Že je huba nebolí… Jsou obstrukce legitimní nástroj politického boje? Co si o tom myslíte?

Že je huba nebolí… Jsou obstrukce legitimní nástroj politického boje? Co si o tom myslíte?
„Stojím si za tím, že naše debata byla věcná,“ sdělil České televizi po prvních patnácti hodinách obstrukcí místopředseda zahraničního výboru sněmovny a poslanec ČSSD Jan Hamáček. Doplňte do posledního slova háček nad „c“ a lepší popis zatím dvoudenního maratonu byste hledali jen obtížně.

V sázce je hodně: státní rozpočet na rok 2012, velká penzijní reforma, přepracovaný zákon o stavebním spoření a dalších jedenáct klíčových novel, které sice Poslanecká sněmovna schválila, neprošly však opozicí ovládaným Senátem. O jejich schválení tak musí znovu většinou všech hlasů (takřečenou stojedničkou) rozhodnout poslanci. Jenže místo toho se u poslaneckého pultíku střídají tři směny opozičních mluvků.

Jedna donekonečna předčítá nálezy Ústavního soudu, lamentuje nad tím, jak málo obchodujeme s Čínou a Brazílií, a kritizuje kvalitu ovzduší na Ostravsku. Zbylé dvě grupy mezitím pospávají a nabírají síly na další boj. Koaliční poslanci si takový luxus dovolit nemohou, opozice si jejich postřeh a počet co chvíli testuje návrhem na přerušení jednání, o kterém je třeba neprodleně hlasovat. V zákulisí se pak znepřátelené strany vzájemně osočují, kdo je menší chlapák. Jestli šéf ČSSD Sobotka, který to zabalil krátce po půlnoci z úterý na středu („Každý generál musí spát,“ okomentoval to s úsměvem mířícím směrem ke koaličníkům David Rath), nebo Petr Nečas, který jde podle ČSSD na ruku bankovní lobby, protože likviduje masově rozšířené stavební spoření.

Minulý týden jsme se vás ptali na váš názor na takzvané výmluvy na osobu blízkou, které brání policii vybrat spoustu pokut od řidičů, jež nedopadne přímo při přestupku: Osoba blízká, vzdálená? Za auto má vždy odpovídat jeho provozovatel!

Knížku za výjimečný příspěvek k debatě bychom rádi poslali Jakubovi, a to zejména za tato slova: Médii oblíbená fráze „zneužívání osoby blízké“ není nic jiného než ústavní právo nevypovídat. A není třeba to svádět na osobu blízkou, ústava zaručuje možnost nevypovídat především proti sobě. Jinými slovy, dobrovolně se neudávat. Toto právo má zaručeno ústavou každý. Dokonce i vrah může nevypovídat. Ale u dopravních přestupků je to zřejmě odporné zneužívání. A jelikož to říkají média, tak je to pravda!

Vzduchem se mezitím line nasládlá chuť energetických nápojů a prachmizerné kávy v plastových kelímcích. „Já sázím na kofeinové tablety,“ trumfl kolegy vystudovaný kapitán vnitrozemské plavby Jaroslav Foldyna. Těch se očividně nedostávalo stenografkám, které „dosténaly“ kolem jedné v noci. Od té doby až do rána se průběh schůze zaznamenával pouze v audiovizuální podobě. Snad ho někdo přepíše… Generace, které přijdou po nás, by měly mít hmatatelné důkazy o tom, jak jsme na počátku 21. století hrdě navázali na rakousko-uherskou tradici – už před vznikem republiky čeští poslanci hodiny umně blokovali jednání Říšské rady a poslanci němečtí zase zasedání Českého sněmu. A dokonce jsme ji i vylepšili. O vícesměnném provozu opozice se totiž historické knihy nezmiňují.

Kurvy a zloději

Zdroj: iDnes, YouTube

Ve světě podle poslance Krátkého se nežije pěkně: ráno si nekoupíte křupavou housku a k ní noviny, pekaři i tiskaři v noci spali. Přes noc také nejezdí vlaky ani tramvaje, nad ránem se nezásobují obchody. A nedejpámbu, aby se vám něco stalo, hasiči, záchranka, doktoři, policie, ti všichni užívají volna – v noci totiž pracují jen kurvy a zloději. A teď tedy ještě poslankyně a poslanci.

