Události uplynulého měsíce: únor

Události uplynulého měsíce: únor
Uteklo vám v únoru něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z povinností vůči státu? Nahlédněte do výběru únorových událostí.

Již pravidelná rubrika přináší přehled našeho zpravodajství. Řazení je podle oblastí a data. Přečtěte si, co jste nestihli.


Banky

1. 2. Zisk HVB Bank podle předběžných výsledků loni vzrostl o 32,2 %.
HVB Bank loni zvýšila svůj čistý zisk po zdanění o 32,2 % na 2 453 mil. Kč (2005: 1 856 mil Kč). Celková aktiva banky za rok 2006 vzrostla o 3,1 % (31.12. 2005: 165 387 mil. Kč). Úvěry klientům se za rok 2006 zvýšily o 13,5 % na celkových 106 561 mil. Kč (2005: 93 883 mil. Kč). Hospodářský výsledek před zdaněním činí 3 038 mil. Kč, což je o 29,3 % více než v roce 2005 (2005: 2 349 mil. Kč). Návratnost vlastního kapitálu po zdanění vrostla na 14,9 % (2005: 12,8 %), poměr nákladů a výnosů se zlepšil na 42,3 % (2005: 50,9 %).
1. 2. Novinky GE Money Bank: konto Genius Active a vyřízení změny banky na počkání.
GE Money Bank představila nová konta Genius Active a Genius Active+, v rámci kterých klienti neplatí zvlášť poplatky za jednotlivé služby, ale platí měsíční paušál (119 Kč a 169 Kč v případě Genius Active+). V rámci paušálu jsou pak jednotlivé transakce a služby zdarma a klienti je mohou využívat bez omezení. Druhou službou je pomoc při převedení konta k GE. Zájemce o převod účtu GE na pobočku doloží potřebné dokumenty (3 výpisy z účtu původní banky, adresy či alespoň přesné názvy zaměstnavatele a inkasních společností, spojovací číslo u SIPO a kopii starého příkazu k úhradě) a podepíše žádost o změnu banky. Ostatní bezplatně zajistí banka.
1. 2. Tomáš Prouza na pozici ředitele péče o klienty a ombudsmana Poštovní spořitelny.
Poštovní spořitelna dnes představila svoji novou koncepci péče o klienta. Od 1. února ustavila novou pozici ve vrcholném vedení banky: ředitele péče o klienta a ombudsmana. Stává se jím Tomáš Prouza, bývalý náměstek ministra financí. Ředitel péče o klienty bude mít 3 hlavní úkoly: vytvořit strategickou vizi vztahu Poštovní spořitelny a klienta, klientsky orientovat všechny procesy a služby v bance a obhajovat klienty. Ředitel péče o klienty má nyní 100 dní na zmapování situace a návrh plánu konkrétních proklientských opatření.
5. 2. ING Konto rozšiřuje nabídku transakčních účtů.
Od pondělí 5. února se rozšiřuje množství účtů, na které lze převádět peníze z ING Konta. Své finanční prostředky z účtu ING Konto budou moci klienti i nadále posílat na 3 externí účty. Kromě toho však nově k získávají možnost hradit pro sebe i své blízké platby v rámci ING Životního pojištění, ING Zdravotního pojištění, ING Penzijního připojištění a ING Fondů. V případě, že měl dosud držitel ING Konta své transakční účty obsazené platbami produktů ING, se mu nyní uvolňují pro využití na externí platby. Interní účty v rámci ING se automaticky přesunou do tzv. ING transakčních účtů.
V České republice i na Slovensku se navíc odstraňuje minimální limit pro úročení peněz na ING Kontu. Úrokem 1,9 % p.a. se tak bude zhodnocovat každá uložená koruna.
8. 2. Novinky přímého bankovnictví Komerční banky.
Hlavní novinkou, kterou bude možné využívat v internetovém bankovnictví mojebanka od května 2007, jsou elektronické výpisy ze všech účtů a debetních i kreditních platebních karet KB. Klient získá výpisy nejen za poslední období, ale i historické přehledy, a to zpětně až do roku 2003. Novou možností je také nastavení inkasa, SIPO a inkasa ve prospěch operátora Telefónica O2 CR, a to prostřednictvím internetového bankovnictví. Rovněž bude možné dobíjet předplacené karty mobilních telefonů všech operátorů na českém trhu v prostředí internetového a mobilního bankovnictví.
Od 22. března 2007 budou moci klienti, kteří mají certifikát uložený v souboru namísto autorizačního SMS kódu používat aplikaci mojebanka pouze po zaregistrování čísla mobilního telefonu.
12. 2. Hypotéky ČS v lednu meziročně vzrostly o téměř 90 %.
Česká spořitelna poskytla v lednu letošního roku privátní hypotéky v objemu 2,94 mld. Kč, meziročně jde o rekordní téměř 90% nárůst (2006 - 1,56 mld. Kč). Celkový počet nových privátních hypoték na investice do nemovitostí za toto období činil 1 747, oproti lednu 2006 tak vzrostl o cca 70 % (2006 - 1 040). Průměrně si tedy každý den přišlo do ČS pro hypotéku 56 klientů.
12. 2. Komerční banka upravuje úrokové sazby depozit.
S platností od 12.února 2007 mění Komerční banka úrokové sazby depozit, a to takto:
  • termínované účty s pevnou úrokovou sazbou: změna úrokových sazeb v rozmezí od 0,00 % do + 0,15 %
  • depozitní směnka: změna od 0,00 % do +0,15 %
produkty s vyhlašovanou úrokovou sazbou (Osobní T-konta a Podnikatelská konta): změna sazeb v rozmezí od 0,00 % do +0,14 %
12. 2. ČS vydává strukturované dluhopisy za 300 mil. Kč, výnos je vázán na indexy a koš akcií.
Česká spořitelna vydává v rámci dluhopisového programu novou emisi dluhopisů, která je díky své konstrukci - výnosům závislým na souboru indexů a koši akcií - na tuzemském retailovém trhu novinkou. Dluhopisy jsou vydány ve formě sběrného dluhopisu. Ten je, podobně jako podílový fond, společným majetkem vlastníků jeho podílů. Investor je vlastníkem takového počtu jednotlivých dluhopisů, který odpovídá velikosti jeho podílu na jmenovité hodnotě sběrného dluhopisu. Evidence vlastníků podílů je vedena u administrátora emise, kterým je Česká spořitelna. Vlastník může převést své dluhopisy nebo některý z nich na jinou osobu. Více informací na webu ČS či bezplatné informační telefonní lince ČS.
12. 2. Raiffeisenbank nově nabízí hypotéky s fixací na 2 a 4 roky.
Raiffeisenbank a.s. od dnešního dne rozšiřuje nabídku fixací účelových i neúčelových hypoték o fixace na 2 a 4 roky. Banka tedy momentálně nabízí fixace na 1, 2, 3, 4, 5, 10 a 15 let. Fixace u účelových hypoték na 2 roky nabízí aktuálně od 3,74 %, u úvěrů fixovaných na 4 roky od 4,22 %. Nové fixace banka poskytne ke všem typům hypoték, kromě standardních úvěrů je lze tedy využít i např. u úvěrů bez dokládání příjmů či u tzv. americké hypotéky.
13. 2. Citibank nabízí k vkladům nad 100 000 korun 2% úročení.
Vklady na spořícím účtu CitiOne vyšší než 100 000 Kč Citibank od dnešního dne úročí 2 % ročně. Podle sdělení banky je tato sazba nejvyšší na českém trhu. Spořící účet funguje jako součást běžného účtu CitiOne. Pro pravidelně prováděné platby se na běžném účtu nastaví finanční limit, zbytek prostředků je pak úročen v rámci spořícího účtu. Klienti mohou s penězi na spořícím účtu kdykoli disponovat.
