Nová zábava bytařů: vykrádačky podle Facebooku

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 27. 6. 2011 | 11 komentářů
Nová zábava bytařů: vykrádačky podle Facebooku
„Kocour není doma, myši mají pré…“ Pro bytaře je období letních dovolených vrcholem lovecké sezóny. Podělili jste se o radost z blížící se dovolené na Facebooku? Pak se připravte, že vás po návratu může čekat vybílený byt. A o čerstvý malířský nátěr zrovna nepůjde.

Podle vrchní komisařky Dagmar Bednarčíkové z Policejního prezidia u nás loni bylo vykradeno 4 717 bytů, 5 374 rodinných domů a 5 118 víkendových chat. Počet vloupaček ve městech přitom kulminuje právě v období letních měsíců, kdy většina lidí své příbytky opouští a vyráží se rekreovat. Tytam jsou doby, kdy byl hlavní zbraní všech lapků a chmatáků šperhák. Lupiči jdou s dobou. Naučili se využívat sociální sítě. Uživatelé tam na sebe totiž prozradí všechno. A vloupání podle návodu naservírovaného přímo od majitele – to zvládne i amatér.

Když se návrat z dovolené mění v noční můru

Lucie S. si s přítelem pořídila nový byt v Praze. „Několik měsíců jsme ho rekonstruovali a vybavovali komplet novým zařízením. Na byt máme hypotéku , na vybavení padly všechny naše úspory,“ začíná své vyprávění. Luciina rodina i většina přátel žije mimo Prahu. „Samozřejmě jsme se jim chtěli pochlubit, jak rekonstrukce pokračuje. Takže jsme byt průběžně fotili a fotky dávali na Facebook,“ říká Lucie. V květnu bylo konečně hotovo. S přítelem se rozhodli, že si po náročné rekonstrukci odpočinou u moře. „Na červen jsme si koupili zájezd do Řecka. Hrozně jsem se těšila. Opět jsem to ale bohužel řešila s přáteli na Facebooku,“ lituje dnes Lucie.

Návrat z dovolené se pro ně stal noční můrou. „Byt jsme našli vykradený, celý zdevastovaný, zmizelo zařízení asi za 80 tisíc – počítače, televize, DVD, mikrovlnka a další věci,“ líčí Lucie. Po pachateli policie pátrá zatím bezúspěšně. Nepodařilo se tedy ještě prokázat, zda lupič využil informace, které Lucie uveřejňovala na Facebooku. Je to ale možné, účet totiž měla nedostatečně zabezpečený a informace z něj si mohl prohlížet kdokoli. „Když se nad tím zpětně zamyslím, naservírovala jsem mu náš majetek na zlatém podnose,“ kaje se Lucie.

Patříte k vášnivým uživatelům sociálních sítí? Myslete na bezpečnost

Případy, kdy zloději zneužili informace sdílené na sociálních sítích, jsme zaznamenali už dříve,“ potvrzuje vrchní komisařka Bednarčíková. Proto se policie v této oblasti zaměřuje na prevenci. „Snažíme se na lidi apelovat, aby domýšleli rizika svého chování. Řada z nich totiž vůbec nemá kontrolu nad tím, kdo se k jejich účtu na Facebooku dostane. Zdaleka neplatí, že jsou to pouze přátelé,“ varuje Pavel Kocábek z útvaru situační prevence Městské policie Praha. Pokud si zabezpečení svého účtu správně nenastavíte, může se k informacím a fotografiím, které tam umisťujete, snadno dostat kromě vašich přátel a „přátel vašich přátel“ v podstatě každý. A to se pak velmi snadno stane, že se do této početné skvadry přimíchá i nějaký ten „ne-přítel“ číhající na svou příležitost.

Nejen facebookoví lupiči...

Phishing

Na internetu buďte opatrnější než ve čtvrti pochybné pověsti!
Přečtěte si na Peníze.cz, co všechno se může stát, co je to phishing a co nigerijské dopisy. Osvojte si základy internetové hygieny.

