Top ten: vybrali jsme nejlepší písně o penězích, pomozte je seřadit!

redakce Peníze.CZ | rubrika: Hra | 30. 12. 2011 | 14 komentářů
Top ten: vybrali jsme nejlepší písně o penězích, pomozte je seřadit!
V předvečer Silvestra se leckdo probírá domácí diskotékou, aby vybral na nadcházející večírek ty nejlepší skladby. Redakce Peníze.cz samozřejmě přichází se svými tipy. Nic podle nás nedokáže tak spolehlivě navodit příjemnou atmosféru jako – peníze! Nabízíme vám redakční top ten písní o penězích.

Samozřejmě jsme na mnoho písní zapomněli. Na spoustu dalších jsme nezapomněli, ale musili jsme je se slzou v oku nechat spadnout pod stůl: vybrat jsme mohli jen desítku. A snažili jsme se, aby byly plus minus skousnutelné všemi generacemi. Hity o penězích od Sepultury nebo Aphexe Twina si prostě necháme na jindy. Ale samozřejmě jsme připraveni to od vás schytat v diskuzi, co že jsme si to dovolili zařadit místo vašeho oblíbeného hitu, který je bžilionkrát lepší.

Dejte nám vědět, který ze songů se vám líbí či nelíbí – pomocí hlasovátek. A pomožte nám náš top ten pěkně seřadit v anketě. Zítra pro úplnost doplníme desítku českých hitů.

Flying Lizards: Money (That’s What I Want)

Písničku Money (That’s What I Want) nazpíval prvně Barret Strong. Bylo to v roce 1959, v roce 1960 vystoupala na druhé místo americké R&B hitparády a stala se prvním hitem později velmi slavného vydavatelství Motown, které se soustředilo na vydávání černé hudby.

+2
+
-

Song se dočkal mnoha a mnoha nahrávek v podání slavných i zcela neznámých interpretů. Mezi ty první bezesporu patřily britské skupiny Beatles a Rolling Stones. Netradiční verze skupiny Flying Lizards, kterou vám nabízíme zde, se objevila v několika filmech. Dráždivé a přitažlivé je na ní zřejmě avantgardní aranžmá a neosobní (a navíc výjimečně ženský!) hlas, který jakoby zvlášť podtrhuje poselství písně:

Ty nejlepší věci v životě jsou zadarmo, ty si ale schovej na večer do postele, teď dávej peníze (to je to, co chci), teď mi dej peníze (to je to, co chci). Tvoje láska mě celého rozechvěje, ale složenky, složenky s ní nezaplatím, dej mi peníze (to je to, co chci), dej mi peníze (to je to, co chci).

Beatles: Taxman

Když už jsme narazili na skupinu Beatles... mohli jsme jistě zvolit píseň o tom, že lásku si za peníze nekoupíš, ale nějak se nám zdálo vhodnější zařadit jinou, líp se snad hodí k dnešku. V roce 1966 vychází jejich album Revolver. Otevírá ho první autorská písnička George Harrisona. Co bylo tou událostí, která ho ponoukla k vlastní tvorbě? Začal vydělávat hodně peněz. Vlastně ne, to by nestačilo. Začal konečně vydělávat hodně peněz a jako supervydělávající spadl do kategorie plátců progresivní superdaně, kterou zavedla vláda labouristického premiéra Wilsona (v písničce zaslechnete jeho jméno i jméno šéfa opozice).

+8
+
-

Řeknu ti, jak to bude: devatenáct pro mě, jedna pro tebe. Poněvadž já tady vybírám daně, jo, já vybírám daně. Možná se ti pět procent zdá málo, ale můžeš být rád, že ti vůbec něco zbyde, protože daně tady vybírám já.

Ve skutečnosti ale byla písnička o chloupek přívětivější než realita. Daňoví výběrčí tenkrát členům Beatles nebrali 95 procent, devatenáct dílů z dvacíti, ale dokonce 96 procent.

