Finpomoc.cz: finanční výpomoc, nebo vydírání bezmocných?

Finpomoc.cz: finanční výpomoc, nebo vydírání bezmocných?
S rostoucím počtem lidí žijících na dluh rostou i řady firem nabízejících půjčky za podivných podmínek. Pro lidi ve finanční tísni jsou tyto mnohdy jedinou šancí jak zaplatit jiné splatné pohledávky. Občas ale skončí v šikovně upletené síti "expertů na slovíčkaření a hru s daty" a místo peněz pak zbudou jen oči pro pláč. Zda na konci budou opravdu jen slzy, nebo alespoň kus spravedlnosti, by mohl rozhodnout soud. Na jednu z těchto úvěrových firem, Finpomoc.cz, se totiž chystá trestní oznámení. Proč?

Jednou z firem nabízejících nebankovní půjčky je společnost Finpomoc.cz. Peníze půjčuje už rok a půl. V poslední době se ale doslova roztrhl pytel s jejími klienty, kteří tvrdí, že byli napáleni - firma je prý namísto půjčky o peníze připravila nebo připravit chce.

"Vzala jsem si úvěr od firmy Finpomoc.cz, s.r.o. a dnes už vím, že jsem to neměla dělat. Půjčila jsem si úvěr 15 000 Kč a záhy jsem touto firmou byla oslovena, že musím vrátit více než dvakrát tolik," např. napsala v internetové diskuzi Iveta Tučková. Své zkušenosti doplnila o varování, aby nikdo nezkoušel své štěstí a od firmy si nepůjčoval. V čem je problém?


Osudná první splátka


Z 15tisícové půjčky může být brzy 35tisícový dluh.
"Poslední dobou se na nás často obracejí klienti, kteří se cítí být poškozeni praktikami firmy Finpomoc.CZ, s.r.o. Podle našeho názoru praktiky této úvěrové společnosti přinejmenším hraničí s cíleným systematickým podvodným olupováním klientů," popisuje postup firmy Matěj Šuster z Občanské poradny Praha Jižní město.

Firma poskytuje krátkodobé drobné úvěry, jak popisuje Matěj Šuster, šlo v případě nespokojených klientů vždy o úvěr ve výši 15 000 Kč. Text smlouvy je hodně dlouhý, a tak prý firma evidentně kalkuluje s tím, že si ji klient řádně nepřečte. "Ve smlouvě je uvedeno, že první splátka úvěru je splatná v den poskytnutí úvěru. Tím se ve smyslu dotyčné smlouvy o úvěru rozumí 'den odepsání finančních prostředků z účtu věřitele ve prospěch účtu dlužníka'. Splátka má být připsána na účet věřitele nejpozději do pátého dne ode dne poskytnutí úvěru," popisuje Šuster ve své analýze postupu firmy.

V tomhle případě jde tedy prý o poměrně nestandardně sjednanou splatnost první splátky úvěru. Všechny další splátky jsou splatné do 15. dne příslušného měsíce. Podle reakcí klientů je prý evidentní, že je firma na toto smluvní ujednání o splatnosti první splátky nejenže neupozornila, ale navíc jim prý obchodní zástupci vždy zdůrazňovali, že splátky je třeba zaplatit vždy do 15. dne příslušného měsíce. Klienti tak poslali první splátku až v polovině dalšího měsíce. "Řádně jsem začala posílat splátky další měsíc, jak je to běžné u bank. Ale dostala jsem od Finpomoc.cz dopis, kde mi bylo sděleno, že jim dlužím 32 000 Kč," vysvětluje Iveta Tučková.


Jste v prodlení, zaplaťte vše ihned a ještě s pokutou

I ona se stala součástí "hry" s jednoduchým scénářem: firma klientovi zašle jako "pokus o smír" oznámení, že se ocitl v prodlení, naúčtuje mu vysokou smluvní pokutu a zároveň požaduje splacení celého úvěru naráz. "Zpravidla ve lhůtě deseti dnů od doručení daného dopisu, neboť ve smlouvě je samozřejmě sjednána takzvaná ztráta výhody splátek v případě prodlení klienta," vysvětluje dále Matěj Šuster.

