Výlety po Česku: jak cestovat nejlevněji autobusem a vlakem

Věra Tůmová | rubrika: Jak na to | 16. 8. 2011 | 7 komentářů
Výlety po Česku: jak cestovat nejlevněji autobusem a vlakem
V polovině týdne se má zase na chvíli objevit léto. Pro ty, kteří si pěkné dny chtějí zpestřit výletem, nabízíme tipy na slevy při cestách autobusy a vlaky. Ale vlastně nejen pro ně, hodit se přece mohou každému. S interaktivní grafikou.

Nejdelší prázdniny v roce se blíží ke konci a řada rodin si už kvůli mokrému létu zvykla spíše plánovat výlety než vyrážet k vodě. Ne vždy stojí za to jezdit autem. Zajímavější může být výlet, kde se zkombinuje pěší turistika s cestami autobusem či vlakem. Abyste měli plánování na další volné dny jednoduší, připravili jsme pro vás pár tipů, jak cestovat po Česku hromadnou dopravou.

Autobus, či vlak? Není to úplně jednoduchá volba. Někdy to za vás rozhodnou okolnosti: někam nezajíždí bus, jinam zas nevede trať. Ale řekněme, že máte obojí možnost. Pak rozhoduje jednak rychlost dopravy a jednak její cena. V druhém parametru se skrývá léčka. Jak se totiž vyznat v džungli možných slev a zvolit lacinější variantu?

České dráhy: projížďka labyrintem slev

Situace není přehledná zvlášť kvůli Českým drahám, jejichž robustní slevový systém nikdy nevynikal přehledností. Eufemisticky řečeno. U autobusových dopravců existuje většinou jen několik jasných okolností, které jízdenku zlevňují (jste dítě, student, ZTP či senior, kupujete si předplatní jízdenku), vyznat se ve slevách na železnici vždycky byla práce pro analytické supermozky, obyčejní cestující se v nich prostě ztráceli.

Díky vylepšení drážních webovek už nejvhodnější slevu budete hledat snáz. Pro lepší orientaci na nich najdete přehledný diagram pro výběr jízdného s nejvýhodnější slevou (pdf). Jednoduché a přehledné to však pořád ještě není.

Pro jednotlivce, který necestuje příliš často, se vyplatí kupovat na vlak minimálně zpáteční jízdenky. Tím ušetří pět procent ze základního jízdného. Další variantou je domluva s jiným cestujícím, který jede stejnou trasu. Už dva tvoří skupinu a mohou žádat skupinovou slevu. Pro ni platí pravidlo, že dva první cestující získají lístek každý o čtvrtinu levněji, každý další až do třicáté osoby získá jízdenku za poloviční cenu. Pokud se takto domluvíte, jízdné vás zpravidla přijde levněji i než ten nejlevnější lístek na autobus.

Pro srovnání – jedna z nejdražších tuzemských jízdenek z Prahy do Ostravy vychází jednotlivce bez dalších slev na vlak 438 korun (se slevovou In-kartou 25 přijde na 329 korun), autobusem nejlevnějšího soukromého autobusového dopravce vyjde letos o desetikorunu dráže než loni: na 315 korun. O stejnou sumu podražila letos jízdenka také u Student Agency, kde lístek stojí 340 korun. Pokud pojedete do Ostravy vlakem dva, zaplatíte díky skupinové slevě každý necelých 330 korun a budete tam navíc o několik hodin dříve než autobusem – pokud nebudete mít smůlu na zpoždění. Trojice zaplatí v přepočtu na jednoho 292 korun. Pokud by chtěla na tuto trasu vyrazit přes víkend rodina s dvěma až třemi dětmi, ušetří ještě více. Zvláště když si koupí speciální jednodenní síťovou jízdenku SONE+. Ta umožňuje maximálně dvěma dospělým a třem dětem do 15 let za 550 korun cestovat libovolně všemi kategoriemi vlaků po Česku po jeden celý víkendový den (nebo svátek). Při návštěvě Prahy se rodině vyplatí SONE+ MHD Praha, protože tím ušetří za MHD po Praze. Pokud chce rodina cestovat jen v rámci jednoho regionu, vyplatí se jí jednodenní síťová jízdenka SONE+ REGION za 200 až 275 korun dle zvoleného regionu.

TIP REDAKCE

Na dobrodružný výlet s dětmi, na romantickou vyjížďku, do krasových jeskyní i na ochutnávku do pivovaru. To všecko se dá v Česku zažít z paluby výletní lodi. Prohlédněte si naši letošní grafiku s cenami projížděk, vyjížděk i okružních plaveb:
Parníky a lodě: interaktivní mapa s cenami výletů

Autobus je mnohdy levnější

Ne všude má smysl cestovat vlakem. Platí to i v případě, že autobusové jízdenky na některé trasy, zvláště u Student Agency, podražily. Stále jsou totiž cenově přijatelné. Například trasa z Liberce do Prahy vyžaduje u vlaku několikero přesedání, jízdenka je mnohonásobně dražší než u autobusu a cesta vyjde na více než dvě a půl hodiny. Autobusové spoje jsou v cíli podstatně dříve, zhruba za hodinu – přitom levněji. Z Liberce do Prahy se například můžete dostat za 70 korun, a to s autobusem od Student Agency, jestliže si pořídíte jejich takzvanou Kreditovou jízdenku. Jedná se o přednabitou kartu, z níž se odečítá zakoupené jízdné pro některou z tras žlutých autobusových linek. Doprava s ČSAD vyjde na této trase dospělého podle prodejního a rezervačního portálu Amsbus na 83 korun.