13. 2. Raiffeisenbank navýšila úročení termínovaných vkladů vedených v dolarech a eurech.
Navýšení se dotýká všech pásem uložených částek u vkladů od 3 do 12 měsíců. Dosud se termínované vklady v dolarech pohybovaly v těchto pásmech v rozmezí 0,15 % až 0,40 %, nově jsou vklady úročeny 3,70 % až 4,10 %. Podobně vzrostlo i úročení termínovaných vkladech v eurech. Dosud se úročení pohybovalo mezi 0,85 % až 1,9 %, nově činí 2,50 % až 3,00 % v dobách splatnosti od 3 do 12 měsíců. Banka s účinností ode dneška navýšila také úročení depozitních směnek v USD a EUR.
14. 2. Česká spořitelna začne obchodovat s elektřinou.
Česká spořitelna se v polovině roku 2007 stane první z českých bank, která začne aktivně obchodovat s elektrickou energií. Hlavním důvodem je neustálé zdražování elektřiny, plynu či ropy i nejistota jejich budoucího vývoje. Elektřinu banka nebude fyzicky dodávat, ale pouze stabilizovat ceny. Zdroj: Český výběr
16. 2. ÚS odebral klientům zkrachovalých bank odškodnění.
Ústavní soud dne 15. 2. 2007 zrušil novelu části zákona o bankách a odebral tak klientům zkrachovalé Union banky, Kreditní banky Plzeň a Plzeňské banky odškodnění. Vkladatelé měli z Fondu pojištění vkladů (FPV) získat až 3,7 mld. Kč. Z toho by zhruba 1,7 mld. Kč získala finanční skupina PPF.
20. 2. Přehled aktuálních minimálních úrokových sazeb HVB Bank.
Aktuální sazba hypotečních úvěrů Majordomus (platná od 17. 2. do 16. 3. 2007):
typ úvěru fix 1 rok 3 roky 5 let 10 let 15 let
Majordomus HIT a Majordomus od 3,33 % od 3,90 % od 4,00 % od 4,33 % od 4,56 %
Speciál - (americká hypotéka) od 4,73 % od 5,10 % od 5,20 % od 5,53 % od 5,76 %
Flexi - - od 4,30 % od 4,63 % od 4,86 %
Spotřebitelské úvěry začínají na sazbě od 9,76 %
Kontokorenty u podnikatelských účtů:
Business Konto - stanovována individuálně
Konto Profese 8 %
22. 2. Klienti Komerční banky si budou moc zvolit vizuál karty i PIN.
Klienti Komerční banky, obdobně jako klienti ČSOB, si budou moci vytvořit karty s vlastním designem, tzn. umístit na její lícové straně svou vlastní fotografii, fotografii svých blízkých apod. Objednání karty bude probíhat prostřednictvím internetu - klient zde nahraje do zvláštní aplikace vlastní obrázek a bude jej moci sám jednoduše upravit. Další novinkou v roce 2007 bude také zavedení možnosti změnit PIN karty vydané bankou v kterémkoli bankomatu, který banka provozuje. Počet změn bezpečnostního PIN přitom nebude nijak omezen. Později se klienti také dočkají služby cashback, tedy možnosti vybrat při platbě kartou v obchodě vybaveném terminálem Komerční banky hotovost do výše 1 500 Kč.
26. 2. Poštovní spořitelna rozšiřuje nabídku pojištění ke spotřebitelským úvěrům.
Od 1. března Poštovní spořitelna rozšiřuje nabídku pojištění ke spotřebitelským úvěrům. Nově se mohou klienti pojistit i proti neschopnosti splácet z důvodu ztráty zaměstnání nebo pracovní neschopnosti. Cena pojištění ke spotřebitelskému úvěru začíná už na 1 % z výše poskytnutého úvěru. Poštovní spořitelna při sjednávání pojištění nezkoumá zdravotní stav klienta a podle tiskové zprávy je její pojištění vždy výhodnější, než kdyby si ho klienti kupovali samostatně.
26. 2. Raiffeisenbank s účinností od 1. dubna zavádí nový sazebník.
S účinností od 1. dubna nabude platnosti nový sazebník Raiffeisenbank a.s. Ceny základních služeb v oblasti běžných účtů a platebního styku zůstávají beze změny. K úpravám došlo především v oblasti platebních karet. U debetních karet banka snižuje poplatek za vydání náhradní hotovosti v zahraničí (tzv. Emergency Cash) z původních 4 000 Kč na nových 3 000 Kč. Poplatek za vydání náhradní karty (Emergency Card) klesá z 6 000 Kč na 4 000 Kč. Ve stejné výši budou nově i poplatky za tyto služby u kreditních karet. Dále klesá poplatek za vydání debetních karet typu Gold - z 4 800 Kč na 90 Kč a měsíční poplatek 350 Kč. Nový sazebník bude k dispozici na všech pobočkách banky a internetových stránkách banky.
26. 2. Čistý zisk skupiny ČSOB za rok 2006 překročil 9,5 mld. Kč.
  • Konsolidovaný čistý zisk rozdělitelný mezi akcionáře ČSOB činí 9 543 mil. Kč (včetně čistého výnosu 652 mil. Kč z prodeje portfolia nemovitostí). Čistý zisk (po vyloučení vlivu jednorázových položek) meziročně vzrostl o 10 %.
  • Ukazatel poměru nákladů k výnosům (bez jednorázových položek "Slovenská inkasná" a "Nemovitosti") se vyvíjel pozitivně: poklesl meziročně z 60,0 % na 57,5 %. 6% nárůst provozních nákladů v důsledku převážně jednorázového nárůstu personálních nákladů byl vyvážen 10% nárůstem provozních výnosů.
  • Obchodní úvěry vzrostly meziročně o 81 mld. Kč (+34 %) - z toho 61,6 mld. Kč v ČR a 19 mld. Kč na Slovensku. K nárůstu úvěrů v ČR nejvíce přispěly hypotéky fyzickým osobám (+18,7 mld. Kč) a úvěry ze stavebního spoření (+13,3 mld. Kč)2, úvěry pro malé a střední podniky (+14,9 mld. Kč) a pro velké firmy (+12,6 mld. Kč).
  • Meziroční růst aktiv pod správou dosáhl 48 mld. Kč (+8 %). Tento růst byl tažen především podílovými a penzijními fondy, které meziročně narostly o 18 %, respektive 36 %.
Všechny údaje jsou konsolidované, neauditované a byly sestaveny podle IFRS.
27. 2. Citibank nabízí živnostníkům novinku - Malý splátkový úvěr.
Od poloviny února nabízí Citibank a.s. podnikatelům, živnostníkům, malým a středním podnikům tzv. Malý splátkový úvěr do výše až 750 000 Kč. Malý splátkový úvěr poskytován i podnikatelům či firmám s krátkodobou historií a s nízkým ročním obratem. Úvěr je poskytován na financování provozních a investičních potřeb. Doba splatnosti je 1 rok až 5 let, přičemž úvěr lze po dohodě s bankou splatit předčasně. Úrokové sazby se v současné době pohybují od 9,9 % p.a. Pro zíkání úvěru je potřebné dodat výpis z obchodního rejstříku nebo živnostenský list.. Dále pak daňové přiznání za poslední rok včetně finančních výkazů a kopii občanského průkazu.
28. 2. Česká spořitelna, Komerční banka a Erste Bank dnes zveřejnily své hospodářské výsledky za rok 2006.
  • Česká spořitelna vykázala k 31. prosinci 2006 neauditovaný konsolidovaný čistý zisk počítaný podle mezinárodních standardů pro finanční výkaznictví (IFRS) ve výši 10,39 mld. Kč. V meziročním porovnání to je nárůst o 13,7 % z 9,13 mld. Kč v roce 2005.
  • Čistý zisk Skupiny Komerční banky meziročně vzrostl o 2,3% a dosáhl 9,1 mld. Kč.
  • Erste Bank zvýšila v roce 2006 čistý zisk téměř o třetinu na 932 mil. EUR.
Podrobnosti k hospodářským výsledkům najdete na internetových stránkách jednotlivých bank.