Firma téměř okamžitě po uplynutí této lhůty podává rozhodčí žalobu, kde vymáhá celý úvěr včetně úroků, které za dobu poskytnutí úvěru měl klient zaplatit a k tomu smluvní pokutu a náklady řízení. Celkem třeba i 50 000 Kč. "Jde tu podle mého soudu o důkladně promyšlenou nekalou praktiku, jak spotřebitele co nejvíce obrat. Za 15tisícovou půjčku získá společnost za dva až tři měsíce dalších 35 000 Kč," končí svou analýzu Matěj Šuster.

Exekuce majetku: práva exekutora a práva vaše
Hrozí vám exekuce? Nebo už vám dokonce exekutor stojí v kuchyni? Přečtěte si, co vám smí a nesmí zabavit. Že dlužník nejste vy? Nevadí, exekutor může sebrat i cizí věci. Chcete vědět, proč tomu tak je a jaká práva máte? Připravili jsme pro vás nový seriál, v jehož rámci vám nabízíme právní i praktické rady jak se zachovat v případě, kdy vám hrozí exekuce nebo již dokonce máte s exekutorem co do činění. Exekuce majetku: práva exekutora a práva vaše.

Ve smlouvě je totiž také rozhodčí doložka, která znamená, že místo soudu veškeré spory z dané smlouvy o úvěru rozhoduje rozhodce ad hoc, ustanovený arbitrážním centrem 1. Moravská rozhodcovská společnost, s.r.o. Veškeré snahy klientů o vysvětlení jsou podle jejich slov marné. Návrh nějaké oboustranně přijatelné dohody firma prý bojkotuje tím, že na dopisy zásadně neodpovídá a při pokusu o telefonickou dohodu je prakticky nemožné získat k telefonu zástupce firmy kompetentního s klientem hovořit. Ani na opakované dotazy elektronickou poštou se ke stížnostem klientů nikdo z firmy nevyjádřil.

Chystá se žaloba

Problémy klientů úvěrové firmy Finpomoc.cz se už zabývá celá řada lidí. Mezi prvními se jim začali věnovat odborníci ze Sdružení obrany spotřebitelů (dále SOS). "SOS se dozvědělo o problémech se společností Finpomoc.cz od klientů, kteří se na nás obracejí s žádostmi o radu a stížnostmi na jednání této úvěrové společnosti. Poškozených je poměrně hodně, jak z řad spotřebitelů, tak i z řad finančních poradců, kteří se u ní ucházeli o práci," napsal v reakci Jan Šulc ze Sdružení obrany spotřebitelů. SOS podalo podle něj už začátkem března podnět České obchodní inspekci a Živnostenskému úřadu pro porušování zákonů. V polovině března pak zaslalo výzvu ke zdržení se protiprávního jednání přímo společnosti Finpomoc.cz. Na tuto výzvu bude asi společnost reagovat až prostřednictvím najatého advokáta.

"V současné době připravujeme trestní oznámení na představitele společnosti Finpomoc.cz. Poškozeným pak bude doporučeno se k tomuto trestnímu oznámení připojovat se svým nárokem na náhradu škody," uvedl Šulc.


