Schovávejte si doklady a účty. Dva roky nestačí!

František Mašek | rubrika: Jak na to | 18. 5. 2011 | 11 komentářů
Schovávejte si doklady a účty. Dva roky nestačí!
Záruční lhůta na zakoupené zboží bývá dvouletá, promlčecí lhůta v případě placení telefonu činí tři roky a u daní dokonce šest let. Víte, které doklady nemusíte skladovat příliš dlouho a jaké je naopak šikovné delší dobu archivovat?

Lejstra se dávno nevejdou do krabice, přetékají ven a otevírají si dveře skříně. Čas na jarní úklid! 

Emil se nejprve nostalgicky přehraboval různými doklady a pak zvolil radikální řešení: tovaryšská knížka po pradědečkovi přijde do muzea, svůj rodný list, vysvědčení, diplom, dekret na byt a různé smlouvy si samozřejmě ponechá. Stejně tak doklady o zaplacení daní a zdravotního a sociálního pojištění. Na čerstvější účty a lejstra se vyčlení nová pevná krabice. A většina účtenek a dokladů, všechno, co má přes dva roky, půjde i se starou pomačkanou krabicí do koše. Záruční lhůty jsou ostatně dvouleté, tak co s tím nepořádkem?

Krátce po čistce mezi doklady se ozval mobilní operátor, že mu Emil před téměř třemi lety jeden měsíc nezaplatil za telefon. K dokladům, které zůstaly doma, patří naštěstí i měsíční výpisy z bankovního účtu. Před takovým důkazem operátorovi nezbylo než srazit paty, zasalutovat, udělat čelem vzad a zase odoperovat někam pryč.

Složenky, účtenky a další doklady – které, proč a jak dlouho schovávat?

Kopírujete si účtenky?

Potíže s termopapírem

Termopapír je materiál, který umožňuje extrémně laciný tisk tam, kde příliš nezáleží na kvalitě. Jde o papír pokrytý tenkou vrstvou chemického nátěru, který mění, resp. získává barvu, je-li vystaven vyšší teplotě. Používá se typicky v pokladnách, faxech a podobně.

Laciná technologie má ovšem jednu velkou nevýhodu: takový tisk nevydrží. Když necháte účtenku na termopapíru na světle, vydrží řádově měsíce, rozhodně ne dva roky, po které platí záruka na zakoupené zboží. Založena v temnu a suchu obstojí o dost déle – ale záruku, že to bude dva roky, vám nikdo nedá.

Největší problémy mají s termopapírem ti, kteří vedou účetnictví: řada dokladů se podle různých předpisů musí archivovat ne dva roky, nýbrž pět, ba i deset let. Kopírování účtenek však není pro účetní řešení: prostou kopii účtenky totiž například finanční úřad nemusí uznat. Nechat si ale dělat kopie ověřené – to by mohlo leckterý podnik i položit.

„Kdo chce být důsledný, měl by si hned po zakoupení výrobku okopírovat veškeré doklady. Životnost účtenek není totiž nijak závratná,“  říká právník sdružení Spotřebitel.net Miroslav Huml. Většina jich – zvlášť pokud nejsou vzorně skladovány – nevydrží čtyřiadvacet měsíců, které trvá záruční doba většiny zboží. Nemusí jít však jen o záruku: v našem právu také existuje odpovědnost za škodu, již v důsledku vady výrobek způsobí, lze ji vymáhat do desíti let od koupě výrobku. „Ne však u prodejce,“ dodává Huml, „nýbrž u výrobce či dovozce, ti podle zákona odpovídají za škodu přesahující 500 eur nebo za škodu na zdraví.“ Může se to prý týkat třeba televize, u níž po sedmi letech exploduje obrazovka, či vady u automobilu.

Dva roky často nestačí

V Česku činí obecná promlčecí lhůta tři roky. „Některé společnosti podávají žaloby těsně před uplynutím této lhůty. Chvíli trvá, než soud žalobu zpracuje, doporučuji proto uschovávat řadu dokladů o něco déle, řekněme čtyři roky,“ říká Huml s tím, že žaloby těsně před koncem promlčecí lhůty podávají často třeba mobilní operátoři. Jak potvrzuje případ Emila z úvodu článku...

Čtyři roky bychom si podle Miroslava Humla měli archivovat doklady o zaplacení plynu, elektřiny, telefonu, vody, nájemného, rozhlasu, televize nebo i poplatků placených lékaři či zubaři, pokud se bojíme, že by nás mohli zkusit žalovat za neplacení. Po stejnou dobu, do čtyř let od doplacení, doporučuje ponechat si i doklady o zaplacení leasingu. Pokud ho doplatíte dříve, doporučuje ony čtyři roky počítat až od původně dohodnutého termínu.

Šest a jeden rok pro finančák

Lhůta pro placení daně činí podle nového daňového řádu šest let. Začíná běžet dnem splatnosti daně. Jde-li o nedoplatek z částky daně, která má být uhrazena v náhradní lhůtě splatnosti, začne lhůta pro její úhradu běžet náhradním dnem splatnosti daně. K té je podle Humla opět lepší přičíst rok.

Anketa

Jak dlouho schováváte doklady o různých platbách?

Kdo podniká, hradí i zdravotní a sociální pojištění a jednou ročně z vyúčtování zjistí, zda má přeplatek či nedoplatek tohoto pojistného, nebo zda dokonce musí platit penále. Teoreticky stačí schovat si poslední výpis od zdravotní pojišťovny nebo sociálky. „Zejména u sociálního pojištění ale doporučuji shromažďovat si doklady do doby výpočtu důchodu celoživotně. V praxi se bohužel stává, že někteří poplatníci nedokážou prokázat platby a pak je jim snížen důchodový výměr,“ varuje Huml.

U běžného pojištění by neměl být podle Humla problém, když dokumenty skartujeme po čtyřech až pěti letech.

Některých dokladů se můžete pro změnu zbavit docela rychle. Platí to o výpisech z účtu majitele cenných papírů u obchodníků s cennými papíry nebo správců fondů, od stavební spořitelny nebo penzijního fondu – u nichž je třeba reklamovat případné nesrovnalosti hned. Aktuální je totiž poslední výpis. Právník z opatrnosti doporučuje uschování výpisů po dva roky, na delší období to prý v praxi nemá smysl. Podstatné je, aby výpisy chodily na správnou adresu, a dotyčný tak mohl včas reagovat na případné nesrovnalosti.

Pozor na výpisy z banky!

Kolik zaplatíte, když si zpětně vyžádáte výpis z účtu?

U ČSOB činí poplatek za výpis sto korun. Pokud klient reklamuje nedoručení výpisu, je zdarma.

Poštovní spořitelna vybírá u běžných účtů poplatek 200 korun, u úvěrů je zdarma.

U UniCredit Bank stojí vyhotovení kopie bankovního výpisu z běžného roku 50 korun, z minulého 300 a ze staršího než dva roky 500 korun.

U Komerční banky stojí žádost o kopii výpisu účtu přes přímé bankovnictví pět korun za stranu, na pobočce se platí 100 korun a pět korun za vytištěnou stranu, pokud chcete výpis vypálit, zaplatíte ke stokoruně za výpis samotný ještě 200 korun za zápis na CD.

Česká spořitelna vybírá za vyhotovení duplikátu výpisu z účtu 75 korun. V internetovém bankovnictví mají klienti k dispozici zdarma elektronické výpisy tři měsíce zpětně.

V internetovém bankovnictví Raiffeisenbank lze získat výpis bezplatně. Za duplikát papírového výpisu zaplatí klient 100 korun. Pokud požádá o tzv. mimořádný výpis, stojí to 300 korun.

Teoreticky nemá cenu hromadit ani měsíční výpisy z účtu v bance – podstatný je poslední výpis a stav účtu. Řada Čechů ale hradí nájemné, elektřinu, plyn i další pravidelné platby trvalým platebním příkazem v bance. V případě potřeby pak mohou využít bankovní výpisy jako důkaz, že vše řádně a včas uhradili. Proto má smysl shromažďovat je po celou promlčecí lhůtu plus rezervu, tedy zhruba čtyři roky.

Kdo potřebný bankovní výpis nemá, může požádat o jeho kopii, a to až deset let zpět, často i u zrušených účtů. Banky denně zaznamenávají desítky podobných žádostí. Není to ovšem zadarmo – příklady najdete v boxu.

Horší je to v případech, kdy klient platil složenkou a neschoval si její ústřižek. Těm, kteří mají pocit, že složenku či jinou platbu uhradili, doporučuje Miroslav Huml kontaktovat protistranu s upozorněním, že obnos zaslal, a dotazem, zda došel na účet. Při negativní odpovědi radí uhradit částku, i když to bude bolet, znovu. Pokud jste se totiž třeba zmýlili a poslali platbu na špatný účet, přijdete nejen o tyto peníze, ale ještě vám jinde může začít naskakovat penále nebo hrozit jiná nepříjemnost. Hloupé je, že váš „věřitel“, o kterém ještě nevíte, se může ozvat až za pár let... a udržet v papírech pořádek, bývá tak těžké! Jenže, holenkové, i takový živel, jako byl Josef Švejk, věděl, že – pořádek musí bejt.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+81
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 5. 2011 6:14, žalobníček

Autor opomenul fenomén naší vydřidušské společnosti - lupiči úředně nazývanými exekutor.Před nimi si nikdo a nikdy není jistý.Přijdou i tam,kam nemají,seberou neoprávněně co chtějí a pak dokazuj, že daná věc je tvoje a ne souseda.Proto ukládat vše.I doklad o koupi toaletního papíru.

+28
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 5. 2011 11:56, chk

ty uvadeny mraky pripadu jsou jen promile z celkovyho mnozstvi...

Zobrazit celé vlákno

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daně hromadného ničení: Jaké vám hrozí sankce a pokuty?

15. 3. 2011 | Veronika Najmanová | 10 komentářů

Daně hromadného ničení: Jaké vám hrozí sankce a pokuty?

Kdo pracuje, je po zásluze potrestán daněmi. Kdo daně neplatí, je potrestán. Kdo je platí pozdě, je rovněž potrestán. A to není všechno, potrestáni můžete být i za „nesplnění povinností... celý článek

Potvrzení o zaplacených úrocích z hypotéky vás vyjde i na stovku

8. 1. 2010 | Věra Tůmová | 10 komentářů

Potvrzení o zaplacených úrocích z hypotéky vás vyjde i na stovku

Během ledna všem majitelům hypoték přijde od jejich hypoteční banky potvrzení o zaplacených úrocích. To lze přiložit k daňovému přiznání a úroky si odečíst z daňového základu. Jenže... celý článek

Bankovní doklady hned nevyhazujte, můžete je potřebovat

18. 2. 2008 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Bankovní doklady hned nevyhazujte, můžete je potřebovat

Výpis z účtu dostává do schránky stále ještě většina klientů tuzemských bank. Při vyřizování na přepážce dostanou další doklad. Za pár let to je pěkná kupa. Někdo vše vyhazuje, jiný... celý článek

Při reklamování zboží buďte tvrdí. Zákon je na vaší straně

17. 8. 2007 | Táňa Chadrabová | 32 komentářů

Při reklamování zboží buďte tvrdí. Zákon je na vaší straně

Když prodejce nehodlá přijmout reklamaci vadného zboží, nechte si zpracovat znalecký posudek. Vyjde sice na pár set korun, ale když znalec zjistí, že reklamace je oprávněná, musí prodejce... celý článek

Partners Financial Services