Hnojivo, kadidlo, sůl do koupele: legální drogy zaplavují Česko

Luboš Palata | rubrika: Co se děje | 16. 4. 2011 | 9 komentářů
Hnojivo, kadidlo, sůl do koupele: legální drogy zaplavují Česko
Nové syntetické drogy, jež nemají zákonem zakázané složení, se šíří Českem jako tsunami. Ani nejrychlejší zákazy v nových zákonech na ně nejsou dost rychlé.

V Polsku se jim říkalo „dopalacze“, což je ve volném překladu něco jako „přídavné spalování“ neboli „forsáž“; ve světovém jazyce nosí jméno „designer drugs“. I v zemi, která postupuje proti prodeji a užívání drog výrazně tvrději než Česká republika, trvalo mnoho dlouhých měsíců, než Tuskova vláda s výrobci „legálních drog“ zatočila a zákonem zakázala jejich výrobu a prodej. O rozsahu celého problému svědčí, že v roce 2009 nabízelo tyto syntetické drogy 42 obchodů. Když na konci roku 2010, po přijetí nového zákona, podnikla polská policie sérii razií, zavřela při nich už na 1 300 obchodů.

Protože drogová scéna si už dávno zvykla na Evropu bez hranic, přeskočil požár velice rychle do Česka. Čeští zákonodárci jsou proti prodejcům drog z principu podstatně těžkopádnější – ačkoli reagovali poměrně rychle, problém hasíme už s půlročním zpožděním.

Hnojivo na kytky

Zlaté časy bez chemie?

Myslíte si, že na světě bylo krásně, když ještě do drogového byznysu nemluvila chemie? Myslíte, že doby čistě přírodních drog, hašiše, opia a meskalinu, byly zlatý věk? Ne tak docela. Přesvědčte se na Peníze.cz v jedinečném seriálu věnovaném „dějinám britského pití čaje“, pádu čínského císařství – a samozřejmě také opiovým válkám. V prvním dílu seriálu Ekonomické dějiny britského pití čaje najdete rozcestník k dalšímu čtení z historie čaje, který zůstal drogou legální, i opia, které se stalo drogou ilegální. 

Ilegální drogy – neboli slovem zákonodárce „omamné a psychotropní látky“ – a jejich prekurzory, tedy látky, z nichž se dají vyrobit, jsou v zákonech uvedeny výčtem. Jenže je čím dál snazší vyrábět synteticky drogy s novým složením, které ještě na seznamech zakázaných látek nejsou, a proto není jejich prodej trestný a napadnutelný. Zvláště pokud se navíc prodávají v obchodech se suvenýry a na obalu mají výrazné varování před konzumováním. Tichá pošta mezi distributory a výrobci těchto drog přitom zaručuje, že každý, kdo si koupí sáček s látkou, která je oficiálně vydávána za hnojivo pro květiny, kadidlo nebo sůl do koupele, ví, že si kupuje drogu.

„Právní úprava dnes policii umožňuje aplikovat na to, co oni předvádějí, pouze paragraf šíření toxikomanie. Ten má jednoznačnou podmínku, že někdo musí svádět, podněcovat nebo šířit tuto látku. Ve chvíli, kdy tito lidé jasně deklarují, že tyto látky nejsou určeny k vnitřnímu užití, je to pro policii velmi obtížné dokazovat,“ uvádí ředitel české Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych.

Pomalé zákonodárství

Čeští zákonodárci zareagovali poměrně rychle a teď už je novela zákona o zakázaných látkách po schválení oběma komorami Parlamentu u prezidenta Klause. Jenže experti varují, že to nestačí, že je třeba řešit tuto problematiku možností „předběžného zákazu“ podezřelých látek.

Čtenář diktátor

Anketa

Česko je země k drogám tolerantní. Jak byste k nim v roli státu přistupovali vy?

„Tento režim tady není, veškeré změny probíhají velkým legislativním procesem. Podle našich zkušeností problém nezvládneme vyřešit tři roky od jeho výskytu. Změny v syntetikách jsou přitom natolik turbulentní, že jen v Evropě se ročně vyskytuje na třicet nových látek,“ uvedl Frydrych pro server iDnes.

Fakticky to znamená, že stát je vždy minimálně krok za drogovými dealery. Vždyť během pár měsíců stačilo v Česku vzniknout třicet kamenných Amsterdam shopů, kde se tyto látky ve velkém legálně prodávají. K tomu je třeba připočíst mnohonásobek internetových prodejců.

Horší než heroin

Ve válce proti syntetickým drogám jde doslova o život. Jak uvádí drogoví experti, u syntetických drog totiž vůbec netušíte, jakou látku s jakými účinky a jakým dávkováním si vlastně kupujete. Riziko předávkování a smrti je u nich proto ještě vyšší, než u „obyčejných“ drog. Jen v Polsku zaznamenali do zákazu osmnáct přímých úmrtí uživatelů „dopalaczů“. „Člověk nikdy neví, co si kupuje. Prodavači možná často ani nevědí, co prodávají,“ uvedl v Českém rozhlase vedoucí lékař centra pro léčbu závislostí Drop In Jiří Presl.

Pokud české zákonodárství nebude pružně reagovat na vynalézavé obchodníky a výrobce drog, může se Česko stát zbytečně lacino obětí tohoto nového drogového byznysu.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 4. 2011 1:36, jezevec

v každém supermarketu najdete zcela legální chemii v množství dostačujícím pro vyvraždění okresního města. takže kdo se chce zabít drogama, někde nějak si je vždycky sežene a udělá to. a pokud budou vysoce zdaněné, sežene si je na černém trhu, nebo jako neškodné prvočinitele. boj s drogami je analogický k boji s prostitucí - nemá smysl zakazovat, zdaňovat ani šikanovat - lidi musej sami přestat chtít.

+19
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

V čem jedete, pane komisaři?

4. 4. 2011 | Aleš Tůma | 7 komentářů

V čem jedete, pane komisaři?

Al-Kájda začala do vodovodů v Bruselu tajně vypouštět LSD. Jinak si nejnovější nápady z Evropské komise nelze vysvětlit.

Ekonomika gangu I: Když drogy nesou tolik co hamburgery

30. 6. 2008 | Michal Špaček | 2 komentáře

Ekonomika gangu I: Když drogy nesou tolik co hamburgery

Obchod s drogami a především s crackem býval považován za úžasný byznys. Ozbrojení dealeři prý vydělávají miliony, jezdí v luxusních autech, žijí v obrovských vilách. Jenže pravda je... celý článek

Ekonomické dějiny britského pití čaje: Země omámená opiem

23. 7. 2007 | Michal Špaček | 1 komentář

Ekonomické dějiny britského pití čaje: Země omámená opiem

Opium, které se do Číny dostávalo v rámci britského obchodu s čajem, asijskou velmoc paralyzovalo. Některé odhady z roku 1832 dokonce hovořily o tom, že do deseti let nebude kvůli drogám... celý článek

Partners Financial Services