Žaloby se nebojíme, vzkazuje Finpomoc.cz

Finpomoc.cz o sobě
Společnost Finpomoc.cz, s.r.o. sídlící na Václavském náměstí, Vznikla v září 2005 a předmětem její činnosti jsou služby v oblasti administrativní správy a služby organizačně hospodářské povahy. To podle oficiálních informací společnosti zahrnuje zejména poskytování úvěrů a půjček nebankovními subjekty. Podle vysvětlení je firma nebankovním subjektem, který pracuje s dlouhodobým zahraničním kapitálem.
Poskytovat úvěry začala společnost Finpomoc.cz hned. 1. října 2005. Tehdy prý zahájila měsíční zkušební provoz. "Díky velkému zájmu o naše úvěry a nárůstu klientů společnost Finpomoc.cz, s.r.o. navýšila dne 25. 4. 2006 základní jmění z původních 200 tisíc na 20 miliónů korun. Zprostředkování bezhotovostních úvěrů zajišťuje 290 finančních poradců, kteří pro společnost Finpomoc.cz, s.r.o. pracují na základě živnostenského oprávnění a smlouvy o poskytování služeb finančního poradce," chlubí se internetové stránky firmy.
"Nechápu, proč na nás lidé, kteří jsou nespokojení s našimi službami nepodají žalobu," říká jednatel společnosti Finpomoc.cz Stanislav Vácha. Všechny úvěrové smlouvy jsou podle něj uzavřené naprosto v souladu se zákonem. "Vždycky se vyřídí žádost a po jejím schválení se sepíše smlouva. Její podmínky jsou naprosto jasné," dodává Vácha. Sám nechápe, proč se klienti odkazují na splátky k patnáctému, když ve smlouvě jsou jasně vysvětlené termíny.
Většina těch, kteří si stěžují, podle něj dlouhodobě dluží na všech stranách a jen vytloukají klín klínem. "A u některých úvěrových firem si zvykli, že nemusí platit, u nás to tak není. A jestli se někomu nelíbí rozhodnutí námi využívaného arbitra, ať se obrátí na soud," říká Stanislav Vácha s tím, že firma si je naprosto jistá, že při svých postupech dodržuje všechny platné zákony. "Žádné žaloby se nebojíme," uzavírá Vácha.

Nakonec se podívejme, kdo ona slavná firma je? Podle informací společnosti zajišťuje její chod šest zaměstnanců centrály a šest lidí v externě najatých ekonomických a advokátních firmách. 100 % firmy ale patří slovenské společnosti Euroshare, s. r. o. s živnostenským oprávněním na maloobchod, velkoobchod a zprostředkování v rozsahu volné živnosti. V této slovenské firmě figuruje Marek Prekop s vkladem 30 tisíc slovenských korun a kyperská společnost Gorasan company Limited s vkladem 10 170 000 slovenských korun. Ta sídlí v šestém patře správní budovy Eagle Star House na jedné z ulic města Limassol. Náhrada škody se tam asi bude hledat ale jen těžko.

Jan Šulc ze Sdružení obrany spotřebitelů je sice přesvědčený, že ošálení klienti by mohli u soudu uspět, oni sami si ale moc šancí nedávají. Shodují se ale v jednom: když nic jiného, pokusí se alespoň varovat další důvěřivce, aby nesedli na lep.

Seriál Jak na úvěry aneb život na splátky, které vás nepoloží
Na dluh žije čím dál tím víc českých domácností. Úvěry nepochybně mají svoje klady, dovolují nám pořídit si zboží či služby, na které je naše peněženka krátká. Pokud ale jejich kouzlu bezhlavě podlehneme, mohou nás zavést až na samé finanční dno. Následující série článků vám poradí, jak proplout úvěrovým mořem bez úhony a co dělat v případě, pokud už se snad vaše finanční loď potápí. Spoustu užitečných článků, rad a informací týkajících se úvěrových produktů a zadluženosti naleznete v našem novém seriálu Jak na úvěry aneb život na splátky, které vás nepoloží.

Znáte společnost Finpomoc.cz? Dokonce s ní máte vlastní zkušenost? Zažili jste podobné jednání v případě jiné úvěrové firmy? Chcete před něčími praktikami varovat ostatní čtenáře?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+42
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 340 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 9. 2007 15:58

Vážení , píši po delší době , ale bohužel jsme se dočkali !? Manžel byl dnes vypovídat na POLICII v Brně a je trestně stíhán pro úvěrový podvod od firmy FINPOMOC ! Nejlepší obrana je útok ! Nikdo se nezabývá podmínkami SMLOUVY, ale tím, že podle pane jednatele nedodržujeme smlouvu. A místo vypůjčených 20.000,- Kč - už zaplacených MUSÍME vrátit ještě 78.000,- a k tomu je nařízena exekuce na majetek a další peníze za vykonání práce ing. Horáka,zástupce 1.moravské a náklady exekutora. Paní Příkrá, která s panem Pernicou v Brně úvěry zpracovávali nejsou také k dosažení ! Takže : ještě jednou všechny VARUJEME před firmou FINPOMOC !!! Pomůžou Vám, ale tak možná do blázince a mezi bezdomovce. Mějte se a Ti,kteří firmu chválí, ať PROMINOU.

