Dobeš na odstřel. Co si o tom myslíte?

Dobeš na odstřel. Co si o tom myslíte?
Ministr školství Josef Dobeš je muž na odstřel. Důrazné varování Evropské komise, která odmítla financovat žalostné projekty ministerstva školství z evropských fondů, by mohlo být poslední kapkou. Kdo ale přijde na jeho místo? A jakou životnost má vláda postavená na lidech z Věcí veřejných?

Podle některých jde o nejlepšího ministra školství od roku 1989 a velmi schopného manažera, který bez problémů zvládal náročnou práci ve firmě s miliardovými obraty. Jiní ho naopak považují za největšího tragéda, jaký kdy školství šéfoval. Dalo by se říct, že současné dění spíš dává zapravdu těm druhým. Tak či onak, jedna věc je jistá: Světla bodových reflektorů nyní neomylně míří na jedno místo v Nečasově vládním kabinetu. Josef Dobeš je nová mediální „hvězda“, o které se denně píšou články a točí reportáže.

Z průšvihu do průšvihu

Málokterému ministrovi se podařilo nasbírat za krátkou dobu tak velké množství průšvihů. Dobeš napsal seminární práci své asistentce, nejbližším spolupracovníkům rozdal v době úsporných škrtů (a jako člen „vlády rozpočtové odpovědnosti“) statisícové odměny, odpustil postih problematické soukromé vysoké škole, ředitele a náměstky na ministerstvu vyměňuje jako na běžícím pásu, každou chvíli přijde s nepochopitelným návrhem na vylepšení školského systému, poštval proti sobě celou akademickou obec a na žalostné projekty jeho týmů odmítla Evropská komise vyplácet miliardové platby ze svých fondů. Na jednoho člověka skutečně slušná porce, nemyslíte? Každý další problém je navíc vždy o něco závažnější. Na jednu stranu si z „nejlepšího“ ministra kdekdo utahuje, na druhou stranu si všichni začínají uvědomovat, že veškerá legrace končí.

Minulý týden jsme psali o jiném populárním politikovi. O ministru práce a sociálních věcí, který se rozhodl šetřit na složenkách, kterými se vyplácejí sociální dávky některým lidem. Ročně na nich ušetří čtvrt miliardy. Což je asi výhodná cena za to, že se data milionu příjemců dávek (zatím milionu?) svěří do rukou soukromé bance a že přes soukromou banku všechny ty peníze potečou.

Mimochodem – ta čtvrtmiliarda korun, uspořená za složenky, to je o pár desítek milionů víc, než činil zisk České pošty za rok 2010. Neocitne se nám státní podnik po Drábkových zásazích rázem v minusu?

Knížku za výjimečný komentář bychom tentokrát rádi poslali vlkovi za postřehy, doplnění a promyšlení dalších souvislostí. A rádi bychom ji výjimečně poslali ještě jednomu diskutérovi, jasanovi, kromě jiného za vervu, s níž se pustil do shánění dalších informací o projektu. Jenže jasan nám nenechal na rozdíl od vlka mejl.

Kdekdo chce jeho hlavu...

Vládní strana TOP 09 a zástupci opozice žádají Dobešovu hlavu. Premiér Nečas mu však dal čas do dubna, do té doby musí ministerstvo školství vyřešit trable s problematickým čerpáním miliard z evropských fondů. Má ale smysl držet ve funkci člověka, který svou práci očividně nezvládá? Stojí za to obětovat další dva měsíce, kdy bude pacientovi jménem „české školství“ zbytečně dál slábnout tep? Ne že by ve ztracených letech dva měsíce představovaly nějak podstatný čas, nedá se ale moc předpokládat, že by se po dvou měsících Dobešův výkon výrazně zlepšil, naopak, pokud tlak neustane (a neustane), těžko věřit, že pod ním ministr neudělá další hrubou chybu. V horším případě ještě vypadne ze skříně jiný kostlivec. Nejde navíc jen o evropské dotace a chyby v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Alarmující je i situace kolem reformy vysokého školství. A Dobeš už několikrát ukázal, že s vedením univerzit nedokáže profesionálně komunikovat. Ve chvíli, kdy jsou obě strany „uražené“ a dotčené, se dohoda hledá těžko. Měl by se tedy proto urychleně najít člověk, kterému se podaří nastalou situaci stabilizovat a připravit půdu pro potřebné reformy. Čím dřív Dobeš odejde, tím líp.

... ale doopravdy mu po krku jen tak někdo nepůjde

Pokud by Dobeš neodcházel z vlastní vůle, ale pod nátlakem koaličních stran nebo pokud by ho premiér odvolával, politika by rázem napodobila aktuální počasí: pořádně by přituhlo. Dobeš je totiž chráněnec Víta Bárty a Věci veřejné budou za nejlepšího ministra bojovat do posledního dechu. S nejvyšší pravděpodobností bychom se dočkali další skřípavé variace na evergreen Sbohem, lásko, nech mě jít a výhružek rozpadem koalice. A protože kvůli nějakému školství přece Petr Nečas s Miroslavem Kalouskem neohrozí svoje životní dílo, tedy reformu penzí, daní, zdravotnictví (zkrátka těch oblastí, kde se na rozdíl od školství točí opravdové peníze, a ne pár ušmudlaných miliard z EU), dá se čekat, že dokud si Josef Dobeš sám dokonale nepodřízne větev, nikdo se ho nebude vážně pokoušet ze stromu setřást. I kdybychom ho na švestkách nachytali ještě stokrát.