Co na noční jednání říká poslanec Jiří Krátký, který proslul větou o „kurvách a zlodějích“ (viz box), agentury neuvádějí. Jedno je ale jasné, blíží se pátek a s ním odjezdy na chaty a golfové turnaje. Vůle poslanců, kteří aktuálně připomínají nezbedné dětičky na písečku, bude slábnout stejně jako účinnost kofeinu, taurinu nebo teinu. Pomoci by mohl kokain, který Wikipedie popisuje jako: „celkově mírný stimulant, jehož účinky jsou srovnatelné s pitím kávy“. Ovšem pozor! Kokain na rozdíl od kávy nebo Red Bullu povzbuzuje také sebevědomí a sexuální apetit.

Že bychom se konečně dočkali plodné diskuse?

Tento příspěvek jsem dopsal v 17:44. V 17:37 se v on-line reportáži na iDnesu objevil tento příspěvek: „Chraňme venkovské knihovny, v mnoha obcích jsou jediným centrem společenského života,“ apelovala na ministra financí Miroslava Kalouska komunistická poslankyně Ivana Levá. Do rozpravy je přihlášeno ještě 13 zákonodárců…

Nejvyšší čas zavolat do Kolumbie.

Pomohlo by, kdyby si poslanci šňupli? Věříte jim, že se bude jednat i v sobotu?

Získala u vás plusové body opozice svou snahou zabránit schválení reforem za každou cenu, nebo naopak fandíte koalici za vůli vytrvat?

Moc by mě zajímal i váš názor na to, zda jsou obstrukce legitimní nástroj protestu, nebo by na jejich omezení měl myslet jednací řád Poslanecké sněmovny? Volby přece rozdělily síly ve sněmovně jasně a všichni zúčastnění by to měli respektovat. Nebo ne?

Zastavit reformy za každou cenu

+21
+
-

Obstrukce jsou nedůstojné

+36
+
-

Napište nám, co si o tom myslíte, a přečtěte si názory ostatních. Autor nejzajímavějšího diskusního příspěvku zveřejněného do 15 hodin v pondělí 7. listopadu získá knihu Krotitelé dluhů, kterou připravil kolektiv autorů pod vedením Lenky Králové. Pokud chcete o svazek s podtitulem Průvodce vaším rodinným rozpočtem soutěžit, zanechte u příspěvku i kontakt, abychom měli šanci dozvědět se, kam výhru poslat.

Výsledky vyhlásíme za týden u dalšího článku z rubriky Co si o tom myslíte?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

4. 11. 2011 13:05 | Luboš

Socani vždycky dělali bordel, nikdy neměli zájem o prosperitu státu, zajímala je vlastní peněženka a proto lidem slibovali třeba pastelkovné, protože jejich populismus je má udržet u koryt. Typická ukázka: Paroubek: zadlužujme stát, dluhy se přece nemusí platit !
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 11. 2011 19:33 | A. Vezekmín

Slávko, vy toho vždycky namluvíte, většinou rozhorleně, plamenně. A většinou toho tak málo víte. Takže: „diskusní příspěvky a poznámky by se měly omezit“? Už se stalo. Jen vy jste si toho nevšimla. A že by se možná u mikrofonů objevily poslanecké tváře, které jsme tam ještě neviděli? Ne, madam, které vy jste neviděla a neuvidíte, protože se na to nekoukáte :) Ale mluvíte o tom, jako byste se na to z galerie chodila koukat denně.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 11. 2011 18:54 | Petr

Je to hloupé,nedůstojné poslance,je to nekonstruktivní,je to dětinské tohle dupání nožičkou,je to nezodpovědné vůči společnosti,je to populistické,je to zbytečné vyhazování finančnch prostředků na nesmyslné divadelní představení,takový přelet nad kukavčím hnízdem v podání parlamentu,být náčelníkem tohohle cirkusu,tak nechám hrát poslance ČSSD tuhle hru až do úmoru ,ale bez platu.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 11. 2011 16:58

