Očima expertů: Měli bychom si volit prezidenta sami?

Ondřej Tůma | rubrika: Očima expertů | 4. 11. 2011 | 7 komentářů
Schwarzenberg, Švejnar, ale také Gott, Paroubek či Bobošíková – tato jména jsou v médiích skloňována v souvislosti s přímou volbou prezidenta. Co si o této možnosti myslí ekonom Petr Mach, filozof Jan Sokol, podnikatel Tomio Okamura nebo spisovatel Pavel Kosatík?
Očima expertů: Měli bychom si volit prezidenta sami?

Karel Gott na Pražském hradě? Ne, to není žádná televizní reklama, ale jen vize do budoucna. I tak by to totiž mohlo dopadnout, kdyby si svého prezidenta volili sami občané. Vše ale nasvědčuje tomu, že v roce 2013, kdy se bude vybírat nástupce Václava Klause, proběhnou volby postaru, tedy na parlamentní půdě. Na konci října to naznačily celostátní sjezdy politických stran TOP 09 a ODS.

Češi si však přímou volbu prezidenta skutečně přejí. Nasvědčují tomu alespoň všechny analýzy, ankety a průzkumy veřejného mínění, které v posledních měsících proběhly. Průzkumy navíc ukázaly, že „zlatý slavík“ na Hradě je jen utopická představa. Většina lidí by totiž jako prezidenta viděla někoho z trojice Jan Švejnar, Jan Fischer či Karel Schwarzenberg. Byl to právě současný ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, který tvrdil, že se souboje o Hrad zúčastní pouze pod podmínkou, že bude probíhat přímou volbou. Na zmiňovaném sněmu TOP 09 už ale tvrdil opak a připustil, že bude na prezidenta kandidovat i v případě volby nepřímé.

Znamenala by přímá volba nějakou pozitivní změnu?

Možnost přímé volby prezidenta je pro občany velmi lákavá a v určitém smyslu by znamenala rozšíření demokratických principů. Důvodem, proč ji tolik lidí podporuje, je však především to, že většina prezidentských voleb, které pamatují, se zvrhla v nefalšovanou frašku. Je však potřeba zvážit, že i tolik kritizované poslance jsme si zvolili sami. Proč bychom tedy měli být úspěšnější při volbě hlavy státu?

Zamyslet se navíc musíme nad dalšími výtkami kritiků přímých prezidentských voleb – bylo by zas jedny volby víc, což by znamenalo masivní volební kampaně, velké finanční výdaje, další líbivá slova a méně skutečného vládnutí. Prezident, který by vzešel z hlasů občanů, by navíc získal poměrně silný mandát, kterým by se ještě oslabila již tak pošramocená pozice předsedy vlády a jeho vládního kabinetu.

Co si o možnosti přímé volby českého prezidenta myslí námi oslovení experti? Jde podle jejich názoru o dobrý nápad, který by pomohl českému politickému prostředí, nebo by se nic nezměnilo?

LUBOMÍR KOPEČEK

politolog

Lubomír Kopeček
+9
+
-

Ne. Zavádět v parlamentním režimu přímou volbu je nonsens, který rozhodně nezlepší fungování politiky. Naopak přibude další zbytečná volební kampaň k už tak přebujelému počtu nejrůznějších voleb. Kvalita demokracie se rozhodně nezvyšuje s přibývajícím počtem hlasování voličů. Přímá volba je navíc momentem, který může nepřímo posílit postavení českého prezidenta. Toto postavení je už i tak díky historické tradici, auře spojené s hlavou státu a aktivitě lidí zastávajících tento úřad poměrně silné. Pokud se nám nelíbí stávající nepřímá podoba volby, není od věci ji ústavně doladit a třeba se zamyslet, zda do ní nevtáhnout další aktéry, například kraje, které by mohly delegovat některé volitele.

