Nejlepší americké univerzity nabízejí on-line kurzy zdarma

Nejlepší americké univerzity nabízejí on-line kurzy zdarma
Zasnili jste se někdy nad tím, jaké by bylo studovat Yale, MIT, Univerzitu v Berkeley, Univerzitu ve Standfordu či podobnou vyhlášenou americkou školu? Pak otevřete oči, připravte si tužku a papír a začněte hned dnes. Tyto školy, jejichž školné v korunách dosahuje téměř 700 000 Kč za rok, nabízejí své nejkvalitnější kurzy on-line. A zdarma.

Massachusetts Institute of Technology (MIT) v americkém Cambridge byl podle THES - QS World University Rankings v roce 2006 vyhlášen 4. nejlepší univerzitou světa. Prvenství škola získala na žebříčku technologií a inženýrství a stříbrnou příčku v oblasti vědy. Obtížnost kurzů této soukromé školy její studenti přirovnávají k pití vody přímo z požární hadice. Školné v průměru přesahuje 650 tisíc Kč za rok, viz tabulku na konci článku. Není tedy divu, že na MIT si příliš mnoho Čechů zuby nebrousí.

Massachusetts Institute of Technology je připojen k internetu již od počátku 70. let a měl celoplošnou školní síť dávno předtím, než většina lidí ve Spojených státech vůbec měla telefonické připojení. Není proto divu, že se právě elitní MIT stala průkopníkem v nové formě vzdělávání a jako první začala nabízet zdarma on-line kurzy pro veřejnost. A to včetně svých nejlepších přednášek.


Od poznámek po videa přednášek nejlepších profesorů


MIT je soukromá univerzita v Cambridge v Massachusetts. Byla založena Williamem Bartonem Rogersem v roce 1861. Je považována za nejlepší technickou školu na světě. V roce 2001 ohlásila a o dva roky později spustila OpenCourseWare.

MIT na svých stránkách MIT's OpenCourseWare nabízí širokému publiku rozličné studijní materiály. Od prezentací a poznámek z jednotlivých lekcí přes vzory testů až po audio a dokonce video záznamy celého souboru přednášek konkrétních kurzů. Stránka měsíčně přiláká od několika tisíc po více než milión unikátních návštěvníků.

Program OpenCourseWare byl sluštěn v roce 2003, kdy škola na internetu zveřejnila k volnému použití učební okruhy a poznámky více než 1 500 svých kurzů. Do listopadu 2007 si klade za cíl uveřejnit studijní materiály všech svých nabízených kurzů ze všech svých fakult. K dispozici pro veřejnost tak bude přes 1 800 předmětů.

Nejde přitom o nabídku nějakých "béčkových" kurzů. Jde o kompletní "balíčky" vysoce kvalitních studijních materiálů: plány lekcí, poznámky z přednášek, seznam studijní literatury, seznam domácích úkolů a výzkumných projektů, často i vzorové testy. Např. pro zájemce o studium fyziky jsou k dispozici k přehrání v počítači všechny přednášky legendárního profesora Waltera Lewina z kurzů Fyzika I., II. a III. (video jedné takové přednášky je ke stažení zde - k jeho přehrání potřebujete RealPlayer). Profesor Lewin uvádí, že v rámci této on-line nabídky denně dostává od veřejnosti e-maily se studijními otázkami a že se snaží všechny zodpovědět.

Že škola nenabízí jen technicky zaměřené kurzy je jasné při pohledu na následující tabulku. Jde o seznam všech kateder MIT, které on-line vzdělávání zdarma nabízejí. Seznam jsme nepřekládali do češtiny, zájemcům o tuto formu samostudia je určitě jasné, že znalost angličtiny je podmínkou, protože veškeré materiály jsou samozřejmě v angličtině. (Mnozí tak mohou kurzy využít třeba "jen" pro studium odborné terminologie z různých oblastí.) Nabízené kurzy jednotlivých kateder naleznete na této stránce.

Seznam kateder MIT, které nabízejí on-line studijní materiály:
  • Aeronautics and Astronautics
  • Anthropology
  • Architecture
  • Athletics, Physical Education and Recreation
  • Biological Engineering
  • Biology
  • Brain and Cognitive Sciences
  • Chemical Engineering
  • Chemistry
  • Civil and Environmental Engineering
  • Comparative Media Studies
  • Earth, Atmospheric, and Planetary Sciences
  • Economics
  • Electrical Engineering and Computer Science
  • Engineering Systems Division
  • Experimental Study Group
  • Foreign Languages and Literatures
  • Health Sciences and Technology
  • History
  • Linguistics and Philosophy
  • Literature
  • Materials Science and Engineering
  • Mathematics
  • Mechanical Engineering
  • Media Arts and Sciences
  • Music and Theater Arts
  • Nuclear Science and Engineering
  • Physics
  • Political Science
  • Science, Technology, and Society
  • Sloan School of Management
  • Special Programs
  • Urban Studies and Planning
  • Women's Studies
  • Writing and Humanistic Studies


Je libo Yale, Stanford či Berkeley?

