Parníky a lodě: interaktivní mapa s cenami výletů

Věra Tůmová | rubrika: Jak na to | 9. 8. 2011
Parníky a lodě: interaktivní mapa s cenami výletů
Tropických dnů letos moc nebylo a prý ani nebude. Když se nějaký ještě vyskytne, užijete si ho na palubě výletní lodi. Jen počítejte s tím, že jízdné pro rodinu vás na delší plavby přijde i na několik set korun. S naší interaktivní mapou si uděláte základní představu za kolik a kam.

Prohlédnout si krajinu z řeky či jiné vodní plochy bývá nezapomenutelné. Všechno vypadá jinak, než když po kraji chodíte pěšky či jezdíte autem nebo na kole. Na mnoho míst se v Česku dostanete jen jako vodáci s vlastní kánoí či jinou lodí, protože u nás pro pohyb na vodních tocích neplatí téměř žádná omezení. Pokud cestujete s velkou rodinou, malými dětmi či na kole, oceníte ale na tuzemských řekách, plavebních kanálech či velkých přehradních nádržích spíše poměrně hustou lodní dopravu. Na některých větších parnících si můžete k výletování koupit i pití a jídlo, pohledy či turistické známky.

Na většině výletních lodí mohou cestovat nejen lidé, ale přepravují se i kočárky, jízdní kola a psi. Děti (většinou od 3 či 6 do 15 let) mívají zpravidla poloviční jízdné. Ty menší jezdí zadarmo. Slevy z jízdného na lodích nabízejí některé plavební společnosti také seniorům či držitelům ZTP, avšak v podstatně menší míře, než v jaké je lze získat u vstupenek na hrady a zámky.

Výlety po městě: panoramata s příplatkem

Pokud se rozhodne vyplout na výlet celá rodina, může ji ovšem cena za jízdné vyjít i na několik set korun podle typu lodě a délky plavby. Okružní plavba v turisticky atraktivním centru hlavního města přijde dospělého na 290 korun, za dítě se platí 140 korun. Vyjížďka trvá hodinu a půl. Malá plavba Prahou je levnější (190 korun dospělí, 90 korun dítě), neboť loď pluje pouze 55 minut. Obě plavby zajišťuje Pražská paroplavební společnost, jejíž loď Vyšehrad vidíte na úvodním obrázku.

Podstatně dražší je pak plavba historickým jádrem Českého Krumlova, kde se lze plavit na vorech, které řídí voraři v historických kostýmech. Vory vyplouvají od poloviny července do 20. srpna (kromě zvlášť smluvených plaveb) pravidelně dvakrát denně – odpoledne a večer. Díky tomu se je možné plavit romanticky i při západu slunce. Za dospělou osobu ale zaplatíte 450 korun, za dítě do 12 let polovic. Pokud vytvoříte skupinu 12 lidí a zaplníte celý vor, jsou podle informací provozovatele dva lístky zdarma. Celé takovéto skupiny mají také možnost vyrazit na plavbu historickým centrem města i s exkurzí do pivovaru. V ceně jízdenky je nejen prohlídka pivovaru, ale i ochutnávka.

Krátké plavby mimo největší turistické atrakce a nejslavnější panoramata tak drahé nebývají. Do trojské zoo se podívá dospělý lodí od přístaviště u nemocnice na Františku za stokorunu, dítě za 60 korun. A například pod hradem v Chebu vás plavba po Ohři vyjde na 60 korun, dítě na 30 korun. Loď, kterou provozuje společnost Autobusy Karlovy Vary, ovšem vyplouvá jen o víkendech, a to v intervalu od 11 do 17 hodin.

Po přehradách

Také na Brněnské přehradě zaplatíte méně, pokud cestujete jen mezi jedním či dvěma úseky na trase, která má v jednom směru 11 zastávek. Plavbu můžete zkombinovat s procházkami či jízdou na kole, protože Podkomorské lesy i Obora kolem přehrady jsou protkány sítí stezek a cyklostezek. Jízdné pro jeden plavební úsek vyjde dospělého na 15 korun, dítě od 3 do 15 let a držitele průkazu ZTP na 8 korun. Kdo by chtěl po přehradě absolvovat celou plavbu tam i zpět, musí si připravit 240 korun pro dospělého, zlevněné jízdné vyjde na polovic. Dopravní podnik města Brna nabízí také rodinné jízdné v ceně 500 korun, kombinované jízdenky se vstupem na hrad či do zoo a dále pak i různé slevy pro držitele předplatních jízdenek.

