Dvořák, Janeček, Šachta, Rittig, nebo Randák? Zvolte si svého padoucha!

Dvořák, Janeček, Šachta, Rittig, nebo Randák? Zvolte si svého padoucha!
Kradeš, lžeš a podvádíš, tuneluješ, odkláníš a nedaníš. Taková obvinění slýcháme v Česku často. V souvislosti s kauzami pražského dopravního podniku alias erární dojné krávy se s nimi ale přímo roztrhl pytel. Co si o tom myslíte? Kdo je největší gauner?

Hlavní star celého příběhu je bývalý šéf dopravního podniku Martin Dvořák. Za nechtěnou pozornost začíná českým médiím vyhrožovat žalobami. Všecko si na něj totiž vymýšlejí. My se žaloby bojíme, a tak mu radši věříme – jen se trochu divíme. Pojďte se chvíli divit s námi.

Odešel v nejlepším, nebo prchnul, dokud mohl?

Někdejší ředitel televize Prima se chopil otěží Dopravního podniku hlavního města Prahy v roce 2007. Na konci listopadu 2011 ohlásil, že se cítí vyhořelý a funkci opouští. Prohlásil, že lepšího hospodaření už podnik nikdy nedosáhne, a tak je ideální čas odejít – tedy vlastně na vrcholu. Možná ovšem Dvořák až tak vyhořelý nebyl. Spíš se mohl bát, že jestli rychle nevyklidí pole, záhy dost pohoří a z „vrcholu“ se stane propadák propastný jak Macocha. Těsně před jeho rezignací totiž v Praze padla koalice ODS a ČSSD. K veslu se měl konečně dostat skutečný vítěz voleb TOP 09. Její zastupitelé předtím neskrývali, že by šli rádi dopravnímu podniku více po krku, ale v opozici na to nemají páky. Krátce před převratem na magistrátu se o tom v exkluzivním rozhovoru pro Penize.cz rozpovídal tehdejší zastupitel TOP 09 a dnešní první náměstek primátora Tomáš Hudeček.

Chvíli to vypadalo, že se Dvořákovi skutečně podařilo vystihnout správnou chvíli. Primátor Svoboda mu poděkoval a vyzdvihl, že hospodářské výsledky dopravního podniku jsou nejlepší za poslední roky. Dlouho si však Dvořák ruce mnout nemohl. Záhy se na něj rozpoutala štvanice. S nebývalou vervou se do ní pustil Nadační fond proti korupci vedený podnikatelem Karlem Janečkem. Kontroverzní kauzy s předraženými zakázkami a podezřelými smlouvami podniku přibývaly jako na běžícím páse. Připomeňme jen některé: zakázka na provozování obrazovek v metru, dodávka papírových a SMS jízdenek, bezpečnostní systém, dodávky biosložek do nafty a smlouva s advokátní kanceláří Šachta & Partners.

Bez Šachtovců nikdo ani ránu

Právě advokátní kancelář Šachta & Partners je dalším významným aktérem příběhu. Média zatím nežaluje, zato Nadační fond proti korupci ano. Snaží se ji prý pošpinit. Faktem ovšem je, že advokátní kancelář inkasovala za služby dopravnímu podniku 672 tisíc měsíčně a zároveň byla zainteresovaná ve firmách, které měly ze zakázek dopravního podniku zisky. Hned několik firem, které pro dopravní podnik pracovaly, je propojeno se společností Mavex – záhadným fondem z Britských Panenských ostrovů, který měl údajně půjčit Dvořákově matce peníze na koupi domu na Madeiře. Kdo za Mavexem, zastupovaným taktéž společností Šachta a Partners, stojí, právníci ani Dvořákova matka prozradit nechtějí.

Na scénu nám tedy vstoupila první důležitá žena příběhu – Dvořákova matka Marie Nováková. Ještě před aférou kolem madeirské vily, Hospodářské noviny informovaly, že za podezřelých okolností koupila luxusní vilu v Praze na Hanspaulce od advokátů Šachta & Partners a Iva Rittiga.

Další, kdo měl údajně z „úspěšného hospodaření“ dopravního podniku profitovat, je právě lobbista spojený s ODS Ivo Rittig. Podle Nadačního fondu proti korupci údajně skrze propletenec několika firem inkasoval 17 haléřů z každé jízdenky. Podle Janečkova fondu je také propojen s neprůhlednou firmou z Kypru, u které skončilo 70 milionů korun za komplexní bezpečnostní systém dopravního podniku.