Běžné účty a platební karty
21. 2. Klienti ČSOB si budou moci navrhovat podobu své platební karty.
ČSOB nejpozději do června nabídne klientům unikátní možnost, aby si sami navrhli podobu lícové strany své platební karty. Klienti ČSOB si tak budou moct na platební kartu umístit portrét svých blízkých, momentku z dovolené, fotografii domácích mazlíčků nebo své oblíbené zpěváky či skupiny, a to zcela podle svých přání. Personalizovanou kartu nabídne ČSOB nejprve svým nejlepším klientům. Ve druhé fázi, zhruba kolem letních prázdnin, bude tato karta nabízena na masovém retailovém trhu.

Spotřebitelské úvěry
6. 2. Češi se dluhů nebojí.
Dvěma třetinám českých obyvatel přijde normální brát si úvěry od bank. Z průzkumu agentury STEM vyplývá, že 3/4 veřejnosti pokládají využití bankovního úvěru na byt či dům za nejrozumnější řešení. 41 % dotázaných si vzalo bankovní půjčku na vybavení domácnosti a necelá polovina by si půjčila od bank peníze na řešení složité finanční situace.
28. 2. Poštovní spořitelna nabízí podnikatelům novou kreditní kartu.
Poštovní spořitelna uvádí od března na trh nové kreditní karty pro podnikatele s 45denní bezúročnou lhůtou. Kreditní kartu si mohou u PS zřídit i podnikatelé, kteří mají svůj účet u jiné finanční instituce v ČR. Tato bezúročná lhůta může být pro podnikatele výhodná v období přiznávání daní. Pokud k úhradě daní využijí podnikatelé kreditní kartu Poštovní spořitelny, mohou zaplatit daně až o 45 dní později. Podnikatelé si budou moct vybrat mezi embosovanou MasterCard Standard s limitem 30 000 Kč až 500 000 Kč a neembosovanou MasterCard s limitem 15 000 Kč až 50 000 Kč. Výše úvěru u jednotlivých podnikatelů může dosahovat až 10 % z ročního obratu v posledním zdaňovacím období. Minimální měsíční splátka úvěru je 5 %.


Investice

5. 2. Patria Direct zahájila obchodování s ETC komoditními akciemi.
Patria Direct začala 2. února 2007 zprostředkovávat obchodování s ETC komoditními akciemi. ETC neboli Exchange Traded Commodities je nový produkt, který na kapitálový trh v Londýně, Německu a Amsterdamu uvedla v září 2006 společnost ETF Securities. "Hlavním důvodem, proč jsme pro naše klienty zavedli možnost obchodovat s komoditními akciemi ETC, je jejich univerzálnost," uvedl Oldřich Pavlovský, výkonný ředitel společnosti Patria Direct. "Obchodování s nimi probíhá v zásadě stejně jako s klasickými akciemi a od toho se odvíjí také poplatky, které jsou shodné s poplatky za obchodování s akciemi na příslušném kapitálovém trhu," dodává Pavlovský.
8. 2. Dvouletá garantovaná investice od Volksbank CZ.
Volksbank CZ nabízí nový garantovaný strukturovaný produkt Up & Down World Garant. Podle sdělení banky je hlavní výhodou této investice kromě krátkého investičního horizontu (2 roky) a minimální investice již od 30 000 Kč především 100% garance nominální hodnoty k datu splatnosti a minimálního výnosu 1,0 - 1,5 % p. a. při rostoucím i klesajícím vývoji trhu.
14. 2. Komerční banka nově nabízí nový fond fondů - Fénix dynamický PLUS.
Fénix dynamický PLUS je již čtvrtý fond fondů v rámci rodiny fondů Fénix, jehož portfolio tvoří zahraniční podílové fondy investující čistě do akcií. Fond je určen především investorům s dlouhodobým investičním horizontem - minimálně 5 let. Investiční strategie fondu je 80 % až 100 % do akcií a akciových fondů, až 20 % do likvidní složky (nástroje peněžního trhu) - platí od 1. 4. 2007. Minimální investice je 5 000 Kč, při pravidelném investování již od 500 Kč. Nominální hodnota podílového listu je 1 Kč.
15. 2. REICO umožní drobným klientům investovat do nemovitostí.
Dceřiná společnost České spořitelny REICO získala 9. února 2007 licenci od ČNB pro svůj nemovitostní fond. ČS nemovitostní fond je tak prvním realitním fondem pro drobné investory na tuzemském trhu. Společnost REICO začne fond prodávat začátkem března 2007 v pobočkách České spořitelny a prostřednictvím elektronického portálu společnosti brokerjet ČS.
21. 2. Objem majetku svěřeného správcům asset managementu loni dosáhl 630 mld. Kč.
Asociace pro kapitálový trh (AKAT) a Asociace fondů a asset managementu ČR (AFAM) dnes seznámily veřejnost s vývojem asset managementu a kolektivního investování v roce 2006. Celkový objem majetku, svěřený správcům aktiv v České republice na konci roku 2006 činil 630,28 mld. Kč. Obyvatelstvo drží v domácích a zahraničních podílových fondech nabízených v České republice již 271 mld. Kč. Za rok 2006 tak majetek v podílových fondech vzrostl o 17,35 %.
28. 2. AEGON představil nové investiční pojištění s on-line správou.
AEGON Pojišťovna uvedla na český trh nové investiční životní pojištění AEGON Invest, které nabízí výběr ze 16 investičních fondů od 5 nezávislých správců. Některé z nabízených fondů přitom nejsou na českém trhu běžně dostupné. Pojištění umožňuje správu osobních účtů přes internet. Některé z fondů, které AEGON v rámci svého investičního životního pojištění nabízí, dosahují od svého vzniku výkonnosti i přes 20 %. Součástí pojištění je pojištění pro případ smrti a pojištění pro případ dožití. Inkasní poplatek činí 3 000 Kč + variabilní poplatek (standardně 5 %), měsíční poplatek činí 40 Kč a poplatek za správu investic pak 0,96 % ročně. Minimální roční pojistné je jednorázové pojistné 30 000 Kč, pojistná doba se pohybuje od 5 do 60 let a maximální doba trvání je do věku 75 let.

Fondy
22. 2. AXA získala povolení k vytvoření 5 nových podílových fondů.
Česká národní banka udělila AXA investiční společnosti povolení k vytvoření 5 standardních podílových fondů. Retailovým klientům jsou určeny 4 z nich, 1 je pro korporátní zákazníky. Fondy budou v České republice nabízeny od 15. března, na Slovensku pak v květnu.

Měny
5. 2. Euro Česká republika nejspíš přijme v roce 2012.
Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) předloží v březnu vládě národní plán na přijetí eura. "Domnívám se, že v tom národním plánu by mohl být termín přijetí k 1. 1. 2012," řekl sobotním Lidovým novinám. Předchozí vláda se už loni na podzim rozhodla ustoupit od dříve předpokládaného přijetí eura v roce 2010. Tento termín se vzhledem k vysokému schodku veřejných financí ukázal nereálný. Zdroj: Ekomail
16. 2. Hodnota padělků v ČR se zvýšila.
Na území České republiky bylo v roce 2006 zadrženo celkem 7834 padělaných a pozměněných kusů bankovek a mincí. V roce 2005 to bylo o 1 461 kusů více. Zvýšila se naopak hodnota padělků, a to na 25 mil. Kč. Celkem 6 583 padělků evidovala v roce 2006 ČNB v české měně.
21. 2. Koordinační skupina dnes schválila národní plán zavedení eura.
Národní plán zavedení eura byl dnes schválen na úrovni resortů zapojených do činnosti Národní koordinační skupiny pro zavedení eura v ČR. Tento plán je základním rámcem pro praktické přípravy na zavedení eura a představuje souhrn postupů a návodů pro jednotlivé sektory i občany, jak se na přijetí jednotné měny eurozóny připravit. Vláda by se národním plánem měla zabývat koncem března, poté bude dokument k dispozici veřejnosti. Ministerstvo financí považuje za reálné, aby bylo euro v České republice zavedeno v roce 2012 a národní plán je připraven tak, aby tomuto cíli odpovídal.