PETR MACH

ekonom

Petr Mach
+22
+
-

Přímá volba by dávala smysl, kdyby měl prezident nějakou významnou pravomoc, například pravomoc vetovat zákony (dnes je může vracet, ale může být snadno přehlasován). Za této podmínky jsem pro přímou volbu. Způsob veta by šlo změnit třeba tak, aby na přehlasování prezidentského veta byla potřebná třípětinová většina ve sněmovně. Byl bych také proti tomu, aby měl prezidentský kandidát k dispozici veřejné peníze na kampaň. Zrušil bych koneckonců i peníze na kampaň pro politické strany.

TOMIO OKAMURA

viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur

Tomio Okamura
+14
+
-

Osobně v tom nevidím kvalitativní rozdíl. Za to, že lidé chtějí volbu přímou, si mohou politici sami – všechny volby prezidenta byly spojeny s manipulacemi, vydíráním; koneckonců třeba prezidenta Havla by komunisté dobrovolně nevolili.

Jestliže dnes občané chtějí přímou volbu, pak je povinností politiků, zastupujících právě tyto občany, jejich přání realizovat. Politika by si měla uzurpovat jen tolik moci, kolik jí občané dobrovolně dají. Jestliže se občané rozhodnou některou pravomoc odebrat, pak neexistuje legitimní důvod, proč tomu bránit.

JAN SOKOL

filozof, proděkan Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy

Jan Sokol
+12
+
-

Ne. Lákavá představa, že si zvolíme „svého“ prezidenta navzdory poslancům a stranám, je dost naivní. Kandidát bude muset sehnat bratru sto milionů na kampaň, jinak nemá šanci. Kdo je asi dokáže sehnat a jak? Za druhé se tím oslabí už tak slabá pozice premiéra a vlády. A konečně budou další, už šesté volby, takže budeme mít permanentní volební kampaň a na vládnutí zbude ještě méně času.

JAN TRAXLER

ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Jan Traxler
+6
+
-

Jako občan bych rád volil prezidenta přímo. Jako ekonom bych nerad vyhazoval peníze za takový luxus. Takže jsem pro přímou volbu, ale pouze pokud bude spojena s jinými volbami (úspory z rozsahu), nebo ještě lépe: pokud bude fungovat na elektronické bázi.

LUKÁŠ KOVANDA

ekonom a publicista

+2
+
-

Nejsem politolog a netuším, do jaké míry případná přímá volba koliduje se stávajícím státoprávním pořádkem. Čistě laicky si však říkám A proč ne? Řadoví občané – voliči – by získali (oprávněný) pocit, že na složení vládnoucí politické garnitury mají o něco vyšší vliv, což by mohlo mít příznivý efekt na vnímání demokracie; troufám si tvrdit, že zejména úplně první přímé volby prezidenta by byly charakterizovány poměrně vysokou účastí obyvatelstva, jakou naposledy pamatujeme z devadesátých let. Řadoví občané by však získali i (spíše neoprávněný) pocit, že mají vyšší vliv na reálné kroky vládnoucí garnitury, což by mohlo ve střednědobém horizontu vyústit v jejich frustrace. Vliv prezidenta – i když bude volený přímo – totiž zůstane ve stávajícím systému překryt stranickými strukturami.

PAVEL KOSATÍK

spisovatel a novinář

Pavel Kosatík
+13
+
-

Anketa

Čí názor vás v naší anketě nejvíc zaujal?

Já myslím, že ne. Československo bylo koncipované jako parlamentní republika, je to jedna z mála demokratických tradic, které máme a jakž takž dodržujeme. Nejčastějším argumentem zastánců přímé volby jsou nechutnosti, které v parlamentě provázely skoro všechny prezidentské volby po vzniku české republiky. Přímá volba ale nezaručuje, že nevzniknou nechutnosti jiné, které nám budou vadit ještě víc. Ale hlavně mi vadí ten český sklon měnit pořád systém místo změny sebe samých. Naším úkolem je kultivovat, co už máme, a když to nejde, tak se o to víc snažit, a ne nastavit nová pravidla a doufat, že to nějak dopadne. Je to strašně lehkomyslné, připomíná mi to snadnost, s jakou se někdejší republika po roce 1938 rozešla se Západem. Tehdejším lidem uniklo, že je v Mnichově zradily dvě konkrétní politické konstelace, ale že demokracie na Západě dál trvá, dokonce se v pozdějších letech obrodila a posílila. Radostně změnili pravidla a začali se kamarádit s Východem. My se teď chystáme k jiné snadné změně systému, místo abychom se snažili kultivovat, co už existuje, tedy parlament. Ten může být kvalitní, pokud ho zvolí občansky kultivovaní voliči. Musíme tedy změnit sebe. Jiná cesta ke spokojenosti nevede.

