Rychlá cesta za studiem v zahraničí

Táňa Chadrabová | rubrika: Kariéra | 24. 9. 2007 | 2 komentáře
Rychlá cesta za studiem v zahraničí
Výjezd za studiem po Evropě usnadňuje evropský program výměny studentů ERASMUS. Studenti, kteří uspějí při výběrovém řízení, odjedou až na rok s měsíčním stipendiem kolem 400 eur.

Tomáš Urban, student Právnické fakulty UK v Praze chtěl během studia vyjet aspoň na rok studovat do zahraničí. Na domácí univerzitě vyplnil přihlášku, ročníkový vedoucí pedagog mu napsal v češtině a angličtině doporučující dopis. Tomáš si ještě sehnal přehled studijních výsledků, doklad o jazykové zkoušce a napsal motivační dopis. Pak ho čekal ústní pohovor. Na něm musel ukázat, že umí komunikovat v angličtině, a vysvětlit, proč chce studovat v zahraničí. Povedlo se. O pár měsíců později začal jeho roční pobyt na irské University of Limerick.

Stejným či podobným procesem projde každý rok na 150 tisíc studentů v celé Evropě, kteří chtějí stejně jako Tomáš vycestovat za studiem v rámci evropského programu Erasmus. Ten je součástí vzdělávací politiky Evropské unie a letos v srpnu oslavil už dvacet let své existence. Erasmus propojuje univerzity a vysoké školy v členských státech Evropské unie, Norsku, Lichtenštejnsku, na Islandu a v zemích, které mají s EU podepsánu asociační dohodu (např. Turecko).

Spolupráce v rámci programu Erasmus se odvíjí od bilaterálních dohod mezi jednotlivými fakultami. Ty se uzavírají vždy na konkrétní obor s ročním předstihem. Počet míst a délka studijního pobytu jsou stanoveny na základě této smlouvy. Na partnerskou univerzitu může vycestovat každý řádný student české vysoké školy, který úspěšně projde výběrovým řízením. To vyhlašuje vedení fakulty vždy minimálně jeden semestr před odjezdem.

Dokumenty potřebné pro výjezd za studiem
  • Application Form = přihlášku na partnerskou univerzitu, kterou si můžete stáhnout z jejího webu.
  • Learning Agreement (LA) = studijní plán stáže, který obsahuje přehled kurzů, název semestrálního, ročníkového, bakalářského, diplomového projektu nebo výzkumné práce studenta na zahraniční univerzitě.
  • Transcript of Records = přehled studovaných předmětů a dosažených výsledků na vysílající univerzitě - je vyžadován pouze některými univerzitami (formulář potvrdí studijní oddělení příslušné fakulty).
  • Finanční dohodu student podepisuje na útvaru vnějších vztahů rektorátu cca 2 týdny před plánovaným odjezdem do zahraničí po předložení Learning Agreement potvrzené partnerskou univerzitou nebo akceptačního dopisu + potvrzení o splnění podmínek pro zápis nebo předběžném zápisu
  • Pojištění minimálních léčebných výloh, případně odpovědnost za škodu, pojišťovny + nabídka bank k platebním kartám + ISIC karta
Pokud se na jedno místo přihlásí více studentů, šanci dostane ten, kdo má nejlepší prospěch. Lucie Váchová, ze 4. ročníku lékařské fakulty UK v Praze říká: "Přihlásila jsem se na univerzitu v Mnichově, ale stipendium jsem nedostala, protože jsem opakovala jeden ročník a moje kolegyně dopadla stejně, vzhledem k trojce z němčiny."

Přihlášky do programu Erasmus podává student na zahraničním oddělení příslušné fakulty či vysoké školy. Její součástí je doklad o dosaženém jazykovém vzdělání, proto většina studentů musí podstoupit jazykovou zkoušku na katedře jazyků. Výběr studentů na jednotlivé studijní pobyty je plně v kompetenci fakultního koordinátora, proděkana pro vnější vztahy a odborných pracovníků školy.