A kde se to ukazuje?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 11. 2011 16:51 | Slávka

Ukazuje se,že obstrukce ze stany pravice,jsou legitimním nástrojem.Používá-li je levice,stávají se náhle nechutným prostředkem.Záleží z které strany je pohled směrován.Na jedné staně je zajímavé sledovat,jak zvýšené pracovní úsilí,dokáže poslance rozhodit přesto,že p.Kalousek umí druhým poradit,že mají více pracovat,aby si vydělali na slušné živobytí.
Dneska v řadě továren stojí u výrobních pásů dělníci 12 hodin denně po celý rok,aby si vydělali za měsíc zlomek týdenního poslaneckého platu.Bez reptání,z obavy ztráty místa pracují nad pracovní uvazek bez nároku na odměnu.Dnes se tomu říká loajalita k podniku.
Docela poslancům přeji,že se potí pár hodin navíc v parlamentu.Obávám se pouze o výsledek jejich pachtění.Co přinese pro společnost?
Přesto si myslím,že by se diskusní příspěvky a připomínky měly časově omezit.Třeba by se u mikrofonu při nějakých dalších obstrukcích objevily povinně i tváře těch,které jsme ještě nikdy neviděli a jejich názor nikdy neslyšeli.Kdo ví.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 11. 2011 16:30 | Vladimír

Obstrukce nevím zda jsou nedůstojné, ale reformy ožebračující lidi, přinášející chudobu do této země je třeba zastavit, i když si uvědomuji, že jsou jen součástí dvacetileté devastační politiky mafií vládnoucích v této zemi,a to jak z východu tak ze západu. Myslím, že toto období bude v budoucnu historiky hodnoceno jako jedno z nejhorších období této země. V novodobých dějinách si pak dovoluji říci, že prezident Klaus bude hodnocen jako nejhorší prezident této republiky. Rozvrat ve všech oblastech života. Jak kázal již M.J.Hus je opět aktualní -"Jako hejno krkavců snesli se na tuto zem, aby vyklovali každé zrno zlata a stříbra. Nemají slitování, jejich srdce zjedovatěla touhou po bohatství. Se vším kupčí, vše prodávají. Chceš krást?Zaplať!Chceš vraždit?Zaplať!Za peníze takto vydřené z chudého lidu pak krásné koně chovají, čeleď nepotřebnou drží,v kostky hrají a na své kuběny drahé kožichy věší.Však poznejte se vy zloději chudého lidu, však Bůh i lidé vás vidí"
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 11. 2011 12:06

A kam se stěhujete? Pokud máte nějaký pěkný tip na zemi, kde politici dělají, co mají. Budu vám nesmírně vděčen...
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 11. 2011 12:06 | fero

Na to mnozí asi zapoměli jak Nečas, Kalousek a další členové TOP a ODS obstruovali za úřednické vlády.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 11. 2011 12:05

Co myslíte? Podle mého je to stejná čuňárna, ať už obstruuje kdokoliv...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 11. 2011 11:58 | Erasmus Rotterdamský

Položim doplňující otázku. Když před volbama dělala v parlamentu obstrukce ODS, bylo to legitimní nebo ne?
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 11. 2011 9:26 | Lagarto

OTAZKA 1: neodpovídám, předpokládal jsem seriozní server
OTAZKA 2: U mne osobně opozice ztratila body. Nenabídla argumenty a nepředstavila reálnou alternativu
OTAZKA 3: Obstrukce legitimní není, ale využití právních nástojů (včetně všech detailů jednacího řádu PS) je zcela legitimní. Problém je ten, že se schvaluje takové množství zákonů a novel, že na projednání je v průměru pár hodin. Proto se nám zdá, že zdržení 2 dny u jednoho zákona je něco strašného, ale to prostě není.