+71
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 4. 2008 15:30, Lucka S.

ahoj všem lidem!! FIRMA FINPOMOC.CZ je prostě svinárna nic víc.Můj přítel si půjčil 50,-kč a ted z toho má už pres 100 000 tisíc korun jako dluh za to že nesplácel přestože splácel,akorát jednou vynechal a jeho zřizovatel půjčky mu řekl že to nevadí,že at to dodá s další platbou příští měsíc,jenže přítel zaplatil tuto částku ještě ten měsíc aby nebyly potíže a pak mu firma FINPOMOC.CZ napsala dopis že má pokutu ve výši 90tisíc korun a ještě nějaké úroku za to že zaplatil o týden později než měl..Nechápu,že když mu tento úřední dopis poslaly proč už se neozvaly po druhé a nedomluvily si termín na splacený kalendář na určitou částku co mu v dopise poslaly a dodnes nepřijímají telefonáty a ke všemu tomu jsou ještě špatná telefonní čísla v dopise ve kterém mu psaly,že se může obrátit,infolinka není taktéž dostupná a ostatní čísla jdou bud uvedená na cizí lidi,kteří nemají a prý ani nikdy neměli s touto firmou nic společného a nebo ani telefonní čísla neexistují.Přítel si neví rady a nezbývá mu nic jiného než se obráit na Teplický soud a na Policii ČR.. Pokud lidi kteří chtějí od firmy peníze které jim zaplatily za určitý vymáhačský dluh který ani není pravdou tak se stačí domluvit a spolčíme se na FIRMU FINPOMOC s pozdravem Lucka.

-12
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (340 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Více než polovina poskytovatelů úvěrů lže o RPSN

7. 3. 2007 | Kateřina Boušová | 3 komentáře

Více než polovina poskytovatelů úvěrů lže o RPSN

Uvažujete o drobné půjčce a chcete si smlouvu nejdříve doma v klidu prostudovat? Máte smůlu. Věříte, že roční procentní sazba nákladů (RPSN) a další informace uvedené na letáku jsou... celý článek

Vyplatí se splatit staré úvěry jedním novým?

16. 11. 2006 | Kateřina Boušová

Vyplatí se splatit staré úvěry jedním novým?

Vadí vám splácet několik půjček najednou různým věřitelům? Pak jste nejspíš zaznamenali nabídku GE Money Bank na tzv. konsolidaci úvěrů. Je tento produkt skutečně tak výhodný, jak říká... celý článek

Kdo vydělá na předčasném splacení úvěru? Banka, nebo vy?

7. 6. 2006 | Dana Chytilová | 10 komentářů

Kdo vydělá na předčasném splacení úvěru? Banka, nebo vy?

Chcete předčasně doplatit svůj spotřebitelský úvěr? Nebo splatit alespoň jeho větší část? Poradíme vám, kde to lze i bez sankcí, jinak se vám totiž takové splacení může pěkně prodražit. celý článek

Registry: co všechno o vás ví váš bankéř

11. 11. 2005 | Petr Vykoukal

Registry: co všechno o vás ví váš bankéř

Už jste někdy měli bankovní úvěr, zároveň například ledničku koupenou na splátky a došly vám peníze na splácení dluhů? Napadlo vás jít si půjčit do třetí instituce? Tak na to rychle... celý článek

Do banky pro úvěr? Jedině s detektivem

14. 9. 2005 | Dana Chytilová

Do banky pro úvěr? Jedině s detektivem

Jak zjistit, zda vám banka půjčí peníze? Pokud poradce nebude znát číslo vašich bot a co jste měli k večeři, nic vám neřekne. Navíc si pracovníci v rámci jedné banky často protiřečí.... celý článek

Partners Financial Services