Bydlení

1. 2. Výhrady EU podle MMR sníží dotace na sociální bydlení.
Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) dá letos podle náměstka Miroslava Kalouse podstatně méně peněz na sociální bydlení. Za snížením dotací podle něj stojí názor Evropské komise, která označila programy na financování chráněných a sociálních bytů v ČR za nedovolenou veřejnou podporu. MMR původně plánovalo, že na podporu sociálního bydlení v letošním roce vyčlení 1,3 mld. Kč. Příjemcům dotací tak hrozí, že by je museli vrátit, což nechce MMR riskovat.
19. 2. Majitelé domů nabídli mimosoudní vyrovnání 50 mld. Kč.
Majitelé domů ze sdružení OSMD (viz článek Co si o deregulaci myslí zástupci majitelů domů? Ptejte se Giormaniho a Šimečka!), kteří kvůli regulaci nájemného zažalovali Českou republiku u Evropského soudu pro lidská práva, by byli ochotni se mimosoudně s ČR vyrovnat a požadují 50 mld. Kč. Proti návrhu na mimosoudní vyrovnání však ostře vystoupil předseda sdružení HOMR Girolamo Giormani, který trvá na zaplacení veškerých škod majitelům domů, které jim vznikly "protiústavními kroky ČR".
23. 2. Jednání majitelů domů se státem zkrachovalo.
Jednání o smíru mezi majiteli domů a ministrem pro místní rozvoj Jiřím Čunkem kvůli regulovanému nájmu zkrachovalo. Předseda Občanského sdružení majitelů domů Tomislav Šimeček uvedl, že neexistuje mechanismus, který by umožnil stažení žalob a mimosoudní vyrovnání. Pokud ČR prohraje soud ve Štrasburku, hrozí státu padesátimiliardová pokuta.
27. 2. Čunek chystá revoluci v nájmech.
Ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek přišel s návrhem, který by měl definitivně vyřešit vztahy mezi nájemníky a majiteli domu po roce 2010. Po skončení deregulace (2010) by totiž podle něj bylo možné vypovědět regulovaný nájem zcela volně a bez udání důvodu s výpovědní dobou 2 let. Nyní je v Česku asi 800 000 bytů s regulovaným nájemným, z nichž asi 420 000 vlastní buď jednotlivci, nebo firmy. Zbytek mají obce.

Hypoteční bankovnictví
8. 2. HVB Bank změnila metodiku pro standardní hypoteční úvěry.
Mezi největší změny patří prodloužení doby splatnosti úvěru až do 70 let věku klienta a proplácení zálohových faktur. Pokud je při podání žádosti o úvěr zřejmé, že splatnost úvěru přesáhne 65 let věku klienta, je však nutné uzavřít životní rizikové pojištění nebo pojištění úvěru na 100 % požadované částky úvěru. Při výstavbě nebo rekonstrukci nemovitosti může klient současně využít možnost čerpat až 10 % z výše poskytnutého úvěru zcela neúčelově, tj. bez následného doložení způsobu použití těchto finančních prostředků. Změny platí od 1. února 2007.
14. 2. Wüstenrot hypoteční banka o 0,2 % snížila sazbu hypoték.
Wüstenrot hypoteční banka do 10. března nabízí hypoteční úvěry určené na financování bydlení za úrokovou sazbu sníženou o 0,2 %. Klientům, kteří podají žádost o hypotéku do tohoto data, garantuje banka úrokovou sazbu s pětiletou fixací ve výši 4,39 % p.a. Zvýhodnění úrokové sazby se zohledňuje také u všech hypoték na bydlení, které banka poskytuje až na 100 % hodnoty zajištění.
15. 2. Hypoteční banka zlevňuje 100% hypotéky.
Hypoteční banka od 15. února snižuje úrokové sazby 100% hypoték o 0,35 % u všech termínů fixace. Nové úrokové sazby u 100% hypotéky (od 85 % do 100 % hodnoty nemovitosti):
  • Platnost 1 rok: od 4,14 %
  • Platnost 3 roky: od 4,19 %
  • Platnost 5 let: od 4,75 %
  • Platnost 10 let: od 5,69 %
  • Platnost 15 let: od 5,87 %
15. 2. Také ČSOB zlevňuje 100% hypotéky.
ČSOB od 15. února snižuje úrokové sazby 100% hypoték o 0,35 % u všech termínů fixace. Nové úrokové sazby u 100% hypotéky (od 85 % do 100 % hodnoty nemovitosti):
  • Platnost 1 rok: od 4,14 %
  • Platnost 3 roky: od 4,19 %
  • Platnost 5 let: od 4,75 %
  • Platnost 10 let: od 5,69 %
  • Platnost 15 let: od 5,87 %
  • Platnost 15 let: od 5,87 %
  • Platnost 25 let: od 6,04 %
  • Platnost 30 let: od 6,08 %
16. 2. Raiffeisenbank jako 3. banka v tomto týdnu snižuje úrokové sazby hypoték.
Raiffeisenbank a.s. od dnešního dne snižuje úročení hypotečních úvěrů fixovaných na 3 roky. Dosud činila úroková sazba při 3leté fixaci 4,16 %, nově činí 3,95 %. Např. při úvěru v průměrné výši 1,5 mil. Kč a splatností 20 let dosud činila měsíční splátka při 3eté fixaci 9 217 Kč, nově činí 9 050 Kč.
19. 2. V Raiffeisenbank lze hypotéku získat bez poplatku za vyřízení.
Ve dnech 1. a 2. března Raiffeisenbank opět uspořádá tzv. hypoteční dny. Klienti, kteří si v těchto dvou dnech přijdou pro propočet hypotečního úvěru na pobočky Raiffeisenbank či eBanky mohou ušetřit. Pokud totiž v následujících dvou měsících (do 4. května) dodají kompletní žádost o hypotéku na základě tohoto propočtu, bude jim úvěr poskytnut bez poplatku za zpracování úvěru. Standardní poplatek činí 0,9 % z výše úvěru, úspora tak může dosáhnout min. 6 000 Kč a max. 30 000 Kč. Pobočky Raiffeisenbank budou v těchto dvou dnech otevřeny až do 20:00 hodin.
20. 2. Hypoteční banka vydává novou emisi HZL s úrokovou sazbou 4,25 %.
Hypoteční banka vydá zítra, tj. 21. února, 37. emisi hypotečních zástavních listů (HZL) v celkovém objemu 2 mld. Kč. HZL nesou fixní kupon 4,25 % ročně. Nominální hodnota dluhopisu činí 10 000 Kč a jeho splatnost jsou 3 roky. HZL si budou moci zájemci zakoupit prostřednictvím elektronické služby Patria Direct od 22. února.
23. 2. Volksbank snižuje úrokové sazby hypoték.
Snížení se týká všech fixací a splatností - např. u hypotéky do 85 % se splatností do 10 let je nová sazba nižší o 0,4 %. Další sazby byly sníženy v rozmezí 0,4 - 0,2 %. Více informací najdete na tomto místě.
27. 2. GE Money Bank nabízí refinancování hypoték a další novinky.
Podle sdělení banky jejich produkt na refinancování hypoték umožňuje zájemcům ušetřit finanční prostředky tím, že refinancuje jejich stávající hypoteční úvěr nebo úvěr ze stavebního spoření úvěrem novým, a to s výhodnějšími podmínkami. GEMB nabízí zpracování úvěru zdarma a zjednodušený proces získání (na základě původního tržního ocenění nemovitosti a bez dokladování příjmů).
Mezi další novinky patří možnost sestavit si hypotéku dle vlastních preferencí a ovlivnit tak výši úrokové sazby, prodloužení doby splatnosti do 70 let, expresní bezplatné ocenění nemovitosti na území Prahy, americká hypotéka do 70 % hodnoty nemovitosti, standardní poskytování úvěrů cizincům s operávněním nabývat nemovitosti v České republice či akceptace budoucích příjmů z pronájmu v hodnocení bonity klienta.
28. 2. Raiffeisenbank snižuje úrokové sazby hypoték s pětiletou fixací.
Raiffeisenbank s účinností od úterý 27. února snižuje úročení hypotečních úvěrů s pětiletou fixací. Zatímco doposud činila úroková sazba pro pětiletý fix 4,36%, nově činí 4,17%. V polovině února přitom banka snížila úročení hypoték s tříletou fixací ze 4,16% na 3,95 % (viz události z 16. 2.).

