Dokážeme vyhrát bitvu s hazardem?

Dokážeme vyhrát bitvu s hazardem?
Poslanci schválili novelu loterijního zákona. Když projde přes Senát a prezidenta, budou o veškerém hazardu na svém území rozhodovat obce, které ostatně po jeho omezení volaly. Nově mají obce z heren na svém území dostávat „dvacátek“. Nehrozí místo změn k lepšímu vlna komunální korupce?

Sázíme, i kdyby na chleba nebylo. V hazardních hrách Češi za rok protočí asi 130 miliard korun. Počty kasin, heren a výherních automatů tomu odpovídají. Jejich přítomnost v obcích vadí celé řadě starostů, zasednuto mají zejména na ty v blízkosti škol.

Dosud nemohli mluvit do existence podniků provozujících takzvané videoloterijní terminály, což jsou de facto staré známé výherní automaty – jen provozované přes internet. Zasazovali se proto, aby obce dostaly do svých rukou pravomoc regulovat na svém území jakýkoli hazard. Přání se jim může brzy splnit – pokud senátoři potvrdí změny v loterijním zákoně schválené poslanci a prezident novelu podepíše.

Kdo nedokáže přihrát tučnou obálku, hernu mít nebude?

Od okamžiku platnosti novely by obce mohly rozhodovat o umístění nových heren a automatů a o jejich provozní době. Existující „sídla neřesti“ v nevhodných lokalitách by však mohly zrušit až po třech letech. Některé hlasy ovšem předesílají, že rozšíření pravomocí obcí s sebou nese také zvýšené riziko korupce. V praxi se totiž nebudou vymezovat „zakázané“ ulice či čtvrti, ale vznik herny se bude povolovat dům od domu. Klíč, jestli herna vznikne v domě A nebo B, prý pak může spočívat v tom, co ten který zájemce dokáže zastupitelům nabídnout.

Problém by mohl být i s rušením heren po třech letech: jejich majitelé získávali licence na mnohem delší dobu, a proto mají často v místě svého působení uzavřené na delší dobu i nájemní a jiné smlouvy. Jejich majitelé naznačují, že pokud by měli ukončit činnost již po třech letech, budou se kvůli tomu soudit.

Pražákům není hej

Minulý čtvrtek jsme se vás v souvislosti se stávkou odborářů ptali, zda je podle vás blokování dopravy přijatelný způsob protestu. Rozhodování, komu poslat Krotitele dluhů, bylo tentokrát zvlášť těžké. Debata totiž byla dost chudá na příspěvky.
Knížku posíláme dámě, kterou v diskuzi najdete podepsanou jako roza. Gratulujeme.

Podle starosty Prahy 4 a iniciátora „protihazardní petice“ Pavla Horálka také zákon neřeší specifickou situaci v Praze. „Obcí je jen hlavní město a městské části (třeba Praha 4) nemají ani po přijetí tohoto zákona pravomoc s hazardem zatočit. Může to být jen formou vyhlášky zastupitelstva hlavního města Prahy a městská část může jen intervenovat na magistrátu. To mi v zákoně chybí a jsem si vědom toho, že se Praha a její městské části jsou ve výjimečné situaci. Zejména, když jsou často větší než některá krajská města,“ upozorňuje Horálek.

Chystá si prezident pero?

Nový zákon také sjednocuje odvody ze všech druhů hazardu na dvacet procent z výnosu, u vybraných typu hazardu půjde patnáct procent na veřejně prospěšné účely, pět procent, tedy jakýsi „dvacátek“ pak na účet obce. Zda jde opravdu o veřejně prospěšné účely, nebo o malou domů pro příbuzné či známé majitele sázkové kanceláře, by mělo kontrolovat ministerstvo financí.

Předchozí (loňskou) změnu zákona o loteriích vetoval prezident Václav Klaus. Zákon tehdy mimo jiné (a nikoliv bezdůvodně) označil za součást předvolebního boje. Horálek věří, že tentokrát se prezident republiky rozhodne ku prospěchu občanů českých obcí.

Jaký je váš názor na snahu o regulaci hazardu i na podobu této regulace? Zakazovat? Povolovat za úplatu? Za jak vysokou a komu?

