Předmanželská smlouva. Zabiják romantiky, nebo jisticí lano?

Předmanželská smlouva. Zabiják romantiky, nebo jisticí lano?
Kostel. Právě si řekli ano. On že si bere ji, ona že jeho. Střih. Soudní síň. On že si bere auto, ona že děti, on bere sedačku a ona taky že bere sedačku. Právě si říkají ne a ne a ne. Neromantická, zato praktická předmanželská smlouva je toho mohla ušetřit. Kdo má trvat na podpisu a kdo se mu má vyhýbat?

Podepsat, nebo nepodepsat? Jen o to tady kráčí. Počet rozvodů v české kotlině vytrvale roste. Loni bylo rozvedeno přes třicet tisíc manželství, krachem končí přesně každé druhé. Je to, jako když si hodíte korunou. Padne orel, nebo panna? Trochu rizikové podnikání, nemyslíte? Předmanželská smlouva „to jistí“.

Co když smlouvu nepodepíšete?

Pak je to jednoduché. Veškerý majetek nabytý před vstupem do manželství zůstává výhradním vlastnictvím každého z vás. Ale vše, co manželé vydělají a pořídí v době manželství – včetně dluhů a domácích mazlíčků – patří oběma, tento majetek je společné jmění manželů. Po rozvodu se „spravedlivě“ podělí. Jenže spravedlnost bývá dost relativní.

Karolína je úspěšná podnikatelka. Také její manžel podnikal. „Nasekal statisícové dluhy, aniž se zmínil. Tvářil se, že se mu v obchodě daří a kupoval mi drahé dárky,“ vypraví Karolína. Po pěti letech se manželství rozpadlo. „Až při rozvodu jsem se dozvěděla, jak se zadlužil a že jde polovina na můj účet,“ zlobí se. Každý, kdo podniká jako fyzická osoba, za své závazky ručí celým majetkem a totéž platí pro jeho choť či chotě. Kdyby měla Karolína uzavřenou předmanželskou smlouvu, nemusela platit ani korunu.

A co když se váš nastávající topí v dluzích, už když si ho berete? Pak můžete paradoxně spát klidně. Pokud se tedy směle nezadlužuje dál. „Dluhy, které vznikly před uzavřením manželství, by se v případné exekuci neměly dotknout společného jmění manželů. Kdyby k tomu došlo, lze uplatnit vylučovací žalobu,“ říká advokátka Lenka Růžičková z právnické kanceláře Havel, Holásek & Partners.

Co když podepíšete?

Proč tu „neromantickou“ smlouvu podepisovat? „Smyslem obvykle je, aby majetek nabytý v manželství nespadal automaticky do společného jmění, ale patřil jen tomu, kdo ho pořídí. To platí i o závazcích,“ říká rozvodový právník Miroslav Zeman. Co musíte udělat, když se k jejímu podpisu odhodláte? Nejtěžší bývá domluvit se s partnerem, pak už jde všechno jako po másle. Smlouva je neplatná bez notářského zápisu (a jen u notáře ji také můžete zrušit). Zápis notář přichystá zhruba během týdne a pohlídá, aby smlouva měla všechny náležitosti. Předem si ale musíte ujasnit, který majetek má připadnout do společného měšce a který nikoli.

Bulvární ponaučení: nejdřív k notáři, potom k oltáři

Smůla na druhou potkala bývalou televizní hlasatelku Mirku Čejkovou. Nejenže jí nevyšlo už třetí manželství v řadě, zklamala i předmanželská smlouva, která jí v tom posledním měla krýt záda.

Marka Víta si před šesti lety brala ve vězení, kde její nastávající nedobrovolně pobýval, a tak se není čemu divit, že předmanželská smlouva vznikla. Těsně před tím, než propukla rozvodová bitva, se pak ukázalo, že smlouva je neplatná. Nebyla totiž potvrzená notářským zápisem.