Stavební spoření
12. 2. Lidé se vracejí ke stavebnímu spoření.
Podle údajů stavebních spořitelen bylo v průběhu loňského roku uzavřeno celkem 516 000 nových smluv o stavebním spoření {s celkovou hodnotou cílové částky 125 mld. Kč), což je ve srovnání s rokem 2005 o 86 000 nových smluv více. . Počet nově uzavřených smluv tak roste již třetím rokem za sebou.
Průměrná cílová částka u fyzických osob byla ve výši 236 000 Kč. Státní podpora byla v tomto roce vyplacena v celkovém objemu 15,8 mld. Kč, což je o 314 mil. Kč méně než v roce 2005.
V úvěrové oblasti byl ke konci roku 2006 celkový počet úvěrů 901 000 a celkový objem úvěrů dosáhl ke konci roku 2006 hodnoty 135 mld. Kč. Zatímco počet úvěrů klesl, jejich objem meziročně vzrostl o rekordních 27 mld. Kč. Poměr objemu úvěrů a naspořené částky tak dosáhl hodnoty 37,6 % (2005 - 32,8 %).


Pojištění

2. 2. ČSOB Pojišťovna loni zvýšila svůj tržní podíl.
V životním pojištění vykázala ČSOB Pojišťovna růst předepsaného pojistného o 12 procent na 4,432 miliardy korun. Více než 11procentním tempem rostlo také neživotní pojištění, v němž předpis dosáhl sumy 3,242 miliardy korun. Její celkový tržní podíl se tak zvýšil na 6,4 procenta a ČSOB Pojišťovna posílila svou pozici čtvrté největší domácí pojišťovny.
7. 2. Obchodní výsledky AXA Group za rok 2006.
Pojišťovna AXA, která na konci minulého roku převzala Winterthur Group a stala se tak novým majitelem společnosti Winterthur v České republice, má za sebou úspěšný rok. V oblasti životního pojištění a pojištění úspor se objem nově uzavřených obchodních transakcí meziročně zvýšil o 15 % na 6,2 mld. eur. Na tomto výsledku se podílela především Francie, USA, Velká Británie a Japonsko. Výnosy v oblasti pojištění majetku a úrazového pojištění vzrostly v roce 2006 meziročně o 4 % na téměř 20 mld. eur.
8. 2. Winterthur upozorňuje své klienty na podezřelé telefonáty.
Pracovníci call centra společnosti Winterthur zaznamenali v těchto dnech informace svých klientů, které kontaktovala údajně společnost Winterthur s tím, že byli vylosováni a vyhráli částku 120 000 Kč. Jsou zároveň vyzváni, aby pro získání této částky zavolali zpět na telefonní číslo, které jim bylo sděleno. Společnost Winterthur se od takového typu soutěže jednoznačně distancuje a sděluje svým klientům, že žádnou takovou soutěž nepořádá.
9. 2. Počet pojistných podvodů roste.
Česká pojišťovna, největší pojišťovací ústav v ČR, v loňském roce odhalila 1 175 případů pojistných podvodů za celkem 310 mil. Kč. V roce 2005 to bylo jen 521 případů za 224 mil. Kč. Nejvíce podvodníků bylo odhaleno v Praze, západních Čechách a na severní Moravě.
15. 2. Winterthur nabízí klientům bezplatný internetový přístup k účtu penzijního připojištění.
Pokud si klient zažádá o novou službu, může kdykoliv zjišťovat stav svého účtu penzijního připojištění včetně detailů jednotlivých plateb. Internetový přístup k účtu založí klientovi Winterthur na základě vyplnění žádosti na internetových stránkách společnosti nebo webu společnosti AXA. Zažádat o něj může také na kterékoliv pobočce Winterthur. Pro zajištění bezpečnosti osobních údajů bude následně klientům doručen poštou do vlastních rukou vstupní PIN a službu bude možné poté začít ihned využívat. Podobnou službu budou moci navíc v brzké době využít i klienti Winterthur životní pojišťovny.


Daně a život

5. 2. Vláda schválila definici sociálního bydlení.
Vláda na svém pondělním zasedání schválila definici bydlení dle sociální politiky státu. U vymezení objektů podle této definice použila kritérium maximální podlahové plochy navržené Ministerstvem financí. U bytů jej stanovila na 120 metrů čtverečních a u rodinných domů na 350 metrů čtverečních. Na byty a rodinné domy s touto maximální rozlohou bude možno i po roce 2007 při jejich výstavbě uplatňovat sníženou sazbu DPH. Nová úprava, týkající se výstavby nových obydlí i oprav a renovace bytů a obytných domů, bude zahrnuta v připravované novele zákona o DPH.
28. 2. Maďarský ústavní soud zrušil minimální daň.
Tamější ústavní soud zrušil tzv. "rozumnou daň" z příjmů právnických osob, která měla podle propočtů generovat příjmy skoro 300 miliónů dolarů. Daň byla zaměřená na společnosti, které se vyhýbaly daňové povinnosti a vykazovaly trvalé ztráty, i když se jim dařilo dobře, uvedla vláda dříve. Tato daň byla zavedena na začátku roku 2007 a byla součástí daňové reformy a škrtů v rozpočtu s cílem dostat rozpínající se maďarský rozpočet pod kontrolu.
Zdroj:iHned

Penzijní fondy
27. 2. Počet klientů Penzijního fondu České spořitelny meziročně vzrostl na více než půl miliónu.
Penzijní fond České spořitelny (Penzijní fond ČS) navýšil v roce 2006 počet svých klientů na téměř 550 000, což oproti roku 2005 znamená růst o 14,6 %. Celkově Penzijní fond ČS v roce 2006 získal 123 000 nových klientů a překonal dynamiku celého trhu penzijního pojištění, který registroval v minulém roce nárůst celkově o 10 %. Dynamického růstu dosáhl v minulém roce také ukazatel finančních prostředků na osobních účtech klientů Penzijního fondu ČS. Objem kapitálových fondů vzrostl na více než 19 mld. Kč a zvýšil se tak o 27 % oproti roku 2005.

