Je za Klausovým „milostným“ skandálem s doktorkou stará stranická známost?

Je za Klausovým „milostným“ skandálem s doktorkou stará stranická známost?
Hladina se zase čeří od hradu. Tentokrát prezident nešije (do Unie), nevetuje (zákony), nevysvětluje (ekologům, že jsou opravdu, ale opravdu mimo mísu) ani nepřechází („na červenou“), nýbrž uděluje: milost lékařce podvodnici. A čelí ostré palbě kritiků. Co si o tom myslíte vy?

Ačkoli se Václav Klaus zuby nehty, slovy i činy snaží vymezovat vůči svému předchůdci, teď poznává, co bylo jeho denním chlebem. Václav Havel měl kontroverzní amnestie na talíři dlouho a mnozí mu je rádi otloukají o hlavu dodnes. Celkem jich rozdal 1 948. K nejhlasitějším kritikům patřil právě Klaus. Dušoval se, že on bude amnestiemi opravdu, ale opravdu šetřit. Zatím jich opravdu udělil jen 374. Teď ale sám čelí „milostnému“ skandálu.

Udělil totiž milost lékařce Aleně Kubáčové, kterou soud poslal za katr na sedm let – hrála klíčovou roli v mnohamilionovém podvodu. Celá habaďura fungovala tak, že spřátelené firmy naoko zaměstnávaly své známé na dělnických postech za královské platy. Kubáčová fiktivním pracovníkům dodávala neschopenky, i když byli zdraví jako řípa. A stát musel sypat – na nemocenské podvodníkům vyplatil 13 milionů korun.

Prezident a přecházení na červenou

Václav Klaus, byv zachycen fotoaparáty novinářů s mladou letuškou, komentoval odhalení již slavným výrokem: „Člověk přebíhá ulici na červenou a samozřejmě musí počítat s tím, že sklouzne a přejede ho auto.

Někdy to ovšem neplatí, když máte štěstí, přecházíte na červenou – a pak zasáhne jako deus ex machina (pro konzervativce) nebo jako Superman (pro liberály) prezident se svou milostí a „dopravního hříšníka“ na poslední chvíli vytáhne zpod pomyslných kol pomyslného automobilu. Jak ale člověk k takovému štěstí přijde?

Minulý čtvrtek jsme se ptali na Řecko: zda mu mají evropské státy dál půjčovat bez záruk, zda by dobrou zárukou byl některý z řeckých ostrovů a jestli by se vám líbilo, kdyby vás v jihomořských přístavech vítala třeba finská vlajka.
Knížku Krotitelé dluhů bychom za zajímavý příspěvek rádi poslali nicku rumburath, který Řecku navrhuje zapeklitou finanční situaci řešit prodejem památek zazobaným snobům a zábavním podnikům.

Kubáčová tvrdí, že jí 160 formulářů na neschopenky někdo ukradl v době polední pauzy. S tímto vysvětlením však nepochodila ani u Nejvyššího soudu, kam se dovolala. Zastání pro ni měl až prezident, který ji odpustil pobyt za mřížemi i půlmilionovou pokutu. Přihlédl údajně k jejímu vyššímu věku (60) a špatnému psychickému stavu. Ondřej Liška (SZ) ovšem Klause nařknul, že za jeho krokem stojí bývalé stranické vazby. Kubáčová totiž byla v letech 1994–2002 zastupitelkou Klausovy ODS v Brně-Novém Lískovci. „Jak můžeme chtít, aby veřejnost důvěřovala ve spravedlnost, když hlava státu udělí milost podvodnici, která způsobila veřejným rozpočtům škodu přesahující 10 miliónů korun?“ ptá se Liška. A co si o této prezidentské milosti a o prezidentských milostech vůbec myslíte vy?

Měl by mít prezident právo udělovat milost? Stála za Klausovým rozhodnutím stará stranická kolegialita? A vůbec – který z našich porevolučních Václavů je vašemu srdci milejší?

Napište nám, co si o tom myslíte, a přečtěte si názory ostatních. Autor nejzajímavějšího diskusního příspěvku, zveřejněného do 15 hodin v pondělí 18. července, získá knihu Krotitelé dluhů, kterou připravil kolektiv autorů pod vedením Lenky Králové. Pokud chcete o svazek s podtitulem Průvodce vaším rodinným rozpočtem soutěžit, zanechte u příspěvku i kontakt, abychom měli šanci dozvědět se, kam výhru poslat.

Výsledky soutěže vyhlásíme za týden u dalšího článku z rubriky Co si o tom myslíte? Redakce si vyhrazuje právo, pokud se sejde málo rozumných názorů, nevybrat žádný příspěvek a cenu schovat na další týden.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

15. 7. 2011 20:15 | Pavel

Dobrý den,

prosím věnujte se financím a ne bulváru. Je to trochu o financích, ale opravdu jen trochu.