Ptejte se. Ale koho?

České drahé

Anketa

Zkoušeli jste se někdy vyznat ve slevách Českých drah?

Na možné slevy se je rozumné řádně se vyptat, zejména u Českých drah. Základní jízdné je relativně drahé. Pokladní však často o slevách nevědí vše. Pro ilustraci: cestujete-li z Prahy do středočeských Čelákovic, protože si tam chcete zajezdit na kole po lesích kolem Káraného či se vykoupat v tamních pískovnách, a máte i pražskou Opencard, stačí vám díky pražskému integrovanému dopravdnímu systému pořídit si k tramvajence v jakémkoliv klasickém automatu na lístky jízdenku za 14 kourn. Pokud se ale na nejlevnější jízdné budete ptát v pokladně na pražském Masarykově nádraží, může se vám opakovaně stát, že vám prodají více jak dvojnásob drahý lístek.

Vyzkoušejte proto inovované webové stránky a zkuste si cenu propočítat s on-line kalkulátorem jízdného (Cenový asistent ČD). Doporučujeme ovšem pro jistotu využívat telefonní linku Informace z osobní dopravy (840 112 113), kde by vám měli říci nejlepší spoje a doporučit pro vás nejvýhodnější slevu.

U autobusů je slevový systém jednoduší a konečné jízdné lze zjistit hned buď z přehledné tabulky pro konkrétní destinaci (Student Agency), nebo z on-line formuláře pro prodej jízdenek (ČSAD – Amsbus).

Kdo dostane slevu?

V autobusech Student Agency

Jízdenky pro dospělé:

  • Kreditová jízdenka – sleva ze základní ceny

Ostatní:

  • Žákovský průkaz do 15 let
  • Žákovský průkaz do 26 let
  • Dítě do 15 let (do 3. narozenin zdarma bez nároku na sedadlo)
  • Senior
  • ZTP

V autobusech většiny ostatních dopravců

  • Držitel žákovského průkazu do 15 let potvrzeného dopravcem
  • Držitel studentského průkazu 15–26 let potvrzeného dopravcem
  • Dětské jízdenky 3/6–15 let – věk se liší dle dopravce
  • ZTP
  • Průvodce držitele ZTP-P
  • Senior

Slevy ve vlacích Českých drah (výběr)

Tuzemské slevy Českých drah

Pozn.: In-Karta se prodává s různými slevami IN 25 – sleva 25 %, IN 50 – sleva 50 %, In Senior ad.

Zdroj: ČD; zvětšíte kliknutím

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 8. 2011 22:13, MoB

Ten dotaz asi nemyslíte vážně, že? :)

Zobrazit celé vlákno

+1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Parníky a lodě: interaktivní mapa s cenami výletů

9. 8. 2011 | Věra Tůmová

Parníky a lodě: interaktivní mapa s cenami výletů

Tropických dnů letos moc nebylo a prý ani nebude. Když se nějaký ještě vyskytne, užijete si ho na palubě výletní lodi. Jen počítejte s tím, že jízdné pro rodinu vás na delší plavby... celý článek

Dovolenou si rozvracet nedáme! Pojištění proti větru, dešti má však háček

8. 8. 2011 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Dovolenou si rozvracet nedáme! Pojištění proti větru, dešti má však háček

Slavní zpěváci pojišťují své sametové hlasy, klavíristi geniální prsty, herečky a modelky svá půvabná pozadí. Ale co my, obyčejní smrtelníci? Že taky toužíte po troše té nadpozemské... celý článek

Žluté autobusy jedou do boje! Mail jako důkaz predátorského dumpingu?

28. 7. 2011 | Petra Dlouhá | 12 komentářů

Žluté autobusy jedou do boje! Mail jako důkaz predátorského dumpingu?

„Agresivní bolševník“ a „zloděj s predátorskými manýry“. Podobně nevybíravými přídomky častoval v médiích Alexej Litvin Radima Jančuru. Válka obou mužů se táhne roky. Zdálo se, že pomalu... celý článek

Last minute: vyplatí se letos čekat do poslední minuty?

12. 7. 2011 | Klára Šponerová | 2 komentáře

Last minute: vyplatí se letos čekat do poslední minuty?

Začíná období dovolených, boj cestovních kanceláří o klienty vrcholí. Jednou z hlavních zbraní je označení last minute. Na poslední chvíli si tak můžete objednat dovolenou až o desítky... celý článek

Vyfotíš, zaplatíš! Pozor na dovolené, i architektura může být chráněná autorským právem

3. 6. 2011 | Michal Kašpárek | 15 komentářů

Vyfotíš, zaplatíš! Pozor na dovolené, i architektura může být chráněná autorským právem

Vyfotit si na dovolené město, most anebo sochu v parku a pak se albem pochlubit ostatním vypadá jako samozřejmost. Přesto za to nad vámi v některých oblíbených destinacích visí pokuta,... celý článek

Partners Financial Services