My Češi a naše vzory. Co si o nich myslíte?

Souboj českých velikánů a velikánek o vaše „palce“ jsme na webu Peníze.cz spustili přesně před čtvrt rokem. Zajímá vás, koho Češi milují a koho by nechali usmažit v pekle? Pak jste na správném místě.
My Češi a naše vzory. Co si o nich myslíte?

Ještě předtím než se pustíme do bilancování, pár slov o tom, jak náš Souboj osobností funguje. U každého článku, který na našich stránkách navštívíte, najdete v pravém sloupci box nadepsaný Souboj osobností a v něm fotografie dvou známých postav českých polistopadových dějin. V databázi jich máme celkem 117. Osobnosti jsme vybírali na základě jednoduchého pravidla. Daný člověk musí být veřejně známý a musí být nějakým způsobem spojen se světem peněz – podniká, působí v politice, vede významnou společnost, komentuje ekonomické dění, investuje, lobbuje, nebo některé z těchto kritérií splňoval v minulosti. Žádné další omezení jsme si nestanovili, abychom zbytečně nediskvalifikovali možné kandidáty.

Minule jsme se v rubrice Co si o tom myslíte? ptali, jak se díváte na vylepšování služeb Českých drah: nalili jsme do nich deset miliard, aby dokázaly vykázat půlmiliardový zisk. Letos mají celkem proinvestovat dvanáct miliard. Jsou ty peníze vidět i na sedadlech ve vagonech, nebo jen na sedadlech ředitelského služebního auta? Co z proklamovaných zlepšení jste zažili na vlastní kůži a co oceňujete?

Diskuzi o Českých drahách ale nakonec docela zastínila diskuze pod sousedním článkem o České poště. S odpuštěním a dovolením bychom vítěze hledali spíš tam, takže si knížku necháváme do příštího týdne.

Výběr dvou tváří do každého souboje je čistě dílem náhody. Vy jako hlasující máte několik možností, jak na naši nabídku zareagovat. Pokud jste našli svého favorita, můžete ho kliknutím na jeho fotografii označit jako vítěze duelu. V tu chvíli se vám vygeneruje další dvojice a vy můžete hlasovat dále, dokud vás naše bitva nepřestane bavit nebo se rozhodnete podívat na stránku se souhrnnými výsledky všech duelů pro daný kalendářní měsíc. Duel můžete rozhodnout i v případě, kdy je vám naopak jeden z kandidátů natolik nesympatický, že ho zkrátka nechcete nechat vyhrát a raději zvolíte jeho soupeře. Samozřejmě se ale může stát, že vám náhoda do cesty postaví dva kandidáty, u nichž se nedokážete rozhodnout, který z nich je vám sympatičtější, nebo kterého z nich více nesnášíte. Takový souboj Radovana Krejčíře s Bohumírem Ďuričkem pro mě opravdu vítěze nemá. Proto v boxu  najdete také tlačítko „Chci jiný souboj“, jež vám okamžitě vylosuje nové kandidáty.

Výsledková sezóna

Největším žijícím Čechem se vztahem k penězům je Japonec. Respektive Čechojaponec. Tak nějak vypadají výsledky 190 250 duelů na první pohled. Tomio Okamura, který začínal jako popelář a vlastní pílí se vypracoval do pozice podnikatelské stár, se zúčastnil nejvíce duelů (4070), respektive nejméně z vás u něj kliklo na tlačítko „Chci jiný souboj“. A Tomio také nejvíce duelů vyhrál (2581).

Souboj osobností v číslech

Soubojů celkem: 190 250

Nejvíc soubojů

4070

Tomio Okamura

Nejmíň soubojů

2613

Radovan Vítek

 

Nejvíc vítězných

2581

Tomio Okamura

Nejmíň vítězných

619

Aleš Hušák

 

Nejvíc prohraných

2520

Miroslav Kalousek

Nejmíň prohraných

1056

Miloš Zeman

 

Hrdina (vyhrané - prohrané)

+1480

Miloš Zeman

Padouch
(vyhrané - prohrané)

-1796

Miroslav Kalousek

 

Hrdinka (vyhrané -
prohrané)

+953

Markéta Šichtařová

Padouška (vyhrané -
prohrané)

-140

Šárka Grossová

Jenže bývalý mluvčí Asociace cestovních kanceláří také spoustu bitev prohrál (1489), a proto si vavřínový věnec odnést nemůže. Byla by to cena za kontroverzi. Stejně jako má Tomio více či méně fundovaný názor na vše, s čím ho oslovíte; hlavní je, že nějaký má a je slyšet - máte i vy všichni, kteří jste v anketě hlasovali, nějaký názor na Tomia. Těch kladných je více, spoustě z vás ale pořádně hýbe žlučí. A velký Čech musí národ sjednocovat a ne rozdělovat.