Nenapadal bych fakt, že jakýkoliv pan prezident udělil milost a komu a jak. Pokud někomu jakákoliv udělená milost vadí, měl by vyvinout veškerou snahu, aby bylo takové právo zrušeno. Ne osoba, která milost udělila.

Osobně se mně v tomto případě výše trestu zdá také velmi neadekvátní. Například k tomu, že někdo usedne za volant ožralý a navíc bez řidičského průkazu, od nehody se smrtelnými následky ujede/uteče a jaký dostane trest ? Někde jsem zaregistroval snad případ, kdy takový řidič dostal podmínku. Běžně je to do 5 let.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 7. 2011 7:59 | ak

Nechci pana prezidenta nějak hájit, on má svých much dost. Nicméně o tomto případu náhodou vím něco, co asi pisateli tohoto článku a ostatním žurnalistům nedošlo:

1) té paní je 67, ne 60.
2) pravděpodobně je to psychiatrický případ, nejspíš se na to ale přišlo až po rozsudku
3) ten podvod byl velmi primitivní a dokazuje buď neschopnost ČSSZ nebo to, že byl někdo podplacen (to ale naše chytráky z novin ani nenapadne, že když někdo ukrade 13 milionů ČSSZ, asi to o této instituci něco vypovídá)
4) včera jsem zachytil zprávu, že rodiče, co mučili malého Dominika dostali 6 a 6,5 roku. Tato paní 7 a další rok, když by nezaplatila pokutu. Možná se ten trest zdál panu prezidentovi prostě přehnaný (já vím jeden zcela nepolitický důvod, proč asi dostala tolik, ale skoro se bojím jej napsat - on totiž celý zbytek té skupiny byl tvořen rómy)
5) v ODS skončila v roce 2002 a rozešla se s nimi ve zlém, prezident nemá důvod mít na ni nějaké ohledy. Pan Liška chce jen dostat své jméno do novin hodně laciným způsobem, a pokud by se někdo zabýval tím, jestli tady vůbec je nějaký vztah mezi tou paní a prezidentem, nejspíš by hrozilo, že pan Liška bude vypadat směšně.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 7. 2011 3:11 | js

Pletete si amnestii a milost. Amnestie je plošné prominutí trestů definované obecně (odpouští se tresty za určité definované činy nebo se zkracují tresty určité délky), vychází ve Sbírce zákonů. Milost je prominutí trestu jedné osobě.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 7. 2011 0:28 | anton

Kolik koštoval ten zločin? 13 mega? Když to rozpočtu na plátce daní, tak jsme každej přišli o... o Kč 30 třeba? Tak jestli je to stará lejdy a nemocná, ať si ji Klaus klidně veme na Hrad na pucování porculánu. Je to jednou hlava státu, udělat to smí a já bysem mu to nevyčítal. Totiž - tady jsou mnohem větší zlodějové, který dostali zřejmě jinačí milost od někoho jinýho, generální pardon od veškerého prokurátorstva & vší policejní moci. A to by mě jako sejřilo víc, protože to mě stálo více než ty tři čtyry pětky. A tyhlencty přece žádný právo udělovat milost jako nemaj, či jo?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 7. 2011 23:24 | P.S.

U me jednozbacne vitezi Havel. Klausovi ulety napr. prave s letuskou - to si prezident nemuze ,ale opravdu nemuze dovolit...A milost podvodnci tak to je snad spatny ,ale velmi spatny vtip.Nemohu, opravdu nemohu souhlasit Vaclave (K.)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 7. 2011 16:12 | Pavel Havlíček

Takže..pan prezident byl podle mě řádně zvolen a je oprávněn ze své funkce udělovat milost....tečka. Takže co jako chcete dodat ? Prostě je to pan prezident a jeho rozhodnutí plně respektuji. Ví co a proč dělá.
Jinak k vašemu úvodu kritizoval nevhodnost přijetí eura..nyní Řecko, Špaňelsko, Itálie...neměl náhodou pravdu ? Nehrozí spíše podle posledních teorií ekologů doba ledová ? Taknějak neměl on z odstupem doby pravdu ? Kdepak jsou zalezlí jeho původní kritici ? Vetování zákonů to samé, je to jeho právo.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 7. 2011 12:23 | Martin

Zaměřte se na finance a ne na čtení, kterého je plná MF Dnes.. děkuji!
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 7. 2011 12:10 | Fany

