Za miliardy dělá stát z lidí ohyzdy, tvrdí fotografové

Karel Toman | rubrika: Aktuálně.cz | 10. 6. 2012 | 13 komentářů
Kroměříž. Černovláska na schodech úřadu si přitiskne občanku na hruď. Je spokojená s fotkou na svém čerstvém dokladu? „Ne,“ odpoví bez váhání.
Za miliardy dělá stát z lidí ohyzdy, tvrdí fotografové

Vybledlá podobenka mladé dámy připomíná portrét vyjeveného zločince.

„Fotili mě natřikrát,“ připomíná Lenka. Využila tak práva volby, které ministerstvo vnitra ve svých pravidlech biometrického fotografování na občanky připouští. „Ale nebyla jsem spokojená ani jednou,“ zpochybňuje vzápětí smysl takové možnosti.

Kolem nových biometrických fotokabin je to tak skoro se vším. Miliardový projekt úředního focení – navzdory prohlášením o opaku – lidem vyřizování dokladů spíš komplikuje. A fotografům navíc ohrožuje živnost.

Zlevnění za 4,5 miliardy

Přínos fotokabin spočívá v „zjednodušení agendy“ a „snížení nákladů“ na pořízení pasů a občanek, jmenuje údajné výhody projektu cestovních dokladů s biometrickými prvky Břetislav Oliva z tiskového oddělení ministerstva vnitra.

Zatím se ale příliš nedaří ani jedno.

Když roku 2006 projekt začínal, psala média o tom, že bude příštích pět let stát celkem 4,5 miliardy korun. O šest let později systém vydávání občanek v přechodném roce kolabuje, protože nezná datum 29. února, lidé si kvůli focení na pasy berou volno a tráví celé dny na úřadech. Úředníci pracují přesčasy a radnice nakupují potřebné kabiny ze svého, protože přístrojů není dost.

Nedaleké ateliéry fotografů přitom zejí prázdnotou. Ti, co se u nich „nebiometricky“ fotí do průkazu ZTP nebo sportovních registraček, jsou vyřízení do dvou minut.

Vykulené úřední portréty v dokladech navíc nejsou tak úplně zadarmo, jak se tváří. Podle Komory fotografických živností stát práci fotografů pouze „supluje z daní“ a kromě toho ještě ohrožuje jejich živnost.

Před šesti lety komora odhadovala, že biometrické focení připraví o živnost dva tisíce fotografů. „Naše obavy se potvrdily,“ uvádí bez podrobnější analýzy a dat tajemnice komory Pavla Davidová, podle které je současný stav „obchodní křečí před faktickou smrtí živnosti,“ která ale „nikoho nezajímá, pokud z ní necáká krev.“

Na úřadech narváno, v ateliérech pusto

Potíže živnosti postižené další vládní reformou potvrzuje například cesta do ulic moravské Kroměříže.

„Vidíte, jak je tu prázdno. Dřív se tu na doklady chodilo fotit dvacet až třicet lidí denně, tohle byste neviděl,“ tvrdí ve svém prázdném ateliéru kroměřížský podnikatel Antonín Král.

„Manželka to teď spočítala. Meziroční pokles tržeb za fotografické služby za období leden až květen činí 42 procent,“ dokládá, jak na jeho ateliér dopadla opatření platná od letošního Nového roku.

„O polovinu i víc,“ odhaduje propad Jana Muchová z nedalekého konkurenčního ateliéru Mucha.

Pasové a občankové fotky představovaly donedávna stabilní  a silné jádro příjmů živnosti. „Odliv prací v oblasti průkazové fotografie fotografům určitě do pomyslné rakve pomáhá,“ tvrdí tajemnice Davidová.

Fotit do pasů fotografové nesmějí už od září 2006. I proto teď plní čekárny úřadů rodiče s dětmi, které musí mít do konce června vlastní cestovní doklad.

Ministerstvo argumentuje, že fotografové, kteří prošli školením a zřídili si datovou schránku, mohou aspoň na občanské průkazy fotit dál. Fotku ale musí ministerstvu poskytnout zdarma. Podle fotografů však lidé raději ušetří a nechají se „cvaknout“ úředně.

Anketa

Jakou máte fotku na občance?

Antonín Král to řeší tak, že fotku do občanského průkazu poskytuje jako doplněk zdarma k sadě čtyř průkazkových fotek za 130 korun. Digitální podobenku pak „prožene“ přes speciální software a přes datovou schránku ji pošle ministerstvu vnitra. To ji však pro účely použití na občanský průkaz uchová nanejvýš dva měsíce.

Další „reforma“ k přiškrcení živností

Jeho konkurent Marek Mucha sice ministerským školením prošel také, na focení pro občanky ale pro všechny zmíněné komplikace rezignoval.

„Nikoho nového nám to nepřivede,“ je přesvědčen fotograf-živnostník, podle kterého měl stát svoje fotky zpoplatnit, a nechat tak lidem právo volby. „Nebyla tu rovná startovací čára. Místo toho nás stát nekompromisně odstřihl,“ tvrdí Mucha.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 6. 2012 11:45, jezevec

je mi skoro jedno, jak člověk na dokladu vypadá - doklad neslouží mně a nemusim na něm vypadat dobře.
ale ta banda kreténů, co vymyslela systém, který toří FRONTY, a například děti nutí čekat ve frontě až několik hodin - tu by měli povyhazovat a dát jim doživotní zákaz práce ve státní správě!
proč neni fotících okýnek dostatek, aby se netvořily fronty? počet lidí stižených nutností vyměnit doklad je znám.
proč nebylo vytvořeno překlenovací období, doběh starších dokladů, aby nové pasy nepotřebovali všichni najednou?
proč když se už teda fotí rovnou na doklad, neni pas hotový za minutu, ale za měsíc?
který imbecil je za tohle zodpovědný - a zdalipak on se svými dětmi taky stojí pět hodin frontu?

+16
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Začínáme podnikat: Datové schránky

6. 2. 2012 | Michal Chleboun | 7 komentářů

Začínáme podnikat: Datové schránky

Minule jsme slíbili, že se dnes podíváme na zoubek datovým schránkám, sofistikovanému informačnímu systému, který umožňuje komunikaci s orgány státní správy. Svůj slib dnes pochopitelně... celý článek

Okradli vás? Za nové doklady zaplatíte pár set korun.

1. 2. 2010 | František Mašek

Okradli vás? Za nové doklady zaplatíte pár set korun.

Částky za obstarání ztracených či odcizených dokladů nejsou v Česku zrovna nejnižší. Za duplikáty vydáte minimálně stokoruny, někdy i tisícikoruny. Záleží na tom, kolik dokladů a platebních... celý článek

Ztracená či odcizená peněženka: kam dřív skočit

17. 4. 2007 | redakce Peníze.CZ | 5 komentářů

Ztracená či odcizená peněženka: kam dřív skočit

Přišli jste o peněženku a s ní také o platební karty, občanský a řidičský průkaz, legitimaci MHD či průkaz pojištěnce? Co honem dělat, kam zavolat, co musíte doložit, za jak dlouho... celý článek

Partners Financial Services