Pokud je student vybrán ke stáži, musí si začít vyřizovat potřebné dokumenty. Každá zahraniční univerzita si určuje termíny pro jejich zaslání - často do konce května na zimní semestr, či listopadu na letní semestr. O termínech se studenti mohou informovat přímo na webových stránkách partnerských univerzit nebo u fakultních koordinátorů, kteří mají na starosti příslušné bilaterální smlouvy.

Tomáš Urban radí těm, kteří byli vybráni, aby před odjezdem načerpali co možná nejvíce informací od "erasmových" studentů. Ti jim mohou poskytnout cenné informace o cenách ubytování, studijních materiálů, vybavení školy nebo možnostech brigád. Další rady a tipy lze nalézt na webových stránkách programu. Sám Tomáš má pro zájemce o studium v zahraničí následující rady:
  • Nechejte si z domácí fakulty posílat peníze na účet, který si založíte v nové zemi vašeho studia. Škola vám pak pošle plnou sumu v cizí měně a netratíte tak na poplatcích za převod ze zahraničí.
  • Ubytování na koleji si rezervujte co nejdříve. Koleje mají různou úroveň, tudíž i různé ceny. Ty levné jsou obsazeny nejdříve.
  • Výuka se skládá standardně z přednášek a seminářů. Látka na přednáškách je srozumitelně odpřednášena, ani jeden vyučující si nedovolí přijít nepřipraven.
  • Se stipendiem 400 euro na měsíc nevystačíte. Práce se v Limericku sehnat dala, ale bylo potřeba projít město a aktivně se ptát. Inzerátů moc nenajdete. Někdo pracoval v univerzitní knihovně, zbytek ve službách. Byli jsme číšníky, recepčními v hotelích, pomocným personálem v restauracích, hospodách, rychlém občerstvení či obchodech. Většina pracujících byli Češi a Slováci, ale i studenti z dalších evropských zemí i Ameriky. Platy na pozicích zastávaných studenty se pohybují v průměru sedm až osm euro za hodinu.

Vycestovali jste s Erasmem do zahraničí?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nebojte se práce v zahraničí

22. 8. 2007 | Táňa Chadrabová | 2 komentáře

Nebojte se práce v zahraničí

Do jedenadvaceti členských zemí Evropské unie lze bez problémů vyjet za prací. Pokud chce ale někdo pracovat ve svém oboru, může se stát, že bude muset požádat o uznání odborné kvalifikace.... celý článek

K práci v Británii není třeba pracovní povolení, stačí registrace

27. 7. 2007 | Táňa Chadrabová | 1 komentář

K práci v Británii není třeba pracovní povolení, stačí registrace

Práci v zahraničí mohou zprostředkovávat pouze agentury, které mají licenci od českého ministerstva práce a sociálních věcí. Za vlastní zprostředkování si firmy nesmí nic účtovat. Mohou... celý článek

Když chcete studovat a pracovat v cizině, jeďte do Austrálie

12. 7. 2007 | Táňa Chadrabová | 2 komentáře

Když chcete studovat a pracovat v cizině, jeďte do Austrálie

K zájemcům o studium a práci v zahraničí je nejpřívětivější zemí Austrálie. Získat pracovní povolení není složité a nabídka zaměstnání je velká. Vydělávat se dá kolem deseti australských... celý článek

Za zkušenostmi a výdělkem do zahraničí

4. 7. 2007 | Táňa Chadrabová | 2 komentáře

Za zkušenostmi a výdělkem do zahraničí

Zařídit si letní brigádu v zahraničí lze i na poslední chvíli. Nejlepší práce jsou sice většinou rozebrány už dva až tři měsíce před prázdninami, ale v nabídce jsou stále dobře placená... celý článek

Za prací do Nizozemska už bez pracovního povolení

3. 5. 2007 | Jan Stuchlík

Za prací do Nizozemska už bez pracovního povolení

Nizozemsko jako už devatá stará členská země Evropské unie zrušilo omezení, která bránila občanům nových členských zemí ze střední a východní Evropy ve volném přístupu na tamní pracovní... celý článek

Partners Financial Services