Příklad MIT následovalo mnoho dalších předních amerických škol, např. Yale, Tufts, Univerzita v Berkeley, Univerzitu ve Stanfordu či Univerzita v Notre Dame. (Jistě najdete další - pozn. autorky.)

Loňský zimní semestr začala Univerzita Notre Dame v Indianě nabízet zdarma on-line osm kurzů, od Filozofie po Africko-americkou historii. K dispozici jsou osnovy kurzů, on-line odkazy na předepsanou literaturu, zápisky z přednášek a seznam domácích úloh k vypracování. Během následujících dvou let chce škola počet těchto on-line předmětů rozšířit na 30. Stránky OpenCourseWare Univerzity v Notre Dame naleznete pod tímto odkazem, seznam jednotlivých kurzů pak tady.


Yale je soukromá univerzita v New Haven v Connecticutu. Byla založena v roce 1701 a je třetí nejstarší institucí vysokoškolského vzdělávání v USA. Je členem Ivy League a nese jméno svého prvního mecenáše, Elihu Yalea. On-line kurzy pro veřejnost spustí na podzim.

Také vyhlášená Univerzita Yale se připojila do "projektu". Na podzim nabídne veřejnosti digitální audia a videa, včetně jejich přepisů sedmi kurzů - od Úvodu do studia Starého zákona po Základy fyziky. Bližší informace o on-line nabídce Univerzity Yale (Open Educational Resources Video Lecture Project) naleznete zde.

Loni na podzim zveřejnila audio a video materiály k 3 předmětům (Literature of Crisis, Historical Jesus, Modern Theoretical Physics) také Univerzita ve Stanfordu. Využívá k tomu čím dál tím více populární technologii podcasting, kterou podporuje Apple se svým iTunes a přehrávači iPod. Více informací naleznete zde. Do konce letošního roku Stanford plánuje zveřejnit kompletní přednášky tuctu předmětů.

Kalifornská Berkeley je další z předních amerických škol, která nabízí audio a video záznamy svých přednášek. Obdobně jako MIT se snaží nabídnout co největší počet kurzů, v současnosti jich je 40 - naleznete je zde, a v co nejširším rozsahu - od Biologie buněk, přes Makroekonomickou analýzu, Systémy programování, kurzu o "evropské civilizaci od renesance po přítomnost" po Úvod do lidské výživy. Potřebujete jen Real Player a MP3 přehrávač.


Možností je spousta, využijte je!

Že jde o téměř neuvěřitelnou nabídku, vám bude jasné v okamžiku, kdy si některý z kurzů kterékoli "vstřícné" školy sami prohlédnete. Kvalita přednášek a samozřejmě lektorů je nepopiratelná. Za sebe mluví i následující tabulka:

Studujte zdarma na nejlepších školách
Pořadí
v žebříčku
nejlepších
univerzit
světa 1)
Název školy Stránky on-line
kurzů zdarma
Průměrné roční školné
běžného studia
- bakalářský stupeň
- magisterský stupeň
(v USD1) a v Kč2))
4. Massachusetts Institute
of Technology
ocw.mit.edu $30 600 652 973 Kč
$30 600 652 973 Kč
4. Yale University ocw.yale.edu $29 820 636 329 Kč
$26 800 571 885 Kč
6. Stanford University itunes.stanford.edu $29 847 636 905 Kč
$29 847 636 905 Kč
8. University of California,
Berkeley
webcast.berkeley.edu,
itunes.berkeley.edu
$16 476 351 581 Kč
$14 694 351 581 Kč
130. Tufts University ocw.tufts.edu $30 377 313 555 Kč
$30 982 661 125 Kč
152. University of Notre Dame ocw.nd.edu $29 070 620 325 Kč
$28 970 618 191 Kč
Pozn.:
1) podle THES - QS World University Rankings, celý žebříček je k nahlédnutí zde,
2) kurz ČNB ze 14. 3. (21,339 Kč / 1 USD)


Zájemcům o tento typ studia musí být jasné, že jde o samostudium, které je oceněné "pouze" získáním nových znalostí. Certifikát či vysvědčení o absolvování těchto veřejných on-line kurzů nedostanete, je to výhradně vaše osobní záležitost. (Školy samozřejmě nabízejí mnohé certifikační programy z různých oblastí, za ty ale zaplatíte tučný poplatek).

