Webové podvody: držte si šrajtofli, v síti sítí není bezpečno!

Irena Ševelová | rubrika: Co se děje | 9. 5. 2011 | 4 komentáře
Webové podvody: držte si šrajtofli, v síti sítí není bezpečno!
V tlačenici si držíte peněženku, ve vlaku berete peníze a doklady s sebou na toaletu, netouláte se v noci temnými uličkami. Mnoho lidí se muselo spálit, než se vytvořily obecně sdílené vzorce obrany proti krádeži. Internet je pořád dost mladý: zdaleka všem ještě nepřešly obranné zásady do krve. Nepopalte se právě vy!

Jsem Mr. Papa Rufus, pracuji uředník Company v Nigérii. Za prvé, musím žádat Vaši důvěru v této transakci, což je v důsledku své povahy za naprosto ‚DŮVĚRNÉ A PŘÍSNĚ TAJNÉ‘. Když vím, že obchod tohoto rozsahu bude některý obavy a strach, ale já jsem vás ujistit, že vše bude v pořádku na konci dne.

Takových e-mailů obdržel každý z nás stovky. Scénář je vždy stejný. Šťastný dědic rodinného jmění, bankovní pracovník, zaměstnanec ministerstva z Nigérie, ti všichni touží podělit se s námi o nesmírné bohatství. Může to být zůstatek na účtu klienta, který zahynul s rodinou při tragické katastrofě, majetek nakradený při revoluci, ke kterému má náš dobrodinec přístup. Tedy skoro – než bude mít pohádkové jmění v klíně a řádně nám z něj odsype, potřebuje někde zaplatit nějaký poplateček či úplateček – a s tím máme pomoci my.

Takzvané nigerijské dopisy patří ke stálicím internetového zločinu zaměřeného na chtivé a naivní. Přistupte na jejich požadavky a se svými úsporami se můžete rozloučit. Je to ovšem jen taková chuťovčička, předkrm na dlouhém menu finančních podvodů, se kterými se můžete na internetu setkat. Zbývá popřát dobrou chuť a – vzhůru k hlavnímu chodu!

Phishing: rybaření v síti sítí

Nigerijské dopisy

Nigerijské dopisy nejsou nic nového. Existovaly před internetem (a budou existovat i po něm). V devatenáctém století se jim říkalo „podvod se španělským vězněm“. Historka zněla, že ve Španělsku byla uvězněna jistá vysoce postavená osobnost (její pravá identita nebyla věznitelům známa). Když přispějete na podplacení žalářníků, budete bohatě odměněni.

V moderní variantě vás oslovuje například člověk blízký sesazenému africkému diktátorovi, pár vašich šestáků (rozuměj pár tisíc nebo desítek tisíc) by mu mělo otevřít přístup k pokladu, z něhož pak štědře naprší i vám. V devadesátých letech, kdy přišla první vlna těchto internetových podvodů, pocházela opravdu většina e-mailů z Nigérie a dalších západoafrických zemí, od té doby se ovšem rejstřík zemí původu (i úžasných historek) značně rozšířil.

Rozkošnou sbírku nigerijských dopisů nabízí na svém webu pan Tomáš Bobek.

Phishing neboli „rhybaření“

Slovo phishing se do češtiny někdy převádí jako rhybaření (základem je slovo fishing – tedy rybaření).

Phishing je druh počítačové kriminality, která využívá nikoli slabin počítačových technologií, ale slabin samotného člověka. Útočník vám zašle e-mail, ve kterém se podvodně vydává za zástupce známé firmy a snaží se získat data související s vašimi financemi. Často jde o hesla pro internetbanking nebo údaje o vaší kreditní kartě.

Phishing je označení pro podvod, při kterém se z vás podvodníci snaží vylákat osobní údaje – čísla a hesla bankovních účtů, čísla platebních karet, údaje o stavu vašeho konta, prostě jakoukoliv osobní informaci, kterou mohou zneužít. Phishing má nejčastěji podobu seriózního e-mailu. Aby získal vaši důvěru, přizpůsobí svůj zevnějšek designu nějaké důvěryhodné společnosti, nejlépe banky. Odvolává se – jak proradné! – na vaši bezpečnost a žádá po vás ověření totožnosti kliknutím na odkaz. Po kliknutí se dostanete na falešnou stránku, která ovšem vypadá nachlup stejně jako web vaší banky. A tady pak podvodníkovi nevědomky odevzdáte veškeré citlivé údaje.

Klientka České spořitelny, paní Alena N., se málem stala obětí podovodného e-mailu. ,,Přišel mi e-mail, který vypadal, jako by ho odeslala má banka,“ říká. „Nezpozorovala jsem nic zvláštního. V e-mailu jsem byla v zájmu bezpečnosti důrazně požádána, ať kliknu na link služby Servis 24. Věděla jsem, že se jedná o stránky internetového bankovnictví České spořitelny, takže mi to nebylo divné. Klikla jsem a stránky skutečně vypadaly jako služba Servis 24. Po chvíli jsem ale znervózněla, přesně jsem nepochopila význam celé akce a začala jsem být podezíravá. Proto jsem raději zavolala na klientské centrum banky, kde mi potvrdili, že žádný takový e-mail nerozesílají.“ Díky rychlé reakci, zablokování účtu a vygenerování nových přihlašovacích údajů paní Alena o nic nepřišla. „Je strašné, jak blízko jsem byla ke ztrátě svých úspor a vůbec nic jsem při tom nepoznala,“ dodává dnes s úlevou.

