Superjackpot láká, dostane ale výherce své peníze?

František Mašek | rubrika: Co se děje | 29. 1. 2011 | 2 komentáře
Superjackpot láká, dostane ale výherce své peníze?
Boj o přežití či majetek Sazky nabírá stále nové dimenze. Jak to dopadne, je ve hvězdách. Řada Čechů dál sází, jako by se nechumelilo – vždyť ve Sportce lze nyní získat až 92,1 milionu! Kdyby je někdo vyhrál, budou mu ale opravdu vyplaceny? Sazka tvrdí, že ano. Má to ale háčky.

Loď se potápí a na horních palubách se tančí. Situace Sazky může s trochou přehánění připomínat pověstný Titanic. Sazka sice loni podle mluvčího Zdeňka Zikmunda vytvořila podle předběžných dat čistý zisk ve výši 1,4 miliard korun, asi o 12 % vyšší než v roce 2009, čelí ale řada problémů a soud dokonce zkoumá, zda není v úpadku. Vedení Sazky to odmítá, jedná na všech frontách a chce podle Hospodářských novin prosadit moratorium, které by na tři měsíce odvrátilo riziko vyhlášení úpadku. Zda se mu podaří přesvědčit věřitele, ale zůstává otázkou.

V době, kdy tedy soud zkoumá, jak na tom firma je, a kdy rozehráli část věřitelů i další subjekty napínavý poker o majetek Sazky a její budoucnost, řada Čechů dál sází svou oblíbenou Sportku. Vždyť v Superajackpotu s prémií lze vyhrát 92,1 milionu korun! Kdyby je ale skutečně někdo vyhrál, nebude výplata těchto peněz ohrožena?

„Sazka není právně ani ekonomicky v insolvenční situaci. Nikdy se nestalo, že by výhru nevyplatila. Sázková činnost běží normálně, včetně výplat výher, které jsou navíc ze zákona zajištěny jistinou, složenou na zvláštním vázaném účtu. Zahájení insolvenčního řízení podle zákona běžnou činnost společnosti, tedy příjem sázek a výplatu výher, neovlivňuje. Výhry jsme povinni vyplácet i podle loterijního zákona,“ sdělil serveru Peníze.cz Zikmund.

Co když se ale společnost ocitne v konkurzu? Neexistuje situace, kdy by Sazka nemohla vyplácet výhry?

Rizika tu jsou, říká advokátka

Zikmund se odmítá k podobným spekulacím vyjadřovat. Podle Sylvy Skočkové z advokátní kanceláře Sládek & Partners nesmí Sazka od okamžiku, kdy nastaly účinky spojené se zahájením insolvenčního řízení, nakládat s majetkovou podstatou společnosti a s majetkem, který ji může tvořit. Týká se to ale podstatných změn ve skladbě, využití nebo určení tohoto majetku, nebo jeho nikoliv zanedbatelného zmenšení. Na vyplácení peněz případným výhercům se tedy toto omezení nevztahuje, protože jde o provoz firmy v rámci obvyklého hospodaření.

Problém by mohl podle Skočkové nastat, kdyby byla firmě odebrána licence k provozování sázkových her. Pokud ji ale Sazka má, výherců se defakto insolvenční řízení nijak přímo nedotkne.

Kdyby však bylo v insolvenčním řízení zjištěno, že je Sazka v úpadku, mohl by být s vyplácením vyšších výher problém. Takovéto pohledávky by totiž musela firma uspokojit tak, aby nezvýhodňovala jednoho věřitele na úkor druhého a nedostala se tedy do rozporu se zákonem.

Soud by také mohl předběžným opatřením Sazce zakázal nakládat s určitými věcmi nebo právy, nebo rozhodnout, že Sazka může nakládat s majetkovou podstatou, nebo její částí jen se souhlasem předběžného správce. A to v případech, kdy by považoval za nutné zabránit do vydání rozhodnutí o úpadku změnám v majetkové podstatě firmy v neprospěch věřitelů.

Anketa

Dokáže se Sazka vyhrabat ze současných problémů?

Velké výhry se vyplácejí do 60 dnů

Výherce velké částky by mohl mít s její výplatou potíže i proto, že se výhry v řadě zemí včetně ČR, proplácejí postupně a se zpožděním. „Výhry vyplácíme do 60 dnů od uplatnění nároku a ověření tiketu. Na místě můžeme podle zákona výherci vyplatit až půl milionu korun, zbytek se převádí na účet, nebo účty, které si výherce určí,“ upozorňuje Zikmund. Česká legislativa je k výhercům vstřícnější, než třeba zámořské loterie. Tam může výherce dostat výhru ihned, pak ale obdrží jen její část. Nebo ji získá celou, ale ve splátkách, které také může podle Zikmunda výherce dostávat 20 let.  Jak dlouho by vám vydrželo oněch 92,1 milionů korun, pokud byste je vůbec neinvestovali, nebo kdybyste se je naopak rozhodli investovat, zjistíte zde. 