Co si o přímé volbě prezidenta myslíte vy? Chtěli byste si zvolit hlavu státu sami? Pokud ano, kdo by byl váš favorit?

Posílení pravomocí prezidenta? Proč ne, ať je klidně všemohoucí. Ostatně všichni známe fousatý fór o rozdílu mezi Václavem Klausem a Pánem Bohem...

Hnědé, nikoli červeno-modro-bílé Československo

Strip zvětšíte kliknutím

Komiks na Peníze.cz jede. V neděli a ve svátek

Odliv mozků ◄► Ruleta ◄► Velká říjnová ◄► Státní svátek ◄► Musí to bét? ◄► Severní vítr ◄► Tutanchamonova kletba ◄► Rockstar ◄► Cena mlčení ◄► Poprvé! A bez plavek! ◄► Zelené zlato ◄► Peníze nepadaj z nebe ◄► Vzestup a pád ◄► Život je boj(ler) ◄► Smrt fialové krávy ◄► Pracovní úraz ◄► Zákaz kouření ►

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 11. 2011 11:56, libor

souhlasím s tím, že je hloupost jen tak z rozmaru zavádět přímou volbu prezidenta, pokud by nebyla spojena s nějakou úpravou jeho pravomocí... a kdyby k přímé volbě přeci jen došlo, s mým hlasem může rozhodně počítat Goťák! Ideální stav podle mne nastane, až bude v Čechách kralovat Mistr a za velkou louží Schwarzenegger. to sice ještě neni úplně možný, ale když si dokázal v termoušovi poradit s roztejkajícím se frajerem a spanilou vražedkyní, tak určitě zvládne přesvědčit amíky, aby mu tu kandidaturu umožnili

+4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Vyspělá první republika. Mýtus, nebo realita?

28. 10. 2011 | Ondřej Tůma | 10 komentářů

Očima expertů: Vyspělá první republika. Mýtus, nebo realita?

Byla první republika opravdu tak šťastnou a úspěšnou dobou, jak se mezi lidmi traduje? Není toto historické období ve výkladu našich dějin příliš přeceňováno? Zeptali jsme se filozofa... celý článek

Božský prezident

28. 10. 2011 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Božský prezident

Ve státní svátek se nesluší brát státní symboly na lehkou váhu. Natož prezidenty!

Očima expertů: Jsou anonymní akcie nástrojem ďábla?

16. 9. 2011 | Ondřej Tůma | 17 komentářů

Očima expertů: Jsou anonymní akcie nástrojem ďábla?

Anonymní akcie na doručitele jsou nástrojem ďábla, díky němuž snadno mizí peníze ze státních zakázek v kapsách korupčníků. Souhlasí s tímto tvrzením ekonomové Jan Procházka a Jiří Weigl,... celý článek

Co si o tom myslíte? Vemte volební právo těm, co nepřispívají do společné kasy! A blbečkům, blondýnám a chlapům

25. 8. 2011 | Petra Dlouhá | 50 komentářů

Co si o tom myslíte? Vemte volební právo těm, co nepřispívají do společné kasy! A blbečkům, blondýnám a chlapům

Neplatíš daně? Nechce se ti makat? Zapomeň, že budeš v tomhle státě do něčeho kecat! Místopředseda véčkařů chce omezit volební právo jen na „ekonomicky aktivní občany“. Je to šance,... celý článek

Mazaný investor i na volbách vydělá

3. 1. 2008 | Jan Stuchlík

Mazaný investor i na volbách vydělá

Americké prezidentské volby lze pasivně sledovat, horečně o nich diskutovat, nebo na nich trochu vydělat. Stačí nakoupit na jednom z politických finančních trhů "akcie" toho správného... celý článek

Partners Financial Services