Nejdelší plavby na jihomoravských nádržích Nové Mlýny zaberou 2,5 až 3 hodiny a vyjdou pro dospělého letos dráže než v roce 2010. Za takovouto plavbu nyní zaplatí místo 190 už 270 korun. I zde lze zvolit v průběhu dne kratší a levnější trasy nebo plavbu zkombinovat třeba s návštěvou muzea v Dolních Věstonicích (Dolní nádrž Nové Mlýny). Padesátiminutovou plavbu parníkem na Orlické přehradě si zase můžete zpestřit návštěvou hned dvou pamětihodností – zámku Orlík a hradu Zvíkov.

Po řekách až do Němec

Anketa

Je výlet vyhlídkovou lodí dobrý tip na nedělní odpoledne?

Pro letní výletování rozhodně stojí za úvahu také dlouhé plavby na půl dne či na den celý. Mezi ty výjimečnější patří například plavba na historickém kolesovém parníku z Prahy na Mělník a zpět. Tento parník, který vás zaveze k soutoku dvou největších tuzemských řek, totiž vyplouvá nad ránem jen o dvou letních nedělích (24. 7. a 28. 8.). Pokladní Pražské paroplavební společnosti proto právě pro tuto trasu doporučuje rezervaci či nákup lístků předem. Takovýto celodenní výlet vyjde dospělého na 490 korun, dítě na 250 korun.

Specialitky: Baťův kanál i pramice do podzemí

V sezóně se doporučuje rezervovat si kvůli velkému zájmu návštěvníků i lístky pro plavbu po ponorné říčce Punkvě v Punkevní jeskyni Moravského krasu. Vstupné včetně celé vodní plavby od loňska mírně zdražilo. Nyní stojí dospělého 170 korun, důchodce 150 korun a děti a studenty 80 korun. Slevu mají i držitelé průkazu ČSOP, zdarma mohou jet děti do 6 let a členové České a Slovenské speleogické společnosti. Neobyčejnému zájmu se těší rovněž plavební společnosti, které nabízejí přepravu na lodích po padesátikilometrovém Baťově kanálu na Zlínsku. I zde se vám proto vyplatí rezervace lodních lístků předem. Vedle pravidelných lodních linek si je na Baťově kanále možné pronajmout nejen výletní loď se speciálním programem (návštěvou vinného sklípku či hvězdárny), ale také obytný hausbót.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dovolenou si rozvracet nedáme! Pojištění proti větru, dešti má však háček

8. 8. 2011 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Dovolenou si rozvracet nedáme! Pojištění proti větru, dešti má však háček

Slavní zpěváci pojišťují své sametové hlasy, klavíristi geniální prsty, herečky a modelky svá půvabná pozadí. Ale co my, obyčejní smrtelníci? Že taky toužíte po troše té nadpozemské... celý článek

Last minute: vyplatí se letos čekat do poslední minuty?

12. 7. 2011 | Klára Šponerová | 2 komentáře

Last minute: vyplatí se letos čekat do poslední minuty?

Začíná období dovolených, boj cestovních kanceláří o klienty vrcholí. Jednou z hlavních zbraní je označení last minute. Na poslední chvíli si tak můžete objednat dovolenou až o desítky... celý článek

Vyfotíš, zaplatíš! Pozor na dovolené, i architektura může být chráněná autorským právem

3. 6. 2011 | Michal Kašpárek | 15 komentářů

Vyfotíš, zaplatíš! Pozor na dovolené, i architektura může být chráněná autorským právem

Vyfotit si na dovolené město, most anebo sochu v parku a pak se albem pochlubit ostatním vypadá jako samozřejmost. Přesto za to nad vámi v některých oblíbených destinacích visí pokuta,... celý článek

Jak se domoci odškodnění za zkaženou dovolenou?

5. 10. 2010 | redakce Peníze.CZ

Jak se domoci odškodnění za zkaženou dovolenou?

Řada Čechů jezdí na dovolenou na podzim. Někdy během ní zažijí nemilé překvapení, například v podobě horšího ubytování, než mají ve smlouvě. Jak se domoci svých práv?

Partners Financial Services