Nejlepší personalista

Nejhorší je, že ani Dobešův odchod nic neřeší. Staví nás totiž před palčivou otázku: Kdo na jeho místo? Osiřelé křeslo ministra školství by si nejspíš dále nárokovaly Věci veřejné. Vytáhne snad Vít Bárta z rukávu opravdové eso, které „nejlepšího ministra“ během zbytku funkčního období zcela zastíní? Zcela nepochybně. Ve firmě ABL jistě takových osobností byly aspoň desítky. Ostatně – personalistiku tam měl na starosti... Cože? Josef Dobeš?

Co si o tom myslíte vy? Měl by premiér Petr Nečas odvolat ministra školství z funkce okamžitě? Kolik es má Vít Bárta ještě v rukávech? Může koalice s Věcmi veřejnými vydržet až do voleb? Nebo aspoň do švestek?

Mohli bychom se třeba tvářit, že se rádi uskrovníme, ať to dají na Řecko nebo na sirotky.

-14
+
-

Vzdejme se miliard na Dobešovy projekty rovnou, než se v nich začnou šťourat a bude zase ostuda.

+19
+
-

Napište nám, co si o tom myslíte, a přečtěte si názory ostatních. Autor nejzajímavějšího diskusního příspěvku zveřejněného do 15 hodin v úterý 7. února získá knihu Krotitelé dluhů, kterou připravil kolektiv autorů pod vedením Lenky Králové. Pokud chcete o svazek s podtitulem Průvodce vaším rodinným rozpočtem soutěžit, zanechte u příspěvku i kontakt, abychom měli šanci dozvědět se, kam výhru poslat.

Výsledky vyhlásíme za týden u dalšího článku z rubriky Co si o tom myslíte?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

2. 2. 2012 21:43 | Slávka

Myslím si,že pan ministr má chorobnou ctižádost a obdivuhodnou schopnost nesystematicky plácat své momentální nápady do éteru.Školské tématice naprosto nerozumí a selhal i jako manažer.Zastavené evropské dotace hovoří za vše.Běžný občan by už měl na krku exekutora,pan ministr rozdává své bodré usměvy nadále, přesvědčen o své genialitě.Vytížený tobogán pracovníků ministerstva také cosi signalizuje.
Tedy:na odvolání bylo už včera pozdě a jen zákulisí ví,proč se to ještě nestalo.
Vít Bárta,podle mého názoru,ještě hodně překvapí.Bez es určitě není.
Jestli se koalice něčeho bojí,pak to jsou předčasné volby.Vítězství pravice má malou šanci,protikomunistická propaganda stále více oslabuje a co by si počali pan Kalousek s Drábkem?Tak to mají krásně nalajnované.Takže já na bráchu,brácha ne mne.Dohoda je vždycky po chvilce cukatůry jistá.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 2. 2012 20:25 | j. fišer, třebíč

nejen dobeš, ale celá vláda je na odstřel
čím dřív vypadnou ze strakovky, tím méně škody způsobí
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 2. 2012 18:51 | Herbert

Naše školství je v bídném stavu díky ministrům,kteří od roku 2000 zastávali tento úřad.Dobeš je první,který se snaží něco udělat a to je v našem státě vždy problém.Bylo by lepší mu v této snaze pomoci a né mu házet klacky pod nohy viz.TOP 09 za škodolibé pomoci opozice.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 2. 2012 17:09 | vladislav

státní maturita je nutnost. Prokáže se tím nejen znalost maturanta ale i výsledky učitele a školy.Je to bolestný přechod a některý ministr to hold musí mít odvahu prosadit. Zkostnatělý aparát ministerstev je třeba protřepat a tak mu fandím. Až odejde tak alespon prosadil změnu na které se múže stavět.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 2. 2012 13:03 | Gabriel P.

Máte pravdu ve dvou bodech. Tak blbě jsme na tom se vzděláním (a školstvím, ačkoli jeho stav je možná spíš důsledek než příčina) ještě nebyli. To za prvé.
A za druhé – Dobeš za to fakt nemůže. A protože je článek o něm, nebavíme se o stavu školství obecně.

Ministru Dobešovi je potřeba přiznat aspoň nějaké zásluhy. Některé teze, které se jako asi první ve vysoké politice (snad s výjimkou Klause) odvážil vyslovit, totiž kupodivu míří k jádru problému. Jako jeden z mála si troufnul říct (a byl za to mediálně trestán s ukázkovou zavilostí), že koncept „vysokoškolské vzdělání pro všechny“ skutečné vzdělání zabíjí.