Má vazby na Šachtovce i Janeček?

Nit ovšem nezůstala suchá ani na bojovníkovi proti korupci Karlovi Janečkovi. Kancelář Šachta & Partners ho obvinila, že využívá daňový ráj na Mauriciu. A aby toho nebylo málo, vyplulo na povrch, že sám Janeček může mít na kritizovanou advokátní kancelář vazby. Sedí totiž v dozorčí radě 5P uzavřeného investičního fondu, a. s., který loni koupil několik firem se sídlem na stejné adrese jako Šachta & Partners. Jejich jednateli přitom byli v minulosti právě advokáti kanceláře. Na stejném místě ostatně sídlí také část firmy Cokeville Assets, přes kterou měly být vyváděny peníze za tisk předražených jízdenek od společnosti Neograph k rukám lobbisty Rittiga.

Minulý týden jsme se v rubrice Co si o tom myslíte? ptali na váš názor na ekologické dotace a na vaše zkušenosti s nimi. Mluví se totiž o spuštění dalšího kola dotačního programu Zelená úsporám:

Chalupa chce rozjet druhé kolo Zelené úsporám

Knížku za výjimečný komentář bychom rádi poslali čtenáři Milanovi, který barvitě vylíčil svoje zkušenosti s prvním kolem programu: peníze (na rozdíl od jiných) nakonec po dlouhých peripetiích skutečně dostal, jak ale říká, víckrát by do toho nešel – „a to ani za milion“!

Za vším hledej ženu?

Smršť kritiky a osočování neminula ani bývalého kontrarozvědčíka a dnešního investigativce Janečkova fondu Karla Randáka. Advokáti z kanceláře Šachta & Partners tvrdí, že používá fízlovské metody, kterými se je snaží zdiskreditovat. Jeho motivace je podle nich prostá. Údajně žije s Dvořákovou exmanželkou Michaelou Krešlovou, která prý dodnes s bývalým šéfem dopravního podniku válčí o majetek i syna. Šachtovci však nezůstali jen u slov. Proti Randákovi s Janečkem založili iniciativu Vaše svoboda. Prý bude bojovat proti nabourávání e-mailových schránek, nelegálním odposlechům a sledování, zveřejňování důvěrných dokumentů, dezinterpretaci důkazů a podobným praktikám. Šachtovci už se také nechali slyšet, že činnost protikorupčního fondu je nezákonná a měl by být zrušen.

Anketa

Největší padouch je...

Čert, aby se v tom vyznal. Čtenáři, raď! Hlasujte pro největšího padoucha příběhu a napište nám, jak to podle vás vlastně všechno bylo. Žádná konspirace není tak velká, aby v Česku nebyla možná!


Napište nám, co si o tom myslíte, a přečtěte si názory ostatních. Autor nejzajímavějšího diskusního příspěvku zveřejněného do 15 hodin v úterý 6. března získá knihu Krotitelé dluhů, kterou připravil kolektiv autorů pod vedením Lenky Králové. Pokud chcete o svazek s podtitulem Průvodce vaším rodinným rozpočtem soutěžit, zanechte u příspěvku i kontakt, abychom měli šanci dozvědět se, kam výhru poslat.

Výsledky vyhlásíme za týden u dalšího článku z rubriky Co si o tom myslíte?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

20. 7. 2014 14:57 | vladan

Sivek
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 9. 2012 18:28 | jaro

Je velmi těžké vybírat kdo je z Vámi uvedených osob největší podvodník.Zajisté mezi největší se řadí VŠICHNI z popsaných + BÉM,který není uveden a na kterého údajně nejsou důkazy,čemuž žádný soudný člověk nemůže věřit.Nikdo ovšem neví co vše mají dotyční za prsty a teprve kdyby byli popohnáni k zodpovědnosti,vyšly by všechny zlodějny na povrch.Ovšem další podvodníci a zloději sedí v poslanecké sněmovně a v senátu.Proto by se lid měl postarat aby se senát zrušil,neboť pro národ je zbytečný a poslanecká sněmovna by měla mít za každou politickou stranu třeba 10 poslanců a stačilo by to.Ostatní tam jenom sedí a na povel jako figurky zvedají ruce.Nás občany mají jenom pro vlastní zábavu
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 3. 2012 0:06

Romeš s Pavkou mají divokou kartu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 3. 2012 15:01 | Nobody

Král padouchů je KALOUSEK !!!
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 3. 2012 15:00 | Michal Kára

Problém je v tom, že křišťálové koule jsou dost nedostatkové zboží.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 3. 2012 12:41 | Robert

Společnosti jako je dopravní podnik, české dráhy, ČEZ, které v podstatě neznají pojem podnikatelské riziko, protože sebehorší investici stejně uhradí daňový poplatník, přímo vybízejí k tomu, aby z nich někdo finance vysával. Není totiž nic jednoduššího a navíc bez jakéhokoli rizika. Dokud se u jakýchkoliv veřejných zakázek nebude sledovat kritérium hospodárnosti a efektivity vynaložených prostředků s přísnou osobní odpovědností manažerů, není šance na zlepšení. Všechno je to o právních předpisech a vymahatelnosti práva. Dokud nebude pořádně nastaven právní řád a reálně hrozit postih pachatelů, je jedno, jestli mluvíme o Dvořákovi, Šlachtovi nebo třeba Vondrovi. Odejdou a přijde další upír daňových poplatníků.
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 3. 2012 12:37 | Gabriel Pleska

S tímhle příspěvkem, za který obzvlášť děkujeme, se samozřejmě stáváte hned favoritem :)
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 3. 2012 12:27 | Robert

"Autor nejzajímavějšího diskusního příspěvku zveřejněného do 15 hodin v úterý 28. února získá knihu Krotitelé dluhů". U článku zveřejněného 1. března? Tak to se tedy hlásím do soutěže:))
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 3. 2012 5:27 | Ing.Jan Švarda

DPP je skutečně dojná kráva pro různé firmy přisáté na tu největší městskou instituci. Pan exředitel Dvořák se přiznal že "vydělal" za sedm roků padesát milionů. To přece není odpovídající odměna za vedení, kdy za předražené a nevypověditelné smlouvy nechce nést odpovědnost. Jsou to nákupy vozů MHD, práce dodavatelů z řad kamarádů atd. Prostě systém kmotrů vyvedený do dokonalosti. Páni okolo AK Šlachta by chtěli zakázat protikorupční aktivity a jsou dotčeni, že se někdo ptá na zdroje obohacení. Stejné je chování těch co pracovali a pracují na tunelu Blanka a zyšovali ceny.
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 9 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bratislava buduje S-Bahn. Proč to nejde v Praze?

17. 1. 2012 | Luboš Palata | 12 komentářů

Bratislava buduje S-Bahn. Proč to nejde v Praze?

V Berlíně je S-Bahn, „městská železnice“, nejrychlejší a nejpohodlnější způsob dopravy po metropoli. I Bratislava dává levnějšímu S-Bahnu přednost před budováním metra či podzemní tramvaje.... celý článek

Tomáš Hudeček o pražském dopravním podniku: Takové náhody se v životě běžného člověka nestávají!

26. 11. 2011 | Martin Vlnas

Tomáš Hudeček o pražském dopravním podniku: Takové náhody se v životě běžného člověka nestávají!

„V soukromém sektoru mají podnikatelé tendenci víc vydělávat, u firem hospodařících s veřejnými prostředky je obrovský úspěch už setrvání na svém. Ani to management podniku nedokázal,“... celý článek

Chcete veřejné peníze? Začněte lízat feudálův zadek!

21. 10. 2011 | Michal Kašpárek | 8 komentářů

Chcete veřejné peníze? Začněte lízat feudálův zadek!

Brno opět v čele pokroku. Zatímco zbytek republiky nesměle koketuje s demokracií a dělbou moci, z Nové radnice odvážně zní: „Brno su já.“ Od příštího roku potečou veřejné peníze jen... celý článek

Karel Janeček: Krade se tu víc než na Ukrajině. Jsme korupčnická velmoc!

21. 5. 2011 | Martin Vlnas | 20 komentářů

Karel Janeček: Krade se tu víc než na Ukrajině. Jsme korupčnická velmoc!

„Každý Čech včetně nemluvňat přispěje korupčníkům měsíc co měsíc tisícikorunou z vlastní kapsy. Rodina se třemi dětmi takhle každý měsíc přijde o pět tisíc korun, je to peklo,“ varuje... celý článek

Z radnice do zadnice: jak investuje česká samospráva

12. 5. 2011 | Aleš Tůma | 4 komentáře

Z radnice do zadnice: jak investuje česká samospráva

Nad investováním některých radnic zůstává rozum stát. Vedení několika měst (například Sokolova) a pražských městských částí koupily přes společnost Key Investments nelikvidní dluhopisy... celý článek

Partners Financial Services