ABBA: Money, Money, Money

Peníze, peníze, peníze, jaká zábava musí být ve světě bohatého muže! Takhle uvažuje prostinká hrdinka slavného hitu švédského kvarteta ABBA. Možná ji textař prostinkou chtěl, možná se na tom podepsalo to, že angličtina není jeho rodný jazyk. Každopádně se autorům (což mimochodem byla pánská polovina kapely) podařilo stvořit hymnu všech zlatokopek. Předpokládejme, že to mysleli ironicky, i když lidí, kteří vám budou tvrdit, že je v písni všecko míněné vážně, nebude málo:

+36
+
-

Pracuju celou noc, pracuju celý den, aby byl každý účet zaplacen, no není to k pláči? A v kapse mi nezůstane ani halíř, je to zlé. Ve snu si ale spřádám plán, kdyby si mě vzal zazobaný pán, už nikdy bych nemusela pracovat, mohla bych se jen flákat a tancovat...

Pink Floyd: Money

Cinkání staré kasy, cinkání mincí, šustění papíru. Začátek písně Money z alba Dark Side of the Moon. Vlastně to na první pohled vypadá jako oslava peněz: Sežeň dobrou práci za dobré peníze a budeš v pohodě, peníze jsou palivo, hrábni po nich oběma rukama a urvi si něco pro sebe. Nové auto, kaviár, čtyřhvězdičkový živý sen, myslím, že si koupím fotbalový tým.

+22
+
-

Ve skutečnosti jde prý (a líp je to zřetelné v kontextu alba) o kritiku poživačnosti, konzumerismu. Připomeňme si biblický citát z Prvního listu Timoteovi, na který se v písni odkazuje: Kořen zajisté všeho zlého jestiť milování peněz, kterýchžto někteří žádostivi jsouce, pobloudili od víry a sami se naplnili bolestmi mnohými.

Jak se ale často podotýká: právě tahle kritika peněz vynesla Floydům – spoustu peněz.

AC DC: Moneytalks

Obleky na míru, auťáky s šoférem, fajnový hotely a tlustý doutníky... kožichy, diamanty, ten obraz támhle na stěně... francouzskou služebnou, cizokrajného kuchaře...

Tohle všechno může mít maličká dívka, když bude naslouchat řeči peněz. Aspoň to tak svým chraptivým falzetem slibuje Brian Jones.

+21
+
-

Co za to? Come on, come on, love me for the money. Come on, come on, listen to the money talk.

Elvis Presley: Money Honey

Tenhle příběh je pravda, ať sním svůj klobouk, jestli vám budu lhát. A stal se hodněkrát. Písnička Money Honey vznikla pro černošskou vokální skupinu Drifters, ale nejvíc ji proslavily coververze Eddieho Cochrana a hlavně Elvise Presleyho; a ta story je jednoduchá:

+5
+
-

Zazvonil na mě domácí, nechal jsem ho zvonit dlouho, pak jsem se ho oknem skrz záclony ptal, co že chce. Peníze, miláčku, peníze, jestli si to se mnou nechceš rozházet. A náš lyrický hrdina, se rozhodne požádat o výpomoc svou milou, peníze, miláčku, potřeboval bych peníze. Jenže k jeho smůle má jeho děvče už nového chlapce. A vy už asi víte, jaké odpovědi se hrdinovi dostane na otázku, co má ten druhý, čeho se jemu nedostává...

Die Toten Hosen: Geld

Aby se neřeklo, že jsme striktně anglofonní, což se nesluší, zařazujeme také písničku Geld z debutového alba německých Toten Hosen. Otázku z refrénu by si zřejmě rád občas položil každý: Kam jen dám ty peníze, nenapadá mě jediné místo!

+3
+
-

Stalo se to včera v Rio Rita Baru, 007 v ohrožení života mi strčil zezadu balíček: Dones ten cajk Joeovi z Istanbulu. Na záchodcích ovšem došlo k tomu, co zplodilo onu otázku, totiž k nakouknutí do balíčku: vysypalo se z něj kvantum peněz. A kromě již citované otázky přišlo na otázku jinou: Kdo je ksakru Joe z Istanbulu? Jak to celé dopadlo, to už se nedozvíme. Spláchnul jsem ten odpad do kanálu, venku mi pomalu větralo pivo. A to je pro správného punkera důležitější než nějaká gangsterská zápletka s penězi.