Napište nám, co si o tom myslíte, a přečtěte si názory ostatních. Autor nejzajímavějšího diskusního příspěvku zveřejněného do 15 hodin ve pondělí 27. června získá knihu Krotitelé dluhů, kterou připravil kolektiv autorů pod vedením Lenky Králové. Pokud chcete o svazek s podtitulem Průvodce vaším rodinným rozpočtem soutěžit, zanechte u příspěvku i kontakt, abychom měli šanci dozvědět se, kam výhru poslat.

Výsledky soutěže vyhlásíme za týden u dalšího článku z rubriky Co si o tom myslíte? Redakce si vyhrazuje právo, pokud se sejde málo rozumných názorů, nevybrat žádný příspěvek a cenu schovat na další týden.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

24. 6. 2011 12:15 | Bohuslav Chowaniec

1. Je zcela zřejmé, že poslanci nerozumí tomu co schvalují nebo to vůbec nečetli
2. Předkladatele novely jsou podplacení, jinak si to nelze vysvětlit
( jedině,že jsou blbí).
3. Hazardní hry ( mimo klasická kasína) by se měly zakázat!
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 6. 2011 8:55 | jirousek

zakazat
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 6. 2011 7:10 | Roman

Taky se divím tomu mediálnímu honu na hazard. Zajímavé, že nikomu nevadí jiné, mnohem rozšířenější a nebezpečnější (a dražší ve smyslu nákladů na zdravotnictví), jako je prodej tabákových výrobků, alkoholu... Z toho obec nemá dvacátek a nikdo nebrojí vytlačit tento sortiment do úzkého počtu prodejen, kde by byl pod kontrolou :-) Ale boj proti hazardu je populární, tak se musíme ukázat. Já jsem v podstatě hazard nikdy nehrál, myslím, že každý je dostatečně svéprávný člověk, aby pochopil, co je jeho cílem.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 6. 2011 1:05 | Kuliiisek

Naprostá kravina zakazovat hazard, automaty či online poker apod.
Stejně to vždycky jen podněcuje ke snaze "na truc" obejít nebo dokonce porušit zákon, viz. USA před 100 lety, kde to zkoušeli s prohibicí, a všichni víme, jaké byly následky, kdo si pískal a kdo na tom byl nejvíc bit.
Nikdo ty lidi nenutí házet peníze do automatu, sázet bankovky do videoloterijních terminálů, nikdo nikoho nenutí hrát karty o peníze. Tak proč zakazovat věci, které dospělý a svéprávný člověk dělá dobrovolně? Víc než hazard lidem škodí spíš osazenstvo Poslanecké sněmovny, tam by měl být první zákaz.. :-D
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeny všechny 4 komentáře

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Blokování dopravy: přijatelný způsob protestu?

16. 6. 2011 | redakce Peníze.CZ | 4 komentáře

Blokování dopravy: přijatelný způsob protestu?

Dnešní stávku dopravních odborů, kvůli které se zastavily vlaky v celé ČR a veřejná doprava v Praze, v Brně a některých dalších městech, podporuje většina veřejnosti. Považuje ji za... celý článek

Kolik bereš, byrokrate? Máme právo znát platy státních zaměstnanců?

9. 6. 2011 | redakce Peníze.CZ | 27 komentářů

Kolik bereš, byrokrate? Máme právo znát platy státních zaměstnanců?

Nejvyšší správní soud rozhodl, že když se úřadu zeptáte na platy a odměny jeho zaměstnanců, musí vám to povědět. Jeho rozhodnutí kritizuje Úřad pro ochranu osobních údajů. Při zveřejňování... celý článek

Kolik peněz mají brát poslanci?

26. 5. 2011 | redakce Peníze.CZ | 37 komentářů

Kolik peněz mají brát poslanci?

Když loni parlament schválil zákon o snížení platů ústavních činitelů a soudců o 5 %, měli asi poslanci a senátoři pocit, že jdou při šetření příkladem. Někteří ale netušili, že hlasovali... celý článek

Ryba-rak-kreveta: nebezpečná cesta k pěti milionům

22. 6. 2007 | Táňa Chadrabová

Ryba-rak-kreveta: nebezpečná cesta k pěti milionům

Hra na nových hracích videoterminálech je skoro stejně návyková jako alkohol. Jejich provozování povoluje ministerstvo financí i v místech, kde obce zakázaly klasické hrací automaty.... celý článek

Partners Financial Services