A KOMENTÁŘ NA ZÁVĚR: Obecně bychom potřebovali méně a jednodušších a lepších zákonů, které pak nebude třeba novelizovat i několikrát ročně. Na další zákony pak bude čas je projednat v tripartitě, s opozicí, atd. a naklonec i v parlamentu. Stejně tak systém naší parlamentní demokracie ve středovém politickém klimatu je velmi nestabilní z důvodu změn pravice-levice víceméně pravodelně po 4 letech. I když nemusím ani Francii, ani USA, ani Rusko, tak jejich prezidentské či skoroprezidentské systémy jsou v tomto ohledu stabilnější a přímočařejší a dávají reálnou šanci na opakování mandátu, tedy jakousi stabilitu na 4+4 roky. A s tím už se pracovat dá.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 11. 2011 8:35 | eďa

Jim přece vůbec nejde a už od listopadu 89 o člověka o jeho svobodu, nezávislost, ale o sprostý otrocký diktát, který se však prezentuje jako svobodný úsudek - pomoc, o kterou stojí jen pár lidí u žlabu. Vzpomínám na tehdy založené občanské fórum v čele s VK jak hlásalo o svobodě, napravení komunistických křivd. Pamatuji se, že o monopolním kapitalistickém diktátu dnešní doby nepadlo ani slovo, proč ?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 11. 2011 8:29 | josephino

Pravdu máte, a určitě i kromě šňupání taky pořádně hulí, protože to co předvádějí snad s čistou hlavou ani nelze. Mě to narozdíl od Vás ovlivnilo už natolik, že nový rok začnu už mimo tuhle republiku...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 11. 2011 7:47 | MoB

Já myslím, že - soudě podle jejich projevů - už dávno šňupají všichni. Když tak vidím jejich vysmáté obličejíky a představím si, kolik nás jejich "práce" stojí a jak moc ovlivňuje náš život, mám chuť dát tomuto státu vale. Protože ten póvl co v PS PČR je, se po dalších volbách rozhodně k lepšímu nezmění... Palec dolů.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 14 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Osoba blízká, vzdálená? Za auto má vždy odpovídat jeho provozovatel! Co si o tom myslíte?

27. 10. 2011 | Ondřej Tůma | 25 komentářů

Osoba blízká, vzdálená? Za auto má vždy odpovídat jeho provozovatel! Co si o tom myslíte?

Výmluvám na osobu blízkou prý definitivně odzvoní. Postarat se o to má novela zákona o silničním provozu. Opravdu ale ovlivní chování českých řidičů, nebo si chytráci zase rychle najdou... celý článek

Ať za chyby svých úředníků platí i politici. Co si o tom myslíte?

13. 10. 2011 | Ondřej Tůma | 19 komentářů

Ať za chyby svých úředníků platí i politici. Co si o tom myslíte?

Špatně vypsané státní zakázky, zbytečné soudní průtahy, chybné kontroly finančního úřadu – to je jen pár příkladů toho, za co stát každý rok vyplácí poškozeným občanům odškodné v řádech... celý článek

Čím víc tuku, tím míň mozku! Zdanit špek a chipsy? Co si o tom myslíte?

6. 10. 2011 | Petra Dlouhá | 26 komentářů

Čím víc tuku, tím míň mozku! Zdanit špek a chipsy? Co si o tom myslíte?

A je to tady. Světová revoluce v boji s obžerstvím zahájena, černá můra nejednoho labužníka se naplňuje. Lačné břichy propukají v pláč. Dánsko jako první země na světě zavedlo daň z... celý článek

Co si o tom myslíte? Vemte volební právo těm, co nepřispívají do společné kasy! A blbečkům, blondýnám a chlapům

25. 8. 2011 | Petra Dlouhá | 50 komentářů

Co si o tom myslíte? Vemte volební právo těm, co nepřispívají do společné kasy! A blbečkům, blondýnám a chlapům

Neplatíš daně? Nechce se ti makat? Zapomeň, že budeš v tomhle státě do něčeho kecat! Místopředseda véčkařů chce omezit volební právo jen na „ekonomicky aktivní občany“. Je to šance,... celý článek

V čem jedete, pane komisaři?

4. 4. 2011 | Aleš Tůma | 7 komentářů

V čem jedete, pane komisaři?

Al-Kájda začala do vodovodů v Bruselu tajně vypouštět LSD. Jinak si nejnovější nápady z Evropské komise nelze vysvětlit.

Partners Financial Services