S varováním se přidává také vedoucí Centra prevence rizikové virtuální komunikace Kamil Kopecký, podle kterého se lidé na sociálních sítích chovají velmi nezodpovědně. „Sdělují tam běžně spoustu informaci, včetně termínu dovolené a toho, že u nich nikdo nebude doma. Případně, že si právě pořídili něco drahého. Obezřetnějšími se stanou, až když je někdo vykrade nebo když se něco podobného stane jejich známému. To už je ale pozdě,“ říká Kamil Kopecký. Zloději nejsou hloupí. Není pro ně větší slasti než jít na jisto: do domu, o kterém vědí, že bude prázdný a zároveň plný cenného vybavení.

Víte, co vaše děti dělají na internetu?

Říkáte si, mám přece všech pět pohromadě a vím, jak se na internetu chovat? A můžete totéž říct i o svých dětech? Máte pod kontrolou, co na internetu dělají? S kým komunikují? Jak mají zabezpečený účet na Facebooku? To jsou základní věci, o které byste se měli zajímat. I zde platí prosté pravidlo: mluvte s nimi. „Základem je komunikace, příkazy a zákazy nepomohou,“ říká Kamil Kopecký z Centra prevence rizikové virtuální komunikace. Je důležité mluvit s dítětem jako s partnerem. „Vysvětlit mu, že pokud bude na sociální síti vše zveřejňovat, může mu někdo ublížit, uškodit, například ukrást jeho počítač… Nebo zneužít jeho fotku k vydírání, obtěžovat ho přes mobilní telefon,“ dodává Kamil Kopecký. Můžete také své potomky upozorňovat na odstrašující případy dětí, které si na internetu pozor nedávaly. „Obecně je ale určitě lepší otevřeně komunikovat a důvěřovat si, než dítě zastrašovat,“ uzavírá Kamil Kopecký.

Pojišťovny v létě jedou na plné obrátky

Letní řádění zlodějů přirozeně netěší ani pojišťovny, které kvůli němu musejí sáhnout hlouběji do kapsy. Že nenechavci v létě nezahálí, nám potvrdilo hned několik pojišťoven. „V období od června do srpna loňského roku zaznamenala pojišťovna Generali 282 případů krádeží či vloupání za necelé tři miliony korun. V meziročním srovnání letních měsíců evidujeme dokonce stoprocentní nárůst,“ uvádí její mluvčí Jiří Cívka. „V letních měsících registrujeme oproti zbytku roku zvýšený počet krádeží asi o deset procent,“ potvrzuje mluvčí Kooperativy Milan Káňa. A Česká podnikatelská pojišťovna zaznamenává podle manažera Michala Šimona v letním období nárůst počtu vloupání asi o patnáct procent.

Evergreeny mezi dobrými radami

Béda Trávníček

Nelez po stromech, nepij na třešně, neskákej uhřátý do vody a... no, znáte to. Dobré rady, zvlášť ty donekonečna opakované, můžou lézt pěkně na nervy. Jenže ten, kdo vás má rád, si je nedokáže odpustit. Nehněvejte se na maminku, na babičku ani na Peníze.cz, myslí to s vámi dobře.

Ve starších článcích na Peníze.cz se dozvíte pěknou řádku tipů a triků, jak zabezpečit a pojistit domácnost zejména (ale nejen) před odjezdem na dovolenou.

I pro zástupce pojišťoven jsou samozřejmě sociální sítě velkým tématem. Na Facebooku lze sdílení informací s veřejností omezit. „Některé jiné sítě jako Twitter nebo aplikace do smartphonů jsou ale na zveřejňování aktuální polohy uživatele přímo postavené. Doporučujeme proto věnovat maximální pozornost tomu, jaké informace klienti při jejich využívání budou zveřejňovat,“ varuje mluvčí České pojišťovny Jan Marek. „Krádeží se dopouštějí stále častěji mladí lidé, mnohdy i nezletilí. Zde se paralela se sociálními sítěmi přímo nabízí,“ dodává.