Život
2. 2. Na málo účinné a zastaralé léky si lidé připlatí.
Od prvního dubna si Češi připlatí za málo účinné a zastaralé léky. Dražší budou i léky, které nepomáhají léčit příčiny nemocí, ale jen jejich důsledky. Zdravotní pojišťovny tak ušetří 1,5 mld. K4. Z nich pak zaplatí nové a většinou účinnější léky. Ty tak budou pro pacienty dostupnější.
Téměř celou cenu budou muset pacienti zaplatit třeba za třezalku v tabletách, naopak se pro pacienty sníží například doplatky za moderní inzulíny nebo za léčiva proti rakovině prsu.
7. 2. Míra nezaměstnanosti v ČR klesla na nejnižší úroveň.
Podle metodiky Mezinárodní organizace práce v posledním čtvrtletí r. 2006 meziročně klesla míra nezaměstnanosti o 1,3 % na 6,6 %, což byla nejnižší úroveň v posledních 8 letech. Podle jiné metodiky výpočtu ministerstva práce a sociálních věcí činila míra nezaměstnanosti na konci r. 2006 7,7 %.
8. 2. Nezaměstnanost v lednu stoupla, roste i počet volných míst.
V lednu 2007 mírně vzrostla proti minulému měsíci míra registrované nezaměstnanosti na 7,9 %. Zároveň stoupl počet volných pracovních míst, který je v lednu nejvyšší od počátku sledování.
K 31. 1. 2007 evidovaly úřady práce celkem 465 458 osob, což je o 16 913 osob více než ke konci předchozího měsíce. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2006 je celkový počet uchazečů o zaměstnání nižší o 65 777. Z celkového počtu uchazečů o zaměstnání je 434 940 dosažitelných uchazečů o zaměstnání, což je o 13 654 osob více než ke konci předchozího měsíce. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2006 je počet dosažitelných uchazečů nižší o 63 690 osob.
V průběhu ledna bylo na úřadech práce nově zaevidováno 76 237 osob. Je to o 24 709 nově evidovaných uchazečů více než v předchozím měsíci a o 1 969 více než v lednu 2006.
Z evidence na úřadech práce v lednu odešlo celkem 59 324 uchazečů (ukončená evidence, vyřazení uchazeči). Je to o 23 768 uchazečů více než v předchozím měsíci a o 5 875 více než v lednu 2006. V průběhu ledna 2007 nastoupilo do nového zaměstnání 36 079 osob, což je o 15 677 o více než v předchozím měsíci a o 415 osob více než v lednu minulého roku, 23 245 uchazečů bylo vyřazeno bez umístění.
Harmonizovaná míra nezaměstnanosti, která je zpracovávaná EUROSTATEM pro mezinárodní srovnání, dosáhla v ČR v prosinci 6,9 %.
V ostatních zemích EU byla následující: EU27 7,5 %, Belgie 7,8 %, Bulharsko 8,5 %, Dánsko 3,1 %, Německo 7,0 %, Estonsko 4,1 %, Irsko 4,2 %, Řecko 8,3 % (září), Španělsko 8,6 %, Francie 8,9 %, Itálie 6,1 % (září), Kypr 4,9 %, Lotyšsko 6,2 %, Litva 6,5 %, Lucembursko 5,2 %, Maďarsko 7,9 %, Malta 7,0 %, Nizozemsko 3,6 %, Rakousko 5,4 %, Polsko 12,8 %, Portugalsko 7,3 %, Rumunsko 7,7 % (listopad), Slovinsko 5,6 %, Slovensko 12,1 %, Finsko 6,4 %, Švédsko 6,1 %, Velká Británie 5,6 % (říjen), Norsko 2,8 % (říjen).
Zdroj: Tisková zpráva MPSV
8. 2. Desetina Čechů by si úvěr znovu nevzala.
Téměř každý 10. Čech, který si někdy půjčil peníze u finanční instituce, by se znovu takto nikdy nezadlužil. Nejčastěji lidé využívají spotřebitelské úvěry a nákupy na splátky, a to hlavně na pořízení elektroniky nebo na bydlení. Polovina z respondentů využívá úvěry pouze k vyřešení aktuální finanční situace, pokud nemají dostatek peněz na zaplacení svých výdajů.
Ochota půjčit si více roste s vyšším vzděláním a rostoucími příjmy. Nejvíce peněz si troufají půjčit muži ve věku 30 až 39 let. Celkem 97 procent všech respondentů své úvěry dokáže splácet bez problémů. Problémy se splácením mají pouze 3 procenta Čechů. V bankovním registru přitom podle Kučery činí poměr dlouhodobě nesplácených úvěrů 1,6 procenta. Průzkum provedla pro CCB agentura IBRS po celé ČR mezi 600 respondenty.
Zdroj:iHned
21. 2. Ceny plynu by měly stoupnout jen nepatrně.
Ceny plynu se podle Energetického regulačního úřadu změní od dubna pro domácnosti i pro ostatní kategorie odběratelů pravděpodobně jen nepatrně. Podmínkou je, aby se výrazně nezvýšily ceny topných olejů. Konečné ceny plynu na druhé čtvrtletí představí ERÚ 1. března.
28. 2. V dubnu bude zdražen plyn pro domácnosti.
Výhradní dodavatel plynu společnost RWE Transgas zvýší od začátku dubna ceny plynu v průměru o 0,43 %. Pro domácnosti ceny v průměru vzrostou o 1,17 %, což se projeví měsíčním zvýšením plateb zhruba o 10 korun. Naopak velkoodběratelům cena klesne o 0,36 %.


Podniky

23. 2. Dohoda mezi KB a EGAP usnadní SME financování a pojištění exportu.
Komerční banka, a.s. (KB) a Exportní garanční a pojišťovací společnost, a.s. (EGAP) dnes podepsaly rámcovou dohodu o spolupráci při pojišťování předexportních úvěrů a bankovních záruk pro malé a střední podniky. Dohoda sjednocuje proces analýzy finanční situace žadatelů o předexportní úvěr nebo záruku a umožňuje tak EGAP upustit od vlastního hodnocení a převzít rating žadatelů stanovený bankou. Klientům KB z řad malých a středních podniků podle sdělení banky tato dohoda přinese ve srovnání s běžnou praxí administrativně mnohem jednodušší a rychlejší přístup k financování a pojištění vývozu.


EU

14. 2. Kypr chce platit eury.
Kypr včera oficiálně zažádal o vstup do eurozóny k 1. lednu 2008. Země by se tak stala po Slovinsku druhým státem, který přijetí eura dosáhne. Kypr vstoupil do eurozóny spolu s dalšími 9 zeměmi v roce 2004. Z nich se do eurzóny dosud podařilo vstoupit pouze Slovinsku a v roce 2008 by rovněž chtěla vstoupit Malta.
15. 2. V Německu díky růstu HDP sílí optimizmus investorů.
Německé hospodářství opět překvapilo pozitivními výsledky. Díky nezvykle silnému růstu v posledním kvartálu minulého roku tak nakonec výkon ekonomiky za rok 2006 zřejmě bude druhý nejlepší od sjednocení země. Hrubý domácí produkt podle Spolkového statistického úřadu loni ve srovnání s rokem 2005 stoupl o 2,7 % , což je nejvíce od roku 2000.
Zdroj: iHned
15. 2. Léčba Dzurindou přinesla Slovensku rekordní růst.
Slovensko proměnily reformy v druhou nejrychleji rostoucí ekonomiku Evropy. Slovenská ekonomika loni podle předběžných odhadů vzrostla o 8,2 %. V poslední čtvrtině roku pak zvýšila výkon o 9,5 %. Rychleji rostlo hospodářství již jen v Lotyšsku: o 11,9 %.
Zdroj: iHned.cz
15. 2. Nizozemí otevírá pracovní trh. I pro Čechy.
Nizozemská vláda ve středu rozhodla, že země otevře svůj pracovní trh státům, které přistoupily k Evropské unii po 1. březnu 2004. Mezi nimi je i Česká republika. "Situace na nizozemském trhu práce je taková, že volný pohyb pracovníků z nových členských států je žádoucí," uvedlo nizozemské ministerstvo sociálních věcí v dopise parlamentu. Nizozemský trh zůstane uzavřen pro Bulharsko a Rumunsko, které přistoupily letos v lednu.
Zdroj: iHned.cz
20. 2. Praha je 12. nejbohatším regionem v EU.
Ze statistiky Eurostatu vyplynulo, že 12. nejbohatším regionem EU je Praha, která svou ekonomickou úrovní převýšila celoevropský průměr o 57 procentních bodů. První místo patří Londýnu, naopak nejchudší oblastí je severovýchodní Rumunsko. Statistici vycházeli z dat za rok 2004.