Dva až tři Superjackpoty za rok

Věrného sázkaře nejspíš riziko s vyplacením výhry od sázení neodradí. Zvlášť když vidí, že je v banku hodně peněz. Co na tom, že je šance na výhru velmi malá! U Jackpotu, což je výhra v prvém pořadí, navýšená o částky z předchozích losování, v nichž nikdo tuto výhru nezískal, činí u každého ze dvou tahů pravděpodobnost výhry 1 k téměř 14 milionům. Při dvou tazích v jednom slosování se tato šance podle Zikmunda zvyšuje o polovinu, tedy na 1 ke zhruba 7 milionům.

I tak je velmi malá, rozhodně ale vyšší, než když se hraje o Superjackpot, což je vyšší z obou Jackpotů a bonus, který je pro oba tahy Sportky ve stejném slosování stejný. Zatímco u klasického Jackpotu je třeba „jen“ trefit šest čísel, vyhrát Superjackpot vyžaduje mít šestici vylosovaných čísel a také, aby bylo poslední číslo sázenky shodné s posledním vylosovaným číslem hry Šance. Kdo chce Superjackpot musí tedy vždy vsadit i Šanci.

„Jackpot v průměru padá každé 2-3 týdny, Superjackpot by měl podle matematických výpočtů někdo vyhrát dvakrát až třikrát ročně,“ říká Zikmund. Má-li štěstí až do konce, vyhraje ho sám.

Ještě menší je šance na výhru Superjackpotu s prémií, o kterou se nyní hraje do 27. dubna. Výherce musí trefit šest vylosovaných čísel a k tomu se musí poslední dvě čísla jeho sázenky shodovat s posledním dvojčíslí losované hry Šance. Pro Sazku je tak zajímavější, když se hraje o Superjackpot s prémií. Navíc díky Superjackpotu podporuje hru Šance, v níž jsou zpravidla výhry daleko nižší. Když se číslo vaší sázenky shoduje se všemi čísly vylosovanými v Šanci, získáte nejméně 200 tisíc korun.

Šance na velké výhry ve Sportce jsou tedy velmi malé, jejich výplata může být nyní za určitých okolností problematická. Toho, kdo sází Sportu pravidelně, to však asi od jeho „koníčka“ neodradí.

 

Také občas sázíte, nebo to považujete za ztrátu času a hlavně peněz? Napište nám o tom!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Také hodláte vyhrát? Fotbalové mistrovství světa láká i sváteční sázkaře.

23. 6. 2010 | František Mašek

Také hodláte vyhrát? Fotbalové mistrovství světa láká i sváteční sázkaře.

Vyhraje mistrovství světa v kopané v Jihoafrické republice Argentina, Brazílie, Španělsko či někdo jiný? Řada skalních sázkařů věří svým tutovkám. Na fotbal nyní sázejí také ti sváteční.... celý článek

Jak vyhrávat ve Sportce? Dlouhodobě to nejde

9. 3. 2010 | František Mašek | 183 komentářů

Jak vyhrávat ve Sportce? Dlouhodobě to nejde

Šance na výhru ve Sportce či v podobných hrách je velmi malá. Nepomůže ani promyšlený systém sázek. Obecně dokonce platí, že čím déle sázející hraje, tím více prodělává.

Kolik lidí už v Česku vyhrálo v loterii přes 100 milionů korun?

10. 12. 2008 | redakce Peníze.CZ

Kolik lidí už v Česku vyhrálo v loterii přes 100 milionů korun?

Čeští sázkaři dnes cílí na jednu z nejvyšších výher v historii tuzemských sázek a loterií. Jackpot Sportky je 144 milionů korun. Tak vysokou částku si ale odnese málokdy jen jeden výherce.... celý článek

Co by měl udělat výherce ve Sportce s 82 miliony korun?

28. 8. 2008 | redakce Peníze.CZ | 73 komentářů

Co by měl udělat výherce ve Sportce s 82 miliony korun?

Nejmenovaný sázkař z Brna vyhrál ve Sportce čtvrtou nejvyšší sumu v historii této hry, 82,3 milionu korun. Co by s ní měl udělat? Investovat? A kam? Roztočit? A za co? Poraďte mu a... celý článek

Miliony, které v Česku nikdo neuvidí

18. 2. 2008 | Jan Stuchlík | 3 komentáře

Miliony, které v Česku nikdo neuvidí

Fotbal v Česku příliš nevynáší. Rozpočet největšího českého klubu, pražské Sparty, dosahuje jen necelých tří procent příjmů nejbohatšího evropského klubu Real Madrid. Aby v Česku přišlo... celý článek

Partners Financial Services