Marek Vít se nakonec veškerých nároků na moderátorčin majetek vzdal. Aspoň v něčem je tedy konec dobrý.

Je totiž možné uzavřít předmanželskou smlouvu buď v maximálním rozsahu, anebo upravit jen některé otázky,“ vysvětluje právník Zeman.

Společné jmění lze zúžit až na věci tvořící obvyklé vybavení domácnosti. „To znamená, že majetek nabytý každým z manželů za trvání manželství zůstane v jeho výlučném vlastnictví,“ vysvětluje právnička Lenka Růžičková. Když se pak jeden z vás zadluží, „hojí si rány“ sám. Ale pozor – nezapomeňte informovat své věřitele. „Věřitelé by měli být seznámeni s obsahem dohody o zúžení společného jmění manželů už před vznikem závazku či dluhu. Jinak exekuce postihne i majetek, o který bylo společné jmění zúženo,“ říká Růžičková. Společné jmění si ale můžete i rozšířit – například o dům, v němž společně žijete, ale který původně patřil pouze jednomu z vás.

Myslíte si, že partnera přechytračíte a narafičíte předmanželskou smlouvu tak, abyste slízli případnou smetanu, ale jeho dluhy šly mimo vás? „Společné jmění manželů lze zúžit i rozšířit, ale ne ‚vypreparovat‘ tak, aby v něm byl jen majetek a příjmy, avšak ne závazky a dluhy,“ říká advokátka.

Co do společného jmění manželů nepatří, i když předmanželskou smlouvu nemáte?

  • Majetek, který byl ve vašem vlastnictví před vstupem do manželství
  • Majetek získaný dědictvím nebo darem
  • Majetek, který získáte restitucí jako právní nástupce původního vlastníka
  • Majetek sloužící svou povahou pouze jednomu z manželů

Chudým se nevyplatí

Předmanželská smlouva se rozhodně nevyplatí všem. „Typickým příkladem je partner z chudších poměrů, který si bere movitější protějšek,“ uvádí právník Zeman. U zámožnějšího nebo lépe kvalifikovaného partnera je větší pravděpodobnost, že bude do rodinné kasy přispívat hojněji. V případě předmanželské smlouvy je pak po rozvodu chudý zase chudý a bohatý zůstává bohatým. „Kdyby smlouva neexistovala, podílel by se chudší partner na majetku pořízeném v manželství polovinou, s některými výjimkami typu darování a dědictví,“ říká právník Zeman. Předmanželská smlouva se nevyplatí ani ženám, které plánují více dětí, což pro ně logicky znamená, že stráví více času na mateřské bez pořádného výdělku.

Kolik za nevěru a neplnění manželských povinností?

A co když vám bude vaše zákonná polovice zahýbat? Zajímá vás, kolik si můžete v předmanželské smlouvě naúčtovat pro případ, že se vašemu protějšku začnou zapalovat lýtka?

Anketa

Kdybyste teď měli mít svatbu, předmanželskou smlouvu byste

Předregistrační partnerská smlouva? Neexistuje!

Když uzavřete registrované partnerství, žádné „společné jmění registrovaných partnerů“ tím nevzniká. Proto neexistuje ani žádná „předregistrační partnerská smlouva“ o vypořádání majetku. Věc, kterou si pořídíte v době trvání registrovaného partnerství, buď patří výhradně vám, nebo ji můžete nabýt do spoluvlastnictví. Pokud se nedohodnete jinak, půjde o podílové spoluvlastnictví rovným dílem, kdy každému patří polovina.