Další aktuality

1. 2. Výrazný růst americké ekonomiky překvapil.
Americká ekonomika ve 4. čtvrtletí loňského roku výrazně zrychlila tempo růstu. Hrubý domácí produkt se podle amerického ministerstva obchodu v přepočtu na celý rok zvýšil o 3,5 %, zatímco ve 3. čtvrtletí růst činil 2 %. Někteří analytici čekali růst o 3 procenta.
1. 2. Stát v prvním měsíci roku 2007 hospodařil s přebytkem 5 mld. Kč.
Podle bankovních údajů o pokladním plnění státního rozpočtu k 31. lednu 2007 vykázal státní rozpočet celkové příjmy ve výši 83,1 mld. Kč, celkové výdaje ve výši 78,1 mld. Kč a přebytek hospodaření ve výši 5 mld. Kč (v lednu 2006 vykázán přebytek 3,4 mld. Kč). Meziroční růst byl ovlivněn především vyšším inkasem daně z přidané hodnoty a spotřebních daní. Státní rozpočet na rok 2007 počítá s příjmy ve výši 945,5 mld. Kč, výdaji ve výši 1 040,8 mld. Kč a schodkem ve výši 91,3 mld. Kč.
2. 2. Energetická burza obdržela státní povolení.
Energetická burza Praha obdržela státní povolení, které jí umožní organizovat trh s elektrickou energií. Povolení jí udělilo Ministerstvo průmyslu a obchodu. Energetická burza bude pro obchodování využívat platformy, která vznikne na základě prověřených systémů obchodování s cennými papíry pražské burzy.
2. 2. Sociální pojištění spravované ČSSZ je už několik let v přebytku.
I v roce 2006 byl tzv. účet sociálního pojištění spravovaný Českou správou sociálního zabezpečení, který zahrnuje systémy důchodového a nemocenského pojištění, v přebytku. Tentokrát se podle účetní evidence ČSSZ jednalo o 10 mld. Kč. Opakuje se tak situace z let 2005 a 2004. Tehdy byl rovněž rozdíl mezi příjmy a výdaji na sociální pojištění v kladných hodnotách. V roce 2005 se jednalo o přebytek 15 mld. Kč, v roce 2004 o 16,8 mld. Kč.
5. 2. Za 10 let ubylo pracovních neschopností, stoná se ale déle.
V roce 2006 evidovala Česká správa sociálního zabezpečení 2 870 261 ukončených pracovních neschopností, což je o 18 % méně než v roce 1996 (3 518 351). Naopak postupně rostl počet prostonaných dnů a s tím související průměrná délka trvání jedné pracovní neschopnosti. Před 10 lety jedna pracovní neschopnost trvala v průměru 25,01 dne, loni už to bylo průměrně 36,49 dne.
5. 2. Amerika zvedne minimální mzdu.
Senát USA schválil návrh na zvýšení minimální mzdy z 5,15 na 7,25 dolarů za hodinu. Návrh podpořili i republikáni, protože se jim v zákoně podařilo prosadit daňové úlevy pro malé podniky. Některé státy již minimální mzdu zvedly, toto je ale po dlouhé době první federální zákon upravující tuto oblast.
Zdroj: Ekomail
6. 2. Bush předložil návrh rozpočtu.
Prezident George W. Bush včera předložil Kongresu návrh rozpočtu na finanční rok 2008. Počítá v něm s rekordními výdaji 2,9 biliónů USD a rozsáhlými škrty ve zdravotnictví a zemědělství. Na vedení války Bush žádá uvolnit dalších 93 mld. USD.
6. 2. Insolvenční zákon vstoupí v platnost o půl roku později.
Návrh na odložení účinnosti insolvenčního zákona, který dlužníkům umožní vyhlásit osobní bankrot, včera schválila vláda. Namísto od 1. 7. 2007 tak zákon začne platit až od 1. 1. 2008. Důvodem odkladu je podle Ministerstva spravedlnosti zpoždění legaslativních a technických prací na vzniku insolvenčního rejstříku. Více o osobním bankrotu se dočtete v článku Osobní bankrot: nová naděje pro dlužníky
8. 2. Rusko se s Bulharskem a Řeckem dohodlo na výstavbě ropovodu.
Zástupci Ruska, Řecka a Bulharska se po dlouhodobých jednáních dohodli na podmínkách výstavby trans-balkánského ropovodu. Ten se potáhne kolem Turecka a spojí Černé moře s Egejským. Smlouva o výstavbě by měla být podepsána v březnu, ale stavební práce začnou zřejmě až v roce 2008. S výstavbou nového ropovodu se počítá už dlouho, jednání ale zatím nikdy nedospěla do takové fáze, aby mohly začít přípravné práce.
9. 2. Sněmovna schválila novelu o regulaci bank.
Sněmovna včera přijala novelu zákona, podle níž se zpřísní pravidla fungování bank a ostatních finančních institucí. Zpřísnění by se mělo týkat především kapitálové přiměřenosti a kontrolních pravidel. Novelu ještě musí projednat Senát a podepsat prezident Václav Klaus.
9. 2. Paříž nabízí nejlepší investiční příležitosti v oblasti nemovitostí.
Paříž vévodí letošnímu žebříčku evropských metropolí, které jsou nejlepší pro investice do oblasti nemovitostí. Toto zjištění vyplynulo ze studie "Evropské nemovitosti: Trendy v roce 2007", vydané společností PricewaterhouseCoopers ve spolupráci s Urban Land Institut. Paříž je vysoce hodnocena jak pro dobré vyhlídky na celkovou návratnost investic, tak pro nízká investiční rizika. Díky tomu je považována za nejlepší ze všech sledovaných evropských měst. Praha oproti loňskému roku na žebříčku mírně klesla - z hlediska celkových investičních výnosů se letos umístila na 16. místě (v loňském roce byla jedenáctá).
12. 2. Spotřeba elektřiny v ČR vzrostla.
Energetický regulační úřad oznámil, že spotřeba elektrické energie v České republice v roce 2006 meziročně vzrostla o 2,9 % na 59,35 tWh. Nárůst ovlivnili především velcí odběratelé, kteří se na spotřebě podílejí téměř 60 procenty.
12. 2. Uhlí možná zdraží až o 10 %.
Ministr životního prostředí Martin Bursík uvedl, že ekologická daňová reforma, kterou musí Česká republika začít zavádět od ledna 2008, přinese asi 10% zvýšení cen uhlí. Termín byl stanoven Evropskou unií. Ceny plynu a elektřiny vzrostou podle něj jen zanedbatelně. Cílem této reformy je podpořit firmy a spotřebitele, aby se začali chovat ekologičtěji.
12. 2. Evropských podání spojených se sociálním zabezpečením loni přibylo.
Česká správa sociálního zabezpečení řešila v roce 2006 celkem 169 336 podání spojených se sociálním zabezpečením Evropské unie. Průměrně tak zaměstnanci ČSSZ vyřizovali 14 111 podání měsíčně, což v porovnání s rokem 2005 znamená nárůst o 30 %. Nejvíce podání - 60 275 se loni týkalo důchodů. O sociální zabezpečení v souvislosti s Evropskou unií se nejvíc zajímali klienti ze Středočeského kraje, z Prahy a z Moravskoslezského kraje.
13. 2. Investice do nemovitostí vzrostly.
Z údajů zveřejněných světovou poradenskou firmou Cushman & Wakefield vyplývá, že investoři v roce 2006 na českém trhu nakoupili komerční nemovitosti za více než 1,3 mld. eur, což představuje meziroční nárůst o 45 %. Celosvětově vzrostly investice o třetinu na 492 mld. eur.
13. 2. Objem transakcí kartami MasterCard v Evropě loni vzrostl o 13,9 %.
V roce 2006 vykázala společnost MasterCard v Evropě hrubou dolarovou hodnotu transakcí realizovaných kartami MasterCard 520 mld. USD, což představuje meziroční zvýšení o 13,9 %. Objem plateb u obchodníků v Evropě také vzrostl, a to o 14,1 % na 384 mld. USD. Za rok 2006 vydaly v Evropě partnerské banky společnosti MasterCard 152 miliónů karet MasterCard, což představuje nárůst o 17,4 %. Míst, která tyto karty přijímají, je 7,7 miliónů. Počet karet značek Maestro a Cirrus vzrostl v Evropě na 287 miliónů, což představuje oproti roku 2005 nárůst o 5,7 %, akceptačních míst je v Evropě 6,9 miliónů.
14. 2. Rekordní obchodní deficit USA způsobil silný dovoz.
Deficit zahraničního obchodu USA za rok 2006 stoupl o 6,5 % na rekordních 763,6 mld. dolarů. Přispěl k tomu vyšší než očekávaný schodek v prosinci, kdy se obnovil růst cen ropy a Američané dovezli rekordní množství spotřebního zboží, automobilů a součástek. Šlo o pátý rekordní rok za sebou, uvedlo dnes tamní ministerstvo obchodu.
Zdroj: iHned
14. 2. Více než 6 000 lidí loni přišlo o nemocenské.
Celkem 247 722 kontrol dodržování léčebného režimu v pracovní neschopnosti provedli zaměstnanci České správy sociálního zabezpečení v roce 2006. Nejvíc jich bylo v Moravskoslezském kraji (32 572) a dále v Praze (31 606). Na základě kontrol vydala všechna pracoviště ČSSZ celkem 6 182 postihů za porušení. V praxi to znamená, že téměř 2,5 % kontrolovaných bylo sníženo nebo odebráno nemocenské.
16. 2. Více než 13 milionů dokumentů už ČSSZ přijala elektronicky.
Celkem 8 027 226 přihlášek a odhlášek k nemocenskému pojištění, 5 555 731 evidenčních listů důchodového pojištění a 515 Přehledů o příjmech a výdajích OSVČ přišlo elektronickou cestou k 31. prosinci 2006 České správě sociálního zabezpečení. Organizace či OSVČ tak ČSSZ poslaly celkem 13 583 472 formulářů elektronicky, a to prostřednictvím Portálu veřejné správy, či na CD ROM nebo disketě. Pokud by tyto dokumenty ČSSZ obdržela v papírové podobě a daly by se na sebe, vznikla by hromada papírů vysoká cca 1 675 m, tedy vyšší než pět Eiffelových věží na sobě.
16. 2. ING loni celosvětově vydělala 7,75 miliardy eur.
Čistý zisk ING se za celý rok zvýšil o 6,7 % na 7,692 mld. eur, tedy 3,57 eur na akcii. Díky čistým kapitálovým přírůstkům ve výši 43,8 mld. eur spravovala ING na konci roku 2006 majetek ve výši 600 mld. eur. Navrhovaná celková dividenda činí 1,32 eura na akcii; jde tedy o 12 % nárůst oproti roku 2005, kdy se vyplácelo 1,18 eura. Prioritou pro rok 2007 je další ziskový růst ve všech šesti oblastech podnikání.
19. 2. Evropský ekonomický růst předčí očekávání.
Ekonomický růst v celé Evropské unii bude v letošním roce činit 2,7 % a v eurozóně 2,4 %. To je o 0,3 % více, než se odhadovalo loni na podzim. Vyplývá to z prognózy, kterou v pátek zveřejnila Evropská komise a podle níž inflace v EU klesne na 1,8 %. Loni činil růst EU 2,9 % a 2,7 % v eurozóně, což je v obou případech nejvíce od roku 2000.
20. 2. Ceny pohonných hmot v ČR opět rostou.
Průměrné ceny pohonných hmot v ČR začaly od minulého týdne po půl roce opět mírně stoupat. Pokles se zastavil na ceně 26,2 Kč. Aktuální průměrná cena benzínu a nafty je nyní podle informací společnosti CCS již o 7 haléřů vyšší. Do nárůstu cen pohonných hmot se promítly stoupající ceny ropy a oslabování koruny vůči dolaru.
20. 2. Skupina CAC LEASING loni financovala klientům předměty za 14,766 mld. Kč.
Klienti uzavřeli v roce 2006 u CAC LEASING celkem 25 659 smluv na movité i nemovité věci v celkové hodnotě 14,766 mld. Kč, tj. téměř o 5 % více smluv ve srovnání s předchozím rokem. Významnou část uzavřených smluv tvoří finanční a operativní leasing, který v roce 2006 dosáhl objemu 13,5 mld. Kč. Podstatně se zvýšil podíl ostatních forem financování. Podíl splátkového prodeje a úvěrů v meziročním srovnání vzrostl o 72 % na 1,26 mld. Kč. CAC LEASING spravoval ke konci roku 2006 majetek v celkové hodnotě 32,1 mld. Kč.
21. 2. EU chce o pětinu snížit emise skleníkových plynů.
Ministři životního prostředí členských zemí EU se na včerejší schůzce v Bruselu dohodli, že do roku 2020 sníží celkové emise skleníkových plynů o 20 % oproti úrovni z roku 1990. Podniky, které nebudou emisní limity splňovat, budou nuceny nakupovat drahé emisní povolenky. S návrhem souhlasil i český vicepremiér Martin Bursík.
23. 2. ČEZ vydělal miliardu eur.
Společnost ČEZ se stala první českou firmou, která vydělala za rok více než miliardu eur. Profit firmy v korunách dosáhl 28,8 miliardy. Díky rostoucí ekonomice poptávka po elektřině i přes každoroční zdražování stoupá. Podle šéfů ČEZ se na jejich dobrém výsledku čím dál více podílejí zahraniční investice.
26. 2. zahraničnObjem mezinárodních investic do realit vzrostl.
Mezinárodní investice do nemovitostí v Evropě dosáhly za rok 2006 celkem 180 mld. eur (v přepočtu 5 bil. Kč), což představuje meziroční nárůst o 33 mld. eur. (924 mld. Kč). Hlavním cílem mezinárodních investic do nemovitostí byla ve 4. čtvrtletí Británie s více než 34 % investic, což bylo 6,7 mld. eur (189 mld. Kč), následovaná Německem a Francií. Aktivní byli loni v Evropě i američtí a australští investoři. Zdroj: Ekomailí investice.
26. 2. V České republice jsou malé rozdíly v platech.
Ze statistiky Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj za rok 2006, že rozdíl mezi nejvyššími a nejnižšími příjmy v Česku patří mezi nejvyspělejšími zeměmi k nejmenším. Nižší mzdové rozdíly jsou již jen ve Skandinávii. Podle analytiků jsou menší rozdíly v tuzemských mzdách dědictvím 40 let komunismu i vlád ČSSD. Statistiku zveřejnil odborný měsíčník Lobby.
26. 2. Dluhy českých domácností rostou každým rokem o 30 %.
Výše bankovních úvěrů činila v roce 2006 celkem 500 mld. Kč, leasingové a splátkové společnosti půjčily lidem dalších asi 60 mld. Kč. Zhruba 70 % z bankovních úvěrů jsou úvěry na bydlení, 25 % tvoří spotřebitelské úvěry.
28. 2. Nizozemí neuvolňuje svůj pracovní trh.
Nizozemí s platností od 1. 3. 2007 neruší přechodná opatření o omezení volného pohybu pracovních sil. Nepotvrzují se tak zprávy z médií, které v nedávném období avizovaly, že občané nových členských států Evropské unie budou mít možnost bez omezeni v Nizozemí pracovat. Podrobnější informace o možnostech práce v Nizozemí naleznete na internetových stránkách EURES nebo u kteréhokoliv EURES poradce v celé České republice.