Přispějte obětem a staňte se obětí

Podvodné e-maily se často tváří jako zprávy z bank, berou na sebe ale i jiné převleky. Nejpodlejší je phishing, který se vydává za charitu. Jeho boom přichází typicky po nějakém velkém neštěstí – tak to bylo například loni po zemětřesení, ale i letos v souvislosti s katastrofou v Japonsku. Podvodné e-maily přivádějí důvěřivce na falešné charitativní weby, kde místo odeslání příspěvku obětem katastrof „odevzdají“ informace o svých účtech. ,,Při jakékoliv katastrofě lze očekávat zvýšený nárůst spamu s touto problematikou,“ říká marketingový specialista Michal Tůma ze společnosti Marketer. Podezřelé e-maily máme podle něj rovnou mazat. Kdo chce přispět na dobrou věc, nechť k tomu zvolí známou a prověřenou organizaci.

Základní obranou proti phishingu nejsou antivirové programy, firewall či antispyware, ale především zdravý rozum. E-maily v cizích abecedách netřeba otevírat, neradno věřit nabídkám v lámané češtině. Pokud vám někdo nabízí jen tak miliony a vy jste ochotni mu to jen na vteřinku věřit, štípněte se do tváře. Nespíte? Ok, takové věci se totiž dějou jen ve snu. Šup do koše. A nakonec – do internetového bankovnictví vede jen jedna známá cesta, přímá. Okliky přes mejlové odkliky neexistují.

Podvody po česku: na Aukro.cz

Kniha o finančních podvodech na internetu by se dala sepsat také z příběhů lidí nakupujících na internetovém aukčním portálu Aukro.cz. Škody, které tam podvodníci napáchali za poslední léta, už dávno přesáhly milionové částky. Poslední velký skandál proběhl loni: podvodníci přes Aukro prodali starožitné předměty v celkové hodnotě více než tři miliony korun. Tedy prodali – většina kupujících pouze zaplatila, zboží se nedočkali.

Nejde ale jen o starožitnosti. Pan Pavel také patřil mezi ty, kteří dali přednost pohodlnému a levnému nákupu online: „Na internetu nakupuju často, tak jsem si myslel, že se už vyznám a podvodníka bych prokoukl. Chtěl jsem koupit nový iPod přes Aukro.cz. Pozorně jsem si pročetl hodnocení předchozích kupujících, bylo jich opravdu hodně a všechna pozitivní. Podvodu nic nenasvědčovalo.“ Objednávka. Pak dny, týdny čekání, omluvy ze strany prodávajících – zboží se prý zpozdilo nikoli jejich vinou... „Později mě Aukro.cz informovalo, že jsem se stal obětí podvodu,“ dokončuje svůj příběh Pavel. Nebyl v tom sám, na neexistujících iPodech si podvodníci vydělali víc než milion, než se na ně přišlo. Nejprve si vytvořili základnu spokojených klientů a pověst spolehlivého obchodníka, takže jim pak naletěli i ti, kteří mají s internetovými nákupy zkušenosti a bývají prozíraví.

Anketa

Nakupujete na internetu?

Aukro se sice snaží mezi svými uživateli „udržovat čistotu“ a případně uživatele před podvodníky uživatele varovat, bohužel často bývá pozdě. Provozovatelé serveru sice podle obchodních podmínek slibují kompenzaci vzniklé škody do výše 20 tisíc korun, ale podmínkou je, že podáte trestní oznámení, pak vás ještě čeká zdlouhavé byrokratické martyrium. U dražšího zboží navíc dvacetitisícová náplast bolístku nezahojí.

Kdyby jen peníze... Ukradnou vás!

Při varováních před internetovými podvodníky se většinou mluví o riziku pro vaši peněženku. Málokdy se zdůrazňuje, že ve hře je ještě něco navíc: vaše osobní údaje. S nimi se teprve dají napáchat věci, říká se tomu krádež identity. Nejdřív vám vyluxujou účet – a pak si „na vás“ můžou začít půjčovat, nakupovat drahé zboží a pak vás jednoho rána vzbudí exekutor.

Takže pozor, vážení čtenáři! A jestli se chcete u počítače cítit chvíli bezpečněji, klikněte... na ikonku úplně nejvíc vlevo dole a zvolte možnost „Vypnout“.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+19
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

I vaše finance ohrožuje kyberzločin!

9. 4. 2011 | Lukáš Hoder

I vaše finance ohrožuje kyberzločin!

Internet používají asi dvě miliardy lidí. Stala se z něj džungle. Vznikl černý trh s produkty pro počítačové zloděje nebo s čísly kradených kreditních karet. Počty útoků „zlodějných“... celý článek

Za ukradený přístup k bankovnímu účtu se platí až tisíc dolarů

2. 4. 2008 | Petr Čermák | 5 komentářů

Za ukradený přístup k bankovnímu účtu se platí až tisíc dolarů

Nápor podvodných emailů bankovním klientům polevil. Na internetu se však prohání mnohem nebezpečnější viry a připravují se rafinovanější útoky, které mohou uživatele připravit o dost... celý článek

Podvodníci zase lákají hesla od uživatelů internetbankingu

27. 2. 2008 | Věra Tůmová | 19 komentářů

Podvodníci zase lákají hesla od uživatelů internetbankingu

Klienti České spořitelny se opět stali terčem útoku podvodníků, kteří se z nich snaží prostřednictvím e-mailu dostat přístupová jmena a hesla k internetovému bankovnictví. Podobným... celý článek

Partners Financial Services