Účtovat můžete, co chcete, ale nejspíš nedostanete nic. „S podobnými dotazy se v praxi setkávám často. Bohužel je to obtížně vymahatelné. Těžko najdete notáře, který by vám tyto podmínky do smlouvy zanesl,“ říká právník Zeman. Předmanželská smlouva má totiž majetkové záležitosti předběžně vyjasnit, ale podobné požadavky by majetkové vypořádání spíš zkomplikovaly. Stejně tak si ve smlouvě nemůžete účtovat výplatu za každý rok strávený v manželství nebo za dobu, kdy váš partner nedostatečně plnil „manželské povinnosti“. Ve smlouvě nelze zpečetit, ani s kým zůstanou po rozvodu děti. „I když podobnou věc do smlouvy zanesete, z hlediska našeho rodinného práva to nebude mít žádných následků,“ míní advokát a uzavírá: „V řadě případů byste tak uzavírali dohodu o svěření dítěte ve chvíli, kdy ještě ani není na světě. Jedná se o absolutně zbytečnou, nevymahatelnou záležitost.

Když jdou láska a peníze ruku v ruce

Lásku nelze přepočítávat na peníze – o ty přece v manželství nejde, budou proti předmanželské smlouvě namítat příznivci romantického svazku. Úplně stejný argument ale lze uvést ve prospěch jejího uzavření. Neberu si tě pro peníze, pěkně si je nech a já si zase nechám ty svoje… Srdce sice velí věřit, že manželství vydrží navždy. Ale rozum, obeznámený se statistikou, která hlásí padesátiprocentní podíl manželských nezdarů, odpovídá: počítej se vším. Že vám manželské vyhlídky připadají pod psa? Tak žijte na psí knížku.

Psáno pro Moje peníze, přílohu časopisů vydavatelství Mladá fronta

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+38
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 20 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 9. 2011 13:24, Petr1

Jsou i další zdroje, např. zpeněžení majetku nabytého před svatbou. Vezměme ale situaci, že mám dům, mám na něm hypotéku a následně se ožením. Žena se ke mně nastěhuje, máme děti, žena je v domácnosti, za dvacet roků jsou děti dospělé, hypotéka splacená, já před důchodem. Teď se dejme tomu rozvedeme. Nějak mi to vychází, že v tuhle chvíli po mně může bývalá žena chtít polovinu peněz, které jsem za dvacet let splatil bance.

Zobrazit celé vlákno

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 9. 2011 15:13, Marty

Předmanželská smlouva je bohaté strýčky, kteří si berou mladé holky.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (20 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Chcete být ženou v domácnosti? Opatřete si pracháče!

5. 9. 2011 | Ludmila Řezníčková | 40 komentářů

Chcete být ženou v domácnosti? Opatřete si pracháče!

Být ženou v domácnosti, věnovat svůj čas a svou energii dětem a péči o dům – starosvětský ideál není zdaleka mrtev. Ovšem chce to movitého a řádně zabezpečeného partnera, nečekejte,... celý článek

Miluješ mě? Tak mi půjč milion!

7. 7. 2011 | Petra Dlouhá | 18 komentářů

Miluješ mě? Tak mi půjč milion!

Že půjčky mohou člověka dovést až k osobnímu bankrotu, to víme. Ale pozor, nejen ty, které si bereme! Smutnými oběťmi jsou ti, kteří se až na dno dostali proto, že chtěli pomoct svým... celý článek

Dluhy v manželství rozvodem nevyřešíte. Naopak

29. 6. 2010 | Jan Stuchlík | 18 komentářů

Dluhy v manželství rozvodem nevyřešíte. Naopak

Dluhy, které v manželství nadělal jen jeden z manželů, patří oběma partnerům. Když je nemohou splácet, je pro ně nejlepším řešením společný osobní bankrot. Kdyby se dluhy snažili vyřešit... celý článek

SPECIÁL: Jak se chránit před manželem, který zadlužuje domácnost

18. 5. 2007 | Matěj Šuster | 3 komentáře

SPECIÁL: Jak se chránit před manželem, který zadlužuje domácnost

V souvislosti s rychle rostoucí mírou zadluženosti českého obyvatelstva přibývá případů, kdy si jeden z manželů bez souhlasu a často i bez vědomí druhého manžela bere úvěry. Tím bezprostředně... celý článek

Rozchod a rozvod - dopady na společný majetek

25. 7. 2003 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Partners Financial Services