Nejvíc se krade v Praze a „satelitech“

Zástupci pojišťoven se shodují, že nejrizikovější z hlediska vykradení bytu jsou velká města, kde se žije ve větší anonymitě. Nejhůře si stojí Praha, pak Středočeský a Moravskoslezský kraj. Riziková jsou ale také satelitní městečka, která se přes den téměř vylidňují. Hitem se v poslední době mezi zloději stávají rozestavěné či rekonstruované domy, ve kterých ještě nikdo nebydlí. „Často řešíme krádeže stavebního materiálu i již zabudovaného zařízení, jako jsou kotle nebo radiátory. V jednom případě dokonce zloději z domu odcizili i kuchyňskou linku, včetně zabudovaných spotřebičů,“ říká mluvčí Kooperativy Káňa. Zloději podle pojišťoven také rádi při vloupání využívají otevřených ventilačních oken.

Jednoduché poučky stále platí

Anketa

Co uděláte po vyplnění ankety?

Když odjíždíte na dovolenou, měli byste dodržet několik základních pravidel. Předně vyčkat a na sociálních sítích se s ní pochlubit až po návratu. A pozor – neprořekněte se ani na záznamníku svého telefonu nebo lístkem na dveřích. Dům byste měli důkladně pozamykat a pozavírat (včetně sklepních oken), ale zároveň nesmí bít do očí, že je opuštěný. Nenechávejte dlouhodobě zatažené žaluzie a zavřené okenice. Požádejte souseda či známé, ať vám vybírají schránku a občas k vám do bytu zajdou, rozsvítí, pohnou záclonou…

A pokud jde o sociální sítě… Rizika vykradení se přirozeně netýkají jen dovolených. Mysleli jste někdy na to, že kdykoli sdílíte informaci o tom, kde se právě nacházíte, kam vstupujete, co si právě užíváte, čím se rozčilujete, kde se sluníte nebo moknete…, vytrubujete tím zároveň světu: „Hej, páni zloději, nejsem doma, co vy s tím“?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 6. 2011 6:34, js

Útrpné právo, tedy mučení jako nástroj vyšetřování, zrušil jako nefungující už Josef II. :) Nemáte na myslí spíš přísné tresty?

Zobrazit celé vlákno

+1
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 6. 2011 16:15, benzin

Aneb oprasime stare tema, ktere publikujeme kazdym rokem pred prazdninama a rozsirime o BUBUB Facebook. Schvalne kolik uz takhle chytili zlodeju, kteri takhle kradli? No samozrejme ze nikoh, je to porad jenom akademicky problem.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Webové podvody: držte si šrajtofli, v síti sítí není bezpečno!

9. 5. 2011 | Irena Ševelová | 4 komentáře

Webové podvody: držte si šrajtofli, v síti sítí není bezpečno!

V tlačenici si držíte peněženku, ve vlaku berete peníze a doklady s sebou na toaletu, netouláte se v noci temnými uličkami. Mnoho lidí se muselo spálit, než se vytvořily obecně sdílené... celý článek

I vaše finance ohrožuje kyberzločin!

9. 4. 2011 | Lukáš Hoder

I vaše finance ohrožuje kyberzločin!

Internet používají asi dvě miliardy lidí. Stala se z něj džungle. Vznikl černý trh s produkty pro počítačové zloděje nebo s čísly kradených kreditních karet. Počty útoků „zlodějných“... celý článek

Češi se bojí zlodějů, byty a domy však před nimi nechrání

26. 7. 2010 | František Mašek | 1 komentář

Češi se bojí zlodějů, byty a domy však před nimi nechrání

Polovina Čechů má strach, že jim zloději vykradou byt či dům. Na lepším zabezpečení bytů a domů se to ale příliš neprojevilo. Při výběru zabezpečení se lze inspirovat požadavky pojišťoven. celý článek

Co si ujasnit před zabezpečováním bytu

9. 9. 2008 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Co si ujasnit před zabezpečováním bytu

Dobře zabezpečit domácnost proti různým rizikům už dnes není takový problém. Mezi jednotlivými typy zabezpečování ovšem není snadné se orientovat. Zdaleka ne vždy je třeba mít ten nejdražší... celý článek

Nenechte o dovolené byt zlodějům: účinné a jednoduché triky

6. 6. 2006 | Simona Ely Plischke | 1 komentář

Nenechte o dovolené byt zlodějům: účinné a jednoduché triky

Červen až září je oblíbená doba dovolených. Jak vám ukážeme na policejních statistikách, je to bohužel také oblíbená část roku pro bytové zloděje. Podívejme se na účinné maličkosti,... celý článek

Partners Financial Services