Jedna věc jsou ovšem řeči, jiná věc práce. A co té se týče, nevím, jestli lze ministra za něco pohválit.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 2. 2012 11:47 | rs

V článku se rozebírají jednotlivé Dobešovy přehmaty, ale zřejmě jeho rozsah nedovolil se věnovat daleko závažnějšímu problému: naše školství ještě nebylo v tak strašném stavu, jako nyní. Paradoxně naše školství zažilo svůj zlatý věk v dobách socialismu. A to i přes to, že se žáci museli učit spoustu ideologických nesmyslů.
Těsně po revoluci byli absolventi našich základních a středních škol jedni z nejlepších v Evropě, možná i na světě. Dnešní absolventi základních škol jsou v drtivé většině pologramotní. Zatímco dřív uměli žáci bez problémů číst, dnes je to spíš výjímka. O psaní ani nemluvím - podívejte se na články naší novinářské "elity" v hlavních denících. Kdo ve vydání nenajde gramatickou chybu, je "Králem náhody". A všeobecný přehled? Zoufalství. Kopírování výstřelků evropského a amerického školství nás přivedlo logicky k tomu, že jsem ve špatných výsledcích dohnali úroveň nejzaostalejších zemí.
Není to samozřejmě jen Dobešova vina - to by za tak krátkou dobu nestihnul. Ale taky s tím nic nedělá a zabývá se nesmyslnými projekty, ve kterých je nejpodstatnějším parametrem množství utracených peněz.
Odstřelit? Ne. Zasloužil by si sice veřejnou popravu, ale náš právní řád (jestli se tomu dnes ještě tak dá říkat) to bohužel neumožňuje. Ale konfiskace majetku a vyhnání z politiky by stačilo.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 2. 2012 9:14 | Matěj

Dobeš je jen třešničkou na dortu téhle povedené koalice. Jen pevně doufám, že v příštích volbách VV nemají šanci.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 2. 2012 4:43 | js

Jana Machálková nebyla asistentka, ale vrchní ředitelka Sekce kabinetu ministra. Vrchní ředitelé jsou nejvyšší kategorií úředníků na ministerstvech, vedou sekce dělící se do odborů, nad nimi jsou už jen náměstci ministra, kteří jsou většinou aktivními politiky. Do Sekce kabinetu ministra MŠMT patří např. Odbor personální nebo Odbor veřejných zakázek. Ačkoli na ministerstvech požadují vysokou školu po kdejakém referentovi, paní Machálková zastávala špičkovou úřednickou funkci, i když její nejvyšší vzdělání byla jen maturita.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 2. 2012 3:31 | czernekova

podle mne by si měli páni ministři Dobeš, Heger a Drábek založit veloobchod s obuví s.r.o - SAMÁ BOTA
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 9 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Církevní restituce a svatořečení Víta Bárty. Co si o tom myslíte?

12. 1. 2012 | Petra Dlouhá | 47 komentářů

Církevní restituce a svatořečení Víta Bárty. Co si o tom myslíte?

Věci populistické (totiž veřejné) kapitulovaly v boji proti církevním restitucím. Svolily, aby se církvím vrátilo, co jim komunisté ukradli. Podle našich exkluzivních informací vyměnil... celý článek

Silvio padl, Andrej povstal. Souvislost čistě náhodná? Co si o tom myslíte?

24. 11. 2011 | Petra Dlouhá | 35 komentářů

Silvio padl, Andrej povstal. Souvislost čistě náhodná? Co si o tom myslíte?

Politický příběh dvou zemí. V hlavní roli miliardáři s velkým B.

Co si o tom myslíte? Vemte volební právo těm, co nepřispívají do společné kasy! A blbečkům, blondýnám a chlapům

25. 8. 2011 | Petra Dlouhá | 50 komentářů

Co si o tom myslíte? Vemte volební právo těm, co nepřispívají do společné kasy! A blbečkům, blondýnám a chlapům

Neplatíš daně? Nechce se ti makat? Zapomeň, že budeš v tomhle státě do něčeho kecat! Místopředseda véčkařů chce omezit volební právo jen na „ekonomicky aktivní občany“. Je to šance,... celý článek

S čerty nejsou žerty! Tak proč s nimi vládnout?

17. 5. 2011 | Tomáš Prouza | 5 komentářů

S čerty nejsou žerty! Tak proč s nimi vládnout?

Výsledky loňských voleb řada lidí oslavovala, protože Česká republika měla konečně silnou vládu s atraktivním programem úspor a boje proti korupci a dostatečná většina v parlamentu... celý článek

Věci obchodní aneb země na prodej

15. 4. 2011 | Michal Kašpárek | 14 komentářů

Věci obchodní aneb země na prodej

Vládní krize je dokonalou výpovědí o proměně, kterou prochází česká politika a celá naše společnost. Po válečnících a intelektuálech se k moci dostali obchodníci.

Partners Financial Services