Kdo si tedy ocenění zaslouží? Rozhodně ne podnikatel Radovan Vítek, který ve vás emoce příliš nevzbuzoval, protože jste ho nechali účastnit jen 2613 duelů. A nebude to ani Aleš Hušák, kterému jste udělili nejméně kladných hlasů ze všech účastníků (613 vyhraných duelů) společně Milanem Jančíkem (628), Pavlem Bémem (659) a Romanem Janouškem (713 vyhraných duelů).

Z Vysočiny na piedestal

Největším žijícím Čechem je... tři… dva… jedna… důchodce z Vysočiny. Miloš Zeman získal absolutně nejvíc plusových bodů, což je hodnota udávající rozdíl mezi vyhranými a prohranými duely, která mírně znevýhodňuje kontroverzní osobnosti ve prospěch postav oblíbených a málo negativních. Pracovně jim říkám kliďasové.

Celkem 1480 plusových bodů nedokázal získat ani druhý ekonom Tomáš Sedláček (+ 1316) a třetí shodou okolností také ekonom David Marek (+ 1229). Teprve čtvrtý pak skončil Tomio Okamura (1092 plusových bodů). Mezi ženami pak vyhrála Markéta Šichtařová (953 plusových bodů).

Ze Strakovky do p….l

Do poslední chvíle napínavý byl souboj o největšího padoucha. O prsa vietnamské ženy nakonec mohutným finišem v posledních dnech zvítězil současný ministr financí Miroslav Kalousek, který nejenže nejvíc soubojů prohrál (2520), ale především dosáhl nejvyššího záporného čísla (opět rozdíl mezi vyhranými a prohranými souboji) -1796 záporných bodů a poprávu tak putuje do pekel. Konkurovat mu tak nemohli ani Pavel Bém s Alešem Hušákem. P. S.: Jakkoliv je náš „výzkum“ orientační a obtížně zobecnitelný na populaci, zítra čekáme v redakci telefon…

Otázek mám tentokrát víc. Vyberte si ty, které vám přijdou zajímavé:

  • ► Koho byste za největšího Čecha vybrali vy?
  • ► Byl by Miloš Zeman dobrým ministrem financí? A co Tomio Okamura?
  • ► Měl by Miroslav Kalousek rezignovat?
  • ► Co si o tom myslíte?

A jako vždy jsme připraveni autora nej(dů)vtipnějšího, nejchytřejšího, nejosvícenějšího, nejulítlejšího, nejkrásnějšího... prostě nějak výjimečného příspěvku odměnit knížkou.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

20. 7. 2012 7:57

Chuděro, čeština tím netrpí, neutrpěla kdysi košilí či školou, neutrpěla později televizí, tenisem a jediný, kdo je tam, co říkáte, jste tady vy.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 7. 2012 23:22

Tak to mne vice boli vyrazy typu:
RANVEJ, BRIFINK a pod! Cestina jde uplne do prd**e!!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 7. 2012 23:14

No... a proč myslíte? Že to tak bylo před padesáti lety? To už nikoho nezajímá.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 7. 2012 23:09 | Hugo

Fascinuje mne, jak si nějaký dement dovoluje kritizovat češtinu jiného diskutujícího, a přitom sám píše "cesky". Mej se v tresti.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 7. 2012 15:23 | kybernet

Vy se napred soustredte na cestinu. "nebudu se soustredit" je cestina vhodna tak akorat pro novinare. Cesky je to bud nesoustredim se nebo nebudu se soustredovat.
-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 7. 2012 15:04

Kellner vůbec není jen Home Credit. A co je to reálná hodnota? A proč by Kellnerův vliv na ekonomiku měl být negativní, jak?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 7. 2012 14:09 | KarelT

Přiznám se, že u víc než poloviny osobností neznám jejich přínosy či jak podnikají a tudíž je nemohu hodnotit. Ale zdá se mi, že řada lidí hodnotila podle toho kolik dotyčný vydělává, nikoli podle toho jestli je něčím opravdu prospěšný. Poměrně dost hlasů dostali i vyložení škůdci, kteří "vydělávají" tím, že tahají z lidí peníze aniž by vytvořili cokoliv co má reálnou hodnotu (např. Kellner s jeho HomeCreditem) a jejichž vliv na ekonomiku je negativní.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 7. 2012 12:58 | Markéta