Liza Minelli, Joel Grey: Money, Money

Peníze, peníze točí světem, jen marka, libra, dolar, jen. Když se vám přihodí, že jste bohatí, a cítíte se na celonoční zábavu, můžete si takovou veselou eskapádu zaplatit. A když se vám přihodí, že jste bohatí a sami, a potřebujete společnost, tak si můžete zazvonit na pokojskou.

+3
+
-

Tak nějak vidí svět Liza Minelliová a Joel Grey v písni Money, Money ze slavného broadwayského muzikálu Cabaret. Možná to bohatí nemají tak jednoduché, ale oba zpěváci jsou si jistí, že zlomené srdce si nejlíp vyléčíte na „čtrnáctikarátové jachtě“. Bude to asi tím, že oni dva – jak si máme být jistí zase my – jsou chudí jak kostelní myši. Není uhlí k nakrmení sporáku, mrzneš v zimě, jsi bos a kabát máš jak z papíru, vypadáš, že máš o patnáct kilo míň, než měl bys mít... Peníze, peníze točí světem. Jen marka, libra, dolar, jen.

Monty Python’s Money Song

Totéž hlavní poselství jako předešlá píseň. Peníze točí světem. Ovšem s punkovou stopáží pod minutu a ještě o něco úchylnější scénografií. Monty Pythonové tradičně perlí. Fajnšmekři si nejspíš půjdou vyhledat celý skeč o penězích a zbytek předposledního dne letošního roku stráví vyhledáváním dalších a dalších videí britských výtržníků.

+11
+
-

V pyžamu mám devadesát tisíc liber, čtyřicet tisíc francouzských franků v lednici, spousty a spousty roztomiloučkých lir, marka je čím dál tvrdší a za dolary, co mám, bych si mohl koupit Brooklynský most. Není nic tak báječného jako peníze, nic tak nádherného jako cash...

Lefty Frizell: If You Got the Money, I Got the Time

Jestli máš peníze, já bych měl čas, půjdeme se pobavit a užívat si, projdeme všechny podniky, zatancujeme si, dáme si pivo i víno, jestli máš prachy, tak já mám čas.

+7
+
-

Anketa

Kdo je jednička?

Tuhle bezstarostnou hymnu somráků, kamarádů z mokré čtvrti a dobrých kumpánů šíří po Státech spolu s marihuanovou propagandou countryová legenda Willie Nelson. Některé jeho hity znáte určitě všichni – třeba Všichni jsou už v Mexiku nebo Báječná ženská. Jenže If You Got the Money, I Got the Time původně zpívala ještě starší countryová legenda (jakkoli by se mohlo zdát, že nic staršího než Willie Nelson není) – Lefty Frizell. A toho vám dnes nabízíme v technicoloru z filmu Second Fiddle to a Steel Guitar. Včetně dalšího slavného hitu...

A zítra se podíváme na zoubek české, respektive československé scéně. Budeme samozřejmě rádi za každý tip, který nám umožní československou hitparádu na poslední chvíli pozměnit. Třeba bychom zrovna zapomněli něco důležitého až nejdůležitějšího.

Zdroj všech videoklipů: YouTube

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 12. 2011 8:12, Vodník Česílko

Mou nejoblíbenější písní o penězích je ta z filmu "Nebe a dudy" s Jindřichem Plachtou z r. 1941: "Nám je to jedno, nám je to jedno, my peníze nemáme. Ten kdo má peníze, ten má hezkou pani, a ten kdo je nemá, ten mu chodí za ní, nám je to jedno, nám je to jedno, my peníze nemáme", etc.

+18
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 12. 2011 7:23, Doktor z hor

Tak tohle je úlet.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

České top ten: deset českých hitů o penězích. Který je ten nej? Záleží na vás

31. 12. 2011 | redakce Peníze.CZ | 5 komentářů

České top ten: deset českých hitů o penězích. Který je ten nej? Záleží na vás

Ve včerejším přehledu světových hitů o penězích jsme vás vyzývali, abyste nám posílali tipy na český výběr. A potěšilo nás, že oba kousky, které naši čtenáři doporučovali, už jsme na... celý článek

Partners Financial Services