězení

Poctivost u vás nezvítězila a nalezenou peněženku jste si ponechali? Jak už jsme psali výš, dopustili jste se tak trestného činu zatajení věci, za který můžete být potrestáni vězením, peněžitým trestem či zákazem činnosti. Ostatně: zákon hovoří jasně:

Co vám hrozí, když si nalezenou věc ponecháte

(1) Kdo si přisvojí cizí věc nebo jinou majetkovou hodnotu nikoli nepatrné hodnoty, která se dostala do jeho moci nálezem, omylem nebo jinak bez přivolení osoby oprávněné, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti.

(2) Odnětím svobody na šest měsíců až pět let nebo peněžitým trestem bude pachatel potrestán, získá-li činem uvedeným v odstavci 1 pro sebe nebo pro jiného značný prospěch.

(3) Odnětím svobody na dvě léta až osm let bude pachatel potrestán, získá-li činem uvedeným v odstavci 1 pro sebe nebo pro jiného prospěch velkého rozsahu.

Zdroj: Zákon č. 40/2009 Sb., trestní zákoník, § 219

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 23 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 9. 2012 6:21

Já už našel takových peněženek,vše jsem vrátil a dostal odměny :-)
Pokud bych nalezl peníze bez dokladů tak bych je nevracel ! Natož obci která by si po půl roce namastila kapsu !

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 9. 2012 9:01, kozáková

Zajímá mě zda mám nárok na nálezné ve vyši 10% i v případě kdy mi někdo vloží svou chybou peníze na účet .
to se mi stalo na účet mi někdo cizí dal 4000 Kč, těch telefonátů do banky která mi nechtěla říct z jakého účtu a od koho,takže to nešlo nikam vrátit...takže jsem bance po telefonu nahlásila že se asi někdo spletl...asi po měsíci 4000 Kč z mého účtu konečně beze slova zmizelo ,bez jediné omluvy ,vysvětlení nic.Tak mě zajímá mám nárok na 10% z této částky.
Nevím proč bych někomu měla bezplatně hlídat na svém účtu peníze,a ty telefonáty s city bank přes mobil mě stálo přes 200 Kč,nervy co je to za peníze...
Takže bych uvítala článek mám nárok na nálezné 10% z částky i z peněz pokud mi někdo pošle peníze na účet omylem a já je vrátím ?
A pokud ano,jak postupovat když Vám banka bezplatně odmítne sdělit od koho peníze jsou,jak vymáhat?

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (23 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

nálezné, občanský zákoník

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Malé peníze: Na účtu mi přistála cizí výplata. Můžu si ji nechat?

4. 4. 2012 | Jan Müller | 32 komentářů

Malé peníze: Na účtu mi přistála cizí výplata. Můžu si ji nechat?

(Skoro) každý týden odpovídá Jan Müller ze serveru Malé peníze na otázku čtenářů Peníze.cz. Dnes čtěte obzvlášť pečlivě, nechcete-li mít opletačky se zákonem.

Okradli vás? Za nové doklady zaplatíte pár set korun.

1. 2. 2010 | František Mašek

Okradli vás? Za nové doklady zaplatíte pár set korun.

Částky za obstarání ztracených či odcizených dokladů nejsou v Česku zrovna nejnižší. Za duplikáty vydáte minimálně stokoruny, někdy i tisícikoruny. Záleží na tom, kolik dokladů a platebních... celý článek

Ztracená či odcizená peněženka: kam dřív skočit

17. 4. 2007 | redakce Peníze.CZ | 5 komentářů

Ztracená či odcizená peněženka: kam dřív skočit

Přišli jste o peněženku a s ní také o platební karty, občanský a řidičský průkaz, legitimaci MHD či průkaz pojištěnce? Co honem dělat, kam zavolat, co musíte doložit, za jak dlouho... celý článek

První pomoc pro případ ztráty peněženky

6. 4. 2006 | Kateřina Boušová | 10 komentářů

První pomoc pro případ ztráty peněženky

Přišli jste o peněženku a s ní také o platební karty, občanský a řidičský průkaz, legitimaci MHD či průkaz pojištěnce? Co honem dělat, kam zavolat, co musíte doložit, za jak dlouho... celý článek

Pojištění karty zaplatí i ztracené klíče či doklady

3. 6. 2004 | Kristýna Havligerová | 1 komentář

Pojištění karty zaplatí i ztracené klíče či doklady

Pojištění zneužití či ztráty platební karty dnes již nabízí většina bank. Liší se hlavně pojistným krytím, to znamená tím, co banka klientům uhradí, ale i cenou a výší pojistného limitu.... celý článek

Partners Financial Services