Školy, které tuto formu vzdělávání podporují, chtějí podle deníku The Wall Street Journal "demokratizovat vzdělání tím, že umožní co nejvíce lidem využít své nejlepší zdroje". Netají se ale tím, že by zároveň rády nalákaly mnohé další uchazeče běžného, tedy placeného studia. Také doufají, že těmito aktivitami získají více sponzorů a individuálních darů. Minimálně v prvním případě se jim to daří. V průzkumu mezi studenty prvního ročníku MIT třetina oslovených studentů uvedla, že veřejné on-line kurzy navštívili a že "OpenCourseWare hrála v jejich rozhodnutí podat přihlášku právě na MIT významnou roli."

Článek nelze zakončit jinak než popostrčením: Klikněte na jednu z uvedených adres a začněte ještě dnes!

Co důležitého nás čeká v roce 2007?
Odpovědi naleznete v našem novém speciálu Peníze 2007: co nás čeká a kolik to bude stát. V sérii článků vás seznámíme se všemi významnými změnami, které nás letos čekají a pomůžeme vám je co nejlépe využít.

Rok 2007 je časem převratných změn hlavně v sociální síti, kde došlo např. k významné úpravě při konstrukci životního minima. Věnovat se budeme ale také daním, cenám energií či deregulaci. V neposlední řadě vám poradíme jak v novém roce investovat.

Věděli jste o této nabídce? Zaujala vás? Máte zkušenost s tímto typem vzdělávání? Co byste doporučili zájemcům o tyto kurzy?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 10. 2007 1:01, M. Trso

Autorka podava vyjimecne informace, o velke hodnote, a na skvely predmet. Sluzby on-line prednasek pochopitelne nejvice pouzivaji zagistrovani a pravoplatni studenti zminenych univerzit. Tyto sluzby zacaly pusobit pred asi 10 lety, kdy se uroven internetu prudce zlepsila a stala dostupnou sluzbou i financne omezenym studentum.
Mam nekolik kolegu na UC Berkeley, a musim za ne priznat ze za poslednich par let se museli hodne, hodne snazit aby jejich prednasky byly vhodne prevedeny do elektronicke podoby (at uz v HTML ci MS Office formatu).
Sam podobnych sluzeb pouzivam jako zpusob informace o vyvoji v poli moji specializace. Mnohdy jsou prednasky stazitelne, vcetne jejich grafik. Pokud nejaka data pouziji ve svych technickych pracech, pochopitelne musim dat autorum prednasek formalni kredit.

+94
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

Kariéra, Univerzita

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Práce v Evropské unii: jaké máme možnosti?

23. 2. 2007 | Simona Ely Plischke

Práce v Evropské unii: jaké máme možnosti?

Již 20 evropských zemí nám otevřelo své pracovní závory, mnohé další ale stále ne. Kde můžeme pracovat bez pracovního povolení? Které země uvolnily své pracovní trhy pro vybrané nedostatkové... celý článek

Evropské univerzity se brání potřebným změnám

1. 11. 2006 | Radim Valenčík

Evropské univerzity se brání potřebným změnám

Otázka financování vzdělání na vysokých školách patří nejen mezi ty, které ve veřejných diskuzích vyvolávají největší emoce, ale kde se vyskytuje i nejvíce nedorozumění až demagogie.... celý článek

Kdo už konečně řekne pravdu o platech učitelů?

17. 2. 2006 | Dana Chytilová | 34 komentářů

Kdo už konečně řekne pravdu o platech učitelů?

Mají učitelé dost? Peněz i práce? Víte, kolik doopravdy berou a že řeči o nadprůměrné mzdě jsou jen gestem pro voliče? Patříte-li k těm, kteří se práci učitele vysmívají, pak právě... celý článek

Zavést školné na vysokých školách? Ano, ale jak?

2. 12. 2005 | Radim Valenčík | 1 komentář

Zavést školné na vysokých školách? Ano, ale jak?

Školné na vysokých školách je nezbytnost. Jak ale systém nastavit tak, aby na něm vydělali všichni, tedy schopní studenti bez ohledu na bohatství jejich rodin, kvalitní vysoké školy... celý článek

Jak financovat náklady na vzdělávání dětí?

15. 4. 2005 | Kateřina Havlíčková

Jak financovat náklady na vzdělávání dětí?

Základním principem financování vzdělávání dětí i jejich mimoškolních činností by měla být zásada financování konečného uživatele, tedy žáka. Co a jakým způsobem by měl hradit stát,... celý článek

Partners Financial Services