CO SI O TOM MYSLÍTE: Měli by ekologové platit za blokování stavby dálnic?

Ministerstvo dopravy uvažuje o tom, že bude po ekologických organizacích žádat náhradu škody za to, že s pomocí soudních žalob blokují stavbu některých dálnic. Zákon ovšem takové jednání nezakazuje. Mělo by ministerstvo donutit ekology zaplatit, nebo by mělo ctít jejich právo účastnit se řízení o stavbě? Napište ostatním čtenářům, co si o tom myslíte.

Každý, kdo někdy jel z Prahy do severních Čech po dálnici D8, to zná. U Lovosic pohodlná cesta končí a nastává horor za kamiony po klikatých cestách přes České středohoří. Přitom už dávno mohli řidiči svištět stotřicetikilometrovou rychlostí po dálnici až k hranicím s Německem. Za průtahy mohou ekologické organizace, kterým se nelíbí, že kus dálnice má vést přes území, kde se vyskytují chráněné rostliny a živočichové. Proto využily možnosti, které jim dávají české zákony, a podaly proti stavebnímu povolení několik žalob. Než rozhodne soud, nesmí se stavět.

Stát ovšem ztratil trpělivost a ekologům chce dát přes prsty. Přestože využívali zákonné právo na napadení úředního rozhodnutí, hodlá je ministerstvo dopravy žalovat o náhradu škody. Třeba té, která vznikla státu kvůli růstu cen stavebních prací v době, kdy se nestavělo. Podle právníků musí stát prokázat, že ekologové podávali žaloby, i když věděli, že jimi ničeho nedosáhnou. Jenže o tom, jestli něčeho dosáhnou, mohl rozhodnout jedině soud. Otázka tedy zní, zda tím stát náhodou nehodlá dát najevo všem, kdo se chtějí ohradit proti jeho rozhodnutí, že by si to měl pořádně rozmyslet. Jinak by totiž dotyčný mohl skončit o pěknou sumu chudší.

Myslíte si, že trestat ekology za průtahy je správné? Bydlíte v oblasti, kde jezdí spousta aut, která měla už dávno jezdit po dálnici? Jak se vám žije a co si myslíte o ekologických organizacích?

PODĚLTE SE SE ČTENÁŘI O SVÉ NÁZORY A ZKUŠENOSTI!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 47 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 9. 2007 23:23, Petr

Daně platím, až je mi z toho špatně. Za ty daně mi pak postavili 150 m od baráku pěknou dálnici, která možná zklidnila dopravu někde jinde. O mne ale ani jedné straně nejde. Ani o ty lidi co roky bydlí u nějaké silnice ve smradu a hluku. Jde o střet idejí, zda je důležitější ekonomický rozvoj nebo zachování aspoň nějakých zbytků životaschopné přírody. Musím objektivně říct, že v tomto světě velkých myšlenek na pár kusech přemnožených homo sapiens skutečně nesejde. A ještě jednou k tomu prodražení - za to skutečně nemůžou ekologové, ale ten, kdo vymyslel a provozuje systém, kde se dá takhle zdržovat. Teď nejde jen o cesty. Má sestra např. vysoudila dlužné alimenty až když byl kluk (na kterého je měla dostávat) dospělý.

+28
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 10. 2007 10:12, Petr

Poslouchání vůdců je špatně. Rozumět všemu, abych dokázal posoudit každý aspekt, ale může tak možná Brouk Pytlík. Často sami tvůrci nových technických děl jsou nejvíc zaslepení nadšením a kdoví čím ještě. Každý Titanik je před prvním vyplutím vždy nepotopitelný. Já se osobně spokojím s přístupem podobným, jako mají pojišťovny – čert vem na jakém principu to funguje. Podíváme se, kolik problémů bylo v minulosti. Z toho mi vychází, že doprava automobilem je nebezpečná, doprava letadlem bezpečná a pravděpodobnost havárie v atomové elektrárně (včetně havárií velmi vážných) je rozhodně nenulová.

-11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (47 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

soud, stavba

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

Zákazníci Penny Marketu si ode dneška mohou přímo na prodejnách řetězce zakoupit balíčky zboží s blížící se dobou spotřeby za poloviční cenu. Dosud to bylo možné jen přes mobilní aplikaci. celý článek

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

Novela zákona o ochraně spotřebitele funguje krátce a s prodejci je třeba si stále vymezovat hranice, říká ke správnému uvádění slev Michael Maxa, ředitel kontroly České obchodní inspekce.... celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

17. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

Společnost Hruška, která provozuje stejnojmenné maloobchodní prodejny především na Moravě, může změnit majitele. 

Pošta zruší noční provoz na jediné pobočce, která ho nabízela

17. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Pošta zruší noční provoz na jediné pobočce, která ho nabízela

Česká pošta od 1. května omezí otevírací dobu pobočky v pražské Jindřišské ulici. Ta jako jediná v Česku funguje prakticky nonstop (kromě dvouhodinové přestávky po půlnoci).

Partners Financial Services