Připomínky, vzkazy a názory nám můžete zanechat

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Oblíbená témata

Akcie, akciové fondy, Aktiva, Americké hypotéky, banky, Běžné účty, bilance, Bonita, bonity, burza, bydlení, byt, Cenné papíry, Cenný papír, Čistý výnos, ČNB, daň z přidané hodnoty, daň z příjmu, Daně, daňové úlevy, Debetní karta, deficit, depozit, Depozitum, Deregulace, Dividenda, dluhopis, Dluhopisy, Doba splatnosti, dolar, domácnost, DPH, Důchod, Důchodové pojištění, Emise, EU, euro, Evropská komise, Evropská unie, finance, Fond, Fond fondů, HDP, hrubý domácí produkt, Hypoteční banka, Hypoteční banky, hypoteční úvěr, Hypoteční zástavní list, Hypotéka, Hypotéky, Index, Indexy, inflace, Internet, Investice, Investiční fond, Investiční produkty, Investiční společnosti, Investiční strategie fondu, Investiční životní pojištění, Jmenovitá hodnota, Kapitálový trh, Kolektivní investování, kontokorent, koruna, Kreditní karta, Kreditní karty, Leasing, mzda, nájem, nájemník, nemocenská, nemovitost, nemovitosti, Nemovitostní fond, nezaměstnanost, Nominální hodnota, Obchodní rejstřík, Obrat, p.a., parlament, Peněžní trh, Penzijní fond, Penzijní fondy, Penzijní připojištění, plat, Platební karta, Podílové fondy, Podílový fond, Podílový list, podnikání, podnikatel, Podnikatelé v EU, Pojistná doba, Pojištění majetku, Pojištění pro případ dožití, Pojištění pro případ smrti, pojištění vkladů, Poplatek za správu, Portfolio, předepsaného pojistného, příjmy, Připojištění, Rating, Realitní fond, riziko, rozpočet, Sběrný dluhopis, senát, schodek, směnka, sněmovna, soud, Splátkový úvěr, Spotřebitel, Spotřebitelské úvěry, spotřební daň, státní podpora, státní rozpočet, Stavební spoření, Stavební spořitelna, Termínované vklady, Termínovaný vklad, Úrazové pojištění, Úrok, úroková sazba, úrokové sazby, úřad práce, úspory, Úvěr, Úvěry ze stavebního spoření, Uzavření smlouvy, výdaje, zahraničí, Zajištění, zpravodajství, životní pojištění, Životní situace

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Události uplynulého měsíce: leden 2007

2. 2. 2007 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Události uplynulého měsíce: leden 2007

Uteklo vám v lednu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z... celý článek

Události uplynulého měsíce: prosinec

5. 1. 2007 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: prosinec

Uteklo vám v prosinci něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou... celý článek

Události uplynulého měsíce: listopad

1. 12. 2006 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: listopad

Uteklo vám v listopadu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou... celý článek

Události uplynulého měsíce: říjen

3. 11. 2006 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: říjen

Uteklo vám v říjnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z... celý článek

Události uplynulého měsíce: září

6. 10. 2006 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: září

Uteklo vám v září něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z povinností... celý článek

Partners Financial Services