Přesně tak. Na tyto politické bulvární žvásty je mnoho jiných serverů, kde se kydá špína do všech stran, ale na tento server jsem vždy a rád chodil pro ekonomické informace.
No nic, budu to muset přehodnotit....
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 7. 2011 10:50 | Václav Volodkovič

Tak mi přišlo na mysl staré ale pravdivé přísloví o vráně,která vráně oči nevyklove.Jsem moc zvědav,zda i mě by bylo odpuštěna pokuta a byl jsem omilostněn za stejný prohřešek!!Na obyčejných lidech se trhá každá koruna a takto se odpouští půl milionu!!!Samozřejmě těch 13milionů také nikdo neuhradí,to zaplatíme opět všichni společně!!!!!!
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 7. 2011 10:47 | Jana

Prezident by to právo určitě měl mít,ale měl by do toho co mluvit buď premiér nebo ministr spravedlnosti.Anebo by měl ten návrh předložit k odhlasování parlamentu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 7. 2011 9:55 | hans

Čemu se vlastně divíme? Samolibý člověk,který udělal ostudu národu průpiskovou aférou, zprivatizoval majetek republiky pro lidi kteří měli přístup k informacím se nezastaví před ničím. Podporuje bohaté, odpouští dluhy a na většinu občanů kašle. Hans
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 7. 2011 9:53 | Pavel

Ano, v tomto státě je ráj pro podvodníky a zloděje, pro porušovatele vyhlášek a zákonů, pro lidi neukázněné a necharakterní. Cokoliv udělají jim projde, když je někdo omylem vychmátne, tak trvají na tom, že to je omyl a komplot a je jim odpuštěno. A nejvyšší morální autorita státu, kterou by prezident měl být, nejen že nemoralizuje a nenabádá společnost k poctivosti a kázni, ale sama trapně ukradne plnicí pero. Tak se pak divte že to u nás vypadá tak, jak to vypadá.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 7. 2011 6:13 | Albert

Asi by určitá etika platit měla pro každého a tedy i pro hlavu státu.Paní doktorka přece kradla a je to tedy totéž jako kdokoliv.Klaus se staví jako ochránce spravedlnosti, ale není totéž když dva dělají totéž.Lidé jsou si rovni, ale jako dříve,někteří jsou si rovnější.
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 7. 2011 2:07 | josef

ja si o tematu myslim toto: BULVAR. Nechapu proc resite takove kraviny, ma to snad byt nove zamereni serveru? Jak to ovlivnuje personalni finance?
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 14 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Řecko: Zastavit půjčování bez záruk? Zastavit Krétu!

7. 7. 2011 | redakce Peníze.CZ | 10 komentářů

Řecko: Zastavit půjčování bez záruk? Zastavit Krétu!

Jestli chce Řecko půjčku, ať se ráčí něčím zaručit. Nemovitostí – a ostrovů – má dost, v hodnotě tak akorát na pokrytí svých dluhů. Zhruba toto zaznělo tento týden konečně oficiálně... celý článek

Má se Česko vzdát jaderné energetiky?

30. 6. 2011 | redakce Peníze.CZ | 18 komentářů

Má se Česko vzdát jaderné energetiky?

Němci hodlají do roku 2022 uzavřít jaderné elektrárny a spolu s Rakušany naléhají na Českou republiku, aby udělala totéž. Ta zatím od svého jaderného programu a výstavby dalších bloků... celý článek

Dokážeme vyhrát bitvu s hazardem?

23. 6. 2011 | redakce Peníze.CZ | 4 komentáře

Dokážeme vyhrát bitvu s hazardem?

Poslanci schválili novelu loterijního zákona. Když projde přes Senát a prezidenta, budou o veškerém hazardu na svém území rozhodovat obce, které ostatně po jeho omezení volaly. Nově... celý článek

Kolik bereš, byrokrate? Máme právo znát platy státních zaměstnanců?

9. 6. 2011 | redakce Peníze.CZ | 27 komentářů

Kolik bereš, byrokrate? Máme právo znát platy státních zaměstnanců?

Nejvyšší správní soud rozhodl, že když se úřadu zeptáte na platy a odměny jeho zaměstnanců, musí vám to povědět. Jeho rozhodnutí kritizuje Úřad pro ochranu osobních údajů. Při zveřejňování... celý článek

Kolik peněz mají brát poslanci?

26. 5. 2011 | redakce Peníze.CZ | 37 komentářů

Kolik peněz mají brát poslanci?

Když loni parlament schválil zákon o snížení platů ústavních činitelů a soudců o 5 %, měli asi poslanci a senátoři pocit, že jdou při šetření příkladem. Někteří ale netušili, že hlasovali... celý článek

Partners Financial Services