V současné době mi nepřijde, že v ČR je jediná osobnost, kterou bych mohla označit za největšího Čecha, pokud nám nepůjde o vzrůst člověka:) Ale je zde řada osobností, které si zaslouží úctu a respekt. Pokud se nebudu soustředit na sportovce, určitě bych mezi osobnosti ČR zařadila světově známého chirurga B. Pomahače anebo brněnského podnikatele Jaroslava Klímu, který naší zemičku prezentuje ve světe rize českou firmou Tescan a.s. a snaží se vytvářet dobré pracovní podmínky pro své zaměstnance nejen v ČR, ale i ve světě, s cílem nabízet práci mladým vysokoškolákům v daném oboru. Nedokáži dost dobře ocenit práci politiků, protože za jejich slovy nevidím konkrétní výsledky, proto za poslední slušné politiky, kterým bych věřila, že to s naší zemí mysleli dobře, považuji ty, kteří lid zastupovali za první republiky. Ti se alespoň zasloužili o vznik našeho státu, o vytvoření zákonů, které měly hlavu a patu. Možná by stačilo, aby zemi řídila vláda, složená z odborníků na konkrétní problematiku a pak by náš stát nepotřeboval platit 200 poslanců a 81 senátorů. Stejně si každá vláda dělá to, co chce, bez ohledu na názor druhých. Také je mi líto, že za osobnosti považuje náš národ pouze sportovce a tzv. televizní celebrity, zatímco o vědcích a o lidech, kteří se starají bezzištně o druhé, se nikde moc nedočtete.Hlavně ta mladší generace by nejspíš nikoho takového za největšího Čecha nezvolila. Mám strach, že díky příkladům našich politiků, budou mít naše děti za idoly tuneláře a podvodníky. Jsem ale optimista a tak si říkám, že dokud budou tady lidé, kteří budou učit své děti těm pravým hodnotám, nebude tak zle.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 7. 2012 7:51 | Marcela

Dobrý den.Já sama nevím koho ze známých lidí z politiky či byznysu označit za "největšího" Čecha.Za každého by měla mluvit jeho práce,tak i tento průzkum ledacos ukázal.Koho si lidé váží a koho by poslali někam.Kolikrát stáli proti sobě dva grázlové,že si člověk nemohl vybrat.Zda by byl Miloš Zeman dobrým ministrem financí nevím,ale jako premiér byl jedním z těch lepších.Při nabíce dnešních prezidentských kandidátů si ho dovedu představit i jako prezidenta.Články a blogy pana Okamury sleduji a v hodně věcech s ním souhlasím.Říká co si o dnešní politice a politicích myslí a to je sympatické.Zda by sám měl nějaká dobrá řešení,kdyby byl ve vládě a hlavně dokázal je prosadit,tak to nevím.Co týká pana Kalouska,tak by měl odstoupit a nebo by ho měl pan Nečas odvolat.Je to velmi arogantní člověk a nevěřím mu .V posledních dnech sleduji rozpravy ve sněmovně.Kdyby to nebylo drama pro celý náš národ co se nyní děje,tak by to mohl člověk vnímat jako frašku.Chybí mě tam největší z řečníků pan poslanec Rath.Je ,ale tam ,kde si asi zaslouží být a za ním by měli následovat další.Je jich hodně.Kdyby se půlka rozkradených peněz vrátila do státní pokladny,tak máme smazaný dluh a jsme ještě v přebytku.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 7. 2012 0:26 | jezevec

Největší čech je samozřejmě Cimrman, to už bylo opakovaně diagnostikováno(neplest s diagnozou). Jinak zeman by byl mizerným ministrem financí a okamura ještě horším, a kalousek by měl rezignovat teprve až za něj bude lepší náhrada.
Myslím že tento názor není ani nejdůvtipnější, ani nejvtipnější, ani nejchytřejší, ani nejosvícenější, ani nejulítlejší, ani nejkrásnější, ... ba ani výjimečný - ale je to prostě tak. Může se nám to nelíbit, můžeme s tím i nesouhlasit, . . . .
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 10 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Petr Borkovec: Výše naší penze záleží jen na nás

31. 5. 2012 | Petr Dašek | 24 komentářů

Petr Borkovec: Výše naší penze záleží jen na nás

„O stáří se s klienty bavíme už při prvním setkání. Ptáme se, jak představují svou penzi a svůj život, kdy chtějí přestat pracovat. Většinou zjistíme, že jejich představy o důchodu... celý článek

Jan Sokol: Peníze u nás fungují až příliš dobře

28. 4. 2012 | Ondřej Tůma | 2 komentáře

Jan Sokol: Peníze u nás fungují až příliš dobře

Pohled ekonomů na problémy dnešního finančního světa vám přinášíme poměrně často. Jak se na společnost řízenou penězi dívá filozof Jan Sokol? Jakou moc nad námi peníze mají? A měla... celý článek

Dvořák, Janeček, Šachta, Rittig, nebo Randák? Zvolte si svého padoucha!

1. 3. 2012 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Dvořák, Janeček, Šachta, Rittig, nebo Randák? Zvolte si svého padoucha!

Kradeš, lžeš a podvádíš, tuneluješ, odkláníš a nedaníš. Taková obvinění slýcháme v Česku často. V souvislosti s kauzami pražského dopravního podniku alias erární dojné krávy se s nimi... celý článek

Tomio Okamura: Z popeláře milionářem

28. 3. 2011 | Ondřej Tůma | 15 komentářů

Tomio Okamura: Z popeláře milionářem

Exkluzivní rozhovor s Tomiem Okamurou, viceprezidentem Asociace českých cestovních kanceláří a agentur a úspěšným podnikatelem, o tom, jak spletitá může být cesta na vrchol. Kromě jeho... celý článek

Partners Financial Services