Michal Hašek je žába! Na prameni informací

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 13. 5. 2011 | 3 komentáře
Michal Hašek je žába! Na prameni informací
Komoditou posledního měsíce není zlato, káva ani ropa ale – informace. Státní zaměstnanci od Brna přes Holandsko až po Pákistán je obratně využívají k tomu, aby si přilepšili. Občanům se ale jejich nové „byznys modely“ nemůžou líbit.

Slyšte tři příběhy o tom, jak vynalézaví státní zaměstnanci u nás i ve světě přicházejí na nové způsoby, jak státu i sobě vydělat nějaký peníz navíc. A taky si při tom ušetřit co nejvíc práce. „Strategie win-win“? Ale kdeže.

Kam s radarem? Přece tam, kde to nejvíc posype

Holandský výrobce navigací TomTom si zadělal na pořádnou porci hněvu od svých zákazníků i dalších motoristů. Data stažená z přístrojů totiž prodával ve své domovině úřadům. Oficiální zdůvodnění znělo bohulibě: radnice takto získávaly statistiky, které jim pomáhaly zkvalitnit dopravu. TomTom zase získal blíže neurčený peněžní bonus pro své majitele. Všichni tedy mohli samou radostí sešlápnout plyn až k podlaze...

Anketa

Navigace, telefon, bezhotovostní transakce – nebojíte se fízlování?

... když v tom web Ad.nl naprášil, že radnice předávají – anonymní – data z navigací policii. Ta pak pohodlně rýžuje na pokutách v těch místech, kde se nejčastěji překračuje rychlost.

TomTom žehlil svůj průšvih, jak jen mohl. Úseky, kde se jezdí rychleji, než velí značka – třeba jen proto, že je ta značka zbytečně přísná – označil ve své omluvě-neomluvě za „nebezpečné“.

Nebezpečné pochopitelně jsou, ale pravděpodobně víc pro soukromí a důstojnost účastníků provozu než pro jejich zdraví. Kde se nejčastěji bourá, a kde tedy potřebujete nejvíc hlídek či úprav značení, přece zjistíte i bez záznamů z navigací.

Vzhledem k tomu, že městští strážníci budou v Česku moci brzy měřit rychlost i bez cedulí, peníze z pokut poslouží obcím a úplatky zase podhodnoceným strážníkům, můžeme se jen těšit, kdy se nějaká vynalézavá radnice pustí ve stopách těch holandských. Samozřejmě půjde o posvátné „zkvalitnění dopravy“.

Přiletí Blackhawk a pak vyletí ptáček

Pákistánští vojáci si zase ke svému žoldu přilepšili honorářem od agentury Reuters. Té totiž střelili fotky z rezidence Usámy bin Ládina, kde několik desítek minut před jejich fotoaparáty řádilo americké komando.

Z principu se mi to hnusí, ale... je škoda, že jsou američtí vojáci lépe placení a věrnější svým velitelům. Ne že bych po snímcích zastřeleného Ládina toužil z voyeurských pohnutek. Jak ale spočítali kolegové z Mediáře, každý sedmý český článek o trestné výpravě zpochybňoval, zda se v Abbottábádu opravdu podařilo popravit právě „arciteroristu“. Fotka by snad mohla konspirátory umlčet nebo je alespoň nasměrovat zase jiným směrem...

Šéfe, zajímá vás, co dělám? Za bůra vám to řeknu

Za informace jsou ochotny platit zlatem nejen státní úřady či novináři, ale i podniky, obchodníci, zkrátka všichni. Snad proto by se měly zpoplatnit i ty, na které jsme doposud měli podle zákona nárok zdarma.

A nakonec domů. Z jihomoravského krajského úřadu přišla novinka, kterou lze svést snad jen na výjezdní zasedání ve sklípku. Hejtmana Michala Haška a jeho náměstka Stanislava Juránka dožralo, že se jich přidrzlí občané vyptávají na práci jejich úřadu. Rozhodli se tedy těm všetečným opičákům dotazování co nejvíc zkomplikovat návrhem úpravy zákona o svobodném přístupu k informacím.

Vadí jim zřejmě jak ta „svoboda“, tak ty „informace“. Podle Haška a Juránka by se totiž muselo prakticky za každý dotaz platit, na odpověď byste si počkali déle, a kdyby měl úředník pocit, že jste na něj oškliví, nemusel by odpovědět vůbec. (Důkladně se návrhu podíval na zkažený zoubek Matěj Hollan.)

Zákon o svobodném přístupu k informacím, „stošestka“, je přitom jednou z věcí, kterými se Česká republika liší od republik banánových či lidovědemokratických. Vychází z předpokladu, že se úředníci musí ze své činnosti zodpovídat občanům, které oprávněně zajímá, jak se nakládá s penězi z jejich daní.

Ano, je to pruda, když se v pátek snažíte co nejrychleji zmizet na chalupu a nějaký obejda chce mermomocí vědět, jestli mu za domem neplánujete stavět silnici. Představte si ale, že by zaměstnanci soukromého podniku svému šéfovi oznámili: „Jestli po nás budete chtít vědět, na čem pro vás děláme, tak nám dejte na odpověď měsíc, a ještě za to chceme prémie.“ Kratší cesta na úřad práce nejspíš nevede.

Haškův hrůzonávrh naštěstí narazil u pravicové vlády. Bohužel, její předseda by zase nejraději přiškrtil pravomoci Ústavního soudu, kterému se nelíbí, že vláda pomalu otevírá Pandořinu skřínku právní retroaktivity a zpětného zdaňování. K tomu, aby byla Česká republika zemí, kde si státní úředníci, od nejvyšších po nejmenší, nebudou dělat z peněz a práv svých občanů trhací kalendář, povede ještě dlouhá cesta.

A navíc aby si člověk bál zapnout navigaci.

Redakce radí: Každý týden Kašpárka

Kašpárek versus Škroholovy ouřady na Peníze.cz:

Daň z kafkovské hodnoty
Na zvýšení DPH za balíky ze zemí „non-EU“ jsme měli vydělat. Jenže daň utopíme – v nákladech na výběr daně.

Stát reklamu nepotřebuje. I když to může vypadat cool
Potřebujeme, aby státní správa a samosprávy investovala naše peníze do své propagace?

Není buchta jako buchtička
„Díky“ regulacím je jednodušší prodávat osmnáctky na videochatu než domácí buchty.

A další...

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daň z kafkovské hodnoty

22. 4. 2011 | Michal Kašpárek | 2 komentáře

Daň z kafkovské hodnoty

DPH napařená na balíky ze zahraničních e-shopů měla pomoci rozpočtu. Státu ale nula od nuly pojde, protože na její výběr musí nabírat nové úředníky. S těmi vás mimochodem čeká složitá... celý článek

Stát reklamu nepotřebuje. I když to může vypadat cool

2. 4. 2011 | Michal Kašpárek | 12 komentářů

Stát reklamu nepotřebuje. I když to může vypadat cool

Uprostřed Vysočiny najdete billboard lákající na „Východní Moravu“. Až pojedete pod D1, položte k němu květiny – tady totiž skončily peníze z vašich daní a umřel zdravý rozum.

Není buchta jako buchtička

25. 3. 2011 | Michal Kašpárek | 19 komentářů

Není buchta jako buchtička

Renesance českých buchet a zákusků ukazuje, jak absurdní jsou některé regulace podnikání. Prodat legálně doma pečenou buchtu je složitější než prodávat osmnáctky na videochatu.

Michal Kašpárek: Buď vlastenec! Čekej na poště a nakupuj u Krkovičky

28. 1. 2011 | Michal Kašpárek | 6 komentářů

Michal Kašpárek: Buď vlastenec! Čekej na poště a nakupuj u Krkovičky

Placení DPH i z docela malých zásilek ze zámoří má pomoci evropským obchodníkům i rozpočtům. To se podaří jen stěží – s opruzem na poště ale můžete